Στη κοινωνία της Μάλτας, όπως και σε άλλες κοινωνίες, ετερό και όσες επαναπροσδιόρισαν το φύλο γέννησης έχουν εδώ και καιρό καθιερωθεί ως η κανονική και η μόνη κοινωνικά αποδεκτή μορφή έκφραση της σεξουαλικότητας και του κοινωνικού φύλου. Καθώς ένα σύστημα συμμόρφωσης διατηρείται στη θέση του μέσα από διάφορες μορφές κοινωνικών διακρίσεων, υποτιμητικές απόψεις και ονόματα (με τα οποία αποκαλούνται) καθώς και τη κοινωνική υποτίμηση εκείνων που είναι γνωστό ότι δεν εμπίπτουν σαφώς εντός των ορίων που προορίζονται (από το σύστημα), δηλαδή, οι Lbtiq (λεσβίες, αμφισεξουαλικές, transgender, queer). Επιπλέον, αυτό το σύστημα των διακρίσεων αναγράφεται στους νόμους και στην κοινωνική πολιτική.
Η ανισότητα μεταξύ των λεσβιών και των ετερό καθώς και η ανισότητα μεταξύ εκείνων που ταυτίζονται με το φύλο που τις αποδίδεται κατά τη γέννηση και όσων δεν ταυτίζονται (transsexual, transgender and genderqueer) είναι πραγματική. Η επαρκής αποζημίωση των διαφόρων δυσκολιών και των διακρίσεων που δέχονται οι λεσβίες της Μάλτας δεν μπορούν να περιμένουν περισσότερο. Πρέπει επίσης να προωθηθεί μια θετική εικόνα αυτής της πολυ-ποίκιλης κοινότητας για να εξασφαλιστεί ότι οι αλλαγές που εγγράφονται στους νόμους ακολούθησαν τις αλλαγές της κοινωνίας.
Ένα παράδειγμα διάκρισης που εξακολουθεί να υφίσταται είναι η Joanne Cassar. Η Joanne, μια γυναίκα που αναγνωρίστηκε ως άνδρας κατά τη γέννηση, έχει υποβληθεί σε χειρουργικό επαναπροσδιορισμό φύλου και, στη συνέχεια, το φύλο στο πιστοποιητικό γέννησής της άλλαξε. Ωστόσο, το κράτος αρνείται να της παράσχει το δικαίωμα να τελέσει γάμο με το σύντροφό της, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μια τέτοια ένωση είναι πλήρως σύμφωνη με το γάμο των ετερό και επιτρέπεται από το νόμο και, σε μια απόφαση του 2002, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι οι τρανς έχουν το δικαίωμα να τελούν γάμο με την συντρόφισα-ο που είναι διαφορετικού φύλου από εκείνες.
Οι λεσβίες υποφέρουν πολύ εξ' αιτίας των διακρίσεων. Το κράτος έχει συρθεί στα πόδια του κατά την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για την απασχόληση, το οποίο παρέχει προστασία από τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στον τομέα της απασχόλησης. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ, δεν παρέχεται καμία προστασία κατά των διακρίσεων στην πρόσβαση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών καθώς και από τη βία και τα εγκλήματα μίσους.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία μορφή αναγνώρισης των λεσβιακών ζευγαριών και, ως εκ τούτου, κανένα από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που διαθέτουν τα ετερό ζευγάρια δεν ισχύουν γι 'αυτά.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία μορφή αναγνώρισης των λεσβιακών ζευγαριών και, ως εκ τούτου, κανένα από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που διαθέτουν τα ετερό ζευγάρια δεν ισχύουν γι 'αυτά.
Θέτοντας τα πράγματα σε προοπτική, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η κατάσταση της Μάλτας δεν είναι τόσο κακή όσο αυτή άλλων χωρών, ιδιαίτερα εκείνων όπου η λεσβιοσύνη τιμωρείται ακόμη αυστηρά. Κάποια μπορεί επίσης να πει ότι η κοινωνική κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με το πως ήταν πριν από μερικές χρονιές. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της ILGA, στο εσωτερικό της ΕΕ, μόνο η Κύπρος έχει ένα από τα χειρότερα ιστορικά στα Lbtiq θέματα από αυτό της Μάλτας.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε πρόσφατα να αφαιρέσει τη ρήτρα από το νόμο ότι υφίστανται διακρίσεις εις βάρος των υπηκόων της ΕΕ που έχουν λεσβιακές σχέσεις με υπηκόους τρίτων χωρών όσον αφορά την ελευθερία κυκλοφορίας. Το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι Lbtiq στη Μάλτα έχουν παρόμοια δικαιώματα με εκείνα άλλων κοινωνιών με προοδευτική νομοθεσία.
Για να γίνει αυτό το άλμα, η κυβέρνηση μπορεί να αναφέρεται στο αυξανόμενο σώμα της νομοθεσίας και των συστάσεων για την ισότητα των Lbtiq που εξάγεται από διεθνείς οργανώσεις. Απλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συμφωνούμε με τη θετική πολιτική και νομοθετικές αποφάσεις σε διεθνή φόρα και να τις αγνοούμε στο εσωτερικό της χώρας.
Το κόμμα της Alternattiva Demokratika - AD υποστηρίζει πλήρως τη μάχη των Lbtiq κατά των διακρίσεων και είμαστε το μόνο πολιτικό κόμμα στη Μάλτα που υποστηρίζει επίσημα την πρόταση της ΕΕ κατά των διακρίσεων με βάση την οδηγία. Το κόμμα Ευρωπαίες Πράσινες είναι και το πιο προοδευτικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των Lbtiq.
Η Lbtiq κοινότητα να είναι σίγουρη για τη συνεπή και τη συνεχή στήριξη της AD. Για μας, ο γάμος πρέπει να αποτελεί μέρος του δικαίου της Μάλτας και της κοινωνικής πολιτικής και έχουμε κάνει εκκλήσεις στο Κοινοβούλιο να νομοθετήσει στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο των οποίων έχει πέσει στο κενό, μέχρι σήμερα. Τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να έχουν ίσα νομικά δικαιώματα και να μην γίνονται διακρίσεις εις βάρος της κοινωνικής και οικογενειακής πολιτικής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν γάμους που συνεπάγεται ίσα αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως έχουν τα ετερό ζευγάρια.
Η πλήρης ισότητα της σεξουαλικότητας και του κοινωνικού φύλου θα πρέπει να επιτευχθεί στη κοινωνία της Μάλτας χωρίς τον φόβο των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση του κοινωνικού φύλου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι υπεύθυνη να εκπαιδεύσει την κοινωνία, για τον εντοπισμό και την πρόληψη των διακρίσεων, την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ενημέρωσης στο θέμα αυτό. Η εκλογή της AD στο Κοινοβούλιο θα διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των Lbtiq είναι στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής πολιτικής της Μάλτας και της πολιτικής ατζέντας των δικαιωμάτων.
Την είδηση την βρήκαμε στις 2.9.11 και την μεταφράσαμε από την Times of Malta.com γραμμένη από την Yvonne Arqueros Ebejer αναπληρώτρια προεδρίνα και εκπροσώπισα για τα πολιτικά-κοινωνικά δικαιώματα και τον πολιτισμό της Alternattiva Demokratika - το Πράσινο κόμμα, www.alternattiva.org.mt. στην
http://www.timesofmalta.com/articles/view/20110902/opinion/LGBT-rights-and-equality.382914