30 Δεκ 2013

Αργεντινή: «Πράσινο φως» για άμβλωση σε 14χρονη θύμα βιασμού


Αίσιο τέλος είχε η δικαστική διαμάχη για μια 14χρονη στην Αργεντινή, που είχε μείνει έγκυος έπειτα από βιασμό και δεν της επιτρεπόταν να προχωρήσει σε άμβλωση. 

Η 14χρονη, η οποία είχε βιασθεί από τον πατριό της, διεκδίκησε το δικαιώμά της να προχωρήσει σε έκτρωση, βάσει μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής το 2012, σύμφωνα με την οποία οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας ή στην περίπτωση που έχει πέσει θύμα βιασμού. 

Όμως δικαστής στην επαρχία Σάλτα (στα βόρεια της χώρας) αγνόησε την απόφαση και απαγόρεψε στην έφηβη να θέσει τέλος στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της. Ωστόσο την Παρασκευή η απόφαση του δικαστή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της επαρχίας της Σάλτα, μίας εκ των πλέον συντηρητικών περιοχών της Αργεντινής, όπου η υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση μόλις επανεισήχθη στο πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου. 

Στις 9 Νοεμβρίου, σε κατοικία υποβαθμισμένης περιοχής της Σάλτα, ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, η μητέρα συνέλαβε το σύντροφό της τη στιγμή που εκείνος βίαζε την έφηβη κόρη της. 

Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη ξυλοκοπήθηκαν από το βιαστή. 
Στο νοσοκομείο, οι γυναικολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν την εγκυμοσύνη της έφηβης, ενώ μητέρα και κόρη ζήτησαν να γίνει άμβλωση. 

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο αρμόδιος για οικογενειακές υποθέσεις δικαστής απάντησε ότι όχι μόνο αντιτασσόταν στο αίτημα αυτό, αλλά επιπλέον διάτασσε την έφηβη να δώσει το νεογέννητο για παιδοθεσία σε θετούς γονείς. 

Μια οργάνωση υπεράσπισης του δικαιώματος της άμβλωσης κινητοποιήθηκε προκειμένου η έφηβη να μπορέσει να διακόψει την εγκυμοσύνη. 

Σημειώνεται ότι η Αργεντινή υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε το 2010 το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, όμως η άμβλωση παραμένει ένα ζήτημα ταμπού. 

Οι αμβλώσεις γίνονται παράνομα και υπό επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και φθάνουν τις 700.000 κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση. 

Περίπου 100 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές ύστερα από παράνομες αμβλώσεις σε ετήσια βάση. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.12.13 από την theinsider.gr στην http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=32944:argentini-lprasino-fosr-gia-amblosi-se-14xroni-thyma-biasmoy&catid=43:health&Itemid=114