3 Απρ 2013

Ένας λεσβιακός γάμος στη δεκαετία του ‘70

Πολύ πριν τις προσπάθειες νομιμοποίησης, μαύρες λεσβίες έκαναν τελετές γάμου στο Σικάγο Αυτή η φωτογραφία μαζί με τη λεζάντα, συνόδευαν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 1970 σε τεύχος του περιοδικού Jet. 

Πολύ πριν την σύγχρονη πάλη για ίσα δικαιώματα στο γάμο, μαύρες γυναίκες που αγαπούσαν γυναίκες προσπαθούσαν να κάνουν το θεσμό δικό τις. Η Edna Knowles, που απεικονίζεται αριστερά και η Peaches Stevens, στα δεξιά, παντρεύτηκαν στο Liz's Mark III Lounge, ένα Lgbtiq μπαρ στο South Side του Σικάγο «με καλεσμένες ένα πλήθος φιλενάδων-ων». 

Το άρθρο έληγε σημειώνοντας ότι «αν και το ζευγάρι έχει ένα κάποιου είδους «πιστοποιητικό γάμου», στο ληξιαρχείο δεν υπάρχει επίσημο πιστοποιητικό». Η τελευταία πρόταση είχε στόχο να υπενθυμίσει στις αναγνώστριες-ες ότι η ένωση της Knowles και της Stevens δεν ήταν νόμιμη στα μάτια του κράτους, όπως διαβεβαιώνουν και τα εισαγωγικά στη λέξη «παντρεμένες» στον τίτλο. 

Ωστόσο, αρκετές δεκαετίες πριν αυτή την τολμηρή δημόσια επίδειξη αγάπης, ζευγάρια μαύρωνλεσβιών της Νέας Υόρκης έβρισκαν εναλλακτικούς τρόπους για να αποκτήσουν άδειες γάμου στη δεκαετία του '20 και του '30. 

«Οι τελετές γάμου γινόταν συνοδεία μεγάλων γαμήλιων δεξιώσεων που περιλάμβαναν αρκετές παράνυφες, κουμπάρες-ους, και άλλα απαραίτητα μέλη της τελετής. Οι νόμιμες άδειες παραλαμβανόταν μετά από αρρενοποίηση του μικρού ονόματος μίας εκ των γυναικών και ένας γκέι λάμβανε το πιστοποιητικό εκ μέρος του ζευγαριού. 

Αυτά τα πιστοποιητικά γάμου βρισκόταν στο αρχείο του City Marriage Bureau της Νέας Υόρκης». -Luvenia Pinson, "The Black Lesbian: Times Past-Time Present" 


Την είδηση την βρήκαμε από την lifo.gr στην 2.4.13 στην http://www.lifo.gr/team/gayandlesbian/37196