30 Δεκ 2014

Ασυμφωνίες με το σύμφωνο συμβίωσης Λευκωσία Α'


Επιφυλάξεις από την Επίτροπο Διοικήσεως και την Αρχή κατά των Διακρίσεων Ασυμφωνίες με το σύμφωνο συμβίωσης Λευκωσία: 

Σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για πρόνοιες του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί το σύμφωνο συμβίωσης, εξέφρασε η επιτρόπισα Διοικήσεως και Αρχής κατά των Διακρίσεων Ελίζα Σαββίδου. Με πολυσέλιδο σημείωμα της προς τη Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών, η κα. Σαββίδου ζητά την υιοθέτηση σειράς τροποποιήσεων επί του νομοσχεδίου καθώς και την άμεση προώθηση του στη Βουλή για ψήφιση «χωρίς να παρεισφρήσουν στην πορεία ρυθμίσεις που θα φαλκιδεύουν τον ίδιο τον σκοπό αυτού του αξιόλογου εγχειρήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Το σύμφωνο συμβίωσης θα δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια που είναι κατά του θεσμού του γάμου, θρησκευτικός ή πολιτικός, να αποκτήσουν τα οφέλη που προσφέρει ο γάμος χωρίς γάμο. Θα απολαμβάνουν, δηλαδή, τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα οι σύζυγοι, χωρίς τα δεσμά του γάμου. Τα παιδιά που θα γεννιούνται κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης θα τεκμαίρεται ότι έχουν πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατήρτισε το σύμφωνο. 

Το εν λόγω νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακό, καθώς σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν να υπογράφουν μεταξύ τους και Lbtiq και θα αναγνωρίζονται νομικά από την Πολιτεία, ως ζευγάρια. Σε περίπτωση ασυμφωνίας χαρακτήρων, το ετερόφυλο ή Lbtiq ζευγάρι θα μπορεί να χωρίσει με μια απλή λήξη του συμβολαίου, χωρίς χρονοβόρα και πανάκριβα διαζύγια. Το περιβόητο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών άλλαξε διάφορες μορφές, αλλά ποτέ δεν κατέληξε στη Βουλή για ψήφιση. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, αφού τροποποίησε το προηγούμενο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο επί διακυβέρνησης Χριστόφια, το ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της δημόσιας διαβούλευσης, η επίτροπος Διοικήσεως προέβη στις εξής παρατηρήσεις και επισημάνσεις για πρόνοιες του νομοσχεδίου: 

1. Διαπνέεται σε μεγάλο βαθμό από το στοιχείο του μεταναστευτικού ελέγχου. Σύμφωνα με την επιτρόπισα «είναι διάχυτη η πρόθεση των συντακτριών-ων να καθησυχάσουν αδικαιολόγητα φοβικά σύνδρομα αναφορικά με ενδεχόμενη μετατροπή του συμφώνου σε εργαλείο διευκόλυνσης και νομιμοποίησης της παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών». Ως έχει το νομοσχέδιο, όπως σημειώνει η κα. Σαββίδου, αποκλείει μια ευρεία κατηγορία αλλοδαπών που διαμένουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο. Κατά την επιτρόπισα, η πρόνοια του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι με τη σύναψη του συμφώνου δεν εξυπακούεται αυτομάτως δικαίωμα παραμονής και παραπέμπει στους περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμους, επαρκεί σε ό,τι αφορά στην άσκηση μεταναστευτικού ελέγχου. Στο σημείωμα της η κα. Σαββίδου δεν παραλείπει να επισημαίνει το γεγονός ότι η θεσμική αναγνώριση των συμβιώσεων ανταποκρίνεται σε υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες που αφορούν μεγάλο αριθμό προσώπων, κυρίως Κυπρίων πολιτισών-ων και όχι αλλοδαπών. Προσθέτοντας, επίσης, ότι η ύπαρξη αυστηρών προϋποθέσεων σχετικά με την άδεια παραμονής, θα εμποδίσει αριθμό ατόμων που επιθυμούν να συνδυάσουν το ταξίδι αναψυχής τους στη χώρα μας με τη σύναψη του συμφώνου όπως συμβαίνει με αρκετές-ου που επιλέγουν τη χώρα μας για να τελέσουν τον γάμο τους. «Παρακωλύεται έτσι, μια δίοδος που θα μπορούσε να έχει επωφελείς συνέπειες για την τουριστική και κατ' επέκταση οικονομική ανάπτυξη της χώρας», τονίζει η κα. Σαββίδου. 


Βρίσκεστε στο πρώτο μέρος της είδησης για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ 


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.12.14 από την εφημερίδα Φιλελεύθερος στην http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/235136/asymfonies-me-to-symfono-symviosis

Στην φωτογραφία είναι ένα λεσβιακό ζευγάρι την εποχή της δεκαετίας 1930.