18 Φεβ 2010

Πρόστιμο για σκυλιά

Από τον Δήμο Χανίων Πρόστιμο για σκυλιά στο Πάρκο Ειρήνης...

“Τηλεφωνική καταγγελία δέχτηκε ο σύλλογός μας από ιδιοκτήτρια σκύλας, στην οποία η δημοτική αστυνομία αποπειράθηκε να της βάλει πρόστιμο επειδή πήγε βόλτα την σκύλα της στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, έχοντας ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος 3170/2003, δηλαδή λουρί και σακουλάκι για τα περιττώματα της σκύλας”, καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων: “Η προστασία των ζώων”.

Και συνεχίζει: «Στις έντονες διαμαρτυρίες της καταγγέλλουσας, γιατί ενώ κάνει ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος της χώρας μας, την απειλούν με πρόστιμο, η απάντηση του δημοτικού υπαλλήλου ήταν διπλή.

Πρώτον της είπε ότι εφαρμόζει απόφαση του Δήμου και αναρωτιόμαστε από πότε οι αποφάσεις του κάθε δήμου είναι υπεράνω των νόμων της χώρας μας;

Δεύτερον, ενώ του έδειξε το σακουλάκι που κρατούσε για τα περιττώματα τς σκύλας, ο δημοτικός υπάλληλος την επέπληξε και για τα ούρα της σκύλας.

Και για να μην τρελαθούμε, θα προτείνουμε να συμπληρωθεί ο νόμος και για να βγάλεις βόλτα τον σκύλο σου να απαιτείται, εκτός από λουρί και σακουλάκι για τα περιττώμματα και πάπια για τα ούρα του σκύλου.

Πρόσφατα στείλαμε επιστολή στον Δήμο Χανίων και ζητούσαμε να αντικαταστήσει τις πινακίδες “απαγορεύονται τα σκυλιά και οι γάτες” στα πάρκα της πόλης, πράξη που είναι παντελώς παράνομη και αντιφιλόζωη, με άλλη πινακίδα εκπαιδευτικού χαρακτήρα που να γράφει “επιτρέπονται τα ζώα με λουρί και σακουλάκι περιττωμάτων”.
Και όταν η ιδιοκτήτρια-ης ζώου δεν τηρεί τον νόμο, τότε βεβαίως να του επιβάλλεται πρόστιμο.

Αναρωτιόμαστε επίσης γιατί ο Δήμος που ευθύνεται για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων και δεν κάνει σχεδόν τίποτα, που κατά εκατοντάδες υπάρχουν στην πόλη μας, δεν επιβάλλει τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος για όλες αυτές-ους που δεν έχουν microchip στο ζώο τους;

Τα εκατοντάδες αδέσποτα της πόλης , που ο Δήμος δεν κάνει τίποτα για να μην υπάρχουν, κρατούν σακουλάκι περιττωμμάτων μαζί τους;

Γιατί δεν ενοχλούνται από τα περιττώματα των αδέσποτων, για την ύπαρξη των οποίων έχουν μεγάλες ευθύνες και να βάλουν πρόστιμα στους εαυτούς τους, αφού δεν εφαρμόζουν τον νόμο;

Ζητάμε από τον Δήμο Χανίων και όποιο άλλο Δήμο του νομού, να αλλάξει άμεσα τις πινακίδες αυτές.
Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τους δήμους μας αλλά όταν αυθαιρετούν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Γι’ αυτό θα καταγγείλλουμε το γεγονός αυτό, αν δεν αρθεί το μέτρο, στον Συνήγορο του Πολίτη, θα καταφύγουμε στα Διοικητικά Δικαστήρια για άρση της απαγορευτικής απόφασης του Δήμου Χανίων να πηγαίνουμε νόμιμα τα σκυλιά μας βόλτα και από κοινού με τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας ολόκληρης θα ενημερώσουμε τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.

Παρακαλούμε λοιπόν να ανασταλεί το μέτρο της επιβολής προστίμων στις νομοταγείς πολίτισες-ες και να επιβάλλονται τα πρόστιμα στις μη νομοταγείς πολίτισες-ες και φορείς».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.2.10 στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στην http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=42736