22 Μαΐ 2016
Υπάρχει πρόοδος για τη θέση των γυναικών
20 Σημεία που δείχνουν την πρόοδο που έχουν γίνει για τις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες στον κόσμο:
1. Σε όλον τον κόσμο, περισσότερα κορίτσια ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
2. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα κορίτσια είναι εγγράμματα και έτσι μειώνεται το κενό αλφαβητισμού μεταξύ των δυο φύλων.
3. Πλέον, περισσότερες γυναίκες απ'ότι άντρες προχωρούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
4. Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν στη γέννα. Ειδικά στην Αφρική.
5. Στην Αφρική περισσότερες έγκυες γυναίκες λαμβάνουν γονική φροντίδα και οι περισσότεροι τοκετοί πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό υγείας. 6. Δεν είναι μόνο οι μητέρες πιο ασφαλείς αλλά και τα παιδιά τις. Τα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πριν τα 5 τις χρόνια, συμβάλοντας στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των γυναικών.
7. Το τέλος κομμουνιστικών πειραμάτων, όπως η Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, έχει συνεισφέρει στην αυξητική τάση του προσδόκιμου ζωής των γυναικών. 8. Χάρη στην αυξανόμενη προσφορά τροφής, λιγότερα κορίτσια κάτω των 5 ετών υποφέρουν από πείνα ή είναι ελλιποβαρή.
9. Ο ρυθμός αυτοκτονιών των γυναικών πέφτει σε πολλές από τις ευημερούσες χώρες. Όπως, π.χ., η Αγγλία.
10. Πολύ λιγότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο στις πλούσιες χώρες, όπως στις Ην. Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στήθους.
11. Στις Ην. Πολιτείες, η ενδοοικογενειακή βία έχει μειωθεί σε σχέση με τη δεκαετία του '90.
12. Το πιο ειδεχθές είδος ενδοοικογενειακής βίας, η δολοφονία συντρόφισας, έχει επίσης γίνει πιο σπάνιο για γυναίκες θύματα.
13. Η αστυνομία των Ην. Πολιτειών κατέγραψε το 2013, 14.000 λιγότερους βιασμούς από ότι το 2003, παρά την αύξηση του πληθυσμού.
14. Τόσο οι βιασμοί όσο και η σεξουαλική κακοποίηση εναντίον των γυναικών έχουν γίνει πιο σπάνιες στις Ην. Πολιτείες.
15. Διάφορες σεξιστικές νοοτροπίες που αφορούν τη βία κατά των γυναικών μειώνονται (π.χ. το να εγκρίνεις το χαστούκι του συζήγου στη σύζυγό του).
16. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη παρουσία στα κοινοβούλια και σε υπουργικές θέσεις σε όλο τον κόσμο.
17. Υπάρχουν περισσότερες γυναίκες επενδύτριες από πριν, αν και παραμένουν ακόμη μειοψηφία.
18. Υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες καθηγήτριες στα πανεπιστήμια.
19. Η αναλογία γυναικών-ανδρών στο εργατικό δυναμικό τείνει να εξισωθεί.
20. Η μισθολογική διαφορά μεταξύ γυναικών-ανδρών, κυρίως ως αποτέλεσμα διαφορετικών προτιμήσεων στην επαγγελματική σταδιοδρομία μεταξύ των φύλων, παρά σεξιστικής εργοδοσίας, μειώνεται στις πλούσιες χώρες.
Την είδηση την βρήκαμε στις 9.5.2016 στην http://humanprogress.org/blog/20-graphs-to-celebrate-womens-progress-around-the-world
Η φωτογραφία είναι από την βράβευση 2016 της national geografic.
16 Μαΐ 2016
Χρονολόγησαν ποίημα της Σαπφούς
Φυσικοί και αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Τέξας -'Αρλινγκτον χρησιμοποίησαν εξελιγμένο αστρονομικό λογισμικό, με το οποίο, όπως ανακοίνωσαν, χρονολόγησαν στους πρώτους μήνες (τέλος χειμώνα με αρχή άνοιξης) πιθανώς του 570 προ κοινής χρονολόγησης ένα από τα γνωστότερα ποιήματα της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς, το οποίο αναφέρεται στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας και ειδικότερα στις Πλειάδες (Πούλια).
Ο γερμανικής καταγωγής καθηγητής φυσικής Μάνφρεντ Κουντζ (επικεφαλής της μελέτης), ο αστρονόμος Λέβεντ Γκούρντεμιρ (διευθυντής του Πλανηταρίου του αμερικανικού πανεπιστημίου) και ο αστρονόμος Μάρτιν Τζορτζ (πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων και νυν ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομικών Ερευνών της Ταϊλάνδης), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομικής ιστορίας "Journal of Astronomical History".
Οι διάσημοι στίχοι της Σαπφούς είναι:
Δέδυκε μεν ἀ σελάννα
καὶ Πληΐαδεσ, μέσαι
δὲ νύκτεσ πάρα δ᾽ ἔρχετ᾽ ὤρα,
ἔγω δὲ μόνα κατεύδω
(και σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη)
Γρήγορα η ώρα πέρασε, μεσάνυχτα κοντεύουν,
πάει το φεγγάρι πάει κι η Πούλια βασιλέψανε -
και μόνο εγώ κείτομαι δω μονάχη.
Με τη βοήθεια του λογισμικού Starry Night 7.3 και του πλανηταριακού συστήματος Digistar 5, οι επιστημόνισες υπολόγισαν ότι το ποίημα γράφτηκε - ή αναφέρεται - στις 25 Ιανουαρίου του 570 π.Χ. Αυτή είναι η νωρίτερη δυνατή ημερομηνία που οι Πλειάδες -ένα αστρικό σμήνος στον αστερισμό του Ταύρου- θα είχαν "δύσει" τα μεσάνυχτα. Το αργότερο που η Σαπφώ εκείνη τη χρονιά θα μπορούσε να είχε δει τις Πλειάδες το βράδυ από τη Λέσβο, ήταν στις 31 Μαρτίου.
Στην ουσία, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει αστρονομικά τις εκτιμήσεις άλλων ειδικών για το πότε γράφτηκε το ποίημα. Η Σαπφώ - που πέθανε γύρω στο 570 π.κ.χ.- έκανε συχνές αναφορές στα ουράνια σώματα (Ήλιο, Σελήνη, Αφροδίτη) και, κατά τις ερευνήτριες, πρέπει να θεωρηθεί ότι άτυπα συνέβαλε στην ανάπτυξη της ελληνικής αστρονομίας.
Την είδηση την βρήκαμε στις 16.5.2016 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/entertainment/xronologisan-sto-570-px-diasimo-poiima-tis-sapfois
6 Μαΐ 2016
Υπόθεση M.G.C. και η ανάγκη καταπολέμησης των στερεοτύπων του βιασμού
Η ένδυση στη Δίκη: M.G.C. και η ανάγκη καταπολέμησης των στερεοτύπων του βιασμού.
Εκείνες που πιστεύουν ότι οι στερεοτυπικές πεποιθήσεις για το βιασμό είναι ένα πράγμα του παρελθόντος μάλλον θα εκπλαγούν διαβάζοντας την εγχώρια αιτιολόγηση των υποθέσεων που έχουν πρόσφατα φτάσει στο Στρασβούργο.
Νύξεις για την “ανήθικη” συμπεριφορά των γυναικών στην υπόθεση Ι.Ρ. κατά Μολδαβίας και υπαινιγμοί ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν αντισταθεί “με γρατσουνιές ή δαγκώματα" στην υπόθεση Υ κατά Σλοβενίας δείχνουν ότι αυτές οι πεποιθήσεις εξακολουθούν να διαποτίζουν την εγχώρια δικαιοσύνη (δείτε εδώ και εδώ).
Η υπόθεση M.G.C. κατά Ρουμανίας είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αντοχής των επιβλαβών στερεοτύπων στις εγχώριες εκτιμήσεις των προσφυγών για βιασμό. Τα εθνικά δικαστήρια έκριναν ότι η προσφεύγουσα - έντεκα χρονών εκείνη την εποχή - "προκάλεσε" τους φερόμενους ως δράστες να κάνουν σεξ μαζί της σε μεγάλο βαθμό επειδή ήταν "ανεπαρκώς ντυμένη".
Τα πραγματικά περιστατικά και Απόφαση Δικαστηρίου εν Συντομία
Η προσφεύγουσα, M.G.C., ζούσε με την οικογένειά της και συνήθιζε να παίζει με τις κόρες των γειτόνων στο σπίτι τις.
Όταν η μητέρα παρατήρησε ότι η M.G.C. δεν είχε ακόμη την περίοδό της, η M.G.C. αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από αρκετούς από τους γιους και τον 52-χρονο συγγενή (J.V.) που ζουν στο σπίτι της γειτονικής οικογένειας, όπου συνήθιζε να πηγαίνει για να παίξει. Μετά από καταγγελία που ασκήθηκε από τις γονείς της προσφεύγουσας με την αστυνομία, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον J.V. για το έγκλημα της “σεξουαλικής επαφής με ανήλικη". Στους αδελφούς, από την άλλη πλευρά, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά τους επιδόθηκαν διοικητικά πρόστιμα για το ίδιο έγκλημα. Ο J.V. τελικά βρέθηκε ένοχος για σεξουαλική επαφή με ανήλικη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών".
Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση της θετικής υποχρεώσης της Ρουμανίας σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 8, καθώς οι έρευνες υπολείπονταν στο να εφαρμόσουν αποτελεσματικά την τιμωρία του εθνικού δικαίου για το βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών (§ 74). Σύμφωνα με την υπόθεση Μ.C. κατά Βουλγαρίας, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι εθνικές αρχές είχαν αποτύχει να ερευνήσουν επαρκώς όλες τις γύρω συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων και των ψυχολογικών παραγόντων που παίζουν ρόλο σε υποθέσεις που αφορούν τον βιασμό ανηλίκων (§§ 71-73).
Η Ανάγκη για την Αντιμετώπιση Επίμονων Πεποιθήσεων στο "Ιδανικό" Στερεοτυπικό Θύμα
Η νομοθεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με δικαστικές εκτιμήσεις που βασίζονται σε προκαταλήψεις για το πως θα έπρεπε τα κορίτσια και οι γυναίκες ανταποκρίνονται στη σεξουαλική βία (βλέπε π.χ. επιτροπή CEDAW, Vertido κατά Φιλιππίνων και R.P.B. κατά Φιλιππίνων). Οι εκτιμήσεις αυτές δεν θα πρέπει να βασίζονται σε "παραδοχές τυπικής συμπεριφοράς σε τέτοιες καταστάσεις", αλλά, αντίθετα, να αναγνωριστεί "το ευρύ φάσμα των αντιδράσεων συμπεριφοράς στην σεξουαλική βία και το βιασμό που τα θύματα εμφανίζουν" (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, Επεξηγηματική Έκθεση § 192). Τα θύματα των οποίων η ζωή ή συμπεριφορές αποκλίνουν από αυτό που στερεοτυπικά αναμένεται από το "ιδανικό" θύμα βιασμού, που θεωρούνται ως λιγότερο άξια νομικής προστασίας. [1]
Στην υπόθεση M.G.C., οι εγχώριες αρχές συνάγουν ότι η σεξουαλική επαφή είχε ξεκινήσει από την προσφεύγουσα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό (1) πρόκληση της προσφεύγουσας, μέσω της "λιγοστής" ένδυσης και (2) η αντίδραση της μετά από τα γεγονότα, δηλαδή συνέχισε να παίζει με τις φίλες της και να μην λέει στους γονείς της τα γεγονότα. Το πρώτο συμπέρασμα υποθέτει στερεοτυπικά ότι, με την “προκλητική” ένδυση, τα κορίτσια και οι γυναίκες “ψάχνουν γι 'αυτό” - ή, στην περίπτωση αυτή, στην πραγματικότητα πάει τόσο μακρυά όσο παίρνουν την πρωτοβουλία. Το δεύτερο συμπέρασμα αναμένει στερεοτυπικά τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν στους γονείς τους γι 'αυτό. Το "καλό" ή "ιδανικό" κορίτσι θύμα βιασμού με βάση τα στερεότυπα του φύλου και της ηλικίας είναι κάποια που ντύνει με περισσότερα ρούχα το σώμα της και λέει στους γονείς της για την σεξουαλική κακοποίηση χωρίς καθυστέρηση.
Αξιοσημείωτα, το Δικαστήριο του Στρασβούργου αντιμετωπίζει τις εθνικές αρχές με άκαμπτη προσσέγγιση στην αντίδραση της προσφεύγουσας, όπως ένα κορίτσι μετά από εικαζόμενη κακοποίηση:
"... Τα εθνικά δικαστήρια δεν μπόρεσαν να αποδείξουν μια προσέγγιση ευαίσθητη για το κορίτσι στην ανάλυση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης και στην κατοχή έναντι των γεγονότων της προσφεύγουσας που ήταν, στην πραγματικότητα, συμβατά με τη πιθανή αντίδραση του κοριτσιού σε ένα αγχωτικό γεγονός, όπως το να μην το πει στους γονείς της”. (§ 70)
Το Δικαστήριο, ωστόσο, προς έκπληξη μου αφήνει ανεξέταστο το πώς οι εθνικές αρχές έκριναν κατά της προσφεύγουσας ότι ήταν “ελλιπώς ντυμένη". Όλοι οι φερόμενοι ως δράστες παραδέχτηκαν ότι έκαναν σεξ με την προσφεύγουσα, αλλά αμφισβήτησαν την έλλειψη της συναίνεσης υποστηρίζοντας ότι είχαν προκληθεί από το ότι "ήταν ελλιπώς ντυμένη τις περισσότερες φορές”. (§ 13 και § 17). Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (του οποίου η απόφαση αυτή επικυρώθηκε κατ' έφεση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσφεύγουσα “είχε πάντα αναλάβει την πρωτοβουλία” και “ήταν συνήθεια της να προκαλεί τόσο τον J.V. και τα άλλα αγόρια να κάνουν σεξ μαζί της” (§ 24). Θεώρησε “σχετική” ότι η προσφεύγουσα “ήταν ελλιπώς ντυμένη” (§ 24, Δείτε επίσης την αξιολόγηση εισαγγελέα στη § 19).
Έτσι τα ρούχα της προσφεύγουσας έγιναν μια ένδειξη “πρόκλησης” από μεριάς της, θεωρήθηκε ακόμη και ως δική της “πρωτοβουλία”. Θυμίζει το μύθο ότι οι γυναίκες "επιζητούν να βιαστούν λόγω της ενδυμασίας” (766-7), αυτό το είδος της συλλογιστικής ενισχύει προβληματικά την ιδέα ότι οι γυναίκες είναι ή θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της σεξουαλικής προσοχής και προσέγγισης των ανδρών [2] και ότι οι δράστες "δεν έχουν άλλη επιλογή", από το να επιτεθούν στις γυναίκες-κορίτσια θύματα. Οι κίνδυνοι από τη χρήση στερεοτυπικών αντιλήψεων όπως αυτές οι υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης που χειρίζονται τα δικαστήρια είναι γνωστοί. Απαγορεύουν την πραγματική έρευνα για τα γεγονότα της υπόθεσης, οδηγούν στο να αγνοηθούν μεμονωμένες περιστάσεις, υπονομεύουν την πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη και, τελικά, θέτουν σε κίνδυνο την εντιμότητα και την αμεροληψία του δικαστικού συστήματος. [3]
Στην υπόθεση M.G.C., αυτά τα στερεότυπα με βάση το φύλο έβλαψαν την προσφεύγουσα με διάφορους τρόπους. Οι εθνικές αρχές απέτυχαν να “δουν” τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζουν την ψυχιατρική έκθεση που αναφέρει ότι η προσφεύγουσα, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας της, έχει ανεπαρκή ευθυκρισία (§§ 67-68). Οι εθνικές αρχές απλώς υπέθεσαν ότι η προσφεύγουσα είχε δώσει τη συγκατάθεσή της, βασιζόμενες εν μέρει στη δήθεν "ελλιπή" ένδυσή της. Αυτό, με τη σειρά του, επηρέασε τον τρόπο που η εισαγγελία και οι δικαστίνες-ές κατανοήσαν το ποινικό αδίκημα. Ο 52-χρονος γείτονας κατηγορήθηκε για σεξουαλική επαφή με ανήλικη (που τιμωρείται με 3 έως 10 χρόνια φυλάκισης) και όχι για βιασμό θύματος κάτω των 15 ετών (που τιμωρείται με 10 έως 25 χρόνια φυλάκιση).
Εν κατακλείδι, το Δικαστήριο του Στρασβούργου σίγουρα αξίζει έπαινο για την αμφισβήτηση στα άκαμπτα πρότυπα του ποιό είναι το "πραγματικό" κορίτσι-θύμα, πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται μετά από την σεξουαλική κακοποίηση και για απαιτητικές ευαίσθητες υποθέσεις κοριτσιών που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών. Ωστόσο, το Δικαστήριο θα μπορούσε να φωτίσει πληρέστερα τις βλαβερές βασικές παραδοχές της υποστήριξης των εθνικών αρχών για λογαριασμό των φερόμενων ως δραστών πάνω από εκείνες της προσφεύγουσας. Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα άκαμπτα πρότυπα του πως είναι η "ιδανική" γυναίκα-θύμα, πως θα πρέπει να ντύνεται και να πιέσει για περισσότερη ευαισθησία ως προς το φύλο.
Την είδηση την βρήκαμε στις 20.4.2016 και την μεταφράσαμε από την strasbourgobservers.com γραμμένη από την Lourdes Peroni στην https://strasbourgobservers.com/2016/04/20/clothes-on-trial-m-g-c-and-the-need-to-combat-rape-stereotypes/
[1] Randall, Melanie, “Sexual Assault Law, Credibility and ‘Ideal Victims’: Consent, Resistance, and Victim Blaming,” 22 Canadian Journal of Women and the Law (2010) at 409.
[2] Ibid.
[3] Cusack, Simone, “Eliminating judicial stereotyping: Equal access to justice for women in gender-based violence cases,” Final Paper submitted to the Office of the High Commissioner for Human Rights on 9 June 2014.
1 Μαΐ 2016
Λεσβία η ηγέτιδα των Εργατικών, Kezia Dugdale
Η Σκωτσέζα ηγέτιδα των Εργατικών, Kezia Dugdale, αποκάλυψε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη θέση της στην πολιτική για να κάνει τη διαφορά για τις LGBT νέες.
Έχοντας προηγουμένως αποφεύγει να μιλά για την προσωπική της ζωή, η κα. Dugdale αποκάλυψε νωρίτερα αυτό το μήνα πως είχε μία συντρόφισα και είπε ότι η ίδια ήταν "σαφώς λεσβία".
"Είναι ακριβώς το πώς ζω τη ζωή μου και περιμένω οι άλλες-οι να το αποδεχθούν αυτό".
Στη συνέντευξη, η κ Dugdale πρόσθεσε πως θα υποστηρίξει μια εκστρατεία για την εισαγωγή ουδετερότητας του φύλου στα έγγραφα.
Είπε, επίσης, ότι είχε υποστηρίξει την ισότητα του γάμου από το 2005 και ότι ήθελε να αποκαταστήσει μια διακομματική ομάδα για τη σεξουαλική υγεία.
Την είδηση την βρήκαμε στις 1.5.2016 και την μεταφράσαμε από την pinknews στην
http://www.pinknews.co.uk/2016/05/01/scottish-labour-leader-wants-to-make-a-difference-for-lgbt-young-people/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)