1 Σεπ 2012

To νέο χάπι Stribild για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό HIV


Ένα νέο χάπι για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό HIV - που συνδυάζει δύο φάρμακα - έχει εγκριθεί για ενήλικες που ζουν με τον ιό που προκαλεί το AIDS, δήλωσε η Ρυθμιστική Αρχή, τη Δευτέρα.

Η εφάπαξ ημερήσια δόση του Stribild παρέχει μια πλήρη θεραπευτική αγωγή για την λοίμωξη HIV, ανέφερε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ην.Πολιτειών σε δήλωσή της.

"Μέσα από συνεχή έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, η θεραπεία για εκείνες που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV έχει εξελιχθεί από σχήματα πολυ-χαπιών σε ενιαίο χάπι", δήλωσε ο Edward Cox, διευθυντής του Γραφείου των αντιμικροβιακών προϊόντων στο κέντρο της FDA του κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων.

"Ο νέος συνδυασμός φαρμάκων HIV όπως το Stribild συμβάλει στην απλούστευση θεραπευτικών σχημάτων".

Η νέα αγωγή, κατασκευάσθηκε από την Gilead Sciences στην Καλιφόρνια, δοκιμάστηκε σε περισσότερες από 1400 ασθενείς, σε δύο διπλά-τυφλές κλινικές δοκιμές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Stribild έδρασε καλά ή και καλύτερα από δύο άλλους συνδυασμούς θεραπείας, και έφερε τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα σε περίπου στις 9 από τις 10 ασθενείς μετά από 48 εβδομάδες.

Το φάρμακο συνδυάζει το Truvada - ένα άλλο φάρμακοτης Gilead που εγκρίθηκε το 2004, που συνδυάζει την emtricitabine και την tenofovir disoproxil fumarate για την καταπολέμηση ενός ενζύμου που χρειάζεται ο HIV για να αναπαραχθεί – την elvitegravir, ένα άλλο ένζυμο-φάρμακο καταπολέμησης, και την cobicistat, η οποία ενισχύει τα αποτελέσματα της elvitegravir.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε ενήλικες ασθενείς που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία για τον HIV. Η FDA είπε πως απαιτείται περαιτέρω μελέτη για τον προσδιορισμό της ασφάλειας του φαρμάκου για τις γυναίκες και τα παιδιά, πώς μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, αν και το φάρμακο αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.8.12 και την μεταφράσαμε από την Identity Kenya στην http://identitykenya.com/index.php/health/542-us-approves-new-once-a-day-pill-to-treat-hiv