22 Αυγ 2016

Vera Ignatievna Gedroitz


Η Πριγκήπισσα Vera Ignatievna Gedroitz 1870 - 1932) ήταν Ρωσίδα γιατρίνα, ήταν καθηγήτρια Ιατρικής και η πρώτη γυναίκα χειρουργός στη Ρωσία, μία από τις πρώτες γυναίκες καθηγήτριες της χειρουργικής επέμβασης στον κόσμο, ήταν ποιήτρια και πεζογράφος.

Η Gedroitz ανήκε στην πρικγιπική φατρία της Λιθουανίας που μοιράζεται την καταγωγή της με την πιο διάσημη οικογένεια Radziwiłł. Γεννήθηκε στην Slobodishe (Οριόλ Κυβερνείου) σε ρωσόφωνο περιβάλλον και εκπαιδεύτηκε ως χειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην κλινική του καθηγητή César Roux. Η ασθένεια των γονέων της και ο θάνατος της αδελφής της, ανάγκασε την Gedroitz να επιστρέψει στη Ρωσία το 1900.

Η δουλειά της στις λαπαροτομές κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου ήταν μεταξύ των πρώτων που είχε υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Αυτό οδήγησε τον Ρωσικό στρατό να υιοθετήσει τη διαδικασία, και προκάλεσε αλλαγή στις έννοιες της ορθής μεταχείρισης στη διείσδυση στα κοιλιακά τραύματα. Το 1909 η Gedroitz μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δικαστηρίων στη Τσάρσκογε Σέλο, όπου εργάστηκε ως χειρουργός στην αυτοκρατορική οικογένεια. Εκείνη την εποχή έγινε μέλος στη “Συντεχνία των Ποιητριών-ών”, δημοσιεύοντας ποιήματά της με το ανδρικό ψευδώνυμο Sergei Gedroitz.

Μετά την επανάσταση του Φεβρουαρίου εκείνη δεν εγκαταλείψε την Τσάρσκογε Selo-Tsarskoye Selo όπως πολλές-οί συγγενείς της έκαναν. Πήγε να εργαστεί στο μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά εγκαταστάθηκε στο Κίεβο με την εράστριά της, κοντέσα Μαρία Nierodt- Maria Nierodt. [2] Η Gedroitz εργάστηκε ενεργά και έγραψε επιστημονικές εργασίες για την ογκολογία, την παιδιατρική χειρουργική επέμβαση, και για την ενδοκρινολογία. Το 1921 άρχισε να διδάσκει στο ιατρικό ινστιντούτο του Κίεβο. Το 1923 επελέγει για τη θέση της καθηγήτριας, και το 1930 έγινε πρόεδρος της διεύθυνσης της σχολής της χειρουργικής επέμβασης. 
Πέθανε από καρκίνο και ετάφη στη γενέτειρά της.



Την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την  http://en.wikipedia.org/wiki/Vera_Gedroitz