13 Δεκ 2016

Αφανείς Γυναίκες Αστρονόμοι του Harvard Β'


Η Sobel μεταφέρει το σκεπτικό του:
Ενώ θα ήταν απρεπής, ο Pickering παραδέχθηκε, πως το να υποβάλει μια κυρία σε κούραση, για να μην αναφέρουμε το κρύο κατά το χειμώνα, στο τηλεσκόπιο παρατήρησης, οι γυναίκες με ικανότητα για στοιχεία θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στην αίθουσα υπολογιστών, 'οπου αξιοποιούσαν το επάγγελμα.

Ο Pickering ήταν ένας οραματιστής από πολλές απόψεις. Πριν έρθει στο Χάρβαρντ, είχε ξεσηκώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα στο νεοσύστατο MIT με την έναρξη – ενός είδους πρωτο-ειδικών που “σπάνε τα συστήματα” του διαστήματος - ένα χέρι στο εργαστήριο, όπου οι μαθήτριες θα μπορούσαν να καλλιεργούν την κριτική σκέψη με την προσπάθεια και να δοκιμάσουν τις ιδέες τις. Ήταν επίσης ένας πρώιμος υπέρμαχος της ανοικτής-πηγής και αρνήθηκε να πατεντάρει οποιαδήποτε από τις εφευρέσεις του, υπό την πεποίθηση ότι οι ιδέες πρέπει να μοιράζονται ελεύθερα, προκειμένου οι επιστημόνισες να αξιοποιήσουν η μία το έργο άλλης-ου.

Ο Pickering άρχισε την πρόσληψη γυναικών αφού ξεκίνησε η χρηματοδότηση και δεν ήταν σε θέση να έχει άλλο περισσότερο έμμισθο προσωπικό. Λίγο μετά την πρώτη τάξη των γυναικών αστρονόμων που αποφοίτησαν από το πρόγραμμα Vassar η Maria Mitchell, ο Pickering τυπώνει και διανέμει έκκληση για εθελόντριες που θα μελετήσουν-διαβάσουν το πολικό αντίθετο της στρατολόγησης της του Σάκλετον.

Η Sobel γράφει:
Πίστευε πως οι γυναίκες θα μπορούσαν να διεξαγάγουν την εργασία εξ'ίσου καλά όσο και οι άνδρες: «Πολλές κυρίες ενδιαφέρονται για την αστρονομία και τα τηλεσκόπια τις, αλλά με δύο ή τρεις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις η συμβολή τις στην επιστήμη σχεδόν δεν υπάρχει. Πολλές από αυτές έχουν το χρόνο και την κλίση για τις εργασίες αυτές, και ιδιαίτερα μεταξύ των αποφοίτων των κολεγίων των γυναικών είναι πολλές που είχαν άφθονη εκπαίδευση για να γίνουν εξαιρετικές παρατηρήτριες. Δεδομένου ότι η εργασία μπορεί να γίνει στο σπίτι, ακόμα και από ένα ανοιχτό παράθυρο, εφόσον το δωμάτιο έχει τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν θα κάνουν μια επωφελή χρήση των δεξιοτήτων τις εκεί".

Ο Pickering αισθάνθηκε, εξάλλου, ότι η συμμετοχή σε αστρονομική έρευνα θα βελτιώσει την κοινωνική θέση των γυναικών και θα δικαιολογήσει τον τρέχοντα πολλαπλασιασμό των κολεγίων γυναικών: "Η κριτική που γίνεται συχνά από τις αντίπαλες-ους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των γυναικών που, ενώ είναι σε θέση να παρακολουθούν τις άλλες-ους, στο μέτρο που επίσης οι άνδρες μπορούν, προέρχονται σχεδόν από το τίποτα, έτσι ώστε η ανθρώπινη γνώση δεν έχει προχωρήσει από την εργασία τους. Αυτή η μομφή θα μποορούσε να λάβει μια καλή απάντηση θα μπορούσαμε απικεντρωθούμε σε μια μακρά σειρά τέτοιων παρατηρήσεων, όπως αναλύονται παρακάτω, που έγιναν από πατατηρήτριες".

Αλλά το ότι τελικά επέτρεψε ο Pickering να προσλάβουν γυναίκες ως έμμισθες παρατηρήτριες ήταν η γενναιόδωρη χορηγία μιας άλλης γυναίκας - της Anna Draper, η χήρα ενός πρωτοπόρου αστροφωτογράφου και της εαυτής της ως ένθερμης υποστηρίκτριας της αστρονομίας. Αποφασισμένη να μνημονεύει εορτάζει την κληρονομιά του συζύγου της και να προχωρήσει περαιτέρω έρευνα μέσω αστροφωτογραφίας, η οποία αποκάλυψε αστέρια αόρατα ακόμα και με τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια, έδωσε στον Pickering μια επιταγή $ 1.000 στις 20 Φλεβάρη του 1886, που ισοδυναμούσε με περισσότερα από $ 25.000 σήμερα - η πρώτη από τις πολλές δόσεις.

Με χρηματοδότηση της Anna Draper, οι γυναίκες του Παρατηρητηρίου Χάρβαρντ συσσωρεύσαν μια τεράστια βιβλιοθήκη από μισό εκατομμύριο γυάλινες πλάκες - "γυαλί του σύμπαντος" της Sobel – Καταλογογραφόντας περισσότερα αστέρια από οποιονδήποτε άλλη-ον πριν. (Ξεχνάμε, πως ο πρώτος ολοκληρωμένος κατάλογος αστέρων είχε ολοκληρωθεί δύο αιώνες νωρίτερα από μια άλλη γυναίκα, την πρώτη γυναίκα αστρονόμο του δυτικού κόσμου).

Από την πλευρά της, η Williamina Fleming είχε ένα πολύ πιο συγκεκριμένο φακό για την ισότητα.

Η Sobel γράφει:
Αν και η κα. Fleming επιβεβαίωσε πλήρως την αρχή της ισότητας, δεν ήταν Αμερικανίδα πολίτισα, και ο αγώνας των γυναικών για το δικαίωμα ψήφου δεν ανήκε στον αγώνα της. Η αιτία που υπερασπίστηκε την ισότητα για τις γυναίκες στην αστρονομία. "Αν και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πως μια γυναίκα είναι ίση με έναν άνδρα", η κα Fleming δήλωσε στην παρουσίαση της του [Εθνικού Συνδέσμου του Δικαιώματος Ψήφου της Αμερικανίδας], "αλλά σε πολλά πράγματα η υπομονή, η επιμονή και η μέθοδος της την κάνει ανώτερη του. Ως εκ τούτου, ας ελπίσουμε ότι στην αστρονομία, η οποία προσφέρει τώρα ένα μεγάλο πεδίο για την εργασία της γυναίκας και την ικανότητα, μπορεί, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες επιστήμες, τουλάχιστον να αποδείξει την εαυτή της ως ίση του.

(Μια γενιά νωρίτερα, η Maria Mitchell είχε κάνει μια παράλληλη υπόθεση για το ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες αστρονόμοι από τους άνδρες).

Η Sobel μας μεταφέρει στο Παρατηρητήριο του Χάρβαρντ για να γνωρίσουμε την επίπονη φύση της εργασίας, μέσω της οποίας οι γυναίκες-υπολογιστές έφτασαν στις κοσμικές αποκαλύψεις τις: Η κα. Fleming αφαιρούσε κάθε γυάλινη πλάκα από το φύλλο χαρτιού κραφτ, χωρίς να πάρει ένα αποτύπωμα σε μία από τις επιφάνειες οκτώ με δέκα ιντσών. Το κόλπο ήταν να κρατήσει το εύθραυστο πακέτο από τα πλευρικά άκρα του ανάμεσα στις παλάμες της, που το κάτω - ανοικτό - τέλος του φακέλου στο χείλος του ειδικά διαμορφωμένου βάθρου, και στη συνέχεια να διευκολύνει το χαρτί να μείνει εκτός και μακριά χωρίς να το αφήσει να περάσει από την πλάκα, σαν να έγδυνε ένα μωρό. Αφού βεβαιωνόταν ότι η πλευρά γαλακτώματος που αντίκριζε, άφηνε=απελευθέρωνε το πιάσιμό της και άφηνε το γυαλί να εγκατασταθεί στη θέση του. Το ξύλινο βάθρο που “κρατούσε” την πλάκα σε μια κορνίζα, με κλίση σαράντα πέντε μοιρών. Ένας καθρέφτης τοποθετείται στην επίπεδη βάση που αλιεύει το φως από τα μεγάλα παράθυρα του δωματίου υπολογιστών και κατευθύνεται ο φωτισμός μέσα από το γυαλί. Η κα. Φλέμινγκ έγειρε με φακό της για μια προνομιακή θέα στο αστρικό σύμπαν. Είχε ακούσει πολλές φορές ο σκηνοθέτης λέει, "Ένας μεγεθυντικός φακός θα δείξει περισσότερα στη φωτογραφία από όσα ένα ισχυρό τηλεσκόπιο θα δείξει στον ουρανό".


Βρίσκεστε στο Β' μέρος για να βρεθείτε στο Γ' πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.12.16 γραμμένη από την Maria Popova και την μεταφράσαμε από την https://www.brainpickings.org/2016/12/06/the-glass-universe-dava-sobel/