24 Ιαν 2017

Madonna "Η ηλικία είναι αμαρτία"


Με την ηλικία  να είναι αμαρτία: Στην ομιιλία της στο Blunt, η Madonna δήλωσε  πως αντιμετωπίζει προκαταλήψεις σε διάφορες μορφές

Η Madonna μιλώντας στη Μουσική εκδήλωση Billboard στη Νέα Υόρκη για τις γυναίκες, όπου μίλησε σε προσωπικό επίπεδο όπου αντιμετωπίζει η σεξιστικότητα, μισογυνία με "συνεχή εκφοβισμό και αμείλικτη κακοποίηση" κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

Στον κόσμο της ποπ μουσικής, οι γυναίκες απολαμβάνουν μια στιγμή κυριαρχίας. Η Beyoncé, με τα ευπώλητα άλμπουμ της και ταινία μικρού μήκους «Λεμονάδα», ξανάγραψε το playbook τον Απρίλιο. Το άλμπουμ της Adele "25" έχει εκτοξευθεί από την έκδοσή του πριν από περίπου ένα χρόνο, πουλώντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο. Οι δύο καλλιτέχνες θα παραμείνουν μακριά στις πρώτες κατηγορίες στα Βραβεία Grammy το Φεβρουάριο.

Αλλά σε μια ομιλία η Madonna - η τραγουδίστρια με που αποφέρει τα υψηλότερα κέρδη, αποφέροντας συνολικά οι περιοδείες της καλιτέχνιδας όλων των εποχών, η οποίατο Μάρτιο ολοκλήρωσε μια περιοδεία που έφτασε στα 170 εκατομμύρια - αντιστάθηκε στην ιδέα ότι όλα ήταν καλά και δίκαια για τις γυναίκες ηθοποιούς, ιδιαίτερα όταν γερνούν. Η αποδοχή για την Γυναίκα της Χρονιάς στο Billboard Γυναίκες στη Μουσική 2016 εκδήλωση, η 58-χρονη μουσικός επέφερε μια σιωπή πάνω από το πλήθος, καθώς μίλησε βαθιά εκφράζοντας την προσωπική της άποψη. Στην ομιλία της, η Μαντόνα είπε ότι είχε αντιμετωπίσει σεξιστικότητα, μισογυνία καθώς και "συνεχή εκφοβισμό και αμείλικτη κακοποίηση" στα πάνω από 30 χρόνια της καριέρας της. Μίλησε για τον βιασμό που βίωσε σε μια ταράτσα με ένα "μαχαίρι καρφωμένο στο λαιμό μου" την πρώτη φορά που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη πριν από πολλά χρόνια, μια εμπειρία που συζητήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2013.

Απέκτησε επίσης υπερηφάνεια για την ικανότητά της να επιμείνει σε μια βιομηχανία που καθώς είπε πως δεν φέρεται ευγενικά στις τραγουδίστριες μεγαλύτερης ηλικίας. "Οι άνθρωποι λένε ότι είμαι τόσο αμφιλεγόμενη", είπε στο πλήθος. "Αλλά νομίζω ότι το πιο αμφιλεγόμενο πράγμα που έχω κάνει είναι να μείνω".
Στον κόσμο της μουσικής, όπως είπε, "η ηλικία είναι αμαρτία". "Θα πρέπει να επικριθεί, θα διασύρεται, και σίγουρα δεν θα πρέπει να παίζεται στο ραδιόφωνο", πρόσθεσε. (Η Beyoncé είναι 35 ετώνκαι η Adele είναι 28.)
Η Madonna στη Γυναίκα της Χρονιάς στο Billboard είπε ο "Michael, ο πρίγκιπας, Whitney έφυγαν..εγώ στέκομαι ακόμα".

Στην ουσία, η ομιλία δεν ήταν, φυσικά, εντελώς καινούργια για την Madonna. Έχει αμφισβητήσει τις σεξουαλικές νόρμες μέσω της μουσικής, της εικόνας και γράφοντας από την αρχή της καριέρας της, πιέζει, καθώς η Camille Paglia - μια πολιτιστική κριτικός η οποία έχει υποστηρίξει τόσο και επιπλήξει την Madonna όλα αυτά τα χρόνια - έγραψε το 1990, «οι νέες γυναίκες είναι πλήρως γυναίκες και σεξουαλικές, ενώ εξακολουθούν να ασκούν πλήρη έλεγχο πάνω στη ζωή τις". 

Η ειλικρίνεια ήταν ανέκαθεν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Madonna. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει κάτι σαν πολεμιστής κατά των διακρίσεων λόγω ηλικίας, δημόσια επαναστατούν, με λίγες λεπτές αποχρώσεις, κατά την έννοια ότι η ηλικία πρέπει να την επιβραδύνουν.

Αλλά η ομιλία της ήταν μια εντυπωσιακά αμβλεία δήλωση για την διασκεδάστρια, η οποία, έστω και εν συντομία, δεν είχε καμία πρόθεση διασκέδασης και έφερε συζητήσεις για την ισότητα των φύλων και την λανθάνουσα σεξιστικότητα συνέβαλαν σε εθνικό διάλογο που αναπτύχθηκε πιο συναισθηματικά, εν μέσω των προεδρικών εκλογών της Αμερικής - ένας διαγωνισμός μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας που υπηρέτησε, εν μέρει, ως δημοψήφισμα για τα θέματα αυτά.
Η Madonna η ίδια εμφανίστηκε σε μια συναυλία έκπληξη στη Washington Square Park στη Νέα Υόρκη για τη στήριξη της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον η νύχτα πριν από τις εκλογές. Στην ομιλία της στην εκδήλωση του Billboard, η Madonna φάνηκε να κάνει μια σιωπηρή αναφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών. «Οι γυναίκες έχουν τόσο καταπιεσθεί για τόσο πολύ καιρό, που πιστεύουν ό,τι οι άνδρες έχουν να πουν γι' αυτές», είπε, σύμφωνα με το Billboard. "Πιστεύουν ότι πρέπει να υποστηρίξουν έναν άνδρα για να γίνει η δουλειά".

Σε μια συνέντευξη πριν από την εκδήλωση, ήταν πιο άμεση: «Η Χίλαρι Κλίντον έχασε τις εκλογές, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, μια στάση που μίλησε στο μυαλό μου σχετικά με τη σημασία και την ενδυνάμωση των ίδιων των γυναικών», είπε.
Στην ομιλία της, η Madonna μίλησε για τους κανόνες του "παιχνιδιού" - τις καθιερωμένες ιδέες που καθώς είπε οι γυναίκες ωθούνται να τηρήσουν.
Σας επιτρέπεται να είστε όμορφες, χαριτωμένες και σέξι, αλλά όχι να δράτε ως πάρα πολύ έξυπνες. Δεν πρέπει νάχετε άποψη", είπε. "Επιτρέπεται να αντικειμενοποιείσαι από τους άνδρες και ντύνεσσσι σαν εργαζόμενη του σεξ, αλλά δεν κατέχεις την προστυχιά-sluttiness σας, επαναλαμβάνω - μοιραστείτε τις δικές σας σεξουαλικές φαντασιώσεις με τον κόσμο".
Ένας άλλος άγραφος κανόνας για τις γυναίκες, είπε, ακόμη πιο σημαντικός που ικανοποιεί τις προσδοκίες των ανδρών στη ζωή τους, ήταν "πως  οι γυναίκες αισθάνονται άνετα με σας που είστε γύρω από άλλους άνδρες".

Προς το τέλος της ομιλίας της, ανέφερε άλλες πρωτοποριακές-ους μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων του Prince και του David Bowie, δύο εκ των οποίων πέθαναν φέτος. "Αλλά είμαι ακόμα όρθια", είπε. «Είμαι μία από τις τυχερές".
 Χαίρομαι που η Μαντόνα είναι ακόμα κόντρα στα καθίκια. Αυτή είναι μια  εξαιρετική ομιλία ενώ αποδέχεται τη γιγαντοαφίσα για τη γυναίκα της χρονιάς.
"Στέκομαι μπροστά σας ως ένα χαλάκι. Ω, εννοώ, σαν μια διασκεδάστρια", είπε η Μαντόνα. " ευχαριστώ για την αναγνώριση της ικανότητάς μου να συνεχίσω την καριέρα μου για 34 χρόνια αντιμετωπίζοντας σεξισμό, μισογυνία, κατάφωρο και διαρκές εκβιασμό, απειλές και αδυσώπητη κακοποίηση". Ανακαλώντας τη ζωή της ως έφηβη όταν πρωτομετακόμισε στη Νέα Υόρκη:
"Άνθρωποι πέθαιναν από aids παντού. Δεν ήταν ασφαλές να είσαι lgbtiq, δεν ήταν κουλ να συνδεόσουν με την κοινότητα των lgbtiq", θύμησε η Μαντόνα". Ήταν το 1979 και η Νέα Υόρκη ήταν ένα πολύ τρομακτικό μέρος. Στο πρώτο έτος με απείλησαν με όπλο, με βίασαν σε μια ταράτσα με ένα μαχαίρι να γδέρνει το λαιμό μου, διέρρηξαν το διαμέρισμά μου και με λήστεψαν τόσες φορές που σταμάτησα να κλειδώνω την πόρτα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έχασα σχεδόν όλες τις φίλες-ους που είχα από το aids τα ναρκωτικά ή από πυροβολισμούς".

"Στη ζωή δεν υπάρχει πραγματική ασφάλεια εκτός από την αυτο-Πεποίθηση." " Φυσικά εμπνεόμουν από την Debbie Harry, την chrissie hynde και την aretha franklin, αλλά η αληθινή μούσα μου ήταν ο David Bowie. Αυτός που ενσωμάτωνε το γυναικείο και το ανδρικό πνεύμα και που μου ταιριάζει μια χαρά. Με έκανε να πιστέψω ότι δεν υπήρχαν κανόνες. Αλλά έκανα λάθος. Δεν υπάρχουν κανόνες -- Αν είσαι αγόρι. Υπάρχουν κανόνες, αν είσαι κορίτσι", " Αν είσαι ένα κορίτσι, πρέπει να παίξεις το παιχνίδι. Σου επιτρέπεται να είσαι όμορφη γλυκιά και σέξι. Αλλά όχι πολύ έξυπνη. Δεν έχω άποψη αυτό είναι έξω από τη γραμμή του status quo. Σου επιτρέπεται να αντικειμενοποιήσαι από άνδρες και να ντύνεσαι σαν τσούλα, αλλά δεν του ανήκει η τσουλοσύνη σου. Και για να μην, επαναλαμβάνομαι, κοινοποιήσε τις δικές σου σεξουαλικές φαντασιώσεις στον κόσμο. Να είσαι αυτό που οι άνδρες θέλουν να είσαι, αλλά το πιο σημαντικό, είναι οι γυναίκες να αισθάνονται άνετα μπροστά σε άλλους άντρες. Και τέλος, χωρίς ηλικία. Επειδή η ηλικία είναι αμαρτία. Θα σας κρίνουν θα σας διασύρουν και σίγουρα δεν θα σας παίζουν στο ραδιόφωνο".

Η Μαντόνα ανοίχτηκε επίσης για την εποχή της ζωή της που ένιωσε" ως η πιο μισητή άνθρωπος στον πλανήτη", είπε, καθώς έγινε συναισθηματική..

" Τελικά έμεινα μόνη γιατί παντρεύτηκα τον Σον Πεν, και όχι μόνο θα έριχνε μια σφαίρα στο κώλο σου, αλλά ήμουν εκτός αγοράς. Για λίγο δεν το θεώρησα απειλή. Χρόνια αργότερα, χωρισμένη και ελεύθερη -- Συγγνώμη Σον – έφτιαξα το άλμπουμ μου erotica και το βιβλίο μου Σεξ κυκλοφόρησε. Θυμάμαι ήμουν πρωτοσέλιδο της κάθε εφημερίδας και περιοδικού. Όλα όσα διάβασα για την εαυτή μου ήταν καταδικαστικά. Με αποκάλεσαν πόρνη και μάγισσα. Ένα πρωτοσέλιδο με σύγκρινε με τον σατανά. Είπα, "περίμενε ένα λεπτό, δεν είναι ο Prince που τρέχει με διχτυωτό καλσόν ψηλά τακούνια, κραγιόν με τον πισινό του κρέμεται έξω; " Ναι, ήταν. Αλλά ήταν ένας άνδρας.

"Αυτή ήταν η πρώτη φορά που θα καταλάβαινα πραγματικά πως οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια ελευθερία με τους άνδρες", " θυμάμαι και εύχομαι να ανήκα σε μια γυναικεία κοινωνική ομάδα-ομότιμη που θα μπορούσα να αποτανθώ για υποστήριξη. Η camille paglia, η διάσημη φεμινίστρια συγγραφέας είπε, έβαλα τις γυναίκες πίσω με την σεξουαλική αντικειμενοποίηση της εαυτής μου. Έτσι σκέφτηκα, "Ω, αν είσαι φεμινίστρια, δεν έχεις σεξουαλικότητα, την αρνείσαι". κι εγώ είπα "γάμα το". "Πιστεύω ότι το πιο αμφιλεγόμενο πράγμα που έχω κάνει είναι το να περιτριγυρίζω. Ο Michael Έφυγε. Ο Τούπακ χάθηκε. Ο Prince χάθηκε. H Whitney έχει φύγει. H Amy winehouse χάθηκε. Ο Ντέιβιντ Μπόουι, χάθηκε. Αλλά είμαι ακόμα όρθια. Είμαι μια από τις τυχερές και κάθε μέρα απαριθμώ αυτή την ευλογία."Είμαι ένα διαφορετικό είδος φεμινίστριας. Είμαι κακή φεμινίστρια''.

"Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλες τις γυναίκες εδώ σήμερα είναι το εξής: Οι γυναίκες έχουν τόσο καταπιεσθεί για τόσο καιρό που πιστεύουν ό,τι οι άντρες έχουν να πουν γι' αυτές. Πιστεύουν ότι πρέπει να είναι πίσω από έναν έναν άνδρα για να γίνει η δουλειά. Και υπάρχουν και κάποιοι πολύ καλοί άνδρες που αξίζουν την υποστήριξη, αλλά όχι επειδή είναι άντρες -- επειδή είναι άξιοι. Οι γυναίκες, πρέπει να αρχίσουμε να εκτιμάμε τη δική μας αξία και της κάθε μίας την αξία. Να αναζητήσουμε δυνατές γυναίκες να συμφιλιωθούμε, να ευθυγραμμιστούμε με αυτές, να διδαχθούμε από αυτές, να συνεργαστούμε μαζί, να εμπνευστούμε από αυτές, να τις υποστηρίξουμε, και να φωτιστούμε από αυτές" προέτρεψε.

"Δεν είναι τόσο πολύ το βραβείο που θα παραλάβω, όσο είναι το ότι έχω αυτή την ευκαιρία να σταθώ μπροστά σας και να πω ευχαριστώ", " όχι μόνο στις-στους ανθρώπους που αγάπησα και με υποστήριξαν στην πορεία, δεν έχεις ιδέα... δεν έχεις ιδέα το πόσα πολλά σημαίνει η υποστήριξή σου", "αλλά για τους αμφισβητίες και αρνητές και όλους όσους μου έδωσαν κόλαση" είπε ότι "δεν θα μπορούσα, δεν θα ή δεν πρέπει να -- αλλά η αντίστασή σου με έκανε πιο δυνατή, με έκανε πιο ισχυρή, με έκανε την αγωνίστρια που είμαι σήμερα. Με έκανε η γυναίκα που είμαι σήμερα. Λοιπόν σας ευχαριστώ".


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.12.2016 γραμμένη από την ELI ROSENBERG από την http://www.nytimes.com/2016/12/10/arts/music/madonna-billboard-awards-speech-ageism-sexism.html?_r=0 και https://www.facebook.com/abbemay/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf