Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε δύο Μουσουλμάνες στις 22.9.11 που φορούσαν δημόσια burqa που κάλυπτε όλο το πρόσωπο, είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο επέβαλε ποινή στο πλαίσιο της «απαγόρευσης της burqa», του νόμου που έχει γίνει ένα νομικό και πολιτιστικό πεδίο μάχης σε όλη την Ευρώπη. Μία από τις γυναίκες υποσχέθηκε πως θα προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΕΔΑΔ ώστε να ανατρέψει την απαγόρευση, που ο πρόεδρος Nicolas Sarkozy λέει ότι προστατεύει τις γυναίκες και τις εξασφαλίζει την ισότητα, αλλά οι αντίπαλες υποστηρίζουν πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποθάλπτει την ξενοφοβία. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των Γαλλίδων μουσουλμανίδων φορούν burqa. Αλλά ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, έχει γίνει το επίκεντρο της συζήτησης στην κυρίως-κοσμική Ευρώπη, όπου τα δεξιά κόμματα είναι εχθρικά προς τη μετανάστευση μουσουλμανίδων και έδωσαν την υποστήριξη τους στην απαγόρευση.
Το ΕΔΑΔ μπορεί να κρίνει εάν πρέπει να ανατραπεί ο νόμος της Γαλλίας, τώρα που ένα γαλλικό δικαστήριο έχει πραγματοποιηθεί. Μια απόφαση του ΕΔΑΔ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες εξετάζουν παρόμοια νομοθεσία. "(Αυτή) παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για εμάς το θέμα δεν είναι το ύψος του προστίμου, αλλά η αρχή. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι γυναίκες καταδικάζονται επειδή εκφράζουν ελεύθερα τις θρησκευτικές τις πεποιθήσεις", δήλωσε η Hind Ahmas στα ΜΜΕ έξω από το δικαστήριο, όπου της επιβλήθηκε πρόστιμο € 120. "Πρόκειται να ξεκινήσω τις απαραίτητες εκκλήσεις ώστε να φέρω την απαγόρευση αυτή ενώπιον του ΕΔΑΔ και να ακυρωθεί ο νόμος αυτός, ο οποίος είναι σε κάθε περίπτωση παράνομος”, είπε. Η δεύτερη γυναίκα, η Najate Naitali, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο € 80 ερήμην από το δικαστήριο της πόλης Meaux, βορειοανατολικά του Παρισιού. Η Ahmas είπε ότι θα προσφύγει επίσης για την ποινή της σε ένα γαλλικό δικαστήριο, με την υποστήριξη του Rachid Nekkaz ο οποίος είναι επιχειρηματίας στη Γαλλία και έχει υποσχεθεί να καταβάλει όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο της απαγόρευσης.
Τούρτα γενεθλίων
Οι δύο γυναίκες είχαν εμφανιστεί στο δημαρχείο της Meaux τον Μάϊο φορώντας burqa για να προσφέρουν γενέθλια τούρτα στο Δήμαρχο Jean-Francois Cope, ο οποίος είναι επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος UMP, του κόμματος του Sarkozy και ο ίδιος βοήθησε στην ώθηση της απαγόρευσης μέσω του κοινοβουλίου. Μέσα σε πέντε μήνες από τότε που η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ, σε πολλές γυναίκες ζητήθηκε από την αστυνομία να αφαιρέσουν τη μπούργκα και να καταβάλουν το πρόστιμο που εκδίδεται επί τόπου, αλλά σε κανένα δικαστήριο δεν είχε επιβληθεί ο νόμος. Η απαγόρευση, η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη, δημόσιας χρήσης της αραβικής niqab - που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια - και της αφγανικής burqa - που κρύβει όλο το πρόσωπο πίσω από ένα πλέγμα υφασμάτων - με πρόστιμο μέχρι 150 ευρώ ή μαθήματα γαλλικής υπηκοότητας. Ο νόμος έχει καταγγελθεί από μουσουλμανίδες στο εξωτερικό ως απόρροια της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά έχει επιτύχει μόνο μια περιορισμένη αντίδραση στη Γαλλία, μια αυστηρά κοσμική χώρα όπου λιγότερο από 2.000 γυναίκες από τα 5 εκατομμύρια της ισχυρής μουσουλμανικής κοινότητας κρύβουν τα πρόσωπά τις. "Φοράω ακόμα τη niqab κάθε μέρα και η ζωή μου έχει γίνει κόλαση. Νοιώθω προσβεβλημένη κάθε μέρα”, είπε η Ahmas.
Την είδηση την βρήκαμε στις 22.9.11 και την μεταφράσαμε από την Reuter.com στην http://www.reuters.com/article/2011/09/22/idUS37567754520110922