9 Ιουλ 2010

Ο γάμος των λεσβιών είναι ατομικό δικαίωμα,αποφάσισε ο δικαστής Joseph Tauro

Ένας δικαστής στη Βοστώνη, Μασαχουσέτη, αποφάνθηκε ότι η ομοσπονδιακή απαγόρευση του  γάμου των λεσβιακών είναι αντισυνταγματική στις ΗΠΑ, θίγει τα ατομικά δικαιώματα στα κράτη.

Η απόφαση σημαίνει πως τα κατ' εκτίμηση 16.000 λεσβιακά ζευγάρια που νυμφεύθηκαν στη Μασαχουσέτη, έχουν το δικαίωμα των ίδιων ομοσπονδιακών παροχών-οφελημάτων που απολαύουν τα ετερό ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο.

Η Μασσαχουσέττη ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε το γάμο των λεσβιών το 2004 και είναι η πρώτη αμφισβήτηση για την αμφιλεγόμενη νομοθεσία, που παρουσιάστηκε το 1996.

Πρόεδρος Barack Obama υποσχέθηκε να καταργήσει την Νομοθεσία Άμυνας του Γάμου (DOMA) στην προεκλογική του εκστρατεία, χαρακτηρίζοντάς την «αποτρόπαια».

Ανέφερε ότι ο γάμος μεταξύ μόνο μιας γυναίκας και ενός άνδρα αναγνωρίζεται για ομοσπονδιακούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται τα λεσβιακά νυμφευμένα ζευγάρια από μια σειρά δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών ιατροφαρμακευτικών παροχών.

Στην απόφασή του χθες, ο δικαστής Joseph Tauro, δήλωσε ότι «παράλογη προκατάληψη-επιφύλαξη ποτέ δεν συνιστά προφανώς έννομο συμφέρον της κυβέρνησης», και ότι η DOMA παραβιάζει την πέμπτη τροπολογία.

Αποφάσισε ταυτόχρονα για δύο χωριστές αγωγές που ασκήθηκαν κατά της απαγόρευσης της νομικής αναγνώρισης του ΛεΠΑΤ γάμου. Η μια κατατέθηκε από τις “Δικηγορίνες και Υπερασπίστριες των Λεσβιών και Γκέι” εξ ονόματος των οκτώ νυμφευμένων λεσβιακών ζευγαριών και τρεις χήρες και η δεύτερη κατατέθηκε από την Γενική Εισαγγελέα της Μασαχουσέτης Martha Coakley.

H κα. Martha Coakley δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «μια νίκη για τα ατομικά-πολιτικά δικαιώματα».

Η κα. Mary Bonauto, διευθυντρια του προγράμματος της GLAD για τα ατομικά δικαιώματα των ΛεΠΑΤ, η οποία υποστήριξε την υπόθεση, δήλωσε: «Σήμερα το δικαστήριο απλώς επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί δεύτερης κατηγορίας γάμους”.

«Είμαι ικανοποιημένη που ο δικαστής Tauro αναγνώρισε ότι τα νυμφευμένα λεσβιακά ζευγάρια και οι επιζώσες σύζυγοι υπόκεινται σε σοβαρές αρνητικές συνέπειες από την DOMA και πως οι ενάγουσες δικαιούνται τις ίδιες ευκαιρίες στην παροχή φροντίδας καθώς και παροχές μεταξύ τις και στα τα παιδιά τις, που απολαμβάνουν άλλες οικογένειες. Αυτή η απόφαση θα κάνει μια πραγματική διαφορά για αμέτρητες οικογένειες στη Μασαχουσέτη".

Η Nancy Gill, η οποία ήταν ενάγουσα με την γυναίκα της, Marcelle Letourneau, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που η οικογένειά μας τώρα θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και εκείνες των ετερό συναδελφισών μου στο ταχυδρομείο.

«Η Marcelle και γω νυμφευθήκαμε από αγάπη και αφοσίωση η μια στην άλλη πρώτα και κύρια, αλλά και η ομοσπονδιακή αναγνώριση του γάμου μας, σημαίνει ότι θα έχουμε ίση πρόσβαση σε σημαντικές προστασίες, για τα δύο παιδιά μας και για μας".

Η κυβέρνηση μπορεί να προσβάλει την απόφαση, αν οι νομικές εμπειρογνώμισες θεωρήσουν πως, αν γίνει δεκτή από ανώτερο δικαστήριο, η υπόθεση θα μπορούσε να έχει πολύ ευρύτερες συνέπειες.

Ο καθηγητής του Boston College, Kent Greenfield, ειδικός στη συνταγματική νομοθεσία, είπε στην Ass. Press σήμερα πως, οι αποφάσεις θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν άλλες Γενικές Εισαγγελείς να αμφισβητήσουν την DOMA στα κράτη τις.

"Γεγονός που θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον, να παρακολουθήσουμε το κατά πόσον θα υπάρξουν προσφυγές στη κυβέρνηση ή όχι», είπε.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα ασκήσει έφεση.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 9.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/09/massachusetts-judge-rules-defence-of-marriage-act-is-unconstitutional/