25 Μαΐ 2014

Τι ψήφισαν οι ευρωβουλευτίνες για την ισότητα των LBTIQ


Στην αυτή τη σύνδεση μπορείτε να δείτε πώς ψήφισαν οι ευρωβουλευτίνες-ές τα τελευταία πέντε χρόνια σε θέματα που αφορούσαν την LBTI ισότητα.
















Την είδηση την βρήκαμε στις 20.5.14 από την ILGA στην http://score-ep.org/lgbt.html#bar_country

24 Μαΐ 2014

Lesb.Equal-- Lesbians for Equality Δελτίο Τύπου- LGBTIQ-washing

Lesb.Equal - Lesbians for Equality 

Τηλ. (+30) 6940 2245 559 
   &  (+30) 6974 630 182 e-mail:lesb.equal@yahoo.gr 

Αθήνα 24 Μαΐου 2014

Δελτίο τύπου 

Μόλις χθες ενημερωθήκαμε για την συμμετοχή της ILGA-Europe σε εκδήλωση κατά του εκφοβισμού (bullying), στα σχολεία. Ενώ ουσιαστικά θεωρούμε σημαντικές κ αναγκαίες τέτοιου είδους διοργανώσεις, αρνούμαστε να υποστηρίξουμε την συγκεκριμένη, αφού είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας και συνδιοργανώτρια η ΜΚΟ “Χαμόγελο του Παιδιού”. 

Θα θυμίσουμε: α) την υπόθεση της “Μαρίας” την οποία ακόμη εκμεταλλεύεται η ίδια ΜΚΟ, 1* και β) πως η ΕΛ.ΑΣ έχει διαθέσει δωρεές προς την ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού». 2*

Επιπλέον, θέλουμε να τονίσουμε πως η Ελλάδα ελάχιστα έχει κάνει για να υπάρξουν καμπάνιες σε σχολεία γύρω από τις επιθέσεις βίας και μίσους που αντιμετωπίζουν μαθήτριες-ές λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή-και της ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Βαλλιανάτος για την εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης και στα LGBTIQ ζευγάρια. Αναβάλλει να ψηφίσει τον αντιρατσιστικό νόμο εδώ και ένα χρόνο. 

Με τα παραπάνω είναι προφανές πως η Ελληνική Προεδρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ “Χαμόγελο του Παιδιού” προσπαθούν να δείξουν πως πράττουν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που δεν είναι αληθές (pink-washing).
Η διοργάνωση αυτή εμφανίζεται σχεδόν ανταγωνιστική στο Athens Pride, 2-3 ημέρες πριν την κεντρική εκδήλωση και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σχετικών εκδηλώσεων του.


Παραμένουμε επιφυλακτικές στη διοργάνωση μιας καμπάνιας από φορείς 3* που ως τώρα δεν έχουν δώσει δείγματα θετικά προς τα LGBTIQ δικαιώματα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και καλούμε όλα τα μέλη της LGBTIQ κοινότητας να διαμορφώσουμε μια στάση από κοινού, για να αποφασίσουμε αν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια τέτοια διοργάνωση. 


Για την Lesb.Equal-Lesbians for Equality 


Η ΜΚΟ Athens Pride αφού συνυπέγραψε το δελτίο τύπου για τρεις μέρες(24-26), αποφάσισε την απόσυρση της υπογραφής χωρίς να αιτιολογήσει.

 

Το Δελτίο Τύπου συνυπογράφει:
Η ομάδα PoustiRiots 
 


PRESS RELEASE 

Just yesterday we were informed about the participation of ILGA-Europe in a protestation against bullying in schools. Though we essentially consider that such protestations are important and necessary, we refuse to support this specific one, since the supported by the Greek Presidency and the co-organiser is the NGO "The Smile of the Child". 

Let us remind : a)The case of "Maria", which is still exploited by the same NGO 1* and 
b)The fact that the GREEK POLICE has provided donations towards the NGO "The Smile of the Child" 2*

Furthermore, we would like to point out that Greece has taken minimum action for the realization of campaigns in schools on the subject of attacks of violence and hatred that students suffer on the basis of their sexual orientation or-and their gender identity. 
Greece has still not applied the decision of the European Court on Human Rights in the case Vallianatos for the appliance of the Cohabitation Agreement also for the LGBTIQ couples. The country postpones the voting for the anti-racist law for over a year. It is obvious with the above that the Greek Presidency in collaboration with the NGO "The Smile of the Child" are trying to show that they are taking action in favor of human rights, which is not true(pink-washing). This organisation appears to be almost antagonistic - competitive against Athens Pride, 2-3 days before the main event and during the week of its relevant events. 


We remain reserved when cosidering a campaign organised by organisations 3* that have so far not demonstated any positive action in favor of LGBTIQ rights and we monitor the progress and invite all the members of the LGBTIQ Community to commonly form a perspective, so as to decide whether we will legalise such an event with our presence.


For Lesb.Equal-Lesbians for Equality
Evangelia Vlami 



The NGO Athens Pride has co-signed the press release three days ago (24 May), but decided today (27 May) to withdraw its support without further explanations.


The Press Release subscribed:

Group PoustiRiots


1* http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=8c0f6d5b-07ea-4a6f-bb2a-013c90b933d5 

2* http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1581 

3* http://www.antibullying.eu/el

20 Μαΐ 2014

Η λεσβοφοβία στο διαδίκτυο


Το facebook ανέστειλε το λογαριασμό μιας Ιταλίδας αφότου ανάρτησε μια φωτογραφία ενός λεσβιακού ζευγαριού που φιλιόταν, για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των λεσβιών. 

Την παραπάνω εικόνα ανάρτησε η 28χρονη μητέρα Carlotta Trevisan και της είπαν ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες της ιστοσελίδας με αιτιολογία "γυμνό και πορνογραφία". 

Την περασμένη εβδομάδα σε μια έρευνα η Ιταλία αναδείχθηκε ως μια από τις χώρες που υπολείπεται στα Lbtiq δικαιώματα. Έτσι η κα. Trevisan ανάρτησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, και λόγω της Ημέρας Κατά της Λεσβοφοβίας. Η κα. Trevisan δέχτηκε μήνυμα από το facebook να ακυρώσει τη φωτογραφία κ όταν εκείνη δεν το έκανε τότε η απάντησή ήταν πως το προφίλ της θα διαγραφεί λόγω "παραβίασης των προτύπων της κοινότητας". 

Η αναρτημένη φωτογραφία της κα. Trevisan αναπαράχθηκε ευρέως για να να τονίσει τις ιστορίες και τα ζητήματα των λεσβιών, καθώς η κα. Trevisan ένοιωσε αμήχανα και θυμωμένη από όλη την αναστάτωση. 

Μετά την κινητοποίηση το προφίλ της κας Trevisan επανήλθε. 

Η κα Trevisan είπε στην εφημερίδα La Stampa πως το περιστατικό ήταν «απογοητευτικό», και δήλωσε ότι ανησυχεί για το ότι νεότερες γυναίκες και κορίτσια θα μπορούσαν να υποβληθούν σε μια παρόμοια εμπειρία λεσβοφοβίας

"Είμαι 28 ετών και μπορώ να αγωνιστώ - αλλά αν η ίδια φωτογραφία είχε αναρτηθεί από μία 16χρονη νεαρή κοπέλα, πώς θα ένοιωθε"; 

Είπε ότι σκέφτεται περισσότερο την 6χρονη κόρη της, όταν παλεύει για τα δικαιώματά της. "Σκέφτομαι το μέλλον της", δήλωσε η κα Trevisan. 

Εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε στην The Independent: "Σε μια προσπάθεια γρήγορης και αποτελεσματικής επεξεργασίας των αναφορών που λαμβάνουμε, η ομάδα μας δέχεται πολλές αναφορές κάθε εβδομάδα, και όπως μπορείτε να φανταστείτε, κατά καιρούς, κάνουμε λάθος και μπλοκάρουμε ένα μέρος του περιεχομένου". "Μπορούμε να κατανοήσουμε πώς οι άνθρωποι απογοητεύονται από αυτό, όταν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, συμβαίνει ένα λάθος".


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.5.14 και την μεταφράσαμε από την Ιndependent.co.uk στην http://www.independent.co.uk/news/world/europe/facebook-suspends-italian-womans-account-after-she-posts-image-of-two-women-kissing-in-support-of-lgbt-rights-9398750.html

17 Μαΐ 2014

Ημέρα Κατά της Λεσβοφοβίας Αμφιφοβίας, 17 Μαΐου


Σε μια συνέντευξη στο Associated Press για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αμφιφοβίας Λεσβοφοβίας, ο Γενικός Γραμματέας Thorbjørn Jagland είπε πως είναι "αισιόδοξος" πως η Ευρώπη "πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση" σχετικά με τις διακρίσεις κατά των Lbtiq. 

Επαίνεσε την νίκη της Conchita Wurst στο φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ως ένδειξη της ανοχής και “ένα θετικό σημάδι" για τα δικαιώματα των Lbtiq. "Τα δικαιώματα των Lbtiq είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι ειδικά δικαιώματα", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας. 

Ο κ. Jagland εξέφρασε την ανησυχία του για την έγκριση της νομοθεσίας διακρίσεων υπό τη μορφή της απαγόρευσης της «λεσβιακής προπαγάνδας» στη Ρωσία και σε άλλες χώρες. Ο ίδιος δήλωσε στο Associated Press ότι είναι «λυπημένος» από την απαγόρευση της εκδήλωσης της Pride Conchita Wurst στη Μόσχα: "Η ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, και απευθύνω έκκληση προς τη Ρωσία να το τηρεί". 

Τόνισε επίσης ότι οι Lbtiq αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε όλη την Ευρώπη. "Πρόσφατα, το 1999, το δικατήριο μας [στην υπόθεση Smith και Grady κατά Αγγλίας (1999)], διαπίστωσε ομόφωνα ότι η απαλλαγή του στρατιωτικού προσωπικού στην Αγγλία με την αιτιολογία ότι ήταν Lbtiq ήταν μια παραβίαση του δικαιώματός τις-τους στην ιδιωτική ζωή και αυτή η σημαντική απόφαση, οδήγησε την Αγγλία να εγκρίνει έναν αναθεωρημένο κώδικα κοινωνικής συμπεριοφοράς προς το σεξουαλικό προσανατολισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Ιανουάριο του 2000". 

 "Κάθε χώρα δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα, αλλά βλέπουμε γενικά θετική τάση», είπε. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.5.14 και την μεταφράσαμε από την http://hub.coe.int/en/web/coe-portal/press/newsroom?p_p_id=newsroom&_newsroom_articleId=1887657&_newsroom_groupId=10226&_newsroom_tabs=newsroom-topnews&pager.offset=0

15 Μαΐ 2014

Υπέρ των ποσοστώσεων


Η μία απάντηση ερείδεται στην ελεύθερη βούληση: επειδή οι ίδιες δεν θέλουν να συμμετάσχουν, καθώς η πολιτική δεν είναι ελκυστική γι' αυτές. Ετσι, λοιπόν, οι άνδρες μπορούν να απολαμβάνουν τον δημόσιο χώρο ως προνομιακό τους τόπο, μέχρι να αποφασίσουν να τον αλλάξουν. Το να υποχρεώσουμε τα κόμματα -δηλαδή τους άνδρες που κυριαρχούν σε αυτά- να αφήσουν λίγο χώρο για τις γυναίκες είναι αντιφιλελεύθερο και αντιδημοκρατικό και προσβάλλει τις τελευταίες, λένε όσες-οι απορρίπτουν τις ποσοστώσεις. 

Η άλλη απάντηση ξεκινά από τη διάκριση ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας, με τις γυναίκες πρωταγωνίστριες κυρίως στην πρώτη και τους άνδρες στη δεύτερη. Πρόκειται για μια άνιση κοινωνική κατασκευή, μια στρέβλωση της ανθρώπινης κατάστασης. 

Μπορεί και πρέπει να διορθωθεί, με μέτρα μακροπρόθεσμα, όπως η εκπαίδευση, η αλλαγή της στάσης των μέσων ενημέρωσης κ.λπ. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει κι από μέσα, όταν μια ικανή μάζα γυναικών προσθέσει τα δικά της χαρακτηριστικά στην άσκηση πολιτικής. Γι' αυτό και είναι σκόπιμο η συμμετοχή τους να ενισχύεται με τρόπο άμεσο και ευθύ, με θετικά μέτρα, όπως οι ποσοστώσεις. Οπως είναι σκόπιμο να ενισχύεται η απασχόληση των νέων με άμεσα μέτρα, όσο κι αν αυτό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας τους. 

Ακούω ήδη την αντίρρηση: προσβάλλει τις γυναίκες, που είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού, η ταύτισή τους με μειονεκτούσες ομάδες. Μόνο που ξεχνούν ότι το «μειονέκτημα» είναι -(και) εδώ- κοινωνικά δομημένο. Εξάλλου, η αναφορά σε πλειοψηφία δικαιώνει τις ποσοστώσεις, καθώς μας οδηγεί από την ισότητα στη δημοκρατία. 

Γιατί θεωρούμε δημοκρατική τη γεωγραφική αναλογική εκπροσώπηση, όχι όμως και την έμφυλη; Αμφιβάλλει κανείς ότι αν η χώρα δεν ήταν χωρισμένη σε περιφέρειες, η Βουλή θα ήταν αθηνοκρατούμενη, όπως είναι ανδροκρατούμενη; 'Η μήπως νιώθει προσβεβλημένη-ος η-ο βουλευτής της περιφέρειας που χρωστάει την εκλογή της-του -όχι απλώς την υποψηφιότητά της-του- στο εκλογικό σύστημα που υποχρεώνει κάθε κόμμα να κατεβάσει χωριστό ψηφοδέλτιο σε κάθε περιφέρεια; 


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.5.14 από την ethnos.gr γραμμένη από την Λίνα Παπαδοπούλου Επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή ΑΠΘ στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22788&subid=2&pubid=64004045

13 Μαΐ 2014

Το 57% των Ελληνίδων-ων φοβάται βασανισμούς σε περίπτωση σύλληψής του


Μια νέα παγκόσμια έρευνα για τα βασανιστήρια δημοσιεύει η Διεθνής Αμνηστία. Η έρευνα που διεξήχθη σε 21 χώρες από όλες τις ηπείρους δείχνει πως ο φόβος των βασανιστηρίων υπάρχει σε όλες τις χώρες. 

Στην Ελλάδα, το 57% των ερωτηθησών-ων δεν αισθάνεται ασφάλεια από τα βασανιστήρια σε περίπτωση κράτησής τους από τις αστυνομικές αρχές. Παρόμοια τα συμπεράσματα της έρευνας και στις άλλες χώρες. Περίπου οι μισές-οί από τις ερωτηθήσες-ες (ποσοστό 44%) δηλώνουν ότι φοβούνται για βασανισμούς σε περίπτωση κράτησης - φυλάκισής τους στη χώρα στην οποία διαμένουν.

 Συνολικά, το 48 % των ερωτηθησών-ων συμφωνούν ότι είναι σίγουρες ότι θα ήταν ασφαλείς από τα βασανιστήρια, σε περίπτωση που συλληφθούν στη χώρα τους. Το 44 % διαφωνούν ότι θα αισθάνονται ασφαλείς από τα βασανιστήρια.
 Το υπόλοιπο 8% δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Ο φόβος των βασανιστηρίων είναι υψηλότερος στη Λατινική Αμερική. 

Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία στην Αγγλία, στην Αυστραλία και στον Καναδά αισθάνονται ασφαλείς από τα βασανιστήρια, με πάνω από τρία τέταρτα βέβαια ότι θα είναι ασφαλής από τα βασανιστήρια, σε περίπτωση σύλληψης στη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία (82%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο ενάντια στα βασανιστήρια. Η υποστήριξη αυτή είναι ισχυρή σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα (80% δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα). Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο (36%) θεωρεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα βασανιστήρια μπορούν να δικαιολογηθούν. 

Στην Ελλάδα το 87% διαφωνεί ότι τα βασανιστήρια μπορεί να δικαιολογηθούν. «Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο παρουσιάζουν μια διφορούμενη στάση αναφορικά με τα βασανιστήρια καθώς, ενώ υπάρχει η νομική απαγόρευση τους, συχνά χρησιμοποιούνται ως πάγια τακτική» όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι, κατά την έναρξη της νέας παγκόσμιας εκστρατείας «Σταματήστε τα Βασανιστήρια» η οποία έχει στόχο να καταπολεμήσει την εκτεταμένη χρήση των βασανιστηρίων και άλλων απάνθρωπων μορφών κακομεταχείρισης. 
«Τα βασανιστήρια όχι απλά υπάρχουν, αλλά ακμάζουν σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο. Καθώς αρκετές κυβερνήσεις προσπαθούν να δικαιολογήσουν την χρήση των βασανιστηρίων στο όνομα της εθνικής τους ασφάλειας, οποιαδήποτε πρόοδος πραγματοποιείται στο πεδίο τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλοιώνεται» τόνισε. 

Η Διεθνής Αμνηστία λοιπόν καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μηχανισμούς προστασίας για την πρόληψη και την τιμωρία των βασανιστηρίων –όπως για παράδειγμα την διενέργεια κατάλληλων ιατρικών εξετάσεων, την άμεση πρόσβαση σε δικηγόρους, ανεξάρτητους ελέγχους σε χώρους κράτησης,  ανεξάρτητη και αποτελεσματική διερεύνηση καταγγελιών για βασανισμούς, την δίωξη των υπόπτων για διάπραξη του βασανισμού, και την κατάλληλη αποζημίωση για τα θύματα. 

Από το 1984, 155 χώρες- έχουν επικυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στα Βασανιστήρια, από τις οποίες και για τις 142 από αυτές έχει δημοσιεύσει έρευνες η Διεθνής Αμνηστία. Το 2014 η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 79 από τις χώρες αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την τακτική των βασανιστηρίων, περισσότερες από τις μισές συμβαλλόμενες στην Σύμβαση χώρες, για τις οποίες η οργάνωση πραγματοποιεί έρευνες. 
Επιπλέον, 40 χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν έχουν υπογράψει την Σύμβαση ενάντια στα βασανιστήρια, παρά την ύπαρξη διεθνών νομικών απαγορεύσεων οι οποίες δεσμεύουν τις χώρες μέλη να σταματήσουν οποιαδήποτε απάνθρωπη κακομεταχείριση. Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα. 

Στο Μεξικό, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα βασανιστήρια αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, στην πραγματικότητα όμως η κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας είναι ευρύτατη και παραμένει ατιμώρητη. 
Η Μίριαμ Λόπες Βάργκας, μια γυναίκα 31 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών απήχθη στην πόλη Ενσανάντα στην οποία ζούσε, από δύο στρατιώτες ενδεδυμένους με πολιτικά και μεταφέρθηκε σε ένα στρατόπεδο. Κρατήθηκε εκεί για περίπου μια εβδομάδα, στην διάρκεια της οποίας κακοποιήθηκε σεξουαλικά, υποβλήθηκε σε διάφορες τεχνικές στέρησης οξυγόνου όπως και ηλεκτροπληξίας, με στόχο να αναγκαστεί να ομολογήσει ότι είχε εμπλακεί σε αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Τρία χρόνια μετά, κανείς από τους δράστες αυτού του περιστατικού δεν έχει τιμωρηθεί. 

Στην Νιγηρία, τα βασανιστήρια είναι πλέον ρουτίνα για τους εργαζόμενους στην αστυνομία και τον στρατό.
Όταν ο Μόζες Ακατούγκμπα τέθηκε υπό κράτηση από τον στρατό ήταν μόλις 16 ετών. Όπως ανέφερε, τον κακοποίησαν και τον πυροβόλησαν στο χέρι. Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον Μόζες, μεταφέρθηκε στην αστυνομία όπου παρέμεινε κρεμασμένος για ώρες από τα άκρα του. Ο ίδιος λέει ότι βασανίστηκε για να υπογράψει την «ομολογία» ότι είχε εμπλακεί σε μια ληστεία. Ο ισχυρισμός του ότι η ομολογία του ήταν αποτέλεσμα των βασανιστηρίων, δεν ερευνήθηκε ποτέ σε βάθος. Τον Νοέμβριο του 2013, μετά από 8 χρόνια αναμονής για μια ετυμηγορία, ο Μόζες καταδικάστηκε σε θάνατο.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες που μοιράζεται η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Συνολικά, 21.221 άτομα σε 21 χώρες ερωτήθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων ή μέσω τηλεφώνου μεταξύ του Δεκεμβρίου 2013 και του Απριλίου 2014. Οι χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είναι: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Κένυα, Μεξικό, Νιγηρία, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. 
Η δημοσκόπηση διεξήχθη για τη Διεθνή Αμνηστία από την παγκόσμια εταιρία ερευνών GlobeScan και των ερευνητικών εταίρων της σε κάθε χώρα. Σε τέσσερις από τις χώρες (Βραζιλία, Κίνα, Ινδονησία, Κένυα), το δείγμα περιορίστηκε σε μεγάλες αστικές περιοχές. Το περιθώριο σφάλματος ανά χώρα κυμαίνεται από + / - 02.01 - 03.07%, 19 φορές από τις 20. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.5.14 από την news.gr στην http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231318249

11 Μαΐ 2014

Οι Νιγιριανές μητέρες περιμένουν ακόμη τις κόρες τις


Η σημερινή γιορτή αφιερωμένη στην Νιγιριανές μητέρες που περιμένουν τις απαχθήσες κόρες τις από ακραίους. Οι οποίοι αποδίδουν σε μια θρησκεία θέσεις για την εκπαίδευση, που προφανώς δεν έχει.

10 Μαΐ 2014

Απαγωγή μιάς νεαρής λεσβίας


Απαγωγή μιάς νεαρής λεσβίας: έξι κατηγορούμενες-οι 

Μια νεαρή λεσβία δραπέτευσε από έναν αναγκαστικό γάμο, είχε απαχθεί και κρατούνταν με τη βία από την οικογένειά της. 

Έξι μέλη συνολικά της ίδιας γαλλο-τουρκικής οικογένειας κατηγορούνται αυτή την εβδομάδα για την απαγωγή, στην περιοχή Hautes-Pyrénées, μιάς νεαρής λεσβίας, μέλος της οικογένειας, επειδή απορρίπτουν την λεσβιοσύνη της. 

Ο πατέρας και ο αδελφός της 22χρονης, συνελήφθησαν. Η μητέρα και ο κουνιάδος, επίσης, τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση σε πρώτη φάση, όπου γρήγορα αφέθηκαν ελεύθερες-οι υπό όρους, και δύο θείοι, συνελήφθησαν αργότερα. 

Μια ιδιαίτερα θρησκευόμενη μουσουλμανική οικογένεια, σύμφωνα με τη λεσβία-θύμα, κατηγορείται για τη συμμετοχή της στο να επαναφέρει βίαια τη νεαρή λεσβία στο σπίτι στο Στρασβούργο όπου, σύμφωνα με πολλές πηγές, η οικογένειά της «δεν αποδέχεται τον τρόπο ζωής που επέλεξε η λεσβία-θύμα».


Διακανονισμένος γάμος 
Η οικογένειά της δεν αποδέχεται την λεσβιακότητα της, δήλωσε η νεαρή γυναίκα στην ανάκριση. Αναφέρθηκε επίσης σε έναν διακανονισμένο γάμο με τον οποίο εκείνη δεν συμφωνεί. 
Έφυγε στις 24 Απριλίου για να μείνει με τη συντρόφισά της Vieuzos κοντά στην Tarbes, δήλωσε η ίδια πηγή. 

Εκεί η οικογένειά της μπόρεσε να την εντοπίσει. 
Έξι συγγενείς ταξίδεψαν για πάνω από χίλια χιλιόμετρα σε όλη τη Γαλλία με δύο αυτοκίνητα, ο αδελφός της κουβαλούσε ένα πυροβόλο όπλο. 

Έφτασαν την Κυριακή 1 Μαΐου στον προορισμό τους, όπου άσκησαν στη νεαρή λεσβία ισχυρή πίεση και χωρίς περιστροφές την έβαλαν σε ένα από τα δύο αυτοκίνητα. Η νεαρή λεσβία είπε ότι ο αδελφός της την ξυλοκόπησε στο δρόμο και την κακοποίησε, γεγονός το οποίο βεβαιώνεται με ιατρική πιστοποίηση. 

Η συντρόφισά της Vieuzos κ ένας φίλος της ταραγμένοι ειδοποίησαν την αστυνομία. 

Εξέδωσαν και τοιχοκόλλησαν μια αναζήτηση στην περιοχή Hautes - Pyrénées και τα γειτονικά διαμερίσματα. 

Το αυτοκίνητο που μετέφερε την λεσβία-θύμα βρέθηκε το ίδιο βράδυ από την αστυνομία κοντά στη Roques στο δρόμο προς Τουλούζη και συνελήφθησαν οι συγγενείς. 


Την είδηση την βρήκαμε στι 9.5.14 και την μεταφράσαμε από το περιοδικό tetu.yagg.com, στην http://tetu.yagg.com/2014/05/09/enlevement-dune-jeune-lesbienne-six-mis-en-examen/

8 Μαΐ 2014

Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας - Bring Back Our Girls

Σήμερα σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο υπήρξαν φωτογραφίες προσωπικοτήτων που κάνουν έκκληση για την επιστροφή των κοριτσιών που απήχθησαν στην Νιγηρία από την Ισλαμιστική οργάνωση ανταρτών  Boko Haram που μεταφράζεται ως "Η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία", στην Ελλάδα μια οργάνωση αλλά κ μία προσωπικότητα δεν βρέθηκε.
Υπάρχει συλλογή υπογραφών εδώ για την επιστροφή των νεαρών γυναικών κ κοριτσιών.
Προσυπογράφουμε τη δήλωση της Malala Yousafzai "Οι έφηβες στην Νιγηρία είναι αδελφές μου".

Οι υπογραφές αυτή την στιγμή είναι 707,820 μη διστάσετε να αυξήσετε τον αριθμό με τη δική σας υπογραφή. 

4 Μαΐ 2014

Παιδιά Lbtiq ζευγαριών επαναπροσδιορίζουν τον όρο οικογένεια


Παιδιά Lbtiq ζευγαριών επαναπροσδιορίζουν τον όρο οικογένεια με ένα τρυφερό βίντεο 

Τι ορίζεται ως «κανονική οικογένεια»; 
Ανάμεσα στα αδέρφια που μαλώνουν, τους γονείς που γκρινιάζουν, τους διαπληκτισμούς, τις παραδόσεις και τις συνήθειες, είναι δύσκολο να βρεθεί μία οικογένεια που να ταιριάζει στα κοινωνικά πρότυπα. 

Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η αγάπη και η αφοσίωση των γονιών στα παιδιά τους είναι ανεξάρτητη από το φύλο και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. 

Η ομάδα του Team Angelica Films, στα πλαίσια της έρευνας για τη νέα τους ταινία με τίτλο FREE, πέρασαν ένα ολόκληρο απόγευμα στο South Bank Centre μιλώντας με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου. 

Ρωτώντας τα παιδιά για τη ζωή στο σπίτι τους, οι απαντήσεις είναι πραγματικά αφοπλιστικές: Οταν ρωτήθηκαν αν νομίζουν οι οικογένειές τους είναι ασυνήθιστες τα παιδιά απαντούν «Είμαστε όλοι κανονικές-οί, δεν μπορούμε να πετάξουμε, ούτε έχουμε τεράστιες μύτες» 

Οι απαντήσεις τους αποκαλύπτουν ότι δεν έχει σημασία τι προτιμήσεις έχουν οι γονείς, εφόσον υπάρχει αγάπη και κατανόηση, οι γονείς είναι οι γονείς, η οικογένεια είναι οικογένεια και η αγάπη είναι αγάπη. 

Η Team Angelica είναι μια ομάδα που εργάζεται για να δημιουργήσει «ανατρεπτική ψυχαγωγία μεε όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων, ταινιών, θεάτρου μουσικής, χορού, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, βιβλίων και μόδας».

Όσες θέλετε να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.5.14 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/153359/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%B6%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%BF-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5

3 Μαΐ 2014

Οργή για την απόρριψη λεσβιακής παιδοθεσίας στη Γαλλία


Οργή αφ' ότου δικαστήριο απέριψε λεσβιακή παιδοθεσία στη Γαλλία

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των λεσβιών στη Γαλλία έχουν εκφράσει την οργή τις αφ' ότου το δικαστήριο εμπόδισε ένα λεσβιακό ζευγάρι Γαλλίδων να παιδοθετήσει ένα βρέφος. 


Το αγόρι, σήμερα είναι τεσσάρων ετών, είχε συλληφθεί με ιατρική γονιμοποίηση στη μία γυναίκα από τις δύο του λεσβιακού ζευγαριού στο Βέλγιο. 

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, η διαδικασία αυτή δεν είναι ανοικτή σε λεσβιακά ζευγάρια. Ο δικαστής δήλωσε ότι ο νόμος είχε παραβιαστεί. 

Η Γαλλία νομιμοποίησε το γάμο των λεσβιών σχεδόν μία χρονιά πριν. 
Η απόφαση του δικαστή των Βερσαλλιών “είναι λεσβοφοβική", δήλωσε η ADFH, μια οργάνωση που αντιπροσωπεύει τις lbtiq γονείς. 

Η ADFH είπε πως η γαλλική νομοθεσία απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα του παιδιού. 

Η ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των λεσβιών, Nathalie Allain-Djerrah της οργάνωσης Enfants d'Arc-en-ciel (Rainbow Children), δήλωσε ότι η απόφαση «δείχνει, με ένα προφανή και βίαιο τρόπο το πώς εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα μεταξύ των παιδιών των λεσβιών γονέων και των ετεροφυλόφιλων γονέων". 

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σε παρόμοιες περιπτώσεις τα γαλλικά δικαστήρια επέτρεψαν στα λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετήσουν βρέφη αφ' ότου ο γάμος των λεσβιακών ζευγαριών νομιμοποιήθηκε. 

Ο νόμος του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών της Γαλλίας νομιμοποίησε επίσης την παιδοθεσία από λεσβίες. 
Οι αντίπαλες-οι οργάνωσαν μεγάλα συλλαλητήρια εναντίον του νόμου αλλά ο Πρόεδρος Francois Hollande υπέγραψε το “Taubira" νομοσχέδιο σε νόμο, μετά από μήνες έντονων αντιπαραθέσεων. 


Την είδηση την βρήκαμε 2.5.14 και την μεταφράσαμε από την bbc.com στην http://www.bbc.com/news/world-europe-27257055

1 Μαΐ 2014

Ασυναρτησίες και προσβολές


Μια απάντηση στον Θάνο Τζήμερο για την ποσόστωση στα ψηφοδέλτια 

Φαίνεται ότι το κόμμα του Θ. Τζήμερου δυσκολεύεται να βρει γυναίκες για τα ψηφοδέλτια που συμμετέχει και ανέλαβε ο ίδιος να γράψει ένα κείμενο (Athens Voice 28/4/2014) ιδιαίτερα προσβλητικό. 

Τι μας λέει στο κείμενό του; Ότι η πολιτική είναι δυσώδης και κενή περιεχομένου οπότε πολύ καλά κάνουν οι γυναίκες και δεν ασχολούνται με αυτή. Δηλαδή, ας αφήσουν τη δουλειά στους άντρες που ξέρουν από αυτά και ας μείνουν αυτές στον «ρόλο τους» που είναι να ασχολούνται με πιο πρακτικά θέματα της ζωής. Δηλαδή ας μαγειρεύουν για να μας ταΐζουν, να μεγαλώνουν τα παιδιά, να φροντίζουν τους ηλικιωμένους, να σιδερώνουν τα πουκάμισα του αφέντη τους ώστε αυτός να ασχολείται με τα θεωρητικά και όχι πρακτικά θέματα της ζωής. Να γράφει κείμενα, να βγάζει λόγους, να σώζει την παγκόσμια ειρήνη και να βοηθάει την ανάπτυξη. Έτσι φαίνεται αντιλαμβάνεται την πολιτική ο Θ. Τζήμερος. Ως κάτι θεωρητικό και ανούσιο, χωρίς συνέπειες πρακτικές. 

Ύστερα, μάς λέει, μια γυναίκα με καριέρα και οικογένεια έχει πολύ περισσότερα πράγματα στο μυαλό της από έναν άντρα για να ασχολείται με την πολιτική. Φαίνεται ότι κατά τον Θ. Τζήμερο, ο άντρας έχει μόνο καριέρα και δεν έχει οικογένεια, εκτός εάν έχει φορτώσει την οικογένεια στα συνήθη υποζύγια, τις γυναίκες, τη σύζυγο, τη μάνα του και την πεθερά του. 

«Μπορεί να αλλάξει αυτό;», ρωτά. Ναι, αν γίνει η πολιτική πιο ελκυστική για τις γυναίκες: «αληθινή, ειλικρινής, ουσιαστική, ευαίσθητη, καλόγουστη, λιγότερο θεωρητική». Και πώς θα γίνει αυτό; Οι άντρες που την έκαναν δυσώδη, ξαφνικά θα εξαγνιστούν και θα την κάνουν ευαίσθητη. Και γιατί δεν την έχουν κάνει ως τώρα; Είναι πολυάσχολοι για να μας σώζουν και δεν προλαβαίνουν να επιληφθούν. 

Οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, μάς λέει, είναι εξαναγκασμός. Ποιος εξαναγκάζεται; Οι γυναίκες υποψήφιες; Μας τις βάζουν υποχρεωτικά; Δεν τις ρωτούν αν θέλουν; Οι ψηφοφόροι; Εξαναγκάζονται να ψηφίζουν γυναίκες; Πού το είδε αυτό; Οι μόνοι που εξαναγκάζονται από τον νόμο είναι τα κόμματα που πρέπει να φροντίσουν να βγάλουν από τη σκιά και την αφάνεια στην οποία τις έχουν καταδικάσει γυναίκες που διακρίνονται στη δουλειά τους και στη δημόσια ζωή, που δεν παρεπιδημούν στους κομματικούς διαδρόμους ούτε διαγκωνίζονται για να προβληθούν. Αναγκάζονται, λέει ο Θ. Τζήμερος, τα κόμματα να επιστρατεύουν φίλες, ξαδέλφες, θείες και μανάδες. Δηλαδή πάλι οι γυναίκες ως αντικείμενα, ιδιοκτησία των ανδρών στη διάθεση των κομμάτων τους. 

Αρκετά με την πατερναλιστική και αποκρουστική κολακεία, «είσαστε ευαίσθητες, αφήστε σε μας τη βρώμικη δουλειά». Οι ποσοστώσεις είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για να αναδειχθούν γυναίκες στη δημόσια ζωή και δεν τις προσβάλλει καθόλου. Με τη θέσπισή τους η πολιτεία και η κοινωνία αναγνωρίζουν την ευθύνη τους για την περιθωριοποίηση των γυναικών και δείχνει τη βούλησή τους να αλλάξει αυτή η κατάσταση. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.4.14 γραμμένη από την Βάσω Κιντή στην http://topotami.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/vaso-kinti-asinartisies-ke-prosvoles 

Το χειρότερο όλων είναι πως από τέτοιου είδους απόψεις κ στάσεις διακατέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών κ φοβάμαι πως όλο κ περισσότερο τις συμμερίζονται και οι γυναίκες.

Με την οικιακή φροντίδα ασχολείται συστηματικά μόνο το 9% των ανδρών στην Ελλάδα


Με την οικιακή φροντίδα ασχολείται συστηματικά μόνο το 9% των ανδρών στη χώρα μας, έναντι ποσοστού 78% των γυναικών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων. Στις χώρες της Ε.Ε, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% στους άνδρες και 77% στις γυναίκες. 

Στην Ευρώπη, οι εργαζόμενες γυναίκες που έχουν ταυτόχρονα τη φροντίδα των παιδιών και την οικιακή εργασία είναι κατά μέσο όρο 30% περισσότερες από τους εργαζόμενους άνδρες. 

Στην Ε.Ε, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες δαπανούν 26 ώρες την εβδομάδα για φροντίδα μελών της οικογένειας και οικιακή εργασία, ενώ οι άνδρες μόνο εννέα ώρες. Αντίστοιχα, τα ποσοστά και οι αριθμοί στην Ελλάδα δείχνουν πολύ περισσότερες ώρες απασχόλησης για τις γυναίκες και ελάχιστες για τους άνδρες. 

Η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως τις γυναίκες, αφού τις εξαναγκάζει να υποστούν κακής ποιότητας θέσεις εργασίας και τις ωθεί σε ημι- απασχόληση, άτυπες μορφές εργασίας, μαύρη αγορά εργασία και στη μη αμειβόμενη, μη αναγνωρισμένη οικιακή εργασία- φροντίδα. Οι γυναίκες στην Ε.Ε. έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εγκλωβιστούν στην ημι- απασχόληση από τους άνδρες. 

«Εγκλωβισμένες οι γυναίκες στο ρόλο της σούπερ γυναίκας, στη σημερινή συγκυρία, αναζητούν, ακόμη πιο δυναμικά από τον άνδρα, πρόσθετες πηγές εισοδήματος για να στηρίξουν το νοικοκυριό, διατηρώντας συγχρόνως εξ' ολοκλήρου την οικογενειακή και οικιακή φροντίδα. Επωμίζονται πολλά καθήκοντα, αλλά φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα στη συμφιλίωση εργασίας και οικογενειακής ζωής, σε σχέση με τους άνδρες εργαζόμενους. Αντίθετα, οι άνδρες εμφανίζονται αμετακίνητοι ως προς τις εργασιακές τους συνήθειες και νοοτροπία» τόνισε η γ.γ. Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Οικογένειας στην ΕΕ (COFACE) και του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), την Τρίτη. 


«Βιονικές γυναίκες» αλλά και κόστος στην ευρωπαϊκή οικονομία 

Η ανισότητα των δύο φύλων, όσον αφορά στην οικογενειακή και οικιακή φροντίδα, δεν αναγάγει μόνο υποχρεωτικά τη γυναίκα σε «βιονική γυναίκα» όπως επισήμανε η κ. Κόλλια. Στοιχίζει ακριβά και στην ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία, τους ρυθμούς μεγέθυνσης και ανάπτυξής της. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ήμισυ της αύξησης του ρυθμού απασχόλησης στην Ευρώπη και το 1/4 της οικονομικής ανάπτυξης οφείλονται στη μείωση του χάσματος μεταξύ ανδρικής και γυναικείας απασχόλησης, που επιτεύχθηκε μετά το 1995. 


«Γυναίκες σε δεύτερους ρόλους, κοινωνίες σε στασιμότητα» 
Μολονότι οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες από τους άνδρες, με το 60% να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ελάχιστες φθάνουν στα υψηλότερα κλιμάκια των ακαδημαϊκών θεσμών, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Εξακολουθούν να υπο- αντιπροσωπεύονται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων. Αν και αλλεπάλληλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας, λιγότερο από 3% των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών διευθύνονται από γυναίκες. 

«Εγκλωβίζοντας τις γυναίκες σε δεύτερους ρόλους, οι κοινωνίες καταδικάζονται σε στασιμότητα» τόνισε η γ.γ. Ισότητας των Φύλων και πρόσθεσε: «Στερούνται πολύτιμο ταλέντο, γνώση, αναπτυξιακό δυναμικό και ζωτική ενέργεια». 


Νέο «μοντέλο συμπεριφοράς - πολιτιστικό μοντέλο» 

Η γ.γ. Πρόνοιας και πρώην γ.γ. Ισότητας των Φύλων, Έφη Μπέκου, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, έκανε λόγο για νέο «συμπεριφορικό - πολιτιστικό μοντέλο» που αναπτύχθηκε στην κρίση και απεικονίζεται γλαφυρά στη νέα νοοτροπία που έχει αναπτυχθεί στην Ελληνίδα, η οποία σήμερα δεν δηλώνει οικιακά όταν υποχρεωτικά έχει αποσυρθεί από την αγορά εργασίας, αλλά άνεργη. Σύμφωνα με τη γ.γ. Πρόνοιας, αυτό σημαίνει ότι, πλέον, η Ελληνίδα διεκδικεί το βασικό αγαθό της εργασίας. Γι' αυτό, στο πλαίσιο των νέων πολιτικών που σχεδιάζονται για την ένταξη στην μετά κρίση αγορά εργασίας, καίριο ρόλο διαδραματίζουν τα προγράμματα εργασιακής επανένταξης των γυναικών. 

Όσον αφορά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, η κ. Μπέκου τόνισε ότι δεν μπορούμε, πλέον, να προχωρήσουμε στην οικονομική ανάπτυξη χωρίς να συμπεριλάβουμε και το στοιχείο της κοινωνικής ανάπτυξης, που αφορά την κοινωνική ένταξη όλων των ομάδων πληθυσμού και την κοινωνική συνοχή, που θα υπηρετηθούν με υπηρεσίες συμφιλίωσης οικογενειακής ζωής- εργασιακού βίου για τα δύο φύλα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Γι' αυτό στις νέες σχεδιαζόμενες πολιτικές πρέπει να αναδειχθούν τα αναπτυξιακά στοιχεία της κοινωνικής πολιτικής και να μπει στην άκρη η παραδοσιακή, προνοιακή αντίληψη. 

Ένα τρίτο στοιχείο, το οποίο, κατά τη γ.γ. Πρόνοιας, ολοκληρώνει τις νέες πολιτικές είναι το δημογραφικό. Όπως επισήμανε, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναθεώρηση των οικογενειακών παροχών, με πολιτικές στήριξης από το πρώτο παιδί και όχι με πολιτικές που ευνοούν αποκλειστικά τις πολύτεκνες οικογένειες. Η ίδια σημείωσε ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το ελάχιστο, εγγυημένο εισόδημα, στο πλαίσιο στοχευμένων πολιτικών. 


Μακρή: Η κρίση έχει εντείνει τη βία κατά των γυναικών 

Η υφυπουργός Υγείας και πρώην γ.γ. Ισότητας των Φύλων, Ζέτα Μακρή, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους οικογενειακούς και εργασιακούς θεσμούς. Όπως είπε, η κρίση έχει εντείνει τη βία κατά των γυναικών, είτε πρόκειται για εργασιακή παρενόχληση, είτε για ενδο- οικογενειακή βία, είτε για εν γένει βίαιες συμπεριφορές. Κι αυτό, διότι το άγχος οδηγεί τους άνδρες σε βίαιες και ανεξέλεγκτες ενέργειες. 

Η κ. Μακρή επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων για την καταπολέμηση των στερεότυπων λόγω φύλου και τη βελτίωση του καταμερισμού οικογενειακής- επαγγελματικής ζωής. Σημείωσε ότι η πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας με προγράμματα κατάρτισης, μέριμνας για τα παιδιά και εφαρμογή των ισχυουσών ρυθμίσεων για τη μητρότητα και την πατρότητα.  

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην Ε.Ε, μετά την Πορτογαλία, στην άνιση κατανομή των ευθυνών φροντίδας του νοικοκυριού και της οικογένειας μεταξύ των δύο φύλων, όπως δείχνει ο Σύνθετος Δείκτης Ισότητας. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.4.14 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=428143