30 Σεπ 2015

Πέντε μήνες φυλακή στην δήμαρχο που αρνήθηκε να νυμφεύσει δύο λεσβίες


Δικαστήριο της νότιας Γαλλίας καταδίκασε την Τρίτη σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή μια δήμαρχο, εκλεγμένη με την Αριστερά στη Μασσαλία, επειδή αρνήθηκε να τελέσει τον γάμο δύο λεσβιών επικαλούμενη τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της. Σύμφωνα με την εισαγγελία, αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφότου τέθηκε σε ισχύ, τον Μάιο του 2013, ο νόμος «γάμος για όλες-ους», όπως αποκαλείται. 

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει 17.500 γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη Γαλλία. Η Σαμπρίνα Ουτ, πρώην βοηθός της γερουσιάστριας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαμιά Γκαλί και δήμαρχος σήμερα του 15ου και του 16ου διαμερίσματος της Μασσαλίας, κρίθηκε ένοχη για «διακρίσεις από πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί δημόσιο αξίωμα λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των θυμάτων». 

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 2014. Την ημέρα εκείνη η Σαμπρίνα Ουτ ανέθεσε σε έναν βοηθό της —που όμως δεν είχε τέτοιες αρμοδιότητες— να νυμφεύσει την Κλοντ Ζενάρ με την Ελέν Μπουρουκοά, δυο λεσβίες που συζούσαν εδώ και 12 χρόνια. Λίγους μήνες αργότερα ο γάμος ακυρώθηκε και οι δύο γυναίκες τον τέλεσαν εκ νέου στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Τη δεύτερη φορά η Ουτ τέλεσε το γάμο κανονικά. 

Το δικαστήριο επέβαλε στη δήμαρχο πιο αυστηρή ποινή απ' όσο ζητούσε η Εισαγγελία, με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε την εποχή εκείνη, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες. Όλες-οι τους είπαν ότι η Σαμπρίνα Ουτ «δεν ήθελε να τελέσει τον γάμο γιατί αντέβαινε στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της και έλεγε ότι θα πάει στην κόλαση». Ένας εργαζόμενος στον δήμο είπε μάλιστα ότι η Ουτ ήταν «πολύ εκνευρισμένη και χτυπούσε τα πόδια της». Την ημέρα που η δήμαρχος αρνήθηκε να νυμφεύσει τις δύο λεσβίες, είχε τελέσει άλλους τέσσερις γάμους, μεταξύ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.9.15 από την iefimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/228506/gallia-pente-mines-fylaki-sti-dimarho-poy-arnithike-na-pantrepsei-dyo-gynaikes-elege-oti

8 Σεπ 2015

Σουηδία: Λίστα αναμονής για τον πρώτο Lbtiq οίκο ευγηρίας


ΟΥΡΑ ΓΙΑ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ» 

Η λίστα αναμονής για μία θέση στον πρώτο οίκο ευγηρίας για μέλη των Lbtiq (Λεσβίες, Αμφισεξουαλικές, Τρανς) στη Σουηδία είναι μακρά, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξημένη ζήτηση στέγασης ηλικιωμένων μελών της κοινότητας στη χώρα. 

Το "Regnbagen" ή αλλιώς "Το σπίτι του Ουράνιου Τόξου" ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013. Ο χώρος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα, σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα σε αυτό το ήσυχο προάστειο της Στοκχόλμης, το οποίο έχει θέα στο λιμάνι της πρωτεύουσας. Οι ένοικοί του, η πλειονότητα των οποίων είναι άνδρες, φιλοξενούνται στα 27 διαμερίσματα του κτιρίου που βρίσκονται στους ψηλότερους τρεις ορόφους ενός οκταώροφου συγκροτήματος και έχουν πρόσβαση σε κομμωτήριο και ρεφλεξολόγο. Υπάρχει επίσης μία μικρή κλινική και μία κοινόχρηστη ταράτσα. 

"Κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες, την ίδια ζωή και αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο", δήλωσε ο ιδρυτής του οίκου ευγηρίας Κρίστερ Φάλμαν στο Ρόιτερς. "Το μόνο που διαφέρει είναι ότι μία μειονότητα ανθρώπων που είναι Lbtiq μπορούν να βρεθούν μαζί με ασφάλεια όταν γεράσουν". Η Σουηδία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο σεβασμό στα δικαιώματα της Lbtiq κοινότητας, σύμφωνα με την κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών που βασίζεται στους νομικούς δείκτες αναφοράς για την ισότητα των Lbtiq. Πολλές-οί όμως από τους ενοίκους του θυμούνται μία σκοτεινή περίοδο όταν υφίσταντο κοινωνικές διακρίσεις και από την ίδια τη σουηδική νομοθεσία και κάποιες-οι φοβούνταν να εκφραστούν ανοιχτά στις οικογένειες και στις συναδέλφισες-ους τις. 

Καθισμένος στην ηλιόλουστη κουζίνα του κ. Μπιορν Λούντστεντ, ενός από τους πρώτους ενοίκους του "Regnbagen", ο Φάλμαν λέει ότι του άρεσε η ιδέα δημιουργίας ενός οίκου ευγηρίας όπου ηλικιωμένες-οι Lbtiq θα μπορούσαν να αποσυρθούν σε συνθήκες ηρεμίας. "Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που έχει δεχτεί παρενοχλήσεις, έχουμε αντιμετωπιστεί ως εγκληματίες και έχουμε απορριφθεί από τον νόμο", είπε. "Το όλο ζήτημα ξεκίνησε μέσα μου: τι θα κάνω, ποιες είναι οι πιθανότητές μου ως ελεύθερου άνδρα αν δεν βρω κάποιον σύντροφο να συζήσω, πώς θα είναι τα γηρατειά μου;", δήλωσε ο Φάλμαν, ο οποίος στα 57 του είναι ο νεότερος ένοικος του γηροκομείου. 

Ο Λούντστεντ, ένας 75χρονος πρώην ιπτάμενος φροντιστής, ήταν ο πρώτος που έθεσε υποψηφιότητα όταν ο Φάλμαν ξεκίνησε να διαφημίζει τον χώρο. "Σκέφτηκα ότι ίσως αυτό μου ταιριάζει", λέει. "Ηρθα εδώ και το είδα απ΄έξω και μου φάνηκε πολύ ελκυστικό". Ο χώρος με τους λευκούς τοίχους που φιλοξενούν φωτογραφίες Lbtiq ζευγαριών να περπατούν στο δάσος, διαθέτει ένα κοινόχρηστο σαλόνι. Στον πίνακα ανακοινώσεων είναι αναρτημένο ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για μία συναυλία του σουηδικού χορευτικού συγκροτήματος Alcazar. Οι Lbtiq συνταξιούχες-οι  λένε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από τις ενοίκους που ήδη κατοικούσαν στο κτιριακό συγκρότημα παρότι κάποιες-οι ενοχλήθηκαν που το "Regnbagen" κατέλαβε τους καλύτερους, τους πάνω ορόφους. 

Η λίστα αναμονής με περισσότερες-ους από 100 υποψήφιες-ους ενοίκους σημαίνει ότι το μέλλον για το γηροκομείο διαγράφεται ευοίωνο. "Η λίστα υπάρχει για τη δική μας ασφάλεια. Δεν μπορούσαμε να πληρώνουμε για έναν άδειο χώρο", εξηγεί ο Φάλμαν που δηλώνει περήφανος για τη δημοφιλία του "Regnbagen" προσθέτοντας ότι ο οίκος ευγηρίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για γηροκομεία αλλού. Τέτοιου είδους χώροι λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά ο Φάλμαν λέει ότι κατά τη γνώμη του θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων σε χώρες όπως η Ουγκάντα και η Ρωσία, όπου τα μέλη της Lbtiq κοινότητας υφίστανται διακρίσεις στην ίδια τις την οικογένεια, στον εργασιακό χώρο αλλά και από τον νόμο. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.9.15 από την iefimerida.gr, στην http://www.iefimerida.gr/news/224988/soyidia-lista-anamonis-gia-ton-proto-oiko-eygirias-gia-omofylofiloys

6 Σεπ 2015

Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν με κούκλες


Τα κορίτσια θα πρέπει να παίζουν λιγότερο με κούκλες και περισσότερο με παιγνίδια που προορίζονται τυπικά για αγόρια, όπως τα παιγνίδια κατασκευών, τα οποία ευνοούν περισσότερο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, δήλωσε σήμερα μια έγκυρη Αγγλίδα επιστημόνισα, η Ατίν Ντόναλντ. 

"Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα κορίτσια και τα αγόρια και αυτό που είναι καλό γι' αυτά όταν είναι πολύ μικρά. 

Η επιλογή των παιγνιδιών είναι σημαντική; Το πιστεύω", δήλωσε η επιστήμονας, καθηγήτρια στην πειραματική φυσική στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. 

"Δημιουργούμε κοινωνικές συμπεριφορές φτιάχνοντας στερεότυπα για το είδος των παιγνιδιών που παίρνουν τα κορίτσια και τα αγόρια όταν είναι μικρά", συνέχισε η Ατίν Ντόναλντ, η οποία πρόκειται να αναλάβει προσεχώς την προεδρία της Βρετανικής Ένωσης Επιστημών (BSA). 

"Τα παιγνίδια των κοριτσιών συνδέονται με την παθητικότητα --όπως το να κτενίζουν τα μαλλιά των Μπάρμπι, για παράδειγμα-- και όχι με την κατασκευή, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, όπως τα Lego ή τα Meccano", εξήγησε. 

Υπογραμμίζοντας ότι ο ερευνητικός τομέας της έχει έλλειψη φοιτητριών, η Ντόναλντ δήλωσε πως η επιλογή των παιγνιδιών μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που κρατάει τις γυναίκες μακριά από ορισμένα επαγγέλματα. 

"Οργανώσεις όπως η Βρετανική Συνομοσπονδία Βιομηχανιών κάνουν διαρκώς λόγο για έλλειψη φοιτητών ειδικευμένων στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Ένας από τους τρόπους για να δοθεί απάντηση στην έλλειψη αυτή μπορεί να έγκειται στο να ενεργήσουμε ώστε το μισό του πληθυσμού να μην αισθάνεται αποκλεισμένο από τους τομείς αυτούς". 


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.9.15 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/woman/ta-koritsia-8a-prepei-na-paizoun-ligotero-me-koikles