13 Δεκ 2016
Αφανείς Γυναίκες Αστρονόμοι του Harvard A'
Το γυαλινο Σύμπαν: Πώς Αφανείς Γυναίκες Αστρονόμοι του Χάρβαρντ έφεραν επανάσταση στην κατανόησή μας για τον Κόσμο Δεκαετίες πριν οι γυναίκες αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
Η ανείπωτη ιστορία των πρωτοπόρων γυναικών επιστημονισών και των προστάτιδων αυτών που καταλογογράφησαν τα αστέρια και βοήθησαν να αποδειχτεί ότι το σύμπαν διαστέλλεται.
"Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να πει, "Εγώ είμαι γυναίκα, αλλά γυναίκα!" Τι γυναίκα! Τι περισσότερο μπορώ να ζητήσω”; είπε η «πρωτοπόρος Maria Mitchell που προειδοποίησε την πρώτη κατηγορία των γυναικών αστρονόμων στη Vassar το 1876. Η Mitchell - η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας αστρονόμος στις Ην. Πολιτείες, η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στην Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών των Ην. Πολιτειών, η πρώτη γυναίκα που προσελήφθει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια "εξειδικευμένη εσωτερική δεξιότητα" υπό την ιδιότητά της ως "υπολογιστής της Αφροδίτης", το σύστημα πλοήγησης που ανακάλυψε μια γυναίκα καθοδηγούσε τα πλοία σε όλο τον κόσμο - άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες στην επιστήμη μέσα από το προσωπικό παράδειγμα και την αφοσιωμένη καθοδήγηση της. Αυτή σηματοδότησε ένα ορίζοντα γεγονότων τη δεινή θέση των γυναικών για την ισότητα στην επιστημονική κλίση και την πνευματική ζωή.
Καθώς η ζωή της Mitchell ερχόταν στο τέλος της, μια νέα ανεξάντλητη πηγή ευκαιριών για τις γυναίκες αστρονόμους ερχόταν στη ζωή σε ένα από τα πιο σεβαστά ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου. Στο Παρατηρητήριο του Χάρβαρντ, μια αφοσιωμένη ομάδα γυναικών αστρονόμων ερασιτέχνιδων - "ερασιτέχνιδα" είναι μια αντανάκλαση όχι των δεξιοτήτων τις, αλλά έλλειψης της ακαδημαϊκής πιστοποίησης μη διαθέσιμης για τις γυναίκες εκείνη την εποχή - ερχόταν μαζί σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να καταχωρηθεί το σύμπαν με την ταξινόμηση των αστεριών και των φασμάτων τους.
Δεκαετίες πριν να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και έναν αιώνα πριν διακριτικέςκ χωρίς φανφάρες μαθηματικίνες της NASA βοήθησαν να φτάσει η πρώτη-ος άνθρωπος στο φεγγάρι, αυτές οι γυναίκες, που έγιναν γνωστές ως οι "γυναίκες-υπολογιστές του Χάρβαρντ", φωτίζοντας τη σύνθεση των άστρων και ταξινομώντας εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια σύμφωνα με ένα σύστημα που εφηύραν, το οποίο οι αστρονόμισες-οι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σήμερα. Οι υπολογισμοί τις έγιναν η βάση για την ανακάλυψη ότι το σύμπαν διαστέλλεται, το πνεύμα τις, η ανιδιοτελής αναζήτηση της αλήθειας και της γνώσης στέκεται ως μια διαχρονική απόδειξη για τον ορισμό της πρωτοποριακής φυσικού Lise Meitner τον ορισμό της αληθινής επιστημόνισας. Η ιστορικός της επιστήμης Dava Sobel, συγγράφισσα του βιβλίου Κόρη του Γαλιλαίου, εξιστορεί τις αφανείς ιστορίες τις και τη μόνιμη κληρονομιά του Γυαλιού του Σύμπαντος: Πώς οι Κυρίες του Παρατηρητηρίου του Χάρβαρντ Εξακρίβωσαν το Μέτρο των Αστέρων (δημόσια βιβλιοθήκη). Η Sobel, η οποία ανέλαβε το ρόλο της αυστηρής δημοσιογράφισας και της αφηγήτριας έχοντας κλίση στη διατήρηση της χωρίς στολίδια ιστορικής ακεραιότητας της ιστορίας, ζωγραφίζει το σκηνικό:
Ένα μικρό κομμάτι παραδείσου.
Αυτός ήταν ένας τρόπος για να δούμε το φύλλο γυαλιού που έστησε μπροστά της. Θα μετρούσε περίπου τις ίδιες διαστάσεις με πλαίσιο, οκτώ ίντσες με δέκα, και όχι παχύτερο από ένα τζάμι. Ήταν επικαλυμμένα στη μία πλευρά με ένα λεπτό στρώμα του φωτογραφικού γαλακτώματος, η οποία έδειχνε σήμερα αρκετές χιλιάδες αστέρια σταθερά στη θέση τους, όπως τα μικροσκοπικά έντομα που είναι παγιδευμένα στο κεχριμπάρι. Ένας από τους άνδρες βρισκόταν έξω όλη τη νύχτα, καθοδηγώντας με τις οδηγίες της αστρονόμισας το τηλεσκόπιο για να συλλάβει αυτή την εικόνα, μαζί με μια άλλη δωδεκάδα στο σωρό των γυάλινων πλακών που την περίμενε όταν έφτανε στο παρατηρητήριο στις 9 το πρωί ζεστό και ξηρό στους εσωτερικούς χώρους με το μεγάλο μάλλινο φόρεμα της, αυτή διέσχιζε το δρόμο της ανάμεσα στα αστέρια. Αυτή διαπίστωσε τις θέσεις τους σε σχέση με το θόλο του ουρανού, εκτίμησε τη σχέση με τη φωτεινότητα τους, μελέτησε το φως τους για αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, εξήγαγε ενδείξεις για το χημικό περιεχόμενό τους, και μερικές φορές έκανε και κάποια ανακάλυψη που γινόταν κράχτης για τον Τύπο. Κάθονταν όλες γύρω της, άλλες είκοσι γυναίκες κι έκαναν το ίδιο.
Μεταξύ των "γυναικών-υπολογιστών του Χάρβαρντ" ήταν η Antonia Maury, η οποία είχε αποφοιτήσει από το πρόγραμμα Maria Mitchel στη Vassar, η Annie Jump Cannon, που καταχώρησε πάνω από 20.000 μεταβλητά αστέρια σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένταξή της στο παρατηρητήριο, η Henrietta Swan Levitt, απόφοιτη του Ιδρύματος Radcliffe, του κολλεγίου των οποίων οι ανακαλύψεις αργότερα έγιναν η βάση για το νόμο του Hubble που αποδεικνύουν την διαστολή του σύμπαντος η οποία λάτρευε τόσο πολύ το έργο της που πληρωνόταν μόλις 30 λεπτά την ώρα, πέντε λεπτά πάνω από το επίπεδο των μισθών των υπολογιστών, και η Cecilia Helena Payne-Gaposchkin, η οποία έγινε όχι μόνο η πρώτη γυναίκα αλλά το πρώτο πρόσωπο ανεξαρτήτως φύλου που κέρδησε Ph.D. στην αστρονομία.
Η Helming ήταν η ομάδα της Williamina Fleming - μια Σκωτσέζα την οποία ο Edward Charles Pickering, ο 30-χρονος διευθυντής του παρατηρητηρίου, προσέλαβε την πρώτη ως δεύτερη υπηρέτρια στη κατοικία του, το 1879, πριν την αναγνώριση του ταλέντου της στα μαθηματικά όπου και της ανέθεσε το ρόλο της "γυναίκας-υπολογιστή" μερικής απασχόλησης.
Αφού η Williamina Fleming μετανάστευσε στις Ην. Πολιτείες βρισκόμενη σε μια "ευαίσθητη κατάσταση" μετά την κατάρρευση του γάμου της, η Fleming έπρεπε να επιστρέψει στη Σκωτία, λίγο μετά εντάχθηκε το Παρατηρητήριο του Χάρβαρντ όπου και γέννησε το γιο της, τον οποίο ονόμασε Edward Charles Pickering Fleming και ο οποίος ξεκίνησε να γίνει ένας εκπαιδευμένος μηχανικός του MIT. Αλλά αυτός επέστρεψε στο Χάρβαρντ το 1881 και άλλαξε για πάντα το τοπίο του φύλου της αστρονομίας.
Πολύ πριν τον Nikola Tesla-Νίκολα Τέσλα διακήρυξε ότι η τεχνολογία θα εξαπολύσει τις πραγματικές δυνατότητές γυναικών, ο Pickering είδε μια ευκαιρία να συμμετέχουν έξυπνες, ειδικευμένες γυναίκες χρησιμοποιόντας τη νέα τεχνολογία της αστροφωτογραφίας και υπερασπίστηκε αυτό το όραμα έντονα.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο κραυγαλέος σεξισμός της κοινωνίας εφαρμόστηκε ακόμη και στον μεγαλόκαρδο "φεμινιστή" - οι "γυναίκες-υπολογιστές" του Χάρβαρντ αναφέρθηκαν υποτιμητικά ως "χαρέμι του Pickering" για δεκαετίες. Και όμως, το ενοχλητικό παρατσούκλι παρά, την πρακτική του Pickering για την πρόσληψη γυναικών έγινε πράξη αντικουλτούρας και θάρρους στο οποίο οφείλουμε πολλά σήμερα.
Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' πατήστε εδώ
Την είδηση την βρήκαμε στις 6.12.16 γραμμένη από την Maria Popova και την μεταφράσαμε από την https://www.brainpickings.org/2016/12/06/the-glass-universe-dava-sobel/
Στη φωτογραφία η Maria Mitchell, η πρωτη επαγγελμτίας αστρονόμισα στις Ην. Πολιτείες και η δεύτερη γυναίκα στην Ιστορία που ανακάλυψε έναν κομήτη, γεννήθηκε το 1818