17 Αυγ 2014

Εργασία στο σεξ: Προσωπική επιλογή Β'


Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία για να επανεξετάσουν τις πολιτικές τις. Η απαγόρευση, μερική ή ολική, υπήρξε μια προβλέψιμη αποτυχία. Δεν κατόρθωσε να εξαλείψει την εμπορία του σεξ. Παρά το γεγονός ότι η εργασία του σεξ είναι παράνομη παντού στις Ην. Πολιτείες, εκτός της Νεβάδα, παλαιότερα στοιχεία όρισαν την αξία της εργασίας στο σεξ στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εθνικό επίπεδο, σίγουρα είναι υποτιμημένη η αξία. 
Πιο πρόσφατοι υπολογισμοί στην Αγγλία, όπου η εργασία στο σεξ είναι νόμιμη, αλλά η μαστροπεία και οι οίκοι ανοχής δεν είναι, δείχνουν ότι η ενσωμάτωση αυτή θα ενισχύσει τα στοιχεία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά τουλάχιστον 5.3 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας (8,9 δισεκατομμύρια δολάρια). Η απαγόρευση έχει άσχημα αποτελέσματα. Η βία κατά των εργατριών του σεξ μένει ατιμώρητη, γιατί οι γυναίκες θύματα που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας είναι απίθανο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ή να την καταγγείλουν. Το πρόβλημα του σεξουαλικού τουρισμού μαστίζει τις χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, όπου το νομικό κομμάτι της βιομηχανίας και στις δύο χώρες είναι τόσο σφιχτά οριοθετημένο και ιδιαίτερα ορατό. 

Η αποτυχία της απαγόρευσης πιέζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον πλούσιο κόσμο να δοκιμάσουν μια νέα τακτική: ποινικοποίησαν την αγορά του σεξ, αντί την πώληση του. Η Σουηδία ήταν η πρώτη, το 1999, ακολούθησε η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Γαλλία, ο Καναδάς ξαναγράφει τους νόμους του προς την ίδια κατεύθυνση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει το "σουηδικό μοντέλο" που πρέπει να ισχύσει σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι ακτιβίστριες-ές στην Ην. Πολιτείες κάνουν έκκληση για την ίδια προσέγγιση. 

Το σεξ πουλάει, και πάντα θα πουλάει 
Αυτή η νέα ομοφωνία είναι σε λάθος κατεύθυνση, τόσο ως θέμα αρχής όσο και πρακτικής. Η απαγόρευση της αγοράς του σεξ είναι σαν την ανελεύθερη απαγόρευση της πώλησης του. Η ποινικοποίηση των πελατών διαιωνίζει την ιδέα της κοινωνίας για τις εργαζόμενες του σεξ, ως θύματα καταναγκαστικής εμπορίας. Κάποιες σίγουρα είναι-λόγω των βίαιων συντρόφων τις, των διακινητριών-ών γυναικών ή λόγω χρήσης ενδοφλέβιων ουσιών. Αλλά υπάρχουν ήδη σκληροί νόμοι εναντίον της επίθεσης και της εξαναγκαστικής εμπορίας του σεξ. Οι χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιών χρειάζονται θεραπεία, όχι ποινή φυλάκισης στους πελάτες τις. 

Ο διακηρυγμένος στόχος της Σουηδίας είναι να εξαφανίσει την εργασία στο σεξ με την εξάλειψη της ζήτησης. Αλλά η εμπορία του σεξ θα υπάρχει πάντα και η νέα προσέγγιση δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να μειώθούν οι βλάβες που σχετίζονται με αυτήν. Η εργασία του σεξ στους δρόμους μειώθηκε μετά την εφαρμογή του νόμου, αλλά σύντομα αυξήθηκε και πάλι. Είναι κατανοητή η επιθυμία των εργατριών του σεξ, το να μην θέλουν να βλέπουν οι πελάτες τις να συλαμβάνονται σημαίνει πως αυτές κάνουν γρηγορότερα προσφορές και αποτιμούν λιγότερο τον κίνδυνο. Οι προγραμματισμένη νομοθεσία του Καναδά θα κάνει όχι μόνο την αγορά του σεξ παράνομη, αλλά θα την διαφημίζει, επίσης. Αυτό θα επιβραδύνει την ανάπτυξη των ιστοσελίδων, την επιθεώρηση της ταυτότητας και της υγείας καθώς και την επαλήθευση των εφαρμογών. 
Η προοπτική να πιεστούν ώστε να βελτιώσουν τους τρόπους τις κάνει τις εργαζόμενες του σεξ λιγότερο πρόθυμες να αναζητούν περίθαλψη από τις υπηρεσίες υγείας ή τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι πελάτες με τον κίνδυνο της σύλληψής δεν θα πουν στην αστυνομία για τις γυναίκες για τις οποίες φοβούνται πως εξαναγκάστηκαν στην εργασία του σεξ. Όταν στην Rhode Island ακούσια αποποινικοποιήθηκε η εργασία του σεξ σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ 2003 και 2009, το κράτος είδε μια απότομη πτώση στην αναφορά βιασμών και γονόρροιας

Η εργασία του σεξ μεταφέρεται στην διαδικτυακή απ' ευθείας σύνδεση είτε αρέσει στις κυβερνήσεις μας είτε όχι. Αν προσπαθήσουν να εμπλακούν στο δρόμο της αλλαγής κατεύθυνσης θα κάνουν κακό. Πράγματι, ο μη ρεαλιστικός στόχος τερματισμού της εμπορίας του σεξ αποσπά τις αρχές από τη γνήσια φρίκη της σύγχρονης δουλείας (την οποία πολλές ακτιβίστριες-ες ταυτίζουν με την παράνομη μετανάστευση που σκοπός της είναι η πώληση του σεξ) και της παιδικής εργασίας στο σεξ (περιγράφεται καλύτερα ως χρήματα που αλλάζουν χέρια για να διευκολυνθεί ο βιασμός ενός κοριτσιού). Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτροπή και την τιμωρία αυτών των εγκλημάτων, και να αφήσουν τις συναινούσες ενήλικες-ους οι οποίες επιθυμούν να πουλήσουν ή και να αγοράσουν σεξ να το πράξουν με ασφάλεια και ιδιωτικά στην διαδικτυακή απ' ευθείας σύνδεση. 


Βρίσκεστε στο Β' μέρος της είδησης για να βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.8.14 και την μεταφράσαμε από την economist.com στην http://www.economist.com/news/leaders/21611063-internet-making-buying-and-selling-sex-easier-and-safer-governments-should-stop?frsc=dg|a&fsrc=scn/tw_app_ipad