27 Ιουν 2016

Πάπας: "Να ζητήσουν συγνώμη οι Εκκλησίες από τις λεσβίες


Ο Πάπας Francis λέει πως οι Χριστιανές πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τις λεσβίες. Ο ποντίφικας είπε πως οι διδασκαλίες της Εκκλησίας υπαγορεύουν ότι οι λεσβίες δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις, αλλά τις σέβονται.

Ο Πάπας Francis, δήλωσε την Κυριακή πως η Χριστιανική και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα πρέπει να ζητήσουν συγχώρεση από τις λεσβίες για τον τρόπο με τον οποίο τις έχουν φερθεί.

Σε μία ωριαία συνομιλία με δημοσιογράφισες-ους στο αεροπλάνο επιστροφής για τη Ρώμη από την Αρμενία, ο ποντίφικας ρωτήθγηκε τι θα γινόταν αν ο ίδιος συμφωνούσε με τα πρόσφατα σχόλια ενός Γερμανού Ρωμαιοκαθολικού καρδιναλίου πως η Εκκλησία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τις λεσβίες. Ο Πάπας υπενθύμισε τις διδασκαλίες της Εκκλησίας, λέγοντας: "[Οι λεσβίες], δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις. Θα πρέπει να είναι σεβαστές, να συνυπάρχουν ποιμαντικά.

"Νομίζω ότι αυτό που έκανε η Εκκλησία είναι πως όχι μόνο δεν απολογήθηκε ... σε μια λεσβία η οποία είναι προσβεβλημένη, αλλά θα πρέπει, επομένως, να ζητήσει συγγνώμη από τις φτωχές, καθώς, και από τις γυναίκες που τις έχουν εκμεταλευθεί, από τα παιδιά που τα έχουν εκμεταλευθεί με το να (εξαναγκάζονται να) εργαστούν".

Η Εκκλησία διδάσκει πως η λεσβιοσύνη δεν είναι αμαρτία, αλλά σεξουαλική συμπεριφορά, και πως οι λεσβίες πρέπει να προσπαθήσουν να είναι ενάρετες. Ο Francis επανέλαβε μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή επίκαιρης και δημοφιλούς δήλωσής "Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω;" που έκανε για τις λεσβίες στον πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του το 2013.
"Η ερώτηση είναι: εάν ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, η οποία έχει καλή θέληση, και η οποία αναζητά το Θείο, ποιες-οι είμαστε εμείς που θα την κρίνουμε".

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Πατέρας Federico Lombardi, δήλωσε ότι ο Πάπας, λέγοντας "βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση" δεν εννοούσε σημαίνει μια ιατρική κατάσταση, αλλά "ένα άτομο σ' αυτή τη θέση". Στα ιταλικά η λέξη "θέση" μπορεί επομένως να σημαίνει "κατάσταση".

"Εμείς οι Χριστιανές-οί πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για τόσα πολλά πράγματα, όχι μόνο για αυτή τη (συμπεριφορά προς τις λεσβίες), αλλά πρέπει να ζητήσουμε συγχώρεση, όχι μόνο συγγνώμη, συγχώρεση. Η λέξη Κύριε, είναι μια λέξη ξεχνάμε τόσο συχνά". Είπε.

Ο Francis χαιρετίστηκε από πολλές λεσβίες και την υπόλοιπη κοινότητα για το ότι είναι ο πιο ελεήμων Πάπας στην πρόσφατη ιστορία, ενώ συντηρητικές-οι καθολικές τον έχουν επικρίνει πως κάνει σχόλια όπως λένε που είναι ασαφή σχετικά με τη σεξουαλική ηθική.

Είπε στις δημοσιογράφισες-ους στο αεροπλάνο πως "υπάρχουν παραδόσεις σε ορισμένες χώρες, ορισμένες κουλτούρες, που έχουν μια διαφορετική νοοτροπία σχετικά με αυτό το θέμα" και ότι υπάρχουν "κάποιες (λεσβιακές) εκδηλώσεις-επιβεβαιώσεις που είναι πολύ προσβλητικές για κάποιες-ους". Πρότεινε ότι αυτές δεν είναι βάσεις για διακρίσεις εις βάρος ή την περιθωριοποίηση των λεσβιών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.6.2016 και την μεταφράσαμε από την  The Gguardian στην https://www.theguardian.com/world/2016/jun/26/pope-francis-says-christians-should-apologise-to-gay-people

21 Ιουν 2016

Οι όροι τριβάς, λεσβία 1


Η "Λεσβία" 

Το κοινωνικό κονστρουκτιβιστικό γλωσσικό επιχείρημα δεν μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός ότι η σύγχρονη λεσβιακή ταυτότητα έχει την ετικέτα "λεσβία" πολύ πριν από τη "queer" το 1869. Στην πραγματικότητα, στα αγγλικά τουλάχιστον, ο όρος είχε ακριβώς την ίδια σημασία στις αρχές της δεκαετίας δέκατου όγδοου αιώνα, όπως στα τέλη του εικοστού. *

Στις δυτικές κουλτούρες, οι γυναίκες που ερωτεύονται-γυναικες οι οποίες αποκαλούνται "λεσβίες" και μερικές φορές "Σαπφίστριες" για εκατοντάδες χρόνια.

Αυτοί είναι γενικοί όροι για την "ομοσεξουαλική γυναίκα" και όχι για συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις ή ακόμη και για τους ρόλους βιολογικού, κοινωνικού φύλου. Η λεσβιακή σεξουαλικότητα γενικά δεν γίνεται αντιληπτή με δυαδικούς όρους διείσδυσης, αλλά ως θέμα αμοιβαίου τριψίματος των σεξουαλικών οργάνων.

Οι περισσότεροι όροι για τις λεσβίες προτείνουν μια γενικευμένη σεξουαλικότητα από γυναίκα σε γυναίκα και όχι συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις.

Υπάρχουν βέβαια οι λέξεις που δηλώνουν ρόλους του βιολογικού και του κοινωνικού φύλου: Στα Ισπανικά το mal-Flor=ανδρικό λουλούδι, manflora=αγοροκόριτσο, marimacho=αρρενωπή σύζυγος, pantalonuda=παντελονοφορούσα αγοροκόριτσο. Αλλά υπάρχουν επίσης πολλές λέξεις, όπως το λεσβίες και σαπφίστριες, που συνδέονται με τον προσανατολισμό και την επιλογή του φύλου του αντικειμένου (δηλ. τον ομοσεξουαλικό προσανατολισμό) και όχι σε συγκεκριμένους ρόλους βιολογικού, κοινωνικού φύλου:

π.χ. Ισπανικά Donna con Donna=γυναίκα με γυναίκα, Γερμανικά Schmeker Mädchen=γευστικό-νόστιμο κορίτσι, στη φυλή Klamath Sawa linaa= αυτές που ζουν ως συντρόφισες, Μεξικάνικη αργκό, tortillera= αυτή που φτιάχνει τορτίγια, Γαλλικά vrille=τρυπάνι (Richards 1990). Ο κινεζικός όρος για τα λεσβιακά ζευγάρια είναι dui shi, «ζευγάρι που τρώει», χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει το δεσμό-συγκόλληση δύο γυναικών του παλατιού όπως ο σύζυγος και η σύζυγος στην αρχαία Κίνα, και μπορεί να υπονοεί (αμοιβαία;) αιδοιολειξία - αλλά αυτό το τελευταίο είναι ένα συμπέρασμα παρά ένα γνωστό γεγονός. Μερικές φορές μια συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη είναι φανερή, άλλες φορές θα πρέπει να συναχθεί, και άλλες φορές η απροσδιόριστη επιθυμία για το ίδιο φύλο είναι η θεμελιώδης έννοια.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο των ιστορικών "μετατοπίσεων" στο νόημα του όρου πολυαγαπημένη-σύζυγος στο κοινωνικό κονστρουκτιβισμό. Η τριβάς, λεσβία, από το ελληνικό τρίβω, (δηλαδή να τρίβονται τα σεξουαλικά όργανα μαζί, ή να τρίβεται η κλειτορίδα στο ηβικό οστό, κλπ), εμφανίζεται στην ελληνική και λατινική σάτιρα από τα τέλη του πρώτου αιώνα. Η τριβάς ήταν η πιο συχνή (χυδαία) έκφραση για την λεσβία στα ευρωπαϊκά κείμενα για πολλούς αιώνες. Η "τριβάς" εμφανίζεται ήδη στα αγγλικά κείμενα τουλάχιστον από το 1601 ως τουλάχιστον τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, έγινε συνειδητά ντεμοντέ - ήταν σε τρέχουσα χρήση για σχεδόν τρεις αιώνες.

Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει καμία γλώσσα για την ερωτική αγάπη μεταξύ γυναικών βασίζεται στην αρχή του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης-Oxford English Dictionary, "το οποίο ιχνογραφεί την "λεσβιοσύνη" [ως έναν όρο που σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό παρά με τη διάσημη ποιήτρια και το νησί της] από το 1870 το "λεσβιακό-lesbic" ως το 1892, και το "λεσβία" ως επίθετο το 1890 και ως ουσιαστικό το 1925.

Ομοίως, οι καταγραφές για την "Σαπφικότητα" ξεκίνησαν το 1890, με το 1902 να δίνεται ως την πρώτη ημερομηνία για το "Sapphist" (Donoghue 1993). Είμαι πάντα έκπληκτη με το πόσο πολλοί ιστορικοί και μελετήτριες-ες φαίνεται να αγνοούν ότι οι συντάκτριες-ες του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης εξαίρεσαν ρητώς την σεξουαλική αργκό από το πεδίο εργασίας τις-τους, και στηρίχθηκαν κυρίως στην "λογοτεχνία" και όχι στο είδος των γραπτών στα οποία καταγράφεται η αργκό (υβριστικά φυλλάδια, εφημερίδες, ημερολόγια, κλπ).

Η νέα έκδοση του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης θα στοχεύσει συγκεκριμένα για να διορθώσει αυτή τη παράληψη, και όταν δημοσιεύσει πολλές από τις αναφορές που πρωτο χρήσιμοποίηθηκαν για σχετικές λέξεις με την ομοσεξουαλικότητα πρόκειται να πάει προς τα πίσω κατά 50 έως 100 χρόνια, ή ακόμη περισσότερο.


Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στην http://rictornorton.co.uk/social22.htm#lesbian 


* constructivist=η κονστρουκτιβιστική θεωρία λέει ότι ατομικά οι μαθήτριες κατασκευάζουν νοητικά μοντέλα, προκειμένου να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Ο κονστρουκτιβισμός υποστηρίζει την μαθητοκεντρική, την μάθηση της ανακάλυψης, όπου οι μαθήτριες χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που ήδη έχουν για να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις.

Οι όροι τριβάς, λεσβία 2


Σε αντίθεση με εκείνες-ους που βασίζονται εξ ολοκλήρου στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, η Emma Donoghue απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καθ' όλο το δέκατο έβδομο και δέκατο όγδοο αιώνα η λέξη "λεσβία" χρησιμοποιήθηκε στην ίδια λογική όπως και σήμερα, και οι λεσβίες είχαν θεωρηθεί ως διακριτή σεξουαλική και κοινωνική ομάδα.

Για να αναφέρω ένα παράδειγμα από ένα λογοτεχνικό έργο, που είχε αποκλειστεί από την έρευνα του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης (είτε επειδή ήταν συκοφαντικό, ή επειδή δημοσιεύθηκε στο Δουβλίνο), οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ γυναικών που περιγράφονται ως "Έρωτες Λεσβιών" του William King στο The Toast το 1732 , όπου εξηγεί "Αυτή αγαπούσε τις γυναίκες κατά τον ίδιο τρόπο που αγαπούν οι γυναίκες τους άνδρες τους, ήταν μια τριβάς", στην έκδοση του 1736 βιβλίου του King, αυτές οι γυναίκες το ονομάζονται 'Τριβάδες ή Λεσβίες". Έτσι, είναι σαφές, όπως η Donoghue επισημαίνει, ότι το "Λεσβία" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο ως επίθετο όσο και ως ουσιαστικό για να περιγράψει τις γυναίκες που επιθυμούσαν και ικανοποιούσαν η μια την άλλη περισσότερο από ενάμισυ αιώνα πριν από την πρώτη είσοδο του όρου στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης με την εν λόγω έννοια".

Το 1762 μια μετάφραση του Συμποσίου του Πλάτωνα χρησιμοποιεί τη φράση "Σαπφικές Εράστριες" για να περιγράψει τις γυναίκες-εράστριες. Το 1773 ένα περιοδικό του Λονδίνου περιγράφει το σεξ μεταξύ γυναικών ως "Σαπφικό πάθος".

Η Hester Thrale στο ημερολόγιό της το 1790 περιγράφει τη "Σαπφίστρια" ως μια γυναίκα που της αρέσει-επιθυμεί "το δικό της φύλο, με εγκληματικό τρόπο", έτσι δεν υπάρχει καμία πιθανή αμφιβολία για τη σεξουαλική χρήση του. Στη Γαλλία, οι όροι fricarelle και fricatrice (από το "τριβή", από το σεξ-με-τριβή) ήταν συχνές, και χρησιμοποιήθηκαν επίσης στα αγγλικά από το δέκατο έβδομο ως το δέκατο ένατο αιώνα.

Υπάρχουν επίσης πολλές αυτόχθονες λέξεις που δεν προέρχονται από την κλασική λογοτεχνία ή τη γλώσσα. Στην Αγγλία σε όλο το το δέκατο όγδοο αιώνα, το σεξ μεταξύ γυναικών ονομαζόταν "Το παιχνίδι των Διαμερισμάτων", μια φράση που μπορεί να επισημανθεί από το 1663. *

(Ο όρος αυτός αναφέρεται στην τριβή του επίπεδου γυναικείου σεξουαλικού οργάνου, και έχει προταθεί [μεταξύ άλλων και από εμένα, Norton 1992] ότι ο όρος αφορά μια μεταφορά που προέρχεται από το παιχνίδι με κάρτες, οι οποίες ονομάζονται "διαμερίσματα", αλλά το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης δεν καταγράφει τη χρήση των "διαμερισμάτων" ως επίκλιση του όρου παίζω χαρτιά πριν από το 1812.)

Από το τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα, ως τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα οι λεσβίες αποκαλαλέστηκαν και ως Tommies:"Το "Toμ (μου)" είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς μια αδιάσπαστη αργκό παράδοση μπορεί να μην έχει καταγραφεί από το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης" (Donoghue).

Με άλλα λόγια, η Λεσβιακή σεξουαλικότητα δεν ήταν ούτε σιωπηλή ούτε αόρατη, απλά δεν καταγράφηκε από τις συντάκτριες-ες αυτών των κοινωνικών δομών που ονομάζουμε λεξικά. Να βασίσεις ολόκληρες θεωρίες σχετικά με την ιστορική εξέλιξη της σεξουαλικής ταυτότητας κατά τις ημερομηνίες "των πρώτων αναφορών" στα λεξικά αποδεικνύει μόνο πόσο έχεις απομακρυνθεί από την εμπειρική ιστορία και την εμπειρία της πνευματικής ακαδημαϊκής "θεωρίας της συζήτησης". 

Βρίσκεστε στο Β' μέρος για να βρεθείτε στο Α' πατήστε εδώ

Την είδηση την βρήκαμε στην http://rictornorton.co.uk/social22.htm#lesbian 


* Η λεσβιοσύννη αποκαλούνταν και ως "το παιχνίδι των διαμερισμάτων" (ή "παιχνίδι στα Διαμερίσματα"). Αυτό είναι μια αναφορά σε παιχνίδια με τραπουλόχαρτα, τα οποία ονομάζονται "διαμερίσματα", και είναι ένας υπαινιγμός για την τριβή δύο "επίπεδων" σεξουαλικών γυναικείων οργάνων μαζί. Για παράδειγμα, το σεξ μεταξύ γυναικών περιγράφεται στο 1698-1699 ως "ένα νέο παιχνίδι που ονομάζεται Διαμερίσματα με Σεξουαλικά απελευθερωμένη Κλειτορίδα". Το "Flats" μπορεί επίσης να αναφέρεται στους μετρητές ή σε επίπεδα-δελτία που χρησιμοποιούνται σε παιχνίδια στοιχημάτων. Η χρήση του όρου λεσβία, αν και μπορεί να αναχθεί τουλάχιστον στο 1663, δεν καταγράφεται στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης. Ένα ποίημα που δημοσιεύθηκε το 1715, αν και μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε ένα από τα έργα Rowe. Το ποίημα ανατυπώθηκε το 1733, με μια υποσημείωση που υπαινίχθηκε την ταυτότητα των δύο γυναικών: "Αυτές οι στροφές  για την κα Β-le, και μια κυρία που ήταν συντρόφισά της, την οποία αποκαλούσε καπετάνιο". (Διάφορα έργα του Nicholas
Rowe, τρίτη έκδοση, Λονδίνο, 1733).

Διαφωνίες για τον όρο "λεσβία" 1


Ακριβώς όπως η queer ιστορία γενικά ξοδεύει συχνά πάρα πολύ χρόνο προσπαθώντας να ορίσει την "λεσβία", έτσι η λεσβιακή ιστορία, ειδικότερα,  πρoβληματίζεται για τον ορισμό "λεσβία". Η Dell Richards εισάγει τη συλλογή των Λεσβιακών Λιστών (1990) ως εξής:

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα σύγχρονο, ορισμό του εικοστού αιώνα; Και αν ναι, ποιον; Οι γυναίκες που σεξουαλικά έλκονται από άλλες γυναίκες ή οι γυναίκες που έγιναν λεσβίες μέσω της φεμινιστικότητας; Ή θα πρέπει να χρησιμοποιώ ένα πολύ ευρύτερο ορισμό, ο οποίος να περιλαμβάνει το κίνημα ρομαντικών φιλενάδων- γυναίκες όπου ως γυναίκες-προσδιορίστηκαν, οι οποίες είχαν στοργικές σχέσεις με άλλες γυναίκες, αλλά δεν μπορεί πραγματικά να είχαν σεξουαλική επαφή, λόγω του κατασταλτικού χαρακτήρα της εποχής;*1

Θα πρέπει να περιλάβω τις ορκισμένες αδελφές [όπως στην Κίνα] και τις berdaches; Θα πρέπει να περιλάβω τις παρενδυτικές; Θα πρέπει να περιλάβω τις γεροντοκόρες; . . . Η δική μου προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες που προσδιορίζονται ως γυναίκες, αν και οι ίδιες οι λεσβίες αποκαλούνται λεσβίες ή όχι. Το να επιβάλλω τα σημερινά πρότυπα σε προηγούμενες εποχές περιορίζει το όραμά μας και την ιστορία μας.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την Richards οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη κοινωνική κονστρουκτιβιστική ατζέντα που το περιεχόμενο της παραμείνει ανιστόρητο . Αυτή λανθασμένα ισχυρίζεται, για παράδειγμα , ότι η πρώτη φορά η λέξη "λεσβία" χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια γυναίκα – που ερωτεύεται μια γυναίκα ήταν σε ιατρικό περιοδικό το 1883, η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο σε εφημερίδα ήταν το 1892.

Στην πραγματικότητα το "λεσβία" έχει χρησιμοποιηθεί με τη σύγχρονη σεξουαλική έννοια για πολλούς αιώνες, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως (βλ. "η λεσβία") . Στη Γαλλία, η σύγχρονη θεωρητικός Joan Dejean έχει παρομοίως καθοδηγούμενη από τη μύτη του δόγματος του κοινωνικού κονστρουκτιβισμού, υποστηρίζει ότι η πορνογραφική και επιστημονική αντίληψη της Σαπφούς ήταν εντελώς ξεχωριστές , "σαπφική-sapphic χωρίς να είναι Sapphic", μέχρι τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα.

Αλλά στην πραγματικότητα το Σαπφώ-Saphao ήταν ο πιο κοινός γαλλικός γενικός όρος για το "λεσβία", και δεν είναι πιθανό ότι η γαλλική λογοτεχνία ήταν πολύ διαφορετική από την αγγλική λογοτεχνία στο θέμα αυτό. *2 Κατά τη διάρκεια του δέκατου έβδομου και δέκατου όγδοου αιώνα επιστημόνισες λειτουργούν συχνά για να συζητήσουν την πιθανή λεσβιοσύνη ή την αμφισεξουαλικότητα της Σαπφούς, και τις πλασματικές και βιογραφικές περιγραφές των σύγχρονων λεσβιών και οι αμφισεξουαλικές συχνά αναφέρονται περαιτέρω στη Σαπφώ τις.

Στην πραγματικότητα, "οι περισσότερες αγγλικές αναφορές που έχω βρει στην πραγματική Σαπφώ τουλάχιστον αναφέρουν φήμες για τη σεξουαλική απόκλιση της. *3 Υπήρχε, λοιπόν, μια μακρόχρονη παράδοση του Sapphic στο λεσβιακό πολιτισμό, αυτό δεν είναι μια εφεύρεση του εικοστού αιώνα" (Donoghue 1993).

Η Ομάδα Λεσβιακής Ιστορίας (1989) εφιστά την προσοχή στο "πρότυπο της απόδειξης", το οποίο βρίσκεται στη διαδρομή εντοπισμού των λεσβιών στην ιστορία: Αυτό που θέλουν οι επικρίτριές-ες μας είναι "η αδιαμφισβήτητη απόδειξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ των γυναικών".

Οι περισσότερες ιστορικέςς φιγούρες και τα θέματα των βιογραφιών υποτίθεται ότι είναι ετεροσεξουαλικές, χωρίς την ανάγκη της απόδειξης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Η γέννηση των παιδιών παρέχει περιορισμένες μόνο ενδείξεις για την ετεροσεξουαλική συχνότητα ή επιθυμία. Ολόκληρες βιογραφίες έχουν γραφτεί για εργένισες ή γεροντοκόρες, ακόμη και εκείνες που μοιράζονται τις ζωές τις με άλλες εργένισες ή γεροντοκόρες, χωρίς να προβάλεται η πρόταση πως μπορεί να μην ήταν ετεροσεξουαλικές. Μόνο οι ιστορικές της λεσβιοσύνης έχουν κληθεί να ψάξουν βαθειά. Όπως επισημαίνει η Sheila Jeffreys:
Η ιστορία της ετεροσεξουαλικότητας - και αυτή είναι η μόνη ιστορία που έχει προσφερθεί μέχρι και σήμερα - δεν στηρίζεται σε αποδείξεις σεξουαλικής επαφής αλλά θεωρείται αυτονόητη. Οι γυναίκες και οι άνδρες υποτίθεται ότι είναι ετερό, εκτός αν υπάρχει "σεξουαλική" απόδειξη για το αντίθετο. Οι γυναίκες που έχουν ζήσει στο ίδιο σπίτι και κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι εδώ και τριάντα χρόνια που ήταν λεσβίες τις το αρνήθηκαν έντονα οι ιστορικοί. Όμως, οι γυναίκες και οι άνδρες που απλώς κάνουν μια βόλτα μαζί υποτίθεται ότι συμμετέχουν σε κάποιου είδους ετερό σχέσης. (Jeffreys 1984)

Για να αποφευχθεί αυτό το είδος της συζήτησης με βάση το σεξ, οι λεσβίες φεμινίστριες τη δεκαετία του 1970 κατασκεύασαν ένα πολιτικό ορισμό των λεσβιών. Το 1971 "Η γυναίκα καθ-ορίζει τη γυναίκα", δόθηκε στη δημοσιότητα από τις  Ριζοσπάστριες Λεσβίες της New York οι οποίες αναγνώρισαν την λεσβία ως γυναίκα που δεσμεύεται πολιτικά στις γυναίκες. Το 1978 Adrienne Rich ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μία "συνεχής λεσβία" που περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες-προσδιόρισαν την εμπειρία (Rich 1993). Αυτό είχε ως στόχο να φέρει σταθερά τις λεσβίες στην επικρατούσα-κυρίαρχη τάση του φεμινιστικού λόγου. Αλλά παρατηρήθηκε συχνά το επακόλουθο που είχε ο ορισμός της λεσβιοσύνης ως μη-ετεροσεξουαλικότητα. Η Dell Richards, συντάκτρια των Λεσβιακών Λιστών (1990), περιλαμβάνει ως λεσβίες όχι μόνο "τις γυναίκες που έχουν κάνει τα πάντα που περνούσαν από το χέρι τις για να ξεφύγουν από την ετερό κυριαρχία", αλλά ορίζουν τη δική τις λεσβιοσύνη σε αυτούς τους αρνητικούς όρους: "Για μένα, το να γίνω λεσβία ήταν μια συνειδητή πολιτική απόφαση, η λογική επέκταση της φεμινιστικότητας. . . .

Αποφάσισα να δω τι ήταν, όπως σε έναν καθρέφτη που αντανακλά το φυσικό μέγεθος μου. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να σκεφτώ να το πράξω ήταν να απαλλάξω τη ζωή μου από τους άνδρες . Ή τουλάχιστον να απελευθερώσω την προσωπική μου ζωή από τους ετερό άνδρες. Η σεξουαλικότητα εδώ ορίζεται ως δύναμη παρά ως επιθυμία, και αποκαλύπτει ότι πολύ περισσότερο οι φεμινίστριες ενθάρρυναν-επιδοκίμασαν τη λεσβιακή επιλογή από οτι οι άνδρες: για τις γυναίκες η λεσβιοσύνη είναι μια επιλογή για να γίνουν ισχυρές, ενώ για τους άνδρες είναι μια επιλογή για να γίνουν αδύναμοι.

Ωστόσο, αυτός ο πολιτικός ορισμός έχει γίνει αντιληπτός ως ότι μειώνει τη λεσβιοσύνη στη φεμινιστική συζήτηση-λόγο για τις λεσβίες, και τώρα πολυ-αμφισβητείται (Griffin 1993). Η Sheila Jeffreys (1984) υποστηρίζει, πως ακόμα και μέσα στο πολιτικό πλαίσιο, ότι

η Λεσβιοσύνη δεν μπορεί να υπαχθεί στα καλά συναισθήματα από το χέρι-εκμετάλλευσης της αδελφότητας. Αυτό δεν αφήνει χώρο για να μιλήσουμε για συγκεκριμένη λεσβιακή καταπίεση και μας δεν δίνει πολλές πιθανότητες να δημιουργήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της λεσβιοσύνης που χρειαζόμαστε για την υπερηφάνεια μας και την επιβίωσή μας. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδέα της Adrienne Rich της λεσβιακής συνέχειας είναι προβληματική, το επιχείρημά της ότι οι φιλίες όλων των γυναικών με τις γυναίκες είναι κάποια σκιά ή διαβάθμιση λεσβιοσύνης συγχέει αναπόφευκτα τις προσπάθειες για την ανάλυση της λεσβιακής καταπίεσης. *4 Οι γυναίκες που έχουν απλά "καλύτερες φίλες", μπορεί να είναι γυναίκες που δεν έχουν ούτε κοινή λεσβιακή καταπίεση ούτε λεσβιακή εμπειρία-βίωμα.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η ίδια λεσβιακή πτυχή της λεσβιακής φεμινιστικότητας έχει επαναβεβαιωθεί. Η Nicki Hastie στο δοκίμιό της "Λεσβίες Βιβλιομυθογραφία- Lesbian BiblioMythography" (1993), απέρριψε τη θεωρία της Rich για τη "συνεχή λεσβία", επειδή "φαίνεται να αρνείται την σεξουαλική και την ερωτική πλευρά του να είσαι λεσβία, κάνει σχεδόν μια ισχυρή αναγνώριση για μερικές γυναίκες (συμπεριλαμβανομένης και εμού ) του νοήματος, και αρνείται την πολύ ξεχωριστή καταπίεση που αντιμετωπίζουν αυτές οι γυναίκες". Η Hastie προτιμά τον απλό ορισμό των λεσβιών που έκανε ο πολιτιστικός θεωρητικός CR Stimpson το 1988 : "είναι μια γυναίκα που βρίσκει άλλες γυναίκες ερωτικά ελκυστικές και ευχάριστες ... η λεσβιοσύνη αποτελεί δέσμευση της σάρκας, του αίματος, του στήθους και των οστών". (Αυτή η τελευταία φράση, παρεμπιπτόντως, χρησιμοποιείται αυτούσια στο αξιοσημείωτο λεσβιακό μυθιστόρημα της Christine Crow της κας. Χ. ) Η Emma Donoghue, με την επιλογή του όρου "πάθη μεταξύ γυναικών" για την ιστορική έρευνα της, ομοίως τονίζει και πάλι το ερωτικό στοιχείο των λεσβιών την εμπειρία και την αναγνώριση, και ειδικά λεσβιακούς δείκτες, όπως η ανδρική ενδυμασία και η "ανδρική" συμπεριφορά.

Η τάση για το μέλλον θα πρέπει να αφήσει το σεξ πίσω στην λεσβιακή ιστορία - μια ουσιοκρατική θέση. Η μελέτη των γεροντοκόρων και η μελέτη των δικτύων φιλίας μεταξύ των γυναικών έχουν μια άβολη θέση στη λεσβιακή ιστορία. Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες επιλέγουν να είναι γεροντοκόρες και να ζήσουν με άλλες γεροντοκόρες και συναισθηματικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες απολαμβάνουν τα δίκτυα φιλίας με άλλες γυναίκες. Αυτά είναι σημαντικά πεδία μέσα στη φεμινιστική ιστορία των γυναικών, εντοπίστηκαν-γυναίκες, αλλά δεν μπορεί να καταλάβουν το προσκήνιο της λεσβιακής ιστορίας, εκτός από τις περιπτώσεις όπου μπορεί να γίνει μια υπόθεση για τη σεξουαλική έκφραση (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής καταπίεσης και εξάγνισης-εξίψωσης). Πρέπει να είμαστε προσεκτικές ώστε να μην αποδίδουμε ρομαντική επιθυμία σε όλες τις γυναικείες φιλίες, ή να μην είμαστε συνένοχες με το στερεότυπο της "απογοητευμένης γεροντοκόρης". Αλλά μπορούν να βρεθούν τρόποι να διακρίνουμε τα πρόβατα από τα ερίφια, τις φεμινίστριες από τις λεσβίες φεμινίστριες.

Η θεωρία του κοινωνικού κονστρουκτιβισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εσφαλμένη πεποίθηση ότι ο όρος "λεσβία" και "ομοσεξουαλική" δημιουργήθηκαν από το δέκατο ένατο αιώνα στην ιατρική συζήτηση-λόγο. Είκοσι ή τριάντα χρόνια πριν, ήταν σύνηθες να δηλώσω κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις" των λεσβιακών σχέσεων σε μια συγκεκριμένη προ σύγχρονη περίοδο, αλλά και η ίδια η ιδέα της λεσβιοσύνης γίνεται λιγότερο αδιανόητη" και καθώς περισσότερες Lgbtiq ιστορικοί συνεχίσαν την έρευνα σε αυτό το θέμα, στοιχεία έχουν έρθει στο φως και μπορεί ακόμα να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία. Από τη μελέτη Faderman που δημοσιεύθηκε το 1981, "πολλά κείμενα έχουν προκύψει από την αφάνεια ή έχουν διαβαστεί με μια νέα ματιά. Υποψίες εκφράζονται στις εκδόσεις του δέκατου έβδομου και δέκατου όγδοου αιώνα για την ερωτικότητα και την απειλή για την κοινωνία που συνάγονται από τις σχέσεις μεταξύ γυναικών οι οποίες κατέληξαν να είναι ούτε "ελαφρές" ούτε "σπάνιες" (Donoghue 1993). 


Βρίσκεστε στο Α' μέρος για να βρεθείτε στο Β' πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στην http://rictornorton.co.uk/social26.htm

Παρενδυσία=το να φορά κάποια ανδρικά ρούχα και κάποιος να φορά γυναικεία ρούχα.

*1 Η λεσβιοσύνη είναι διαχρονική και καμία απαγόρευση δεν κατάφερε να την περιορίσει. 
*2 Το παιχνίδι των Διαμερισμάτων, tribas. tomie.
*3 Στο λεξικό του Σουϊδα ξεκαθαρίζεται η σεξουαλική "παρεκτροπή" της Σαπφούς όταν γράφει πως η Σαπφώ "έσχε αισχράς φιλίας"  
*4 Η Άνια Μέϊλεμπελ ήταν η πρώτη που έγραψε σε βιβλίο της πως: "Όλες οι γυναίκες είναι λεσβίες εκτός από εκείνες που δεν το ξέρουν" και ναι υπήρξε και υπάρχει ως άποψη πως πολλές ετερό γυναίκες για διάφορους λόγους (π.χ εσωτερικευμένη λεσβοφοβία) είναι ασύνειδες λεσβίες. Η Άντριεν Ρίτς διατύπωσε την άποψη πως μεταξύ όλων των γυναικών υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση η οποία είναι τελείως διαφορετική από αυτή που έχουν με όλους άνδρες και πως πολιτικά οι γυναίκες "οφείλουν" να είναι πιο δεμένες και να στηρίζουν τις γυναίκες. Αυτή η αλληλεγγύη για την Ρίτς είναι μορφή λεσβιοσύνης. Την εποχή εκείνη υποστηρίχθηκε η θέση πως λεσβία μπορεί να είναι και κάποια που δεν έχει σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες αλλά αισθάνεται πολύ κοντά τις, υπήρξε επίσης η αποδοχή του αυτο-προσδιορισμού, δεν χρειαζόταν να έχει κάποια "βιογραφικό" στη λεσβιοσύνη ούτε κάποια κατείχε το λεσβιόμετρο.  

Διαφωνίες για τον όρο "λεσβία" 2


Ο Randolph Trumbach (1994) ο ίδιος άρχισε να αναθεωρεί τις απόψεις που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπό το φως έρευνας. Στην πιο πρόσφατη δουλειά του, η ανάπτυξη του λεσβιακού ρόλου ως "τρίτο φύλο" έχει ωθηθεί προς τα πίσω από το δέκατο ένατο αιώνα μέχρι τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα.


Παρ' όλα αυτά η Emma Donoghue παίρνει το έργο του Trumbach ως γενικεύσεις που δεν υποστηρίζονται. Το ότι ο Trumbach εξακολουθεί να βλέπει (την λεσβιοσύνη) ως μια σταθερή ανάπτυξη από την αμαρτία σε μία ψυχολογική διαστροφή, η Donoghue τη βλέπει ως σταθερή επικάλυψη των δύο ιδεών σε όλο τον δέκατο όγδοο και δέκατο ένατο αιώνα.

Λέξεις που υποδηλώνουν την ιδιαίτερη ιδιομορφία εμφανίζονται αρκετά νωρίς, π.χ. "ιδιοφυΐα" το 1709, "ιδιομορφία" μόνο για γυναίκες που αγαπιούνται το 1714, εξαιρετικές "Πρωταγωνίστριες" της προσωπικότητας στο "Εράστριες του δικού τις Φύλου" το 1741 . "Δεν μπορώ να διακρίνω κάποιο σημείο όπου μια εξήγηση έδωσε μια άλλη εξήγηση" (Donoghue 1993). Στο τέλος του 1989 η Dekker και η μελέτη Δημοσκόπησης της van de Poll για τη γυναικεία παρενδυσία πάσχει από ορισμένα εκπληκτικά αδικαιολόγητα συμπεράσματα, π.χ. ότι οι περισσότερες-οι άνθρωποι αγνοούσαν την ύπαρξη της τριβαδικότητας-τριβάς, ότι οι γυναίκες δεν γνώριζαν παραδείγματα των σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ των γυναικών, ότι οι συνήθης άνθρωποι δεν είχαν ποτέ ακούσει για τέτοια πράγματα, ότι οι γυναίκες που αγαπούσαν τις γυναίκες λογικά θεωρούσαν τις εαυτές τις σαν άντρες.

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ιστορικά ανακριβείς. Από τα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα υπήρχαν στην πραγματικότητα "τραγούδια, δικαστικές υποθέσεις, πορνογραφικές εικόνες, ιατρικά, λογοτεχνικά βιβλία και ατελείωτα επανελαμβανόμενα ανέκδοτα σχετικά με αυτό ακριβώς το θέμα" (Donoghue 1993). Τα στοιχεία που υπέβαλε η Donoghue κατεδαφίζουν πειστικά την άποψη του κοινωνικού κονστρουκτιβισμού ότι υπάρχει μια χρονολογήσιμη "ριζική στροφή" από το "ρόλο" της λεσβίας στη "ταυτότητα" της λεσβίας:

Όταν τα κείμενα του δέκατου έβδομου και δέκατου όγδοου αιώνα είναι γεμάτα από γυναίκες που ερωτεύονται η μία την άλλην και παίζουν διάφορους ρόλους, δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τη γέννηση ενός ενιαίου "λεσβιακού ρόλου". . . είναι ανοησία να αντιπροσωπεύουν την ποικιλία του πολιτισμού των λεσβιών ως μια παρέλαση των τύπων, κάθε μία αντικαθιστώντας τον τελευταίο.

Η Anne Lister ήταν λεσβία, η οποία κατέγραψε πολλές λεσβιακές σχέσεις τις στα κωδικοποιημένα ημερολόγια της, επισκέφθηκε το περίφημο Ladies of Llangollen το 1821 και κατέγραψε στο ημερολόγιό της: "Δεν μπορώ να βοηθήσω τη σκέψη μου που σίγουρα δεν ήταν πλατωνική. Θεέ συγχώρεσέ με, αλλά εγώ κοιτάζω μέσα μου και αμφιβάλω". "Δεν θα επαναλάβω τη γνωστή ιστορία για το πώς η Lady Eleanor Butler (1739-1829) και η Sarah Ponsonby (1755-1831) κλέφτηκαν μαζί το 1778 και δημιούργησαν ένα σπίτι από κοινού την Plas Newydd, της Ουαλίας, όπου επισκέφθηκαν όλες τις συγγραφείς και τις διασημότητες της Ρομαντικής εποχής. Μια εφημερίδα το 1790 τις περιγράφει με όρους που υπονοούν ότι ήταν όντως λεσβίες, και το σκέφτηκαν αρκετά σοβαρά και ζήτησαν από το φίλο τις Edmund Burke τον περίφημο ρήτορα και βουλευτή κατά πόσον ή όχι θα έπρεπε να την μηνύσουν για συκοφαντική δυσφήμιση (τις συμβούλεψε σοφά να μην την μηνύσουν).

Η Donoghue δείχνει ότι η Elizabeth Mavor στη βιογραφία της για τις Ladies ανέστησε τη φράση "ρομαντική φιλία" το 1971 ειδικά για να προστατεύσει τις Ladies of Llangollen από το να ονομάζονται λεσβίες. Έγινε ένας δημοφιλής όρος μεταξύ των ιστορικών, συχνά γινόταν επίκληση του για να εξουδετερώσει και να απο-σεξουαλοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία του κειμένου. Η Lillian Faderman ακολούθησε το παράδειγμά της Mavor το 1981 στη μελέτη της "ρομαντικής φιλίας μεταξύ των γυναικών", Ξεπερνώντας την Αγάπη των Ανδρών, υποστηρίζοντας ότι οι σύγχρονες τις όλες-οι συμφώνησαν πως ήταν απλώς φίλες. Αλλά το 1992 η Liz Stanley ανακάλυψε ένα ανέκδοτο ημερολόγιο του Hester Thrale (του οποίου η κόρη επισκέφθηκε κάποτε το Ladies of Llangollen), ο οποίος περιγράφει τις Κυρίες ως "καταδικασμένες Sapphists" και ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες ήταν απρόθυμες να μείνουν το βράδυ μαζί τους, εκτός αν αυτοί συνοδεύονταν από άνδρες.

Φυσικά, καμία από αυτές τις απόψεις δεν καθορίζει εάν ή όχι οι Κυρίες του Llangollen απολαμβάνουν το σεξ μεταξύ τις. Αλλά το γεγονός ότι δύο γυναίκες - όπου μία από αυτές είναι συνειδητή λεσβία - συγχρόνως με τις Κυρίες του Llangollen θεώρησαν ότι ήταν μάλλον λεσβίες- κατεδαφίζει απόλυτα την άποψη ότι είναι "αναχρονιστικό" για μας να τις δούμε ως λεσβίες. Ολόκληρο το σώμα της λογοτεχνίας των γυναικών της "ρομαντικής φιλίας" έχει πολύ υπεροπτικά απορριφθεί ως "ομοκοινωνικό" (μια από τις αγαπημένες φράσεις της queer θεωρίας ) και όχι ως ομοσεξουαλικό. Δυστυχώς η Faderman φαίνεται να αγνοεί το έργο της Stanley Donoghue ή όταν κατάρτιζε την ανθολογία της λογοτεχνίας των λεσβιών από το δέκατο έβδομο αιώνα έως σήμερα, η Chloe Plus Olivia (1994), όπου συνεχίζει να βασίζει τη μη σεξουαλική ερμηνεία της για τη ρομαντική φιλία ειδικά πάνω στο σφάλμα του Hester Thrale που θεωρούσε πως οι Κυρίες ήταν μόνο "έντιμες και ευγενείς ερημίτισες" και "γοητευτικά Χωριάτισες" παρά σαπφίστριες. Η Faderman έπρεπε να έχει προσέξει την παρατήρηση της Lister, γιατί περιλαμβάνει μερικές επιλογές από ημερολόγιά της, αλλά εκείνη την αγνοεί.

Η ανθολογία της Faderman παρουσιάζει τεράστιο εύρος και ευρυμάθεια, αλλά το υλικό είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να ενισχυθεί η θεωρία της ότι οι σεξολόγοι αποκαλούν "λεσβία" την εκ γενετής λεσβία, υπονομεύοντας την προηγούμενη ιδεολογία της ρομαντικής φιλίας. Στην ενότητα με θέμα "Η Λογοτεχνία της Σεξουαλικής Αντιστροφής", οι επιλογές του Krafft-Ebing και του Φρόιντ προηγούνται των επιλογών της Charlotte Charke, της Mary Edgeworth, της Anne Lister, και άλλων, επιτρέποντας στις απρόσεκτες αναγνώστριες-ες να σχηματίσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι γυναίκες αυτές είχαν επηρεαστεί από τις θεωρίες του Krafft-Ebing και του Φρόιντ, όταν στην πραγματικότητα τα γραπτά των γυναικών αυτών προηγήθηκαν του Krafft-Ebing και του Φρόιντ πολλά χρόνια. Μια αυστηρά χρονολογική διάταξη ολόκληρης της ανθολογίας στην πραγματικότητα υπονομεύει την άποψη ότι οι λεσβίες μιμούνταν το ανδροπρεπές αντιθέτως δημιουργούσαν μοντέλα για την εαυτή τις.

Η Sheila Jeffreys (1989) επικρίνει επίσης την Faderman που αφιερώνει πάρα πολλή ενέργεια για να αποδείξει στο The Verdict Scotch ότι οι δύο καθηγήτριες που κατηγορήθηκαν για λεσβιοσύνη το 1811 (οι οποίες κέρδισαν την υπόθεσή τις για συκοφαντική δυσφήμιση) δεν έκαναν σεξ, και δεν θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν σεξουαλικές σχέσεις επειδή είναι μια "αναχρονιστική" σύγχρονη άποψη, όταν στην πραγματικότητα η μελέτη καταδεικνύει ότι τα κορίτσια στα "ωραία" οικοτροφεία το 1811 φαίνεται να έχουν γνωρίσει πολύ καλά τη λεσβιοσύνη και πιθανά τόσο όση είναι η φλυαρία για τις λεσβίες, σήμερα. Μίλησαν για την λεσβιοσύνη υπηρέτριες και νταντάδες που όλες φαίνεται να γνωρίζαν κάτι γι' αυτό". Η Faderman το αντιμετωπίζει απλώς ως "διασκεδαστικό" σημείωμα που παρασκευάζεται από τον ανώτερο σύμβουλο επικαλούμενη τις "αρχές"- με εκτενή αποσπάσματα - για να αποδείξει στη Συνεδρία του Συμβουλίου των Λόρδων ότι "η πρακτική της τριβαδικότητας" υπάρχει. Η Faderman θα όφειλε να γνωρίζει αυτό ως μία σημαντική ανακεφαλαίωση της λεσβιακής πολιτιστικής παράδοσης - και πλήρη επίγνωση του 1811.

 

Η Ανδροπρεπής 

Οι ανδρπρεπείς γυναίκες κυριαρχούν στην ιστορία των λεσβιών ακόμη πιο αισθητά από όσο κυριαρχούν οι γυναικοπρεπείς άνδρες στην ιστορία των γκέι. Οι περισσότερες από τις γυναίκες (1994 ) στη συλλογή της Rose Collis Πορτρέτα των Λεσβιών ήταν ανδροπρεπείς. Στη δεκαετία του 1920 η Mercedes De Acosta σύχναζε στο καφενείο του Παρισιού Chez Fischer, η οποία το περιέγραψε στα απομνημονεύματά της ως μια λέσχη όπου οι γυναίκες προσπάθησαν να δείχνουν ανδρπρεπείς και οι άνδρες προσπάθησαν να δείχνουν γυναικοπρεπείς, "Γεγονός που αποδεικνύει πάνω από όλα για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο κάτω από τον ήλιο". Είχε μια σχέση με την Γκρέτα Γκάρμπο από το 1929 , ξεκινώντας με μια περίοδο έξι εβδομάδων διακοπές μόνες στη Silver Lake στην Καλιφόρνια: "Η De Acosta απαίτησε πίστωση χρόνου για να εισάγει την Dietrich στο ενδυματολογικό σπορ στυλ την δεκαετία του 1930: λευκή φανέλα παντελόνια και μεταξωτά πουκάμισα, σακάκια πόλο με γιακά και μπερέ, πλήρες, με λίγα λόγια, αγορίστικο κούρεμα" η καλλιτέχνιδα Rosa Bonheur ισχυρίστηκε ότι φορούσαν παντελόνια από ανάγκη και όχι από μια επιθυμία να σοκάρουν, "Τελικά, της εξέδωσε πιστοποιητικό η αστυνομία – με άδεια για παρενδυσία - που ανανεώνονταν κάθε έξι μήνες, η οποία της επέτρεψε να φορά ανδροπρεπή ρούχα σε δημόσιους χώρους".

Το 1943 , όταν η συνθέτρια Ethyl Smyth ήταν κουφή και ηλικιωμένη και έπρεπε να πάει σε έναν οίκο ευγηρίας για το τελευταίο έτος της ζωής της, η νοσοκόμα της επέμενε πως το ντύσιμο της ήταν το "πιο ανάρμοστο γυναικείο ντύσιμο που έμοιαζε με ντύσιμο κυρίας". Η Eve Balfour (1889-1990), η οποία έζησε σε ένα αγρόκτημα με την συντρόφισά της Beryl “Beb” Hearnden από το 1919 έως περίπου το 1951, και στη συνέχεια έζησε μαζί με την Kathleen Carnley μέχρι το θάνατό της, "ανακάλυψε την ελευθερία της βράκας" στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Elizabeth Lutyens θυμήθηκε "πως είχε ένα αιγυπτιακό πρόσωπο με μεγάλη δύναμη και γοητεία, με κοντά μαλλιά και ανδροπρεπή ήθη, παρά την γυναικεία καρδιά . "Η ανδροειδής λεσβία, είναι η μπουτς λεσβία, βρίσκεται ως "δεδομένη" σε πολλούς αιώνες. Οι μεγάλες βασίλισσες nelly της ιστορίας [εξαιρετικά γυναικοπρεπής γκέι στα 1960] συνδυάζονται με τις μεγάλες Αμαζόνες της ιστορίας, εκ των οποίων η βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας (1626-1689) ήταν ένα παράδειγμα. Όπως παρατήρησε ο Leopold von Ranke , ήταν "η σπουδαιότερη πριγκηπική γυναίκα από τη φυλή των ενδιάμεσων τύπων". Ήταν μεγαλο- κόκαλη, με μεγάλες δυνατότητες, ανδροπρεπής στο βάδισμα και την ιδιοσυγκρασία, ακόμη και ως παιδί συχνά πίστευαν ότι ήταν σαν ένα όμορφο μικρό αγόρι. Ήταν ένας κλασικός τύπος λεσβίας.*1

Το παιχνίδι των ρόλων μπουτς-φαμ ήταν ένα πολύ κοινό χαρακτηριστικό στο πολιτισμό των λεσβιών στη δεκαετία του 1950. Στη δεκαετία του 1970, υπό την επίδραση των Lgbtiq απελευθερωτικών πολιτικών ιδανικών, οι ρόλοι butch-femme απορρίφθηκαν από τις λεσβίες φεμινίστριες ως μια οπισθοδρομική κληρονομιά της πατριαρχίας και πιθήκιση των ετεροσεξιστικών ρόλων. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε μια αναβίωση των ρόλων μπουτς - femme που εξακολουθούν να είναι σε σχετική ανάπτυξη. *2 Όπως η Jeffreys (1987) επισημαίνει, "δεν ήταν μόνο η υιοθέτηση των ρόλων χαρωπά, αλλά απαιτούσε την επιστροφή ρόλων στη λεσβιακή ιστορία, καθώς και στο παρόν των λεσβιών ως επαναστατικό και θετικό. . . . Κάποιες μπουτς και femme προσδιοριζόμενες λεσβίες σήμερα επικρίνουν τις φεμινίστριες για το γεγονός ότι αποδοκίμαζουν τα παιχνίδια των ρόλων, και το πιο σημαντικό, ότι αλλοίωσαν τη λεσβιακή ιστορία με το παιχνίδι "υποβιβάζοντας" τη σημασία των ρόλων ή εγγράφοντάς το υπό αρνητικό φως. Ορισμένες λεσβίες ιστορικοί καταγράφουν ιστορικά τους ρόλους των λεσβιών, τη συμπεριφορά του παιχνιδιού των ρόλων με ανεπιφύλακτο θαυμασμό". 


Βρίσκεστε στο Β' μέρος για να βρεθείτε στο Γ' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στην http://rictornorton.co.uk/social26.htm 

*1 Εξωφρενικά στερεοτυπική αντίληψη για την "κλασσική λεσβία" όσες μπουτς έχουν υπάρξει άλλες τόσες άλλες τόσες φαμ έγιναν ζευγάρια με τις μπουτς.
*2 Από υπάρξεως του κόσμου υπάρχουν οι ρόλοι απλώς το 1950 άρχισαν να αναλύουν οι ερευνήτριες και τις πτυχές της σεξουαλικότητας των λεσβιών. 
  

Διαφωνίες για τον όρο "λεσβία" 3


Η λεσβία φεμινίστρια Merrill Mushroom δεν είναι ασυνήθιστη στην ταυτόχρονη ύπαρξη τριών αντιφατικών στάσεων απέναντι στους ρόλους μπουτς - femme, που επιβάλλονται στις γυναίκες, ως ελεύθερη επιλογή, ως να είναι έμφυτη: "Με τα χρόνια, έχουν φθαρεί οι διαφορετικές ετικέτες και λαμβάνω διαφορετικές εικόνες, και από τώρα μπορώ να τις δεχτώ ή να τις απορρίψω.

Αλλά, νομίζω ότι πίσω από όλους τους ρόλους που έχω παίξει και είτε διατηρούνται είτε χάθηκαν, ξέρω ότι κατά βάθος στη ψυχή μου. . . Είμαι ακόμα μπουτς”.

Η Jeffreys μπορεί να δικαιολογεί την υποβολή ρόλων σε μια πολιτική ανάλυση, αλλά θεωρείται αυστηρή από ιστορικής άποψης, ο ισχυρισμός ότι οι ρόλοι μπουτς - femme αποτελούν μέρος της κληρονομιάς των λεσβιών είναι καλά τεκμηριωμένος. *1 Αυτή η επίθεση της Jeffreys αμαυρώθηκε από την έλλειψη ιστορικής προοπτικής και από τη δογματική εξάρτηση της στο κοινωνικό κονστρουκτιβιστικό μοντέλο.

Ισχυρίζεται αρκετά λανθασμένα ότι η σεξολογική απεικόνιση της Havelock Ellis είναι ότι η "ανδροπρεπής" λεσβία βασίζεται σε πράγματα όπως η ανδρική ερωτικότητα. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες εργασίας παρέχονται από τη λεσβία σύζυγό της Edith Lees, η οποία είχε πείσει μισή ντουζίνα λεσβιών φιλενάδων της να συμβάλουν με τις ιστορίες της ζωής τις. *2

Τέτοιο αυτο-επιλεγμένο υλικό μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό, αλλά δεν είναι "μυθολογικό" όπως ισχυρίζεται η Jeffreys. Οι ανδροειδής λεσβίες ήταν μια συνηθισμένη πραγματικότητα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική από το 1820, πολύ πριν οι σεξολόγοι τις χρησιμοποιήσουν ως μοντέλο για την "λεσβιοσύνη", που δεν καθορίζει τόσο μια λεσβιακή ταυτότητα όσο για να περιγράψουν και να ταξινομήσουν αυτό που είδαν σ' αυτές τις λεσβίες (Vicinus 1993). Η Jeffreys κατασκευάζει συνήθως μία αχυρ-άνθρωπο απλουστευτικό μοντέλο ουσιοκρατίας, προκειμένου να το αποσυναρμολογήσει:

Η καταγεγραμμένη εμπειρία του 1950 του παιχνιδιού των ρόλων ουδόλως ενισχύει την βιολογική ντετερμινιστική εξήγηση. Τα κίνητρα που αναφέρονται είναι πολύ πιο πεζά. . . . οι πληροφοριοδότριες της [Ethel] Sawyer [στο Μισούρι] καθιστούν σαφές ότι το stud και το fish [οι όροι butch-femme μεταξύ των μαύρων λεσβιών] είναι κοινωνικοί ρόλοι που επιλέχθησαν αρκετά συνειδητά:

Μια φαμ εξέφρασε την επιθυμία να μετατραπεί σε μπουτς-stud, αλλά είχε ορισμένες επιφυλάξεις. Οι λόγοι που ήθελε να μετατραπεί σε μπουτς ήταν ότι ήθελε να είναι η επιθετική, να διαλέγει και να επιλέγει, και να προστατεύει”. Από την άλλη πλευρά, ένιωσε ότι δεν μπορούσε να ζήσει τον εξιδανικευμένο κοινωνικό ρόλο μιας μπουτς. “Δεν αισθάνομαι ότι θα είμαι σε θέση να υποστηρίξω κάποια. Θεωρώ ότι μια μπουτς πρέπει να είναι πάροχος και προστάτιδα και αυτή τη στιγμή, δεν είμαι σε θέση”.

Αυτό είναι το μόνο παράδειγμα που η Jeffreys παραθέτει για να αποδείξει ότι οι κοινωνικοί ρόλοι έχουν "αρκετά συνειδητά επιλεγεί". Να σημειωθεί όμως ότι, αντιθέτως, παρουσιάζει μια γυναίκα που δεν ήταν σε θέση να επιλέξει το ρόλο της μπουτς, ακόμη και αν ήθελε να. Η λανθασμένη ανάγνωση των στοιχείων από τη Jeffreys δείχνει το είδος της επιθυμίας να βρίσκει πολιτικά ιστορικά κίνητρα. *3 Μπορεί να είναι αλήθεια, όπως υποστηρίζει η Jeffreys, "ότι τόσο ο butch όσο και ο femme ρόλος είχαν σοβαρά μειονεκτήματα που συνδέονται με την επανεπικύρωση αυτών των ρόλων και που σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατανοηθουν. ”Όμως αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι κοινωνικοί ρόλοι δεν έχουν συνειδητά επιλεγεί. Η απόδειξη ότι η Jeffreys αναφέρει και το επιχείρημα που προβάλλει είναι σε αντίθεση με την θεωρεία της κοινωνικής επιλογής που ίδια υπερασπίζεται.

Πολλές λεσβίες μπουτς φορούσαν ένα σουτιέν πολύ σφιχτό (ορισμένές εξακολουθούν να το κάνουν, και πολλές φορούν πια σφιχτά φανελάκια σε σχήμα T) για να διατηρήσουν μια αρσενική μορφή, και τέτοιες συσκευές είναι, φυσικά, "τεχνητές". Αλλά η ταυτότητα αγοροκόριτσο σχεδόν πάντα προηγείται της ανάπτυξης του στήθους που απειλεί να αποδυναμώσει αυτή την ταυτότητα . Δηλαδή: η ταυτότητα butch από μόνη της δεν είναι μια κατασκευή. Είναι πολύ λάθος να βλέπετε τις butches ως απλή απομίμηση των ανδρών: "το να αναγνωρίσετε την ανδρικότητα τις και όχι την “αλλοκοτιά-queerness” τις είναι μια στρέβλωση της κουλτούρας τις και της συνείδησής τις" (Kennedy and Davis 1992 ). Η καταξιωμένη έρευνα των Kennedy και Davis στη λεσβιακή κοινότητα του Μπάφαλο, της Νέας Υόρκης αποδεικνύει ότι οι butch και femme ρόλοι είναι μια υπόθεση της αυθεντικής λεσβιακής σεξουαλικότητας παρά μια εσωτερικευμένη καταπίεση ή μια μίμηση του ετερό σεξισμού. *5 Η Jeffreys φαίνεται να παρερμηνεύει σκόπιμα την χρήση του όρου των Κένεντι και Ντέιβις "αυθεντικό", σαν να υπονοεί ότι το παιχνίδι του ρόλου είναι η μόνη παγκόσμια έγκυρη λεσβιακή συμπεριφορά. Μου φαίνεται ότι οι Davis και Kennedy χρησιμοποιούν τη λέξη "αυθεντικό" στην πιο έγκυρη έννοια της: πράγματι, είναι παράλληλη με τη μαρξιστική χρήση της πραγματικής, σε αντίθεση με τη ψευδή συνείδηση.

Η Joan Nestle σε πολλά δοκίμια υποστηρίζει ότι οι της ανώτερης και μεσαίας τάξης φεμινίστριες ιστορικοί έχουν υπερβάλει ως προς την σημασία της "ρομαντικής φιλίας", ενώ έχουν παραμελείσει τις λεσβίες της εργατικής τάξης. Οι πρώτες λεσβιακές-φεμινιστικές οργανώσεις οι Κόρες της Bilitis στην Αμερική και η Ερευνητική Ομάδα Μειονοτήτων στην Αγγλία αμφότερες συζήτησαν το θέμα "τα παντελόνια σε σχέση με τις φούστες". Σαφώς η διαφορετικότητα και η ευελιξία των ενδυμάτων δεν ήταν ο στόχος, ο στόχος ήταν να κρυφτούν από τη δημόσια θέα οι μπουτς. Αυτή η ανησυχία για την εικόνα προέρχεται κυρίως από τη μεσαία τάξη, είναι η λεσβιακή απελευθέρωση των ακτιβιστριών και φεμινιστριών. Η Jeffreys αντιτείνει ότι η προσέγγιση της Nestle είναι κακή, διότι "θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ψευδών στερεοτύπων των butch ή femme της εργατικής τάξης" . . . . Υπήρξε μια ατυχής τάση μεταξύ των επικριτριών του φεμινισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών να εκμεταλλευτούν το θέμα της τάξης με ακατάλληλους τρόπους για την υποστήριξη αντι – φεμινιστικών ιδεών και πρακτικών. Το επιχείρημα της Jeffrey είναι προφανώς μια περίπτωση πολιτικώς ορθής προσέγγισης της ιστορίας. Η Jeffreys είναι τόσο προσηλωμένη στο κοινωνικό κονστρουβιστικό δόγμα ότι η λεσβιοσύνη είναι εξ ολοκλήρου μια αντίδραση στην ετεροσεξουλικότητα (και οι δύο είναι ιδεολογικά φαινόμενα) ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πνευματικά τη θέση της Nestle ότι οι σχέσεις butch-femme προκύπτουν συγκεκριμένα μέσα από την queer κουλτούρα.

Οι λεσβίες φεμινίστριες στις αρχές του 1970 συνειδητά και ανυπόκριτα προσπάθησαν να διακόψουν τις λεσβίες από τις πολιτισμικές τις ρίζες (Υπόθεση 1993). Στην Επίμονη Επιθυμία (1992) η Joan Nestle τεκμηριώνει επαρκώς την "αναγκαστική αποκλήρωση" των λεσβιών της δεκαετίας του 1940 και του 1950 από τις "απελευθερωμένες" λεσβίες φεμινίστριες. Η εμπειρία μιας ολόκληρης γενιάς των μαύρων και της εργατικής τάξης λεσβιών σβήστηκε από τη πολιτικά ορθή λεσβιακή ιστορία. Μέχρι το 1975 τα butch-femme ζευγάρια απλά σταμάτησαν να πηγαίνουν στα λεσβιακά μπαρ, και κακώς πιστεύεται ότι είχαν "εξαφανιστεί" (MacCowan 1992). Η επιβολή αποσιώπησης της λεσβιακής κουλτούρας από τις λεσβίες φεμινίστριες δείχνει το αληθινό πρόσωπο του κοινωνικού κονστρουκτιβισμού.

Είμαι βέβαιη ότι της Joan Nestle, η οποία ίδρυσε τα Λεσβιακά Ιστορικά Αρχεία της New York, είναι ορθή η άποψη ότι τα "φεμινιστικά κείμενα έχουν διαστρεβλώσει τη λεσβιακή ιστορία μέσα από την απροθυμία τους να αναγνωρίσουν την ύπαρξη των ρόλων". Κατά την άποψη της ιστορίας τις, οι περαστικές γυναίκες, οι λεσβίες εργαζόμενες του σεξ ή οι λεσβίες της εργατικής τάξης τα "νυμφευμένα" ζευγάρια είτε απουσίαζαν εντελώς ή απορρίπτονταν ως παραδείγματα της θυματοποίησης ή εσωτερικευμένης καταπίεσης.

Για την Nestle, οι ρόλοι butch - femme είναι "σύνθετες ερωτικές καταστάσεις, όχι ψεύτικα αντίγραφα ετεροσεξουαλικών. . . . γεμίζουν τη βαθιά λεσβιακή γλώσσα τη στάση, την ένδυση, τη χειρονομία, την αγάπη, το θάρρος και την αυτονομία. Η Amber Hollibaugh, ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Ιστορίας Λεσβιών και Γκέι του Σαν Φρανσίσκο, διεκδικεί ομοίως τους ρόλους butch - femme ως "μία ανεπτυγμένη, Λεσβιακή, συγκεκριμένη σεξουαλικότητα που έχει ένα ιστορικό περιβάλλον και πολιτιστική λειτουργία". Αυτη η πολιτιστική λειτουργία είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποδεικνύει την ύπαρξη και την προβολή της λεσβιακής πολιτιστικής ενότητας. Η Judy Grahn (1984) επισημαίνει ότι στη δεκαετία του 1950,  "Με όλα αγοροκοριτσίστικα ρούχα και τις ιδιομορφίες μας. . . εμείς οι γυναίκες δεν περνούμε ως άνδρες ή αγόρια. . . . το θέμα μας ήταν να μην είμαστε άνδρες, το θέμα μας ήταν να είμαστε μπουτς και να ξεφύγουμε με αυτό. . . . μια λεσβία μαθαίνει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής λειτουργίας της από άλλες λεσβίες. . . . Είτε έχει ποτέ την ευκαιρία να συμμετάσχει σε λεσβιακά μπαρ είτε όχι, μιμείται τις λεσβίες, όχι τους άνδρες. Μπορεί να ταυτιστεί με στοιχεία παραδοσιακών λεσβιών: Η Diana η Huntress, η Beebo Brinker, η Gertrude Stein, η Bessie Smith, η Natalie Barney, η Βασίλισσα Χριστίνα, η Ιωάννα της Λωραίνης, η Amy Lowell, η Oya, η Αγία Βαρβάρα, σύγχρονες αθλήτριες, και άλλες ηγέτιδες. . . . το κοινωνικό μήνυμα που φέρει και η παράδοση δεν είναι "Είμαι ένας άνδρας", αλλά μάλλον "Εδώ υπάρχει ένας άλλος τρόπος να είμαι γυναίκα".

Οι φεμινίστριες όπως η Jeffreys παγιδευμένες στο μοντέλο του κοινωνικού κονστρουκτιβισμού δεν μπορούν να συλλάβουν πώς θα μπορούσε να προκύψει το μοντέλο butch - femme μέσα από την queer κουλτούρα ανεξάρτητα, χωρίς να είναι μια αντιστροφή των ετερό στερεοτύπων. Αλλά, όπως επισημαίνει Grahn, είναι η λεσβία που κόβει τα μαλλιά της κοντά, "κοντότερα κατά πολύ από οποιουσδήποτε άνδρες, επειδή τα κοντά μαλλιά είναι ένα λεσβιακό πράγμα. Ίσως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις θεωρίες της Grahn σχετικά με την κοσμολογία της λεσβίας, ή την άποψή της ότι οι Butch - femme ρόλοι είναι πιο κοντά στις φυλετικές ρίζες μας, αλλά ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το κοντό κούρεμα Eton δεν είναι το χτένισμα ενός άνδρα, αλλά μέρος της μπουτς πολιτιστικής κληρονομιάς.



Βρίσκεστε στο Γ' μέρος για να βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στην http://rictornorton.co.uk/social26.htm

*1 Αν και "καλά τεκμηριωμένη η ύπαρξη των ρόλων" δεν μας δίνει ούτε μια παραπομπή η συγγράφισα του άρθρου.

*2 Καμία παραπομπή ή έστω σημείωση για τα όσα ισχυρίζεται η συγγράφισα. 

*3 Η Jeffreys καθέτει μια μαδτυρία που δεν είμαστε σε θέση να αμφισβητήσουμε σε σε αντίθεση με τη συγγραφέα που δεν μας δίνει ούτε ένα επιχεύρημα γιατί είναι λανθασμένη η ανάγνωση της Jeffreys.

*4 Εδώ αρκετά χρόνια έχει γίνει αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα πως αυτό που είμαστε είναι αποτέλεσμα γέννησης, της επιρροής του κοντινού και του ευρύτερου περιβάλλοντός μας.

*5 Οι ρόλοι είναι "υπόθεση της αυθεντικότητας όλων" δεν είναι προνόμιο κάποιων. 

9 Ιουν 2016

Nέα τεχνική εξωσωματικής


Η χρήση μιας νέας τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία χρησιμοποιεί γενετικό υλικό (DNA) από τρεις ανθρώπους, τους δύο γονείς και μία δεύτερη γυναίκα δότρια, είναι ασφαλής και οδηγεί σε φυσιολογικές κυήσεις. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν δύο ελληνικής καταγωγής επιστημόνισες-ες

Η διαπίστωση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μωρών με τρεις γονείς. Τα πρώτα μπορεί να γεννηθούν έως το τέλος του 2017 στη Βρετανία, την πρώτη χώρα στον κόσμο που το κοινοβούλιό της, από πέρυσι τον Φεβρουάριο, έχει εγκρίνει σχετική νομοθεσία, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τις εκκλησίες και άλλους φορείς. 

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταγκ Τέρνμπουλ, διευθυντή του Κέντρου Μιτοχονδριακών Νόσων Wellcome Trust του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, αφορούσε τεστ σε πάνω από 500 γονιμοποιημένα ωάρια που προέρχονταν από 64 δότριες. Διαπιστώθηκε ότι η όλη διαδικασία γονιμοποίησης με τη βοήθεια του τρίτου DNA από τη δεύτερη μητέρα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ μειώνει σημαντικά (αν και όχι κατά 100%) τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια, που μπορεί να «περάσουν» στο παιδί και να του προκαλέσουν κάποια πάθηση. 

Τα μιτοχόνδρια, που βρίσκονται εντός του κυττάρου αλλά εκτός του πυρήνα του, αποτελώντας τα «εργοστάσια» ενέργειας, περιέχουν τη δική τους μικρή ποσότητα γενετικού υλικού. Όταν υπάρχει σφάλμα στο μιτοχονδριακό DNA, αυτό μπορεί να κληροδοτηθεί από τη μητέρα (μόνο και όχι από τον πατέρα) στο παιδί, με συνέπεια αυτό να παρουσιάσει διάφορες σοβαρές παθήσεις (καρδιοπάθεια, ηπατοπάθεια, τύφλωση, εγκεφαλικές βλάβες, μυική δυστροφία κ.α.). 

Η νέα μέθοδος, γνωστή ως πρώιμη προπυρηνική μεταφορά ή θεραπεία αντικατάστασης μιτοχονδρίων, αντικαθιστά το μιτοχονδριακό DΝΑ της μητέρας με εκείνο μιας υγιούς δότριας. Το τρίτο αυτό DNA συνδυάζεται με το πυρηνικό DΝΑ των δύο γονιών (το οποίο περιέχει όλα τα γονίδια-κλειδιά), εξ ού και ο όρος «μωρά τριών γονιών», παρόλο που μόνο το 0,1% του συνολικού DNA του παιδιού προέρχεται από τη δεύτερη γυναίκα, τη δότρια. Όμως έστω και αυτό το λίγο «ξένο» DNA θα περάσει στις επόμενες γενιές. 

Κατά τη διαδικασία, λίγο μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, αφαιρείται από το έμβρυο όλο το πυρηνικό γενετικό υλικό των γονιών (αλλά όχι το ελαττωματικό μιτοχονδριακό DNA που μένει πίσω) και μεταφέρεται στο έμβρυο μιας δότριας, από όπου έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας, αλλά υπάρχει σε αυτό το υγιές μιτοχονδριακό DNA της. 

Μετά τη δημοσίευση της νέας μελέτης, που δείχνει ότι η μέθοδος είναι ασφαλής, ο αρμόδιος εποπτικός φορέας της Βρετανίας, η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), καλείται πλέον να δώσει την οριστική έγκριση για την εφαρμογή της νέας μεθόδου. Αν αυτό όντως συμβεί, όπως αναμένεται, τότε πρώτο το Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ θα καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, παρέχοντας τη νέα μέθοδο σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να περάσουν στο παιδί τους κάποια γενετική (μιτοχονδριακή) πάθηση. 

Όμως δεν λείπουν οι επικρίτρες-ές, που φοβούνται ότι τα «μωρά των τριών γονιών» ανοίγουν το δρόμο στα «μωρά κατά παραγγελία». 

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν η δρ Ελπίδα Φραγκούλη, διευθυντικό στέλεχος του βρετανικού εργαστηρίου προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης Reprogenetics και ο δρ Δημήτριος Καλλέας, ερευνητής του Κέντρου Μιτοχονδριακών Ερευνών Wellcome Trust του Ινστιτούτου Γενετικής Ιατρικής της Βρετανίας, καθώς επίσης του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας της κινεζικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών στο Πεκίνο. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.6.2016 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/271389/mora-apo-3-goneis-salos-me-ti-nea-tehniki-exosomatikis-gonimopoiisis

8 Ιουν 2016

Το ψέμα για την ύπαρξη παιδόφιλου κόμματος


Το Κόμμα για την Φιλική Αγάπη, Ελευθερία και Διαφορετικότητα ή Κόμμα Φιλανθρωπίας, Ελευθερίας και Διαφορετικότητας (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, PNVD) ήταν ένα ολλανδικό πολιτικό κόμμα χωρίς εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο,και αποτελούταν μόνο από τρία γνωστά μέλη. Ήταν κοινώς γνωστό ως "pedopartij" ("παιδο-κόμμα") στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λόγω της συνηγορίας του για τη νομιμοποίηση της παιδικής πορνογραφίας και της μείωσης της ηλικίας της συναίνεσης για σεξ στην ηλικία των 12.

Το PNVD αιτήθηκε να γίνει κόμμα στις 31 Μαΐου 2006 από τρείς άνδρες που αυτο-περιγράφονταν ως παιδεραστές. Το σύνθημά του ήταν "Sapere Aude" ("Έχε το θάρρος να χρησιμοποιήσεις το δικό σου λόγο"). Το PNVD δεν έχει ποτέ συμμετάσχει σε εκλογές.

Το 2006, δεν έλαβε τις 30 υπογραφές από κάθε μία από τις 19 ολλανδικές εκλογικές περιφέρειες που θα έπρεπε να λάβει στη ψηφοφορία για τις εκλογές του 2006.  Αν και το κόμμα αυτό δεν δημιουργήθηκε ποτέ παρά το αίτημά του από τις 14 Μαρ 2010 δεν υπάρχει πλέον και επισήμως ως τέτοιο.


Την είδηση την βρήκαμε και τη μεταφράσαμε από την wikipedia στην https://en.wikipedia.org/wiki/Party_for_Neighbourly_Love,_Freedom,_and_Diversity

7 Ιουν 2016

Νόμος σεξουαλικής επίθεσης, Αξιοπιστία και "ιδανικά" θύματα 1


Νόμος Σεξουαλικής Επίθεσης, Αξιοπιστία, και “Ιδέα X Θυμάτων”: Συναίνεση, Αντίσταση, και Κατηγορόντας το Θύμα 

Άρθρο στην καναδική Εφημερίδα των Γυναικών και του Νόμου · Ιανουάριος 2011


Melanie Randald

Το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ontariο Όλες οι αναφορές στο κείμενο που υπογραμμίζονται με μπλε χρώμα συνδέονται με δημοσιεύματα για την Πύλη Έρευνας. Είναι διαθέσιμες από την: Melanie Randald επιτρέποντάς σας να έχετε πρόσβαση και να τις διαβάσετε αμέσως Ανακτήθηκε στις: 14 Μαΐου 2011 

Νόμος Σεξουαλικής επίθεσης, αξιοπιστία, και "Ιδανικά Θύματα”: Συναίνεση, Αντίσταση και απόδοση ευθυνών στο θύμα

Το αρχέτυπο του ιδανικού θύματος σεξουαλικής επίθεσης, το οποίο έχει διευρυνθεί κάπως όλα αυτά τα χρόνια σε μια αντίδραση στην αύξηση της κοινωνικής και νομικής ευαισθητοποίησης της βίας σε βάρος των γυναικών, εξακολουθεί να λειτουργεί, ωστόσο, για να δυσφημεί την αφήγηση όπου πολλές είναι αυτές που παραπονιούνται για τις σεξουαλικές εμπειρίες κακοποίησης τις. Στο μέτρο αυτό, ο μύθος του «ιδανικού θύματος» εξακολουθεί να υπονομεύει την αξιοπιστία εκείνων των γυναικών που γίνονται αντιληπτές ως πάρα πολύ αποκλίνουσες στερεοτυπικές έννοιες των θυμάτων "αυθεντικά" και επίσης πολλά τεκμήρια σχετικά με προ-ορατές αντιδράσεις και τη "λογική" των θυμάτων. Οι αξιολογήσεις αξιοπιστίας, οι οποίες είναι απολύτως κρίσιμες στη δίκη για τη σεξουαλική επιθεση παραμένουν βαθιά διαποτισμένες με τους μύθους και τα στερεότυπα όσον αφορά τα "Ιδανικά" θύματα, την "πραγματική" ή "αληθινή" σεξουαλική επίθεση. Παρά την προοδευτική μεταρρύθμιση του καναδικού νόμου για τη συναίνεση σε θέματα σεξουαλικής επίθεσης, παραμένει ως πρακτική, το βάρος της απόδειξης και η αξιοπιστία της συναίνεσης παραμένει στην πλευρά του θύματος και συχνά παίζουν με τρόπο επιζήμιο και διακρίσεων. Η ιδέα επιμένει ότι τα "πραγματικά" θύματα αντιστέκονται στη σεξουαλική επίθεση και αυτή η ιδέα παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το μύθο που τα “Ιδανικά” ή “αυθεντικά” θύματα μπορούν να αποδείξουν το καθεστώς της θυματοποίησης τις και να καθιερώσουν-θεσπίσει την αξιοπιστία των κατηγοριών του βιασμού τις δείχνοντας ότι αντιστάθηκαν στην επίθεση και η αντίστασή τις πήρε μια κοινωνικά αναμενόμενη μορφή, κατά προτίμηση μια σωματική και δυναμική υπεράσπιση. Αυτό το άρθρο αναλύει μερικά από τα βασικά ζητήματα που απαιτούν σε βάθος αναθεώρηση της νομοθεσίας σε θέματα σεξουαλικής επίθεσης, εξετάζει την επιμονή εικόνων νομικής μορφής των “ιδανικών” ή αυθεντικών θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης, η συνεχιζόμενη τάση να κατηγορούμε τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης και να “εξαφανίζονται” οι δράστες, καθώς και η εμμονή ενός είδους ψυχολογικής αναλφαβητισμού στο νόμο για τη φύση, την πολυπλοκότητα και το εύρος των τρόπων με τους οποίους οι γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει τη βία και το τραύμα της σεξουαλικής επίθεσης.

Ευχαριστώ τις κριτικούς και τις εκδότριες της καναδικής Εφημερίδας της Γυναίκας και του Νόμου και την Elizabeth Sheehy για τις πολύ εποικοδομητικές και χρήσιμες προτάσεις για αυτό το άρθρο. Ευχαριστώ επίσης την Jennifer Del Vecchio για την εξαιρετική βοήθεια με την έρευνά της και την εισαγωγή στο κείμενο, καθώς και την Jayme Alter που προσέφεραν ευγενικά κάποια βασική βοήθεια στην έρευνα.

Το αρχέτυπο του ιδανικού θύματος σεξουαλικής επίθεσης, το οποίο έχει επεκταθεί κάπως στη διάρκεια του χρόνου ως αμαρτωλή απάντηση στην αυξημένη κοινωνική και νομική ευαισθητοποίηση της βίας σε βάρος των γυναικών, παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να λειτουργεί για να αποκλείσει τις περιγραφές πολλών προσφευγουσών για τις εμπειρίες τις σεξουαλικών επιθέσεων. Στο μέτρο αυτό, ο μύθος του "ιδανικού θύματος" συνεχίζει να υπονομεύει την αξιοπιστία αυτών των γυναικών που φαίνεται να αποκλίνουν πολύ από στερεοτυπικές αντιλήψεις του “αυθεντικού” θύματος και απέχει πολύ από αυτό που υποτίθεται ότι είναι οι προβλέψιμες και "λογικές" αντιδράσεις των θυμάτων. Εκτιμήσεις αξιοπιστίας, οι οποίες είναι απολύτως καθοριστικές για τις δίκες σεξουαλικής επίθεσης, παραμένουν βαθιά επηρεασμένες από τους μύθους και τα στερεότυπα που περιβάλλουν τα "ιδανικά", "πραγματικά" ή "γνήσια" θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Παρά τη προοδευτική μεταρρύθμιση του καναδικού νόμου σεξουαλικής επίθεσης σε σχέση με τη συναίνεση, το βάρος της απόδειξης και η αξιοπιστία της συναίνεσης στην πράξη παραμένει στο θύμα με συχνά επιβλαβείς και μεροληπτικούς τρόπους. Η επιμονή στην ιδέα ότι τα “πραγματικά” θύματα σεξουαλικής επίθεσης αντιστέκονται παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το μύθο ότι τα «ιδανικά» ή «πραγματικά» θύματα μπορούν να αποδείξουν το καθεστώς της θυματοποίησής τους και να καθιερώσουν την αξιοπιστία των ισχυρισμών του βιασμού τις, αποδεικνύοντας ότι αντιστάθηκαν στην επίθεση και ότι η αντίστασή τους πήρε μια κοινωνικά αναμενόμενη μορφή, κατά προτίμηση με έντονη αντεπίθεση σωματικής πάλης. Σε αυτό το άρθρο, έχω εκτιμήσει ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που παραμένουν βαθιά ανάγκη της προσφυγής σε σχέση με την ανταπόκριση του νόμου σεξουαλικής επίθεσης, αναλύοντας την επιμονή των στρεβλών νομικών εικόνων των "ιδανικών" ή "πραγματικών" θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης, η τάση εξακολουθεί να κατηγορεί τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης και να “εξαφανίζει” τους δράστες, και η επιμονή σε ένα είδος ψυχολογικού αναλφαβητισμού της νομοθεσίας σχετικά με τη φύση, την πολυπλοκότητα και το εύρος των τρόπων με τους οποίους οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την την βία και το τραύμα των σεξουαλικών επιθέσεων. 


Εισαγωγή 


Μετά από τρεις δεκαετίες και πάνω εξελισόμενης φεμινιστικής ανάλυσης, άσκησης πίεσης, και υπεράσπισης του προβλήματος της σεξουαλικής επίθεσης, και αρκετά σημαντικές μεταρρυθμίσεις του δικαίου στον τομέα αυτό, μερικές από τις οποίες πραγματεύονται ρητά τις ανησυχίες της ισότητας, πώς είναι δυνατόν τα κύρια θέματα που τέθηκαν στις κλασικές φεμινιστικές αναλύσεις του βιασμού να εξακολουθούν να ισχύουν με σχεδόν τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης σήμερα; Σε αυτό το άρθρο, συζητώ και αναλύω μερικά από τα βασικά προβλήματα που παραμένουν βαθιά ανάγκη για προσφυγή σε σχέση με την ανταπόκριση του νόμου σεξουαλικής επίθεσης, με επίκεντρο τη συζήτηση γύρω από την επιμονή των στρεβλών εικόνων του νόμου των “ιδανικών” ή “πραγματικών” θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης. Το αρχέτυπο του ιδανικού θύματος σεξουαλικής επίθεσης, το οποίο έχει διευρυνθεί κάπως όλα αυτά τα χρόνια ως απάντηση στην αυξημένη κοινωνική και νομική ευαισθητοποίηση της βίας κατά των γυναικών, παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να λειτουργεί για να αποκλείσει τις περιγραφές των εμπειριών σεξουαλικής επίθεσης πολλών προσφευγουσών εναντίον τις. Στο μέτρο αυτό, ο μύθος του "ιδανικού θύματος" συχνά εργάζεται για να υπονομεύσει την αξιοπιστία αυτών των γυναικών που φαίνεται να αποκλίνουν πολύ από στερεοτυπικές αντιλήψεις των “αυθεντικών” θυμάτων, και από ό,τι υποτίθεται ότι είναι οι "λογικές" αντιδράσεις των θυμάτων. Οι αξιολογήσεις της αξιοπιστίας παραμένουν απολύτως καθοριστικές σε δίκες σεξουαλικής επίθεσης. Αυτές οι εκτιμήσεις της αξιοπιστίας παραμένουν βαθιά επηρεασμένες από τους μύθους και τα στερεότυπα που περιβάλλουν τα "ιδανικά", "πραγματικά" ή "γνήσια" θύματα σεξουαλικής επίθεσης.

Παραδόξως, ίσως, θα ήθελα επίσης υποστηρίξω ότι η μεταρρύθμιση του νόμου σεξουαλικής επίθεσης, με ορισμένους σημαντικούς τρόπους, ήταν συντριπτικά επιτυχής τις τελευταίες δεκαετίες στον Καναδά. 1 Σε απάντηση πολλών χρόνων εντατικής φεμινιστικής νομικής επιστήμης και υπεράσπισης, οι αναθεωρήσεις του Ποινικού Κώδικα του Καναδά έχουν ασχοληθεί με μερικά από τα σημαντικότερα και παραδοσιακά νομικά προβλήματα γύρω από τους ορισμούς και τις διώξεις του εγκλήματος της σεξουαλικής επίθεσης. 2 Αυτές οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα έχουν επίσης προσπαθήσει να αποκοπούν από τους ενσωματωμένους μύθους του νόμου για το βιασμό και να αναθεωρήσουν αποδεικτικούς κανόνες για να εξασφαλιστεί η δίκαιη δίκη.

Θετικές τροποποιήσεις εντός της περιοχής του νόμου σεξουαλικής επίθεσης περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την αφαίρεση της συζυγικής ασυλίας για σεξουαλική επίθεση, την ανάπτυξη θεσμοθετημένων ορίων για την εξέταση του παρελθόντος της σεξουαλικής ιστορίας μιας προσφεύγουσας, τον επαναπροσδιορισμό της συναίνεσης, και την αναζωογονημένη νομική απαίτηση ο κατηγορούμενος να αποδείξει πως έλαβε "εύλογα μέτρα" για συναίνεση, ώστε το «λάθος» του να συγχωρείται. Αυτές οι υποσχόμενες εξελίξεις στο νόμο σεξουαλικής επίθεσης σημαίνουν ότι ο νόμος σχετικά με το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης φαίνεται, στην επιφάνειά του, τουλάχιστον, να έχει καθαριστεί από τις πιο προβληματικές υπερβολές του. Με λίγα λόγια, το ποινικό δίκαιο της σεξουαλικής επίθεσης στον Καναδά φαίνεται αρκετά καλό, εκ του νόμου μιλώντας.

Παρά τις επιτυχίες αυτές στη μεταρρύθμιση του νόμου, ωστόσο, σοβαρές και ανησυχητικές δυσκολίες εξακολουθούν να υφίστανται εντός του καναδικού νομικού τοπίου, ιδιαίτερα σχετικά με την εξέταση των εγκλημάτων σεξουαλικής επίθεσης στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Αναθεωρήσεις στον Ποινικό Κώδικα χωρίς κύρος, οι δυσκολίες αυτές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί ουσιαστικά. Για να το θέσω διαφορετικά, σε σχέση με τη σεξουαλική επίθεση στον Καναδά, ο νόμος στα βιβλία και ο νόμος στην πράξη είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα-ή, για να συμμετάσχει μια καλή έκφραση σε σχέση με τον νόμο για τη σεξουαλική επίθεση, "δηλαδή περισσότερες αλλαγές, τόσο περισσότερο μου είναι”. Με επέλεξαν - plus ca change, plus c’est la meme chose" 3.

Αρχίζω αυτό το άρθρο επισημαίνοντας τις σημαντικές επιτυχίες στη μεταρρύθμιση του νόμου σεξουαλικής επίθεσης στον Καναδά. Είναι σημαντικό κατά την εξέταση της Έλλειψης Νομικών Απαντήσων στη σεξουαλική επίθεση να μην χάσουμε από τα μάτια των επιτυχίες στην αντιμετώπιση των ελλείψεων. Αυτή είναι η υπόθεση, λόγω του ιδιαίτερου πολιτικού κλίματος στην η οποία δουλεύουμε παραμένει ελάχιστα δεκτική στις φεμινιστικές ιδέες και προτάσεις, και δεδομένου ότι τα τρομερά εμπόδια που εμποδίζουν μια πιο δίκαιη ποινική απόκριση του συστήματος δικαιοσύνης για τη σεξουαλική επίθεση εμφανίζονται τόσο συντριπτικά και αποθαρρυντικά. Με την εδραίωση της ανισότητας των γυναικών, τη διεισδυτικότητα του ρατσισμού, και τη κλιμάκωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην κοινωνία μας, μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωριστεί τι έχει επιτευχθεί όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη.

Παρά τη υπογράμιση της αξίας των επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων στο νόμο σεξουαλικής επίθεσης, όμως, τελικά τις εντάσσω σε μια χορωδία των άλλων φεμινιστών σχολιαστών που δείχνουν τις βαθιές και συστηματικές ελλείψεις στη νομική επεξεργασία των ποινικών υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης και σκεφθούν γιατί παραμένουν αυτές οι ατέλειες τόσο ενσωματωμένες προφανώς στο αδιάλλακτο σύστημα τους ποινικού δικαίου μας. Κατά συνέπεια, επερωτώ μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους παρεξηγήσεις και πεποιθήσεις διακρίσεων σχετικά με το τι συνιστά "πραγματική" θυματοποίηση συνεχίζουν να βρίσκουν στήριγμα στη ποινική επεξεργασία των υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης παρά τις σημαντικές καταστατικές αλλαγές που προορίζονταν για την αντιμετώπιση αυτών ακριβώς των προβλημάτων στο νόμο. Σχετικά με αυτό το επιχείρημα, υποστηρίζω ότι η παραδοχή πως η μεταρρύθμιση του νόμου είναι από μόνη της η ίδια σε θέση να επηρεάσει την κοινωνική αλλαγή υπερεκτιμά την ισχύ του δικαίου και, επιπλέον, υποτιμά το πόσο βαθιά ριζωμένη παραμένει η ανισότητα των γυναικών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ιδεολογίες και τις πρακτικές που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα και τους ρόλους του κοινωνικού φύλου. Για το λόγο αυτό, φεμινιστική υπεράσπιση και εκπαίδευση για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας στη ζωή των γυναικών δεν μπορεί παρά να δει το νόμο ως μερική λύση-μια ακόμη σημαντικά περιορισμένη στρατηγική σε ένα ευρύτερο αγώνα για την κοινωνική αλλαγή. Πράγματι, μπορεί να είναι, για όσες από εμάς εργάζονται στο πλαίσιο του νόμου, η ενασχόληση με την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις της ένας επαγγελματικός κίνδυνος. Εμείς που εργαζόμαστε στο πλαίσιο του νόμου πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ο νόμος είναι μια αναγκαία, αλλά όχι επαρκής, περιοχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σεξουαλικής επίθεσης, μαζί με τα ευρύτερα προβλήματα που εμπλέκονται στο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Υπογραμμίζοντας τις Επιτυχίες στην Μεταρρύθμιση του Νόμου και την Οργάνωση της Κοινότητας ως προς τη Σεξουαλική Επίθεση Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ένας αριθμός από σημαντικές επιτυχίες στον τομέα του νόμου της σεξουαλικής επίθεσης έχουν επιτευχθεί στον Καναδά, ακόμη και αν αυτές οι επιτυχίες είναι μόνο μερικές. Η αναγνώριση αυτών των επιτυχιών είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι είναι συχνά πολύ εύκολο να απελπιστούμε κατά την εξέταση αυτού που έχει ονομαστεί "κενό δικαιοσύνης" για το θέμα της σεξουαλικής επίθεσης. 4 Η εξισωτική έμφαση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ωστόσο, εξασθενεί και αποθαρρύνει. Αυτή η έμφαση στην θετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του νόμου της σεξουαλικής επίθεσης είναι επίσης σημαντική, διότι αυτή η πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του νόμου έχει νόημα για τους δικούς της όρους. Οι μεταρρυθμίσεις του νόμου είναι σημαντικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενισχύουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη σε νομικές απαντήσεις εγκλημάτων σεξουαλικής επίθεσης. Έχει δημιουργήσει μια πραγματική διαφορά στις ζωές κάποιων γυναικών.

Οι αλλαγές στο νόμο της σεξουαλικής επίθεσης δεν δημιουργούνται αυθόρμητα, ούτε έρχονται μόνο ως αποτέλεσμα περίπου φωτισμένων νομοθετριών. Αντ' αυτού, όπως ισχύει για τις περισσότερες σημαντικές μεταρρυθμίσεις του νόμου κοινωνικών προβλημάτων, οι νομοθετικές αλλαγές πρέπει να γίνουν κατανοητές στο πλαίσιο έντονης και δημιουργικής οργάνωσης χρόνων, ομάδες πίεσης, αναλύσεις, και με την υπεράσπιση των κοινωνικών κινημάτων, σε αυτή την περίπτωση, το γυναικείο κίνημα. Ένα ευρύ φάσμα των φεμινιστριών νομικών επιστημονισών, ομάδες γυναικών, όπως η Εθνική Επιτροπή Δράσης για το Καθεστώς των Γυναικών, η Εθνική Ένωση των Γυναικών και του Νόμου, και το Ταμείο Δράσης Νομικών Γυναικών και Εκπαίδευσης, κέντρα κρίσης βιασμού, και άλλες οργανώνονται για να ασκήσουν πιέσεις με μια ποικιλία τρόπων ώστε να βελτιωθούν οι απαντήσεις για τη σεξουαλική επίθεση στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο νόμο, ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για την ισότητα των γυναικών. Αυτή η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ του νόμου και της φεμινιστικότητας έχει ουσιαστικά αναλυθεί από έναν αριθμό φεμινιστριών νομικών επιστημονισών. 5

Ένα παράδειγμα μιας σημαντικής επιτυχίας όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του νόμου περιλαμβάνει την εξάλειψη της συζυγικής ασυλίας για τη σεξουαλική επίθεση το 1983. Ως αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης, οι άνδρες που είναι σεξουαλικά βίαιοι ή σεξουαλικά ενοχλητικά θρασείς προς τις γυναίκες που είναι συντρόφισές ή και συζυγοί τους δεν προστατεύονται πλέον νόμιμα δυνάμει της οικογενειακής τις κατάστασης. Επιπροσθέτως ορίζει ότι οι σύζυγοι θα μπορούσαν να τιμωρηθούν ποινικά για σεξουαλική επίθεση, οι τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα στο νομοσχέδιο C-127, που ψηφίστηκε το 1983, αναδιάρθρωσαν τα εγκλήματα του βιασμού και άσεμνης επίθεσης σε τρία σκέλη της δομής της σεξουαλικής επίθεσης επικεντρώθηκε στο επίπεδο της βίας που χρησιμοποιήθηκε. 6 Η αναδιάρθρωση αυτή εδραίωσε μια διευρυμένη νομική κατανόηση του είδους των παραβάσεων που συνιστούν σεξουαλική επίθεση, προχωρώντας πέρα από το βιασμό (ή την εξαναγκαστική κολπική διείσδυση). 7

Επιπροσθέτως του θέματος της συζυγικής ασυλίας, η συναίνεση υπήρξε και συνεχίζει να είναι, ένα ζωτικής σημασίας θέμα του νόμου της σεξουαλικής επίθεσης. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο καναδικό ποινικό νόμο της σεξουαλικής επίθεσης βρίσκεται στο τμήμα 273.2 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ήταν μέρος της δέσμης μεταρρυθμίσεων που θεσπίστηκαν το 1992, ως απάντηση στην αντίδραση της κοινωνίας στην υπόθεση R. v. Seaboyer 8 και συντάχθηκε ουσιαστικά από έναν γυναικείο συνασπισμό. 9 Η νέα αυτή διάταξη περιορίζει την εσφαλμένη πεποίθηση για την συναίνεση άμυνας. Η διάταξη αυτή ορίζει ότι «η πίστη σε συναίνεση δεν είναι μια άμυνα", όπου η πεποίθηση του κατηγορουμένου προέκυψε από: "(i) αυτο-που προκαλείται από μέθη-χρήση τοξικών ουσιών, ή (ii) απερισκεψία ή εκούσια τύφλωση" ή (iii) αν "ο κατηγορούμενος δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα, υπό τις συνθήκες που είναι γνωστές κατά το χρόνο των κατηγοριών, για να βεβαιωθεί ότι η προσφεύγουσα συναίνεσαι”. 10 Η διάταξη «εύλογα μέτρα» είναι σημαντική άρθρωση για αυτό απαιτεί ο κατηγορούμενος ο οποίος θέτει τη συγκατάθεσή της υπεράσπισης του δράστη σε επιβάρυνση της σεξουαλικής επίθεσης να επισημάνει κάποια αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αποδείξει ότι έλαβε εύλογα μέτρα για να βεβαιωθεί ότι η προσφεύγουσα είχε δώσει τη συγκατάθεσή της. Με τον τρόπο αυτό, το καναδικό ποινικό δίκαιο για τη σεξουαλική επίθεση έχει μετατοπίσει το θετικό πρότυπο συναίνεσης.

Επιπλέον, αποδεικτικές προστασίες από την παράνομη χρήση του παρελθόντος της σεξουαλικής ιστορίας της γυναίκας στις δίκες σεξουαλικής επίθεσης, οι οποίες είναι ευρύτερα γνωστές ως "διατάξεις ασπίδας βιασμού", παρέχονται από τις διατάξεις του άρθρου 276 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επίσης τέθηκε σε ισχύ το 1992 και διαμορφώθηκε μετά από φεμινιστική παρέμβαση. Η υποενότητα 276 (1) ορίζει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία του παρελθόντος του σεξουαλικού ιστορικού της προσφεύγουσας δεν είναι παραδεκτά ώστε να υποστηρίξει τους “δίδυμους μύθους" που βρίσκονται συχνά στη συζήτηση σεξουαλικής επίθεσης, η οποία περιλαμβάνει είτε ένα συμπέρασμα ότι η προσφεύγουσα είναι πιο πιθανό να συναίνεσαι” ή υποδεικνύει ότι "είναι λιγότερο αξιόπιστη”. 11

Η ενότητα 15 εγγυάται τα ίσα δικαιώματα της Χάρτας Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Καναδά είναι επίσης σημαντική για τη μεταρρύθμιση του νόμου σεξουαλικής επίθεσης, καθώς υπήρξε κάποια αναγνώριση στη νομική συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά ότι η σεξουαλική επίθεση είναι θέμα της ανισότητας των γυναικών. 12 Για παράδειγμα, το προοίμιο του Νόμου C-46, το οποία περιλαμβάνει τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που διέπουν την παραγωγή των αρχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας του σεξουαλικού αδικήματος, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1997 μέσω της άσκησης πίεσης των γυναικείων ομάδων σε απάντηση στο Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του Καναδά στην υπόθεση R. v. 'Connor, 13 αναφέρει ρητά τα δικαιώματα της ενότητας 15 για την ισότητα, ως εξαιρετικά σημαντική για τις μεταρρυθμίσεις των αποδεικτικών στοιχείων-της απόδειξης, δηλώνοντας ότι το Κοινοβούλιο του Καναδά εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την επίπτωση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στην καναδική κοινωνία και, ιδίως, η επικράτηση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών ... [και] το Κοινοβούλιο του Καναδά αναγνωρίζει ότι η βία έχει ένα ιδιαίτερα μειονεκτικό αντίκτυπο στην ίση συμμετοχή των γυναικών και των παιδιών στην κοινωνία και για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών για την ασφάλεια του προσώπου, την ιδιωτική ζωή και την ίση ωφέλεια του νόμου, όπως κατοχυρώνονται από τις ενότητες 7, 8, 15 και 28 της καναδικής Χάρτας των Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών. 14

Η Δικαστίνα Claire L'Heureux-Dube - έχει τακτικά και εύγλωττα μιλήσει για τη βία κατά των γυναικών όσον αφορά τα δικαιώματα της ισότητας, αλλά και άλλες δικαστίνες-ές έχουν κάνει επίσης αυτές τις συνδέσεις. Ο Δικαστής Peter Cory, για παράδειγμα, στην R. v. Osolin, έγραψε ότι [α] υτό δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι η σεξουαλική επίθεση είναι πολύ διαφορετική από άλλες μορφές επιθέσεων. Είναι αλήθεια ότι, όπως και όλες οι άλλες μορφές επίθεσης, είναι μια πράξη βίας. Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πράξη βίας. Η σεξουαλική επίθεση είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων βασισμένη στο φύλο. Είναι μια επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αποτελεί άρνηση κάθε έννοιας της ισότητας των γυναικών. Την πραγματικότητα της κατάστασης μπορεί να δει καμιά από τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το 99% των παραβατών σε υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων είναι άνδρες και το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες. 15

Βεβαίως, θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι μια ανάλυση των δικαιωμάτων ισότητας έχει ουσιαστικά διαμορφωθεί στο νόμο σεξουαλικής επίθεσης του Καναδά. 16 Ενώ οι μεταρρυθμίσεις στο νόμο σεξουαλικής επίθεσης δεν ήταν «ριζικά μετασχηματιστικές», ωστόσο, είναι η υπόθεση «το τι πέτυχαν φεμινίστριες ξαναγράφοντας τους νόμους σεξουαλικής επίθεσης ήταν περίπλοκο, εισάγοντας την έμφυλη διάσταση και τις πλαισιωμένες αντιλήψεις της σεξουαλικής επίθεσης σε ένα ποινικό νομικό πλαίσιο που ορίζεται από την ατομική ευθύνη και την τιμωρία”. 17 Στο βαθμό αυτό οι μεταρρυθμίσεις φεμινιστικής-έμπνευσης νόμου που περιβάλλουν τη σεξουαλική επίθεση αντιπροσωπεύουν μια σημαντική συμβολική και μερικές φορές ουσιαστική, αν και μερική, επιτυχία.

Ένα σύνηθες θέμα επαναλήφθηκε σε πολλές από τις πολιτικές φεμινιστικές αναλύσεις, τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης του νόμου της σεξουαλικής επίθεσης στον Καναδά, ως εκ τούτου, έχει μια αίσθηση αμφιθυμίας. Υπάρχει μια σαφής αναγνώριση των σημαντικών επιτευγμάτων και της επιτυχίας σε αυτόν τον τομέα, μετριάζεται, ωστόσο, από την αναγνώριση των ρεφορμιστικών και όχι επαναστατικών αλλαγών που έχουν συμβεί, σε συνδυασμό με την περιορισμένη φύση αυτών των επιτυχιών. Όπως μια σχολιάστρια παρατηρεί, “η μεταρρύθμιση στη νομοθεσία του βιασμού του Καναδά ξεχωρίζει ως ένα παράδειγμα που δείχνει την σημαντική επιροή των γυναικών και οι υποστηρίκτριές-ες της έχουν στη νομική διαδικασία. Παρά την εν λόγω συμμετοχή, όμως, η καναδική περίπτωση δείχνει επίσης τα όρια της νομικής μεταρρύθμισης”. 18 Οι επίμονες δυσκολίες που περιβάλλουν τα στερεότυπα των “ιδανικών θυμάτων” αναλύονται σε αυτό το άρθρο, μαζί με τις προσδοκίες ότι θύματα σεξουαλικής επίθεσης θα πρέπει να αποδείξουν την αντίσταση να αποδείξουν την έλλειψη συναίνεσης και να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς τις, 19 απεικονίζουν ένα είδος αμφιθυμίας των φεμινιστριών που έχουν για τη μερική επιτυχία της μεταρρύθμισης.


Οι Κίνδυνοι της Μεταρύθμισης του Νόμου Σεξουαλικής Επίθεσης: Εύθραυστες Επιτυχίες 20


Σε χώρες σε όλο τον κόσμο και με τη μεσολάβηση του διεθνούς ποινικού δικαίου και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει η επιθυμία να ασχοληθούν με το σεξουαλικό εξαναγκασμό και να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των θυμάτων. Ωστόσο, η νομική αλλαγή χρειάζεται ακόμη να αποδεδείξει πως είναι αποτελεσματική. 21 Παρά τις επιτυχίες της μεταρρύθμισης του νόμου που περιγράφεται παραπάνω, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την επεξεργασία των υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης στον Καναδά. Οι επίμονες δυσκολίες με το νόμο σεξουαλικής επίθεσης περιστρέφονται γύρω από μια σειρά γνωστ'ων θεμάτων, τα ίδια θέματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης φεμινιστικής ανάλυσης και υπεράσπισης για αρκετές δεκαετίες και ότι η μεταρρύθμιση του νόμου που περιγράφεται παραπάνω φέρεται να προσπάθησε να διορθώσει. Υπάρχει μια πλούσια βιβλιογραφία που προωθεί την διεισδυτική κριτική στις διάφορες πτυχές αυτών των προβλημάτων και τη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους έχει υλοποιηθεί η υπόσχεση των μεταρρυθμίσεων στο νόμο σεξουαλικής επίθεσης. 22

Οι διαρκείς δυσκολίες του νόμου σεξουαλικής επίθεσης στον Καναδά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές, η παθογένεια των επιθέσεων στην αξιοπιστία των γυναικών σε δίκες σεξουαλικής επίθεσης, η επιμονή των κοινωνικο-νομικών στερεοτύπων για το πως οι “πραγματικές” σεξουαλικές επιθέσεις, και τα "ιδανικά" θύματα, μοιάζουν, τη σχετική δυσκολία στην αναγνώριση της σεξουαλικής επίθεσης στις προσωπικές σχέσεις, και οι περιπλοκές γύρω από το νόμο της συγκατάθεσης. Αυτά τα ιδιαίτερα νομικά ζητήματα έχουν περαιτέρω επίπεδα με ευρύτερα ζητήματα του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης, τέτοια όπως οι αβάσιμες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης από την αστυνομία, 23 η έλλειψη ανεξάρτητης εποπτείας για την αποτυχία της αστυνομίας σε σχέση με περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης, και η λειτουργία των παραδοσιακών μύθων βιασμού επηρεάζουν τις αστυνομικές πρακτικές σε αναφορές περιστατικών σεξουαλικής επίθεσης. 24


Την είδηση την βρήκαμε την 1.8.2014 και την μεταφράσαμε από την researchgate.net στην https://www.researchgate.net/publication/228127901_Sexual_Assault_Law_Credibility_and_'Ideal_Victims'_Consent_
Resistance_and_Victim_Blaming

1. For selected reviews and analyses of sexual assault law reform in Canada, see, for example, Julian V. Roberts and Renate M. Mohr, eds., Confronting Sexual Assault: A Decade of Legal and Social Change (Toronto: University of Toronto Press, 1994); Constance Backhouse, “The Doctrine of Corroboration in Sexual Assault Trials in Early Twentieth-Century Canada and Australia” (2001) 26 Queen’s Law Journal 297; Toni Pickard, “Culpable Mistakes and Rape: Harsh Words on Pappajohn” (1980) 30 University of Toronto Law Journal 415; Kwong-Leung Tang, “Rape Law Reform in Canada: The Success and Limits of Legislation” (1998) 42 International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology 258; Sheila McIntyre, “Feminist Movement in Law: Beyond Privileged and Privileging Theory,” in Radha Jhappan, ed., Women’s Legal Strategies in Canada (Toronto: University of Toronto Press, 2002) 42; Lise Gotell, “Canadian Sexual Assault Law: Neoliberalism and the Erosion of Feminist Inspired Law Reform,” in Clare McGlynn and Vanessa Munro, eds., Rethinking Rape Law (London: Routledge, 2010) 209. 

2. Criminal Code, R.S.C. 1985, c. C-46. 

3. The theme of the split between law in action and law “on the books” has been explored in the work of Carol Smart, Feminism and the Power of Law (London: Routledge, 1999), and also, more recently, by Susan Caringella, Addressing Rape Reform in Law and Practice (New York: Columbia Press, 2009). 

4. See, for example, Jennifer Temkin and Barbara Krahe/, Sexual Assault and the Justice Gap: A Question of Attitude(Oxford: Hart Publishing, 2008). 

5. See Sheila McIntyre et al., “Tracking and Resisting Backlash against Equality Gains in Sexual Offence Law” (2000) 20(3) Canadian Woman Studies 72; Elizabeth Sheehy, “Legal Responses to Violence against Women in Canada” (1999) 19(1/2) Canadian Woman Studies 62; Lise Gotell, “The Discursive Disappearance of Sexualized Violence: Feminist Law Reform, Judicial Resistance, and Neo-Liberal Sexual Citizenship,” in Dorothy E. Chunn, Susan B. Boyd, and Hester Lessard, eds., Reaction and Resistance: Feminism, Law, and Social Change (Vancouver: UBC Press, 2007) 127; Sheila McIntyre, “Personalizing the Political and Politicizing the Personal: Understanding Justice McClung and His Defenders,” in Elizabeth Sheehy, ed., Adding Feminism to Law: The Contributions of Justice Claire L’Heureux-Dube/ (Toronto: Irwin Law, 2004) 313; Sheila McIntyre, “Redefining Reformism: The Consultations That Shaped Bll C– 49,” in Roberts and Mohr, supra note 1 at 293; Tang, supra note 1. 

6. Bill C-127, An Act to Amend the CriminalCode inRelation to Sexual Offences and Other Offences Against the Person and to Amend Certain Other Acts in Relation Thereto or in Consequence There of, 1st Sess., 32d Parl., 1982 (assented to 4 August 1982). 

7. See Christine Boyle, Sexual Assault (Toronto: Carswell, 1984). 

8. R. v. Seaboyer; R. v. Gayme, [1991] 2 S.C.R. 577. 

9. Sheila McIntyre, “Redefining Reformism: The Consultations That Shaped Bill C-49,” in Roberts and Mohr, supra note 1 at 293. 

10. Criminal Code, supra note 2 at s. 273.2. 

11. Ibid., s. 276. 

12. Canadian Charter of Rights and Freedoms, Part I of the Constitution Act, 1982, being Schedule B of the Canada Act 1982 (U.K.), 1982, c. 11 [Charter]. 

13. R. v. O’Connor, [1995] 4 S.C.R. 411. 

14. Bill C-46, An Act to Amend the Criminal Code (Production of Records in Sexual Offence Proceedings), 2d Session, 35th Parliament, 1997, Preamble (assented to 25 April 1997), S.C. 1997, c. 30. 

15. R. v. Osolin, [1993] 4 S.C.R. 595, 86 C.C.C. (3d) 481 at 521 [cited to C.C.C.]. 

16. See, for example, Christine Boyle and Marilyn MacCrimmon, “The Constitutionality of Bill C-49: Analyzing Sexual Assault As If Equality Really Mattered” (1998) 41 Criminal Law Quarterly 198. 

17. Gotell, supra note 5 at 133. 18. Tang, supra note 1 at 258. 

19. Elizabeth A. Sheehy, “From Women’s Duty to Resist to Men’s Duty to Ask: How Far Have We Come?” (2000) 20(3) Canadian Woman Studies 98. 

20. This notion of “fragile” progress is owed to the editors of the Canadian Journal ofWomen and the Law, who named a theme issue of the journal “The Fragility of Feminist Progress in Law” (2000) 12(2) Canadian Journal of Women and the Law. 

21. Temkin and Krahe/, supra note 4 at 1. 

22. See, for example, a non-exhaustive sampling: Lucinda Vandervort, “Lawful Subversion of the Criminal Justice Process? Judicial, Prosecutorial and Police Discretion in Edmondson, Kindrat, and Brown,” in Elizabeth Sheehy, ed., Sexual Assault Law, Practice and Activism in a Post-Jane Doe Era (Ottawa: University of Ottawa Press, 2011) [forthcoming]; Christine Boyle, “Sexual Assault in Abusive Relationships: Common Sense about Sexual History” (1996) 19 Dalhousie Law Journal 223; Janine Benedet and Isabel Grant, “Hearing the Sexual Assault Complaints of Women with Mental Disabilities: Consent, Capacity, and Mistaken Belief” (2007) 52 McGill Law Journal 243; Janine Benedet and Isabel Grant, “Hearing the Sexual Assault Complaints of Women with Mental Disabilities: Evidentiary and Procedural Issues” (2007) 52 McGill Law Journal 515; John McInnis and Christine Boyle, “Judging Sexual Assault Law against a Standard of Equality” (1995) 29 University of British Columbia Law Review 341; Boyle and MacCrimmon, supra note 16; Sheehy, supra note 5; Lucinda Vandervort, “Honest Beliefs, Credible Lies, and Culpable Awareness: Rhetoric, Inequality, and Mens Rea in Sexual Assault” (2004) 42 Osgoode Hall Law Journal 625; Karen Busby, “Not a Victim until a Conviction Is Entered: Sexual Violence Prosecutions and Legal ‘Truth,’” in Elizabeth Comack, ed., Locating Law: Race/Class/Gender/Sexuality Connections, 2nd edition Lise Gotell, “When Privacy Is Not Enough: Sexual Assault Complainants, Sexual History Evidence and the Disclosure of Personal Records” (2006) 43 Alberta Law Review 743; Gotell, supra note 5. 

23. For a recent analysis of this issue, see Teresa Dubois, “A Critical Analysis of Police Investigation of Sexual Assault: The ‘Wrongful Unfounding’ of Sexual Assault Complaints,” in Sheehy, Sexual Assault Law, supra note 22; Blair Crew, “Striking Back: The Viability of a Civil Action against the Police for the ‘Wrongful Unfounding’ of Reported Rapes,” in Sheehy, Sexual Assault Law, supra note 22. 

24. See Janice Du Mont, Karen-Lee Miller, and Terri L. Myhr, “The Role of ‘Real Rape’ and ‘Real Victim’ Stereotypes in the Police Reporting Practices of Sexually Assaulted Women” (2003) 9 Violence Against Women 466. (Halifax: Fernwood Press, 2006) 258;