17 Δεκ 2013

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΕΕΑΔ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ  

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου με θέμα το σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο και την σχέση γονέων και τέκνων στα ομόφυλα ζευγάρια, σήμερα Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στα νέα γραφεία της ΕΕΔΑ, όπου και αναδείχθηκαν τα ελλείμματα της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων και τον ομόφυλων ζευγαριών. 

Στην συνέντευξη τύπου, η ΕΕΔΑ επεσήμανε ότι η ελληνική Πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, τροποποιώντας τη νομοθεσία της και συμπεριλαμβάνοντας στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου και τα ομόφυλα ζευγάρια. Εντούτοις, η υποχρέωση για σεβασμό των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών συνεπάγεται, επίσης, την αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να (νυμφεύονται) παντρεύονται και να παιδοθετούν, ακριβώς όπως μπορούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτίνες-ές κ. Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) και κ. Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), οι οποίες-οι από κοινού με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: «Καλούμε την κυβέρνηση, συμμορφούμενη προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και εξάλειψης των διακρίσεων, να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια». 

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη. Εκ μέρους της ΕΕΔΑ μίλησε ο Γ.Γ. Βαγγέλης Μάλλιος.