24 Σεπ 2014
Οι λεσβίες Sahar Mosleh και Maryam Iranfar νυμφεύθηκαν στην Σουηδία
Οι Μουσουλμάνες λεσβίες, από το Ιράν, Sahar Mosleh και Maryam Iranfar νυμφεύθηκαν και το γάμο τις ευλόγησε γκέι Ιμάμης στη Σουηδία
Η Sahar Mosleh και η Maryam Iranfar - οι οποίες περιμένουν το πρώτο τις παιδί μαζί – φιλήθηκαν και αγκαλιάστηκαν καθώς ο Γαλλο-Αλγερινός Ιμάμης Ludovic-Mohamed Zahed χοροστάτησε στην τελετή, νωρίτερα αυτό το μήνα κατά τη διάρκεια των εορτασμών Υπερηφάνειας της Στοκχόλμης. Οι δυο λεσβίες, που είναι αμφότερες Μουσουλμάνες, νυμφεύθηκαν με πολιτικό γάμο, σύμφωνα με το σουηδικό δίκαιο που έχει ισχύ εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά πιστεύεται ότι είναι το πρώτο ζευγάρι λεσβιών που ευλογήθηκε δημοσίως κατά τέτοιο τρόπο, ανέφερε το σουηδικό ειδησεογραφικό κανάλι SVT.
Η Maryam, η οποία είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, και η Sahar, η οποία πάσχει εκ γενετής από εύθραυστα οστά, συναντήθηκαν πριν από εννέα χρονιές στο διαδίκτυο. Πριν από την ευλογία, που μίλησε για Dn.Se για τη σχέση τους.
Η Maryam είπε: “Έχουμε εξαπολύσει πόλεμο εναντίον όλων των ειδών των προκαταλήψεων που μπορούμε να αγωνιστούμε. Και συνεχίζουμε να το κάνουμε. "Πολλές-οί θεωρούν δεδομένο ότι είμαι η προσωπική βοηθός της Sahar και όχι η σύζυγός της".
Η 32χρονη πρόσθεσε: "Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η λεσβοφοβία, η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία αυξανοται. Είναι σαφές λοιπόν, και φαίνεται σαν μια μεγάλη αναγνώριση ότι η αγάπη μας θα ευλογηθεί δημόσια από έναν Ιμάμη".
Η 36χρονη Sahar, είπε: "Ήξερα αμέσως ότι αυτή ήταν η γυναίκα μου, πως ήθελα να την νυμφευθώ και να αποκτήσουμε παιδιά μαζί. Φοβόμουν πως η Maryam ήταν «πολύ παροδοσιακή». Αυτό με τρόμαξε πραγματικά, γιατί μέχρι τότε είχα ζήσει μια πολυγαμική ζωή, δεν είχα σκεφτεί ούτε ως σκέψη να δεσμευτώ με έναν γάμο".
Ο γεννημένος στην Αλγερία Ιμάμης Zahed είναι γνωστός ως Lgbtiq ακτιβιστής από μουσουλμανικές χώρες κ θέλει να διαδώσει το ανεκτικό Ισλάμ. Ο ίδιος δήλωσε: "Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτή την όμορφη ένωση και που ήμουν σε θέση να ευλογήσω αυτό το ευτυχισμένο λεσβιακό ζευγάρι, που τώρα πια αποτελούν μια οικογένεια μετά από πολλά χρόνια μάχης".
"Είναι μεγάλο ταξίδι να φεύγετε από την χώρα καταγωγής σας, να έρθετε σε μια άλλη χώρα και να καταφέρετε να σχηματίσετε μια νέα ζωή μαζί".
Στο Ιράν η κύρια τιμωρία για την λεσβιοσύνη είναι 100 χτυπήματα με μαστίγιο. Σύμφωνα με τον ισλαμικό ποινικό κώδικα: "Αν μια γυναίκα καταδικαστεί για λεσβιοσύνη τρεις φορές, και η τιμωρία επιβάλλεται κάθε φορά (σύμφωνα με το δίκαιο του Χαντ), την τέταρτη φορά η καταδίκη είναι η θανατική ποινή”, γράφει το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν.
Ο Jan Hjärpe, καθηγητής Ισλαμολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund, χαρακτήρισε την εκδήλωση στο κανάλι SVT ως διαχωριστική γραμμή για την μουσουλμανική κοινωνία. Είπε: "Η ευλογία μπορεί να είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να συζητηθεί στην μουσουλμανική κοινωνία. Ίσως ξυπνήσει έντονες αντιδράσεις από ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ άλλες ομάδες ίσως δηλώσουν δημόσια την υποστήριξή τις στην ευλογία".
Προειδοποίησε επίσης ότι σε ακραίες περιπτώσεις, κάποιες ομάδες θα μπορούσαν να εκδόσουν μια φετφά 1*.
Την είδηση την βρήκαμε στις 20.8.14 και την μεταφράσαμε από την huffingtonpost στην http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/08/20/lesbian-muslim-iranians-sahar-mosleh-maryam-iranfar-marriage-blessed-gay-imam-sweden_n_5694050.html?utm_hp_ref=uk-gay-news
1* Η φετφά=όρος για τη νομική γνωμοδότηση ή ερμηνεία που μια ειδική-ός νομικός ή ο μουφτής μπορεί να δώσει σε θέματα που αφορούν τον ισλαμικό νόμο. Αυτή δεν είναι κατ' ανάγκη επίσημη θέση δεδομένου ότι οι περισσότερες Μουσουλμάνες-οι ισχυρίζονται ότι η κάθε μία-ένας που εκπαιδεύεται στον ισλαμικό νόμο μπορεί να εκφέρει γνώμη (φετβά) στις διδασκαλίες της-του. Εάν μία φετβά δεν ανοίγει νέους ορίζοντες, τότε ονομάζεται και είναι απλώς μία απόφαση.