26 Νοε 2015

Ρεκόρ του ιού Hiv στην Ευρώπη


Αριθμός ρεκόρ μολύνσεων από τον ιό Hiv καταγράφηκε στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία το 2014, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο σε μετανάστριες-ες, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) με έδρα τη Στοκχόλμη και η ΠΟΥ κατέγραψαν 142.000 νέες διαγνώσεις το 2014, αριθμός που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί από την εμφάνιση της ασθένειας στην ήπειρο το 1980.

Μόνο στη Ρωσία καταγράφηκε το 60% των διαγνώσεων. Αντίθετα, στις 28 χώρες της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία καταγράφηκε το 21% των μολύνσεων, ενώ ο αριθμός τους εμφανίζει τάσεις μείωσης στη δυτική Ευρώπη.
Εξάλλου το 31% των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό Hiv έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα από αυτή που διαγνώστηκε. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στις χώρες της βόρειας Ευρώπης (Ισλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ιρλανδία).
Σύμφωνα με την ΠΟΥ και την ΕΕ, ο αριθμός των μεταναστριών-ών που φτάνουν στην ήπειρο και είναι φορείς του ιού μειώθηκε κατά 41% τα τελευταία δέκα χρόνια.

"Όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστριες-ες είναι θύματα κοινωνικού αποκλεισμού στις χώρες υποδοχής τις, γίνονται πιο επιρρεπείς στο να μολυνθούν από τον ιό Hiv και αυτό ενδέχεται να τους οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές", αναφέρει η διευθύντρια της ΠΟΥ στην Ευρώπη Ζουζάνα Γιάκαμπ.
"Εμείς στην ΠΟΥ ζητάμε από όλες τις χώρες στην Ευρώπη να προσφέρουν υπηρεσίες ελέγχου, πρόληψης και θεραπείας του ιού Hiv σε όλες τις πρόσφυγες και μετανάστριες-ες ανεξαρτήτως του νομικού τις καθεστώτος. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να προστατευθεί ο πληθυσμός", τόνισε.

Οι μέθοδοι μετάδοσης διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.
"Η μετάδοση του ιού μεταξύ ετεροφυλόφιλων ευθύνεται για την αύξηση των μολύνσεων στην ανατολική Ευρώπη, ενώ (στις χώρες αυτές) σημαντικό ποσοστό αποτελεί και η μετάδοση μέσω των ενέσιμων ναρκωτικών. Στις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού Hiv είναι οι σχέσεις μεταξύ ανδρών", υπογραμμίζουν οι δύο θεσμοί.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.11.2015 από την iefimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/237801/h-eyropi-ypoferei-apo-aids-rekor-molynseon-gia-2014