18 Μαΐ 2013

Λεσβοφοβική προληπτική λογοκρισία στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1

Δελτίο Τύπου 
18 Μαΐου 2013

Λεσβοφοβική προληπτική λογοκρισία στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1 

Στο κανάλι ΑΝΤ1 στις 17.5.2013 στην εκπομπή "F this tv" με παρουσιαστή τον κ. Θανάση Πάτρα, στην παρουσίαση της Γιουροβίζιον-Eurovision έβαλε θολό φίλτρο για να κρύψει το φιλί που αντάλαξαν δύο γυναίκες του συγκροτήματος που εκπροσωπούν την Φιλανδία. 

Μπορείτε να δείτε το επεισόδιο λεσβοφοβίας από τα 25.36 έως τα 25.46 λεπτά. Όπου η κα. Σίσυ Καλλίνη που επιμέλειται του ρεπορτάζ είπε: “Τό'πε και το έκανε η Φιλανδή Barbie νύφη, φίλησε τελικά την χορεύτριά της σε αντίδραση στο φιλανδικό Κοινοβούλιο που απαγόρευσε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων”.

Εν όσο μιλά η κα. Καλλίνη στην οθόνη εμφανίζεται η Φιλανδή τραγουδίστρια με κάποια από τις χορεύτριες του συγκροτήματος να ανταλάσει ένα φιλί στα χείλη πίσω από το θολό φίλτρο που είναι επικεντρωμένο στην “ακατάλληλη στιγμή”. 

Το ΕΣΡ δεν φρόντισε ώστε να μην απαγορευθεί το λεσβιακό φιλί όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφασίσει σύμφωνα με την απόφαση 3490/2006: "(...) αυτή καθεαυτήν η παρουσίαση σκηνής με την οποία εκφράζεται απλώς και η ομοφυλόφιλη [λεσβιακή] ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει στην επίμαχη τηλεοπτική ταινία την, απαγορευμένη από το Σύνταγμα, χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη, που την καθιστά επίμεμπτη. Με την παράσταση στην επίμαχη ενδιάμεση σκηνή της εκφράσεως ομοφυλόφιλης [λεσβιακής] ερωτικής επιθυμίας, γίνεται παρουσίαση μιας υπαρκτής κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας) ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές και να μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπόλοιπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας". 

Επίσης το κανάλι δεν έκανε την παραμικρή κίνηση περιορισμού μιας πιθανώς αυθαίρετης απόφασης της εκπομπής ή έστω μια κίνηση συγνώμης. 

Αυτή η προληπτική λογοκρισία είναι μία σαφέστατη συμπεριφορά λεσβοφοβίας που συνιστά διάκριση και καλούμε τις Αρχές να πράξουν όλα όσα λέει ο νόμος που ισχύει για όλες-ους χωρίς εξαιρέσεις.

Όσες-οι θέλετε να παρακολουθήσετε την εκπομπή  πατήστε εδώ 


Για τις Lesb.Equal-Λεσβίες για την Ισότητα
Ευαγγελία Βλάμη