30 Δεκ 2013
Αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ στον Καναδά
Τον Μάρτιο, το Εφετείο του Οντάριο επικύρωσε την απαγόρευση της επικοινωνίας με σκοπό την πορνεία, μία απόφαση της κας Bedford η οποία αμφισβητήθηκε.
Οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και αυτή του Οντάριο άσκησαν έφεση κατά των δύο άλλων μερών της εν λόγω απόφασης: πατάσσοντας το νόμο κατά των οίκων ανοχής, και περιορίζοντας την απαγόρευση να ζουν από τα έσοδα της εργασίας του σεξ.
Οι καναδικές αρχές υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να νομοθετούν ενάντια στην εργασία του σεξ.
Νομικές εκπροσώπισες για την κυβέρνηση της Οττάβα φέρεται να υποστήριξαν ότι «εάν οι όροι επιβάλλονται από την προκατάληψη του νόμου για την ασφάλεια των εργατριών του σεξ, είναι επιλογή τις [των εργατριών του σεξ] να ασκούν τη δραστηριότητα, όχι του νόμου, αυτή είναι η αιτία".
Αλλά, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν είναι επιλογή για πολλές. “Είτε λόγω οικονομικής απελπισίας, εθισμού στα ναρκωτικά, ψυχικής ασθένειας, είτε λόγω καταναγκασμού από προαγωγούς, συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν το σώμα τις για τα χρήματα”, έγραψε η Δικαστίνα McLachlin.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως οι νόμοι απαγόρευσης των οίκων ανοχής, της άγρας πελατών και το να ζεις από τα έσοδα της εργασίας στο σεξ να είναι πολύ σαρωτικοί.
Μετά την απόφαση κατατέθηκε προσφυγή στο δικαστήριο από πρώην και νυν εργαζόμενες του σεξ. Η απόφαση των δικαστίνων-ων δίνει στην καναδική κυβέρνηση το περιθώρειο μίας χρονιάς για να δημιουργήσει νέα νομοθεσία.
Ομόφωνα οι εννέα δικαστίνες-ές του δικαστηρίου απεφάνθησαν υπέρ της πάταξης των νόμων, βρίσκοντας πως αυτοί ήταν "ιδιαίτερα δυσανάλογοι".
Η κοινότητα «ενοχλήθκε»
“Δεν είναι έγκλημα στον Καναδά η πώληση του σεξ για χρήματα", έγραψε η Προεδρίνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Beverley McLachlin στην απόφαση.
Ο Ποινικός Κώδικας του Καναδά σήμερα καθιστά παράνομο να διατηρείς έναν οίκο ανοχής, την άγρα πελατών δημόσια ή να ζεις από την εργασία στο σεξ.
Αλλά η δικαστίνα McLachlin έγραψε : "Το Κοινοβούλιο έχει την εξουσία να ρυθμίζει τις οχλήσεις, αλλά όχι εις βάρος της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής των εργατριών του σεξ. «Οι απαγορεύσεις στο θέμα δεν επιβάλλουν όρους σχετικά με το πώς λειτουργούν οι εργάτριες του σεξ.
Οι δικαστίνες-ές έκαναν ένα σημαντικό βήμα παραπέρα, με την επιβολή επικίνδυνων όρων στην εργασία του σεξ, αποτρέπουν τις γυναίκες που ασχολούνται με μια επικίνδυνη - αλλά νόμιμη - δραστηριότητα από τη λήψη μέτρων για να προστατέψουν τις ίδιες από τους κινδύνους".
Σύμφωνα με την απόφαση, το καναδικό κοινοβούλιο έχει 12 μήνες για να ξαναγράψει τη νομοθεσία ή να αποσυρθεί.
Οι νόμοι κατά της εργασίας στο σεξ θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ στο διάστημα που μεσολαβεί.
Ο Καναδός υπουργός Δικαιοσύνης Peter MacKay δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει "αυτό το πολύ σύνθετο θέμα".
"Επανεξετάζουμε την απόφαση και διερευνούμε όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλιστεί η συνέχεια του ποινικού δικαίου για την αντιμετώπιση των σημαντικών βλαβών που απορρέουν από την εργασία του σεξ στις κοινότητες, για εκείνες που ασχολούνται με την εργασία του σεξ και για τα ευάλωτα άτομα", είπε σε δήλωσή του.
Μια καναδική ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι ήταν μια «θλιβερή ημέρα». "Έχουμε πια επιβεβαιώσει ότι είναι ΟΚ να αγοράζονται και να πωλούνται οι γυναίκες και τα κορίτσια σε αυτή τη χώρα", είπε η Kim Pate, διευθύντρια του Καναδικού Συλλόγου Elizabeth Fry, στο ραδιόφωνο. "Νομίζω ότι τις επόμενες γενιές - οι κόρες μας, εγγονές και οι επόμενες - θα κοιτάξουν πίσω και θα πουν", “Τι σκέφτονταν” “Καταναγκασμός από νταβατζήδες”.
Η συνταγματική προσφυγή έγινε από τρεις γυναίκες με εμπειρία στην εμπορία του σεξ, από την Terri - Jean Bedford, την Valerie Scott και την Amy Lebovitch.
Την είδηση την βρήκαμε στις 20.12.13 και την μεταφράσαμε από την http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-25468587.
Τη φωτογραφία την πήραμε από την ίδια δημοσίευση και αφορά μια διαδηλώτρια έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο τους Καναδά στην Ottawa τον Ιούνιο του 2013