14 Απρ 2013

Ελλάδα: Μη φιλικά προς μητέρες και βρέφη τα μαιευτήρια

Μη φιλικά προς τις μητέρες και τα βρέφη θεωρούνται τα περισσότερα μαιευτήρια στη χώρα μας, λόγω των πρακτικών που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια της γέννας αλλά και των πρακτικών που αποτρέπουν τον θηλασμό. 

Η αναγκαιότητα πιστοποίησης όλων των μαιευτηρίων ώστε: να είναι φιλικά προς τις μητέρες και τα βρέφη, να γίνεται η γέννα με σεβασμό προς την επίτοκο και να αρχίζει ο θηλασμός από την πρώτη στιγμή που θα έρθει ένα παιδί στον κόσμο, επισημαίνεται στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης με τίτλο “Δίνω ζωή, δώστε μου την γέννα που αξίζω” που διοργανώνεται την Κυριακή 14 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Άρτα, Δράμα, Ζάκυνθος, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίκαλα, Λάρισα, Ρέθυμνο, Χανιά). 

Η δράση αποτελεί πρωτοβουλία του Πανελλαδικού Εθελοντικού Δικτύου Υποστήριξης Μητρικού θηλασμού και Μητρότητας με την συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου για τον Σεβασμό στην Γέννα ENCA Hellas και την υποστήριξη του Δικτύου Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας. 

“Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία, σε καισαρικές. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά. Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική πράξη, ενώ η καισαρική είναι μία ιατρική πράξη. Ακόμη και όταν δεν γίνεται καισαρική, στα μαιευτήρια ακολουθούνται πρακτικές με πολλές ιατρικές παρεμβάσεις που οδηγούν σε επιπλοκές. Για παράδειγμα στο 90% των γυναικών που γεννούν γίνεται περινεοτομή (τομή στον κόλπο) πράγμα που δεν είναι πάντα απαραίτητο. Μετά την περινεοτομή πρέπει να γίνουν ράμματα άρα ιατρική πράξη. Επίσης η ενδοφλέβια χορήγηση ωκυτοκίνης για πρόκληση τοκετού, που έχει γίνει ρουτίνα, κάνει τις ωδίνες πολύ πολύ πιο έντονες με αποτέλεσμα να γίνεται πρόωρα επισκληρίδιος και να χάνει η γυναίκα τη δυνατότητα εξώθησης. Μία άλλη καταστροφική πρακτική αφορά τον θηλασμό. Μετά τον τοκετό αντί να δώσουν το νεογνό στη μητέρα να το θηλάσει, το παίρνουν το πλένουν και το οδηγούν κάπου άλλου. Οι πρακτικές αυτές είναι κακοποιητικές για τα βρέφη. Το χειρότερο είναι ότι ενώ πολλές γυναίκες θέλουν να θηλάσουν τα παιδιά τους, όσο είναι ακόμη στο μαιευτήριο έχει ήδη χορηγηθεί στα παιδιά τους ξένο γάλα και όλες φεύγουν από το μαιευτήριο με μια συνταγή παιδιάτρου για ξένο γάλα” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελεάνα Ιωαννίδου, μητέρα τεσσάρων παιδιών και μέλος του ΔΣ του IBFAN Ελλάδας. 

Περίπου 5.000 γυναίκες από όλη την Ελλάδα, που είναι μέλη του Πανελλαδικού Εθελοντικού Δικτύου Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, ζητούν υποστήριξη του δικαιώματός τους να τις σέβονται “ως ανθρώπους που φέρνουν στον κόσμο ανθρώπους και όχι ως πορτοφόλια”. 

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12:00 το μεσημέρι της 14ης Απριλίου στη διασταύρωση Αριστοτέλους με Τσιμισκή τα μέλη του Δικτύου θα ενημερώσουν το κοινό για τις συνθήκες που επικρατούν στα μαιευτήρια και για το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν. 

Στη συνέχεια στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του προέδρου του IBFAN Ελλάδας Στέλιου Παπαβέντση με θέμα “10 βήματα για τα φιλικά προς τις μητέρες και τα βρέφη, μαιευτήρια” στον χώρο «Μικρόπολις», (Βασιλέως Ηρακλείου με Βενιζέλου) και θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Το μωρό μου φτάνει». 


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.4.13 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/woman/ellada-mi-filika-pros-miteres-kai-vrefi-ta-maieutiria annie_leibovitz+MOMENTS