31 Ιουλ 2010

Η Anne Rice εγκαταλείπει τον χριστιανισμό

Η συγγράφισσα: Anne Rice "εγκαταλείπει” το να είναι χριστιανή εξ' αιτίας της στάσης του χριστιανισμού προς τις queer και τις γυναίκες

Η Anne Rice, συγγράφισα της ταινίας “Συνέντευξη με ένα βαμπίρ”, «εγκατέλειψε» το Χριστιανισμό εξ' αιτίας της πίστης που έχει “εχθρική” στάση για τα queer δικαιώματα, τις γυναίκες και την αντισύλληψη.

Έχει μετατραπεί σε καθολική πριν από 12 χρονιές, αλλά ανακοίνωσε στο Facebook της χθες ότι αν και παραμένει «δεσμευμένη στο Χριστό», αυτή δεν ήθελε πια να είναι μέρος της πίστης.

Η Rice ανατράφηκε ως καθολική, αλλά ήταν άθεη για πολλά χρόνια μέχρι που αποφάσισε στην ηλικία των 57 να αφιερώσει τα γραπτά της εξ ολοκλήρου στον Χριστό.

Την Τρίτη, η ίδια δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook μια ιστορία για μια Αμερικανή Ρεπουμπλικανή που συνδέεται με μια πανκ-ροκ Χριστιανή υπουργό που φέρεται να είπε ότι οι μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες εκτελούν τις queer είναι πιο «ηθικές» από τις ΗΠΑ.

Η Rice έγραψε: "Δεν ενδιαφέρονται πολλές, μας περιφρονούν, τις Χριστιανές-ους, και θεωρούν πως είμαστε ανίδεες και πολύ βίαιες. Εγώ δεν τις κατηγορώ. Αυτού του είδους τα πράγματα με κάνουν να κλαίω. Ίσως η δέσμευση στον Χριστό σημαίνει ότι δεν είμαι Χριστιανή.

Την Τετάρτη, πρόσθεσε: «Γι 'αυτές που ενδιαφέρονται, και καταλαβαίνω αν δεν ενδιαφέρονται: Σήμερα παύω να είμαι Χριστιανή. Είμαι εκτός. Παραμένω αφοσιωμένη στον Χριστό, όπως πάντα, αλλά δεν είμαι «χριστιανή» ή δεν είμαι μέρος του Χριστιανισμού.

"Είναι απλώς αδύνατο για μένα να «ανήκω» σε αυτή την εριστική, εχθρική, φιλόνικη, και δικαίως διαβόητη ομάδα. Για δέκα χρόνια, δοκίμασα. Απέτυχα. Είμαι εκτός-ξένη. Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει τίποτα λιγότερο".

"Σταμάτησα να είμαι Χριστιανή. Είμαι εκτός. Στο όνομα του Χριστού, αρνούμαι να εναντιώνομαι στις queer. Αρνούμαι να είμαι κατά των γυναικών. Αρνούμαι να είμαι κατά του τεχνητού ελέγχου των γεννήσεων. Αρνούμαι να είμαι αντι- δημοκράτισα. Αρνούμαι να αντιτίθεμαι στον κοσμικό ανθρωπισμό. Αρνούμαι να είμαι κατά της επιστήμης. Αρνούμαι να τάσσομαι κατά της ζωής. Στο όνομα του Χριστού, παραιτούμαι από τον χριστιανισμό και από το να είμαι χριστιανή. Αμήν ".

Ενημέρωσε την σελίδα της σήμερα για να πει, πως η πίστη της στο Χριστό ήταν "κεντρική" αλλά το να "ακολουθείς” τον Χριστό, δεν σημαίνει πως ακολουθείς τις-τους οπαδούς του".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στν http://www.pinknews.co.uk/2010/07/30/author-anne-rice-quits-being-a-christian-over-attitudes-to-gays-and-women/

Η εκκλησία MCC θα τελεί queer γάμους στην Ισπανία

Η Αμερικανική Κοινότητα Μητροπολιτικού Ναού (MCC) ελπίζει να ανοίξει μια κοινότητα στη Μαδρίτη, Ισπανία, αυτή τη χρονιά για να εκτελεί queer γάμους.

Η Ισπανία νομιμοποίησε το queer γάμο τη 2005 και η νομοθεσία δίνει σε θρησκείες το δικαίωμα να διενεργούν τελετές, εφόσον το επιθυμούν.

Καθώς η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ισπανία αντιτίθεται έντονα τα ίσα δικαιώματα του γάμου, η MCC θα είναι η πρώτη εκκλησία στη χώρα που θα τελεί queer γάμους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, δημοσιεύματα της εφημερίδας El Mundo ανέφεραν πως ένα λεσβιακό ζευγάρι που γεννήθηκε στην Ισπανία και ζει στον Καναδά, ήρθε στην Μαδρίτη για να καταχωρήσει ένα εκκλησίασμα της MCC με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η μια από το λεσβιακό ζευγάρι, η Raquel Benitez, είπε στην εφημερίδα: "Είμαστε η πρώτη (queer) εκκλησία στην Ισπανία.

"Υπάρχουν χριστιανικές ομάδες που θέλουν να θεσπίσουν κάποιου είδους (queer), θρησκευτική οργάνωση, αλλά ως στιγμής δεν υπάρχει ούτε ενδιαφέρον ούτε η διεθνής στήριξη που έχει η MCC.

«Θέλουμε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει, ένα πνευματικό κενό για τις queer και για κάθε πρόσωπο που δεν έχει σχέση με άλλες θρησκείες".

Η MCC συγκεκριμένα αναζητά LGBT οικογένειες και έχει πάνω από 300 εκκλησίες καθώς και 43.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Ελπίζει να ανοίξει την κοινότητα της Μαδρίτης, τον Οκτώβριο.

Η εκκλησία
MCC, μαζί με τις συναγωγές των Κουακέρων, των Ενωτικών και των Φιλελεύθερων, έχει δηλώσει επίσης το ενδιαφέρον της στο να τελεί θρησκευτικές τελετές για τα queer ζευγάρια στην Αγγλία.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 5.7.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/05/gay-friendly-christian-church-to-carry-out-gay-weddings-in-spain/

Η λεσβία κοινωνική μητέρα δεν μπορεί να αναγκαστεί να πληρώνει διατροφή

Η λεσβία κοινωνική μητέρα δεν μπορεί να αναγκαστεί να πληρώνει διατροφή

Μια λεσβία της οποίας η πρώην συντρόφισσα γέννησε ένα παιδί μέσω τεχνητής γονιμοποίησης δεν μπορεί να υποχρεωθεί να καταβάλει διατροφή, αποφάνθηκε ένας δικαστής του High Court σήμερα.

Ο δικαστής κ. Moylan είπε πως το πρώην ζευγάρι ποτέ δεν τέλεσε από μια αστική τελετή συμφώνου συμβίωσης καθώς υπάρχει η νομοθεσία, η οποία θα παρείχε μεγαλύτερη νομική προστασια, η γυναίκα που δεν γέννησε το παιδί δεν μπορούσε να οριστεί πλήρως ως ''γονέας'', σύμφωνα με την ισχύουσα αγγλική νομοθεσία.

Είπε ότι η γυναίκα, η οποία έγινε γνωστή μόνο ως B, ήταν μια ''κοινωνική και ψυχολογική γονέας'' του παιδιού που γεννήθηκε το 2000.

Αλλά είπε ότι ο νόμος διακρίνει μεταξύ της φυσικής “μητέρας'' και της νομικής.

''Έχω καταλήξει στο σαφές συμπέρασμα πως, εναντίον εκείνης της οποίας μπορούν να δοθούν δικαστικές εντολές-αποφάσεις ... περιορίζονται σε εκείνη που είναι μητέρα με τη νομική έννοια του όρου αυτού''.

Ο δικαστής είπε πως η Β είχε κερδίσει μια εντολή του δικαστηρίου στην κοινή κατοικία με το παιδί και είχε αποκτήσει ως εκ τούτου τη γονική μέριμνα.

''Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ένα πειστικό σημείο εκτός από το γεγονός ότι η απλή απόκτηση της γονικής μέριμνας είναι προφανές ότι δεν προορίζεται για να γίνει κάποια μια νομική μητέρα, όταν δεν θα μπορούσε άλλως να είναι κάτι τέτοιο''.

Ο δικαστής πρόσθεσε:''Από ορισμένες απόψεις, το αποτέλεσμα στην περίπτωση αυτή μπορεί να φαίνεται πως προκαλεί αντικειμενικά έκπληξη.

''Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, είναι καθήκον του νομοθετικού σώματος να καθορίσει ποια θα πρέπει να είναι οικονομικά υπεύθυνη για τα παιδιά, αν είναι να επεκταθεί πέρα από εκείνες που είναι νόμιμες-οι γονείς ...".

''Εάν επρόκειτο να επεκταθεί ο ορισμός ώστε να περιλαμβάνει οποιανδήποτε η οποία λειτούργησε ως γονέας, δεν βλέπω πώς θα μπορούσαν να καθοριστούν σωστά τα όρια ενός τέτοιου εκτεταμένου ορισμού κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει επαρκή νομική ασφάλεια''.

Είπε ότι δεν είναι τα δικαστήρια που πρέπει να αποφασίσουν πως ένα πρόσωπο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μητέρα και συνεπώς είναι ανοικτή-υπόχρεη σε οικονομικές υποχρεώσεις.

Ο δικαστής κ. Moylan, ο οποίος εξέδωσε την απόφασή του στη Λίντς-Leeds, είπε ότι η μητέρα του παιδιού η οποία προσδιορίζεται ως Τ, είχε υποστηρίξει με τη νομική ομάδα της πως η Β ήταν νόμιμη συντρόφισσα.

Είπε ότι ξεκίνησε μια σχέση το 1994 και έζησαν μαζί μέχρι το 2007.

Η Τ έμεινε έγκυος χρησιμοποιώντας ένα άγνωστο δότη μέσω εξουσιοδοτημένης κλινικής αφ' ότου και οι δύο αιτήθηκαν για να περάσει την ιατρική διαδικασία εκείνη.

Όταν η σχέση τις τελείωσε, η Β εξέδωσε αίτησης για άδεια παραμονής και επαφής και τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς ο περιφεριακός δικαστής εξέδωσε μια διαταγή κοινής παραμονής-κατοικίας.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου κλήθηκε να αποφανθεί επί του αν η Β είναι μητέρα υπό την Νομοθεσία Παιδιών, η οποία καθορίζει εάν το δικαστήριο είχε δικαιοδοσία να προβεί σε οικονομική εντολή-διάταξη εναντίον της.

Η νομική ομάδα Iain Goldrein QC, που αντιπροσωπεύει την T, είχε υποστηρίξει σε μια ιδιωτική ακρόαση τον Μάρτιο ότι τα μέρη (ενάγουσες) συμφώνησαν να συμμετάσχουν από κοινού στη γέννηση του παιδιού και οι δύο, στη συνέχεια ανέλαβαν το ρόλο των γονέων του παιδιού και εξακολουθούν να το πράττουν.

Η νομική ομάδα Charles Hyde, QC, που εκπροσωπεί την B, είπε πως η πελάτισσά της δεν ήταν η μητέρα στο πλαίσιο του νόμου και το δικαστήριο δεν είχε εξουσία να εκδώσει εντολή για διατροφή.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.7.10 και το μεταφράσαμε, από την εφημερίδα The Telegraph, στην http://www.telegraph.co.uk/family/7836164/Lesbian-mother-cannot-be-forced-to-pay-maintenance.html

30 Ιουλ 2010

Οι λεσβιακές σχέσεις δίνουν αυτοεκτίμηση

Οι λεσβιακές, ομοερωτικές σχέσεις δίνουν στις queer έφηβες καλύτερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερη εσωτερικευμένη λεσβοφοβία στις έφηβες λεσβίες, δείχνει νέα έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δεν βρήκε ανάλογες επιπτώσεις στις σχέσεις ετερό εφήβων.

Ο Jose Bauermeister, βοηθός καθηγητή στη σχολή του πανεπιστημίου της Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι οι ερευνήτριες του εξέτασαν τα δεδομένα από 350 LGB έφηβες από τρεία Queer κέντρα στη Νέα Υόρκη.

Συνέκριναν τα δεδομένα των LGB έφηβων με ετερό συνομήλικες τις, αναζήτησαν στοιχεία για την επίδραση των σχέσεων στην κατάθλιψη, στο άγχος, στην εσωτερίκευση της λεσβοφοβίας και στον αυτοσεβασμό.

Όλες οι έφηβες ρωτήθηκαν και πάλι μετά από δύο χρόνια.

Ο καθηγητής Bauermeister διαπίστωσε ότι τα κορίτσια σε λεσβιακές σχέσεις ανέφεραν μειωμένη εσωτερίκευση της λεσβοφοβίας ακόμη και ένα μήνα αφ' ότου άρχισε η σχέση, ενώ η σχέσεις των αγοριών χρειάζεται να διαρκέσει περισσότερο για να επιδράσει στην αυτοεκτίμηση.

Η μελέτη διερεύνησε επίσης τις επιπτώσεις των ετερό σχέσεων για τις LGB έφηβες που δεν είχαν ακόμη εκ-δηλώσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις.

Οι ερευνήτριες εξεπλάγησαν διαπιστώνοντας ότι οι εν λόγω σχέσεις δεν είχαν επίδραση στην ψυχική υγεία, δεν ήταν ούτε επιβλαβείς ούτε επωφελείς.

«Εγώ
περισσότερο, πραγματικά περίμενα να δω τις σχέσεις ψυχολογικής δυσχέριας με το να έχουν μια συντρόφισα-ο ετερό», είπε ο καθηγητής Bauermeister.

"Αλλά δεν υπήρχε σχέση με τον αυτοσεβασμό, την κατάθλιψη ή το άγχος. Η εργασία φαίνεται να υποδηλώνει ότι η δημιουργία ενός δεσμού με μια συντρόφιασα μπορεί να είναι προστατευτική. Ωστόσο, βρήκαμε πως το να έχεις μια ετερό συντρόφισα-ο δεν είναι προστατευτικό, αλλά ούτε είναι επιβλαβές".

Η εργασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς, τα σχολεία και οι υπηρεσίες θα πρέπει να εξασφαλίζουν πως λεσβίες και γκέι έφηβες θα αισθάνονται άνετα να συζητήσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις σχέσεις τις.

Η έρευνα, με τίτλο «Τροχιές-διαδρομές της σχέσης και ψυχολογική ευεξία των σεξουαλικών μειονοτήτων στην εφηβία», θα δημοσιευθεί στο περιοδικό “Νεολαία και Εφηβεία”, τον Αύγουστο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 28.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/28/same-sex-relationships-help-self-esteem-in-gay-and-lesbian-teenagers/

29 Ιουλ 2010

OSCE, ODIHR και ΜΚΟ θέτουν τα queer θέματα

Ως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών κλήθηκαν να υποβάλουν τις συστάσεις τις εκ των προτέρων, και να τις συζητήσουν σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στις 28 Ιουνίου, η ILGA-Europe ήταν ιδιαίτερα δραστήρια.

Το γραφείο του ΟΑΣΕ-OSCE για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR) μάς προσκάλεσε σε στρογγυλή τράπεζα της οποίας το πάνελ ήταν αφιερωμένο στα εγκλήματα μίσους, καθώς και να συμμετάσχουμε στην ομάδα εργασίας που είναι επιφορτισμένη με την επεξεργασία των τελικών συστάσεων.

Οι ΜΚΟ είχαν έναν ακόμη τρόπο για να εκφράσουν τη γνώμη τις, και η ILGA-Europe, μαζί με άλλες ΛεΠΑΤ οργανώσεις, προέβη σε ορισμένες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των κατάλληλων συνεδριών του συνεδρίου: η καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, το ρόλο της νομοθεσίας, την επιβολή του νόμου, η συλλογή στοιχείων-δεδομένων και την πολιτική της κοινωνίας των πολιτισών στην καταπολέμηση και την πρόληψη της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, το ρόλο της εκπαίδευσης για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού της διαφορετικότητας, και την αντιμετώπιση των δημόσιων εκδηλώσεων μισαλλοδοξίας.

Επειδή αυτή η υψηλού επιπέδου διάσκεψη διοργανώθηκε στο Καζακστάν από την Προεδρία του Συμβουλίου του ΟΑΣΕ-OSCE για το 2010, ήταν επίσης μια μοναδική ευκαιρία για να βοηθηθούν οι τοπικές LGBT ΜΚΟ,
της Λάβρυς-LABRYS (Κιργιστάν) , το πρόγραμμα της PRECIS, και της Amulet (Καζακστάν), ώστε να πετύχουν ορατότητα. Για το σκοπό αυτό η ILGA-Europe διοργάνωσε παράλληλη εκδήλωση σχετικά με την κατάσταση των LGBT στην Κεντρική Ασία, στην οποία συμμετείχαν άλλες ΜΚΟ και τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

H Λάβρυς-LABRYS, η ILGA-Europe, η Amulet και η COC των Κάτω Χωρών είχαν επίσης σειρά συναντήσεων με διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες: του Βελγίου, του Καζακστάν, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ. Η τελική διακήρυξη της διάσκεψης, η οποία εκδόθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Καζακστάν, δεν κάνει καμία αναφορά στα ΛεΠΑΤ θεμελιώδη δικαιώματα, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι στον ΟΑΣΕ-OSCE η λήψη αποφάσεων έγινε με την ομόφωνη συναίνεση των 56 συμμετεχουσών χωρών.

Το θετικό είναι ότι οι ΗΠΑ, καθώς επίσης και ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Ισπανίας, διασφαλίζει την αναφορά των ΛεΠΑΤ θεμελιωδών δικαιωμάτων στις σχετικές παρεμβάσεις.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.7.10 και το μεταφράσαμε από την ILGA

28 Ιουλ 2010

Alexandra Attalides, queer γάμος στην Κύπρο

Το Δικαίωμα στο γάμο και τα queer ζευγάρια
Δικαιώματα των πολιτισών-ων - Κύπρος

Η πρόσφατη Έκθεση της Επιτρόπισας Διοικήσεως αναφορικά με τη νομική αναγνώριση των σχέσεων των queer ζευγαριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «…η νομική αναγνώριση των συμβιώσεων προσώπων του ιδίου φύλου, κρίνεται, υπό τις σημερινές συνθήκες, επιβεβλημένη, στα πλαίσια της αρχής της ίσης μεταχείρισης, αφού το υφιστάμενο κενό δικαίου δημιουργεί αναπόφευκτα ανισότητες σε βάρος αυτών των προσώπων…». Η θέση αυτή προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και ζωηρές συζητήσεις με έντονες τοποθετήσεις.

Στη δημόσια συζήτηση συνέβαλε και η εκδήλωση που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία σε συνεργασία με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού ΡΕΥΜΑ με θέμα το δικαίωμα στον γάμο ή στο σύμφωνο συμβίωσης που έγινε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Ιουνίου.

Στην παρέμβαση του ο Βουλευτής Χρήστος Στυλιανίδης (ΔΗΣΥ) δήλωσε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής είχε συνάντηση με την MKO ACCEPT για το θέμα και ότι ο ίδιος θα στηρίξει το αίτημα της για υιοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης. Τόνισε δε ότι μόνο μέσω του διαλόγου, χωρίς αφορισμούς και ακρότητες μπορούν να λυθούν τα προβλήματα που απασχολούν τις ευρωπαίες πολίτισες-ες.

Ο Καθηγητής Σταύρος Καραγιάννης ανάφερε ότι "έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο... Από την άλλη, το θέμα του γάμου είναι τόσον εξειδικευμένο και συγκεκριμένο και αναμένει καμιά-νεις ότι θα ακολουθήσει άλλες πρωτοποριακές εξελίξεις στον τομέα του κοινωνικού βίου και των επιλογών που υπάρχουν".

Εκ μέρους της ΜΚΟ Accept η Δέσποινα Μιχαηλίδου τόνισε ότι ως οργάνωση " οραματιζόμαστε μια κοινωνία η οποία θα είναι βασισμένη στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του. Δεν διεκδικούμε διαφορετικά ή ειδικά δικαιώματα αλλά ίσα δικαιώματα ως ισότιμες πολίτισες-ες αυτού του κράτους και της κοινωνίας...".

Ο Άριστος Τσιάρτας, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως τόνισε ότι "Στις σημερινές συνθήκες η νομική αναγνώριση των queer συμβιώσεων κρίνεται επιβεβλημένη αφού η απουσία οποιασδήποτε νομικής ρύθμισης συνεπάγεται διακρίσεις εις βάρος των ΛεΠΑΤ. Μια τέτοια αναγνώριση θα συνάδει με τα πλαίσια του αρχών του εγχώριου και του ευρωπαϊκού δικαιοκρατικού πολιτισμού. Η αναγνώριση αυτή, η οποία συζητείται μετά την υποβολή της έκθεσης της ΕΔ, θα σηματοδοτούσε την απόρριψη μιας διαδεδομένης, δυστυχώς, στάσης στιγματισμού και λοιδορίας έναντι των προσώπων που ανήκουν στη ΛεΠΑΤ κοινότητα τα οποία αναγκάζονται πολλές φορές να κρύβουν τις επιλογές τις ενώ δικαιούνται να αξιώνουν σεβασμό και αναγνώριση της επιλογής τις".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτίνες-ές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτισών-ων το δε πυκνό και ιδιαίτερα νεανικό ακροατήριο συμμετείχε έντονα στη συζήτηση που ακολούθησε απαιτώντας όπως δοθεί επιτέλους λύση στο θέμα της νομικής κατοχύρωσης της συμβίωσης των queer ζευγαριών.

Αναφ. : 20100708IPR78514
Επικοινωνία
Alexandra ATTALIDES alexandra.attalides@europarl.europa.eu


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.7.10 στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/016-78515-189-07-28-902-20100708IPR78514-08-07-2010-2010-false/default_el.htm

To κόκκινο πανί

To κόκκινο πανί

Με αφορμή μια από τις πολύ κακές ειδήσεις της ημέρας, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας, την ιστορία μιας συμφοιτήτριάς μου στο Πανεπιστήμιο. Η είδηση στην οποία αναφέρομαι, είναι ο βιασμός μιας 19χρονης στη Ρόδο, η οποία όπως λέγεται, μετά από διασκέδαση σε νυχτερινό μαγαζί του νησιού και ενώ περίμενε σε στάση λεωφορείου, οδηγήθηκε με τη βία σε ερημική περιοχή από δύο «άνδρες» επιβάτες ΙΧ αυτοκινήτου όπου στη συνέχεια βιάστηκε από τον οδηγό.
Πάμε τώρα στην ιστορία της… ας την λέμε «Λίζα».

Ήταν ένα απ’ τα ωραιότερα κορίτσια στο Πανεπιστήμιο, με πολλές κατακτήσεις αλλά καθόλου σχέσεις. Την έλεγαν σνομπ, ψώνιο, δήθεν αλλά εκείνη ήταν απλώς ερωτευμένη με έναν συγκεκριμένο καθηγητή μας, όπως το μισό Πανεπιστήμιο δηλαδή… Από ένα σημείο και μετά αρχίσαμε να τους βλέπουμε μαζί περισσότερο συχνά από το σύνηθες. Μαζί στον καφέ, μαζί στη βιβλιοθήκη, μαζί «τυχαία» κι αυτός στο bar τα βράδια μετά το διάβασμα. Η Λίζα δεν έβγαζε λέξη για το αν είχαν σχέση ή απλώς μιλούσαν. Κάποια στιγμή μου είπε ότι εκείνη δεν ήθελε να κάνει σχέση και μάλιστα με καθηγητή μας, πριν τις εξετάσεις. Ήταν χαρούμενη που είχε την προσοχή του και αυτό που είχαν της ήταν αρκετό.

Μια εβδομάδα αργότερα η Λίζα χάθηκε. Δεν εμφανιζόταν στο μάθημα, δεν απαντούσε στο κινητό. Ακούστηκε ότι είχε πυρετό. Κάπου εκεί σκέφτηκα να ρωτήσω τον καθηγητή μας, αν ήξερε κάτι παραπάνω. Από την αντίδρασή του κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Πήγα στο διαμέρισμά της. Την βρήκα με δεμένο κεφάλι, σε κατάσταση που προσπαθώ από τότε να ξεχάσω αλλά δεν… Με κοίταξε στα μάτια και ύστερα χαμήλωσε το βλέμμα. Κατάλαβα σχεδόν αμέσως ότι ο καθηγητής μας την είχε βιάσει.

Δεν έγινε ποτέ θέμα στο Πανεπιστήμιο. Το δεμένο κεφάλι της Λίζας το χρεώσαμε σε πτώση από μηχανή. Λίγο πριν την αποφοίτησή μας, τον πέτυχα στο γνωστό bar που μαζευόμασταν. Τον ρώτησα «γιατί» και μου απάντησε «Τι γιατί; Δεν έκανα κάτι. Μην ακούς τι λέει. Είχαμε σχέση. Εσύ δεν μας έβλεπες συνέχεια μαζί; Να σε κεράσω κάτι;»…

Σας έγραψα την ιστορία της Λίζας γιατί περιστατικά καλοκαιρινών κυρίως βιασμών, κάνουν πολλούς να αναφωνούν με όση σκληράδα τους περισσεύει εις βάρος του θύματος: «Τα’ θελε», «Πήγαινε γυρεύοντας» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Αρκετοί μάλιστα παρομοιάζουν το γυναικείο προκλητικό συχνά ντύσιμο με το κόκκινο πανί του ταυρομάχου. Είναι το λιγότερο άδικο για ανθρώπους όπως η Λίζα… που όπως μου εκμυστηρεύτηκε είχε σκοπό αμέσως μετά την αποφοίτηση να του πει «Σ’ αγαπώ»! Και είναι ίσως καιρός να πάψουν οι τηλε–ψυχολόγοι, τηλε-σεξολόγοι κλπ να συμπεριφέρονται ως συνήγοροι υπεράσπισης των βιαστών, επικαλούμενοι τις ορμές που εξάπτονται από ό,τι ο καθένας ορίζει ως προκλητική εμφάνιση. Δεν υπάρχει κόκκινο πανί. Οι βιαστές δεν είναι ταύροι… είναι άνθρωποι που συμπεριφέρονται σαν ζώα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 28.7.10 από την www.protagon.gr γραμμένο από την Στέλλα Αλαφούζου στην http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=3315&reftab=61&t=To-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF

Η εσωτερικευμένη λεσβοφοβία της κας Penny Wong

Η πρώτη ανοικτά λεσβία υπουργίνα του Εκτελεστικού Συμβουλίου στην Αυστραλία υποστήριξε ότι έχει υποστεί δυσμενής διακρίσης, αλλά αρνήθηκε να υποστηρίξει το queer γάμο.

H Penny Wong, η υπουργίνα του Εργατικού κόμματος για κλιματική αλλαγή είπε στην τηλεόρση ABC: "Δυνάμει του ποια είμαι, οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις είναι τα πράγματα που έχω εις γνώσιν μου από πρώτο χέρι.

"Όταν μπήκα στο κοινοβούλιο, σκέφτηκα πραγματικά καλά πώς να χειριστώ το να είμαι μια Ασιάτισα λεσβία στο Κοινοβούλιο, διότι αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν".

Η κα. Wong, η οποία είναι σε σχέση με την Sophie Allouache για αρκετά χρόνια, αρνήθηκε να στηρίξει τον queer γάμο.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα υποστηρίξει την εισαγωγή της ισότητας γάμου, η κ. Wong είπε: «Έχω κάνει αρκετά σχόλια σχετικά με αυτό (το queer γάμο) ζήτημα.

“Εκτιμώ το ενδιαφέρον σας, αλλά είμαι εδώ σήμερα για να μιλήσω σχετικά με τη συναινετική χρήση των υδάτων εδώ στη Δυτική Αυστραλία".

Όταν ρωτήθηκε με παρόμοια ερώτηση στην τηλεόραση Channel Ten, είπε: "Στο θέμα του γάμου, νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια πολιτιστική, θρησκευτική και ιστορική άποψη γύρω από αυτό την οποία πρέπει να σεβαστούμε".

"Η θέση του κόμματος είναι πολύ σαφής, πως είναι ένας θεσμός μεταξύ γυναίκας και άνδρα», είπε. Προσθέτοντας: «Σέβομαι το γεγονός το πως οι άνθρωποι βλέπουν αυτό το θεσμό".


Το 2008, η κ. Wong κατευθύνθηκε μέσω της νομοθεσίας που εγγυάται στα λεσβιακά ζευγάρια ίσα δικαιώματα σε ό, τι αφορά τη φορολογία, την υγειονομική περίθαλψη και συνταξιοδοτικές παροχές.

Ο πολιτικός του εργατικού κόμματος, Steven Lewis ο οποίος αγωνίζεται στην έδρα του Wentworth είπε στην τοπική εφημερίδα, “ Wentworth Courier”: "Η προσωπική μου άποψη είναι ότι στηρίζω το queer γάμο".

«Πιστεύω ότι εκείνες οι queer που είναι σε μια σχέση αγάπης πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερό ζευγάρια.

"Έχω καταλάβει ότι αυτή η άποψη δεν θα πρέπει να συμμερίζεται η πλειοψηφία της κοινωνίας της Αυστραλίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου".

Ένας άλλος πολιτικός του εργατικού κόμματος, Steven Hurd είπε: "Γνωρίζουμε πως η παρούσα θέση του Εργατικού Κόμματος δεν είναι πολύ υποστηρικτική ... Εάν επρόκειτο να εκλεγεί στο κοινοβούλιο, θα ήθελα να προτείνω μια ελεύθερη ψηφοφορία - μια ψήφο κατά συνείδηση στο queer γάμο και θα τον υποστηρίξω, επειδή δεν βλέπω το νόημα για τη δημιουργία όλης αυτής της νομοθεσίας για την εξάλειψη των διακρίσεων και στη συνέχεια να μην τις επιτρέπουμε τα ίδια δικαιώματα στο γάμο όπως στις ετερό".

«Αυτό είναι η αγάπη και το να δίνεις αξιοπρέπεια στην αγάπη". Δυστυχώς για τις queer και υποστηρίκτριες του γάμου, ο κ. Hurd είναι απίθανο να γίνει μέλος της Συγκλήτου καθώς μάχεται για Φιλελεύθερη έδρα στην Kooyong, στη Μελβούρνη.

Η ηγέτιδα του κόμματος και νυν πρωθυπουργίνα της Αυστραλίας, Julia Gillard δήλωσε την αντίθεσή της στον queer γάμο σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις της μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Είπε στο Austereo Show: «Πιστεύουμε ότι η πράξη του γάμου είναι σκόπιμο να παραμείνει στην παρούσα μορφή της, η οποία αναγνωρίζει ότι ο γάμος είναι μεταξύ γυναίκας και άνδρα, αλλά έχουμε ως κυβέρνηση λάβαμε μέτρα για να εξισωθούν τα queer ζευγάρια".

Τελετές για queer σχέσεις και σύμφωνο συμβίωσης ισχύουν στη Νέα Νότια Ουαλία, Τασμανία, Βικτώρια και τη Νότια Αυστραλία. Σύμφωνο συμβίωσης κατά το βρετανικό μοντέλο ισχύει στην Australian Capital Territory.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/27/gay-australian-cabinet-minister-penny-wong-comes-out-against-gay-marriage/

Οι λεσβίες,είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ουσίες

Λεσβίες και γκέι είναι σαφώς πιο πιθανό να χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες από ό,τι οι ετερό, δείχνει μια μελέτη χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Επιτροπή για την Πολιτική των Φαρμάκων της Αγγλίας, η οποία εκπόνησε τη μελέτη, έχει ζητήσει την επαν-εξέταση- του τρόπου που υπηρεσίες των φαρμάκων αντιμετωπίζουν μειονοτικές ομάδες.

Η ανασκόπηση ερεύνησε μελέτες σχετικά με την χρήση ουσιών στις εθνοτικές μειονοτικές ομάδες, άτομα με αναπηρία και στη queer κοινότητα.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι εκείνες που προσδιορίζονται ως λεσβίες, αμφισεξουαλικές ή γκέι είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάρει ουσίες κατά την διάρκεια της ζωής τις από ό,τι οι ετερό.

Η ανασκόπηση υπολογίζει ότι το 75% των LGB είχαν πάρει ουσίες τουλάχιστον μία φορά, ενώ μεταξύ 30 και 50% είχαν πάρει κατά την τελευταία χρονιά.

Ευρήματα από την Έρευνα Εγκλημάτων της Αγγλίας εκτιμούν ότι 10% των ετερό πήραν ουσίες την περασμένη χρονιά, σε σύγκριση με το 33% των LGB.

Η κάνναβη ήταν η πιο δημοφιλής ουσία για τις λεσβίες.

Οι γκέι βρέθηκε επίσης πως κινδυνεύουν από την κατάχρηση ουσιών, όπως τα στεροειδή και το Viagra και μελέτη που έγινε το 2000 για τους γκέι σε γυμναστήρια του Λονδίνου έδειξε πως ένας στους επτά είχε χρησιμοποιήσει στεροειδή τους τελευταίους 12 μήνες.

Η αναθεώρηση διαπίστωσε επίσης ότι η LGBT κοινότητα ήταν πιο πιθανό να "χρησιμοποιεί νωρίτερα" καινούργιες ουσίες και μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα και παρενέργειες πριν από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ωστόσο, οι συγγράφισες-εις της μελέτης προειδοποίησαν ότι πολλά από τα στοιχεία ήταν "εξαιρετικά περιορισμένα και συχνά κακής ποιότητας" και παρόλο που χρησιμοποίησαν τα πιο ολοκληρωμένα, "θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή”.

Υπήρχαν λίγα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την κατάχρηση ουσιών από αμφισεξουαλικές-ους και τρανς.

Οι υπηρεσίες υγείας συχνά επικεντρώθηκαν στην ηρωίνη, την κοκαΐνη και το κρακ, ανέφερε η έκθεση, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα με τις ουσίες στην LGBT κοινότητα- η οποία δεν έχει την τάση να χρησιμοποιεί αυτές τις ουσίες - συχνά δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς.

Συνέστησαν πως ένα σύστημα, «σήματος πιστοποίησης-επισήμανσης» πρέπει να αναπτυχθεί για να επισημαίνει-πιστοποιεί τις βασικές υπηρεσίες υγείας η οποία αποδεικνύει την ορθή πρακτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ουσιών στην LGBT κοινότητα και πρότειναν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, όπως ιστοσελίδες, νέες κοινωνικές εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης και εκδηλώσεις σε χώρους της κοινότητας.

Η Ruth Hunt, επικεφαλής πολιτικής της ΜΚΟ Stonewall, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε το έργο του Υπουργείου Εσωτερικών και το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει το πώς οι λεσβίες και οι γκέι μπορούν να ενθαρρυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια για την κατάχρηση ουσιών".

«Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που η Stonewall γνωρίζει εδώ και καιρό - ότι οι LGB χρησιμοποιούν ουσίες περισσότερο από ό, τι ετερό, αλλά δεν αισθάνονται άνετα να ζητούν συμβουλές από την υπηρεσία υγείας".

"Το ΕΣΥ πρέπει να στοχεύσει στις λεσβίες και τους γκέι ώστε να τις ενθαρρύνει να ζητούν συμβουλές".

Η κ. Hunt πρόσθεσε ότι όταν επιθυμούμε οι LGB να ζητούν συμβουλές σχετικά με τις ουσίες, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για τη σεξουαλική υγεία τις. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτό “αποκλείει εντελώς" τις λεσβίες.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 26.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/26/gay-men-and-lesbians-more-likely-to-use-drugs-than-heterosexuals/

27 Ιουλ 2010

Η τράπεζα Swedbank είπε σε λεσβίες να ζήσουν ξεχωριστά

Τράπεζα είπε σε λεσβίες να ζήσουν ξεχωριστά

Ένα λεσβιακό ζευγάρι από την Σουηδία που ήθελε ένα στεγαστικό δάνειο, μια τραπεζική υπάλληλος είπε ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και σκεφτούν το να ζήσουν χωριστά.

Η 29χρονη Sara Evaldsson, και η 31χρονη Μαρία Engstrom, ζούσαν σχεδόν 100 χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη και αποφάσισαν να μετακομίσουν-μετεγκασταθούν από κοινού στην ιδιαίτερη πατρίδα της Maria στην πόλη Västerås.

Αμφότερες έχουν μόνιμες θέσεις εργασίας, καλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τις και είχαν εξασφαλίσει μια καλή τιμή για ένα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στη πόλη Västerås το οποίο ήθελαν να αγοράσουν.

Αλλά όταν επισκέφθηκαν την τράπεζα της Maria τον περασμένο Μάιο για να υποβάλουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο, τις δόθηκε μικρή συμβουλή-μάθημα.

"Η εργαζόμενη της τράπεζας ήταν πολύ απορριπτική. Επρόκειτο να αγοράσουμε το διαμέρισμα σε καλή τιμή, και ξέραμε ότι ήταν μια καλή αγορά. Είχαμε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα μαζί μας, αλλά εκείνη δεν ενδιαφερόταν".

Η τραπεζική υπάλληλος της Swedbank στη Skiljebo, της Västerås, είπε ότι το δάνειο των 490.000 κορωνών που το λεσβιακό ζευγάρι ήθελε ήταν «πολλά χρήματα» και επέμεινε ότι δέκα τοις εκατό του δανείου θα ήταν αναγκαίο να παρακατεθεί, είπε η Maria στη The Local.

Όταν όμως το ζευγάρι αμφισβήτησε την απόφαση της τράπεζας, η υπάλληλος δήλωσε:

"Θα πρέπει να επανεξετάσετε την προσωπική σας κατάσταση και το συνεχίσετε να ζείτε σε διαφορετικές τοποθεσίες".

Το σχόλιο σόκαρε-συγκλόνισε το λεσβιακό ζευγάρι:

"Είμασταν σοκαρισμένες. Αναρωτηθήκαμε τι στο καλό εννοούσε. Επίσης, αναρωτηθήκαμε κατά πόσον σε ένα ετερό ζευγάρι θα είχε δώσει την ίδια συμβουλή".

"Μείναμε έκπληκτες που η εργαζόμενη στην τράπεζα είπε πως είναι πολλά χρήματα, όμως γνωρίζαμε ότι αυτή ήταν η τιμή"

Το λεσβιακό ζευγάρι ανέφερε το περιστατικό στην Διαμεσολαβήτρια των Διακρίσεων της Σουηδίας.

"Δεν νομίζουμε ότι αυτός ήταν ένας αποδεκτός τρόπος συμπεριφοράς", δήλωσε η Maria.

Το ζευγάρι στη συνέχεια προσέγγισε την αντίπαλη τράπεζα Nordea και αργότερα την ίδια ημέρα τις χορηγήθηκε το στεγαστικό δάνειο:

"Απάντησε άμεσα (η Nordea) ότι ήταν μια καλή αγορά και ότι μόνο μια από εμάς θα έχει το στεγαστικό δάνειο", είπε η Maria.

Αφ' ότου το ζευγάρι ανακαίνησε το διαμέρισμα, αποτιμήθηκε για πάνω από 800.000 κορώνες.

Η Anna Sundblad, επικεφαλής των ΜΜΕ της Swedbank, δήλωσε στην The Local πως η τράπεζα ζητά συγγνώμη για το τι συνέβη:

«Παίρνουμε αυτά τα είδη των περιστατικών πολύ σοβαρά. Έχουμε μια σαφή πολιτική ότι δεν θα υφίστανται διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Επίσης, στόχος μας είναι να δίνουμε το καλό παράδειγμα σε θέματα όπως αυτό - εμείς χορηγούμε την Υπερηφάνεια της Στοκχόλμης για παράδειγμα".

"Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι πως η δική μας διαμεσολαβήτρια πελατισσών θα ερευνήσει το θέμα μαζί με την Διαμεσολαβήτρια των διακρίσεων της Σουηδίας".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.7.10 και το μεταφράσαμε, από την εφημερίδα The Local γραμμένο από τον James Savage στηνhttp://www.thelocal.se/27936/20100722/

Ο λεσβοφοβικός Abdullah Hakim Quick

Μια οργάνωση για τις νέες μουσουλμάνες-ους στη Σουηδία έχει εξοργήσει την μεγαλύτερη queer οργάνωση της χώρας, προσκαλώντας ένα ιμάμη που ενθάρρυνε την εκτέλεση των Lgbt, να μιλήσει στο συνέδριο της τον Απρίλιο.

Ο γεννημένος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Σεΐχης Abdullah Hakim Quick, ο οποίος έχει περιγράψει-αναφέρει τις Εβραίες-ους ως "βρώμικες-βρωμερές" και τάσσεται υπέρ της εκτέλεσης των queer, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στο συνέδριο της οργάνωσης Νέες μουσουλμάνες-οι της Σουηδίας SUM(Sveriges Unga Muslimer), το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Η μουσουλμανική ομάδα ισχυρίστηκε πως αγνοούσε τις ακραίες απόψεις του Hakim Quick, όταν τον προσκάλεσε, όμως, δήλωσε ότι δεν θα τον αφαιρέσει από τον κατάλογο των προσκεκλημένων, καθώς αυτό θα διατάρασσε το πρόγραμμα της διάσκεψης.

"Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, αυτό απλά δείχνει μια πλήρη έλλειψη υπευθυνότητας", δήλωσε ο κ. Sören Juvas, της Lgbt ομάδας RFSL.

Ο
κ. Sören Juvas διευκρίνησε οργισμένα πως οι γεμάτες μίσος ακραίες απόψεις του ιεροκήρυκα επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν στην τηλεόραση της Σουηδίας.

«Στο παρελθόν είχα την εντύπωση πως αυτή η οργάνωση σέβεται τις αρχές των ίσων δικαιωμάτων για όλες-ους, αλλά τώρα φαίνεται πως δεν μπορούν να τηρήσουν τις αξίες που υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύουν” είπε.

"Αν οι ρόλοι ήταν αντιστρόφως και ανακαλύπταμε ότι μία από τις ομιλήτριες μας ήταν ισλαμοφοβική-ος τότε θα είχαμε αμέσως ανακάλεσει την πρόσκληση".

Ο Mohammed Kharraki, αναπληρωτής πρόεδρος της SUM, δεν απάντησε στη πρόσκληση της The Local.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της SUM το απόγευμα της Τετάρτης 14.3.10, ωστόσο, η οργάνωση υπερασπίζεται τη απόφαση να επιτραπεί στον Hakim Quick να μιλά και ισχυρίζεται ότι είναι θύμα μιας εκστρατείας λασπολογίας που προωθεί το Φιλελεύθερο Κόμμα του πολιτικού Philip Wendahl.

Ο Wendahl κάλεσε την περασμένη εβδομάδα, σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Newsmill, του Σουηδικού Εθνικού Συμβουλίου για Θέματα Νεολαίας (Ungdomsstyrelsen) να παρακρατήσει το 1,5 εκατομμύριο κορώνες ($ 200.000) χρηματοδότησης που προορίζεται για μεγαλύτερη μουσουλμανική Ομάδα Νέων της Σουηδίας για το 2010.

Απορρίπτοντας τον Wendahl ως ένα πολιτικό με αντιμουσουλμανική ατζέντα, η οργάνωση είπε πως ομιλητής είχε ευρύτερα διαστρεβλωθεί.

"Όταν θα ήρθαμε σε επαφή με τον ομιλητή διεκδίκησε να μην κυριαρχήσουν αυτές οι απόψεις και είπε ότι ήταν το θύμα της προπαγάνδας μίσους από αντι-μουσουλμανικές δυνάμεις", δήλωσε η οργάνωση SUM.

Αλλά η απόφαση του 2004 από η Αρχή Κριτηρίων-Προτύπων των Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων της Νέας Ζηλανδίας λέει μια διαφορετική ιστορία. Ανταποκρινόμενη σε μια καταγγελία από μια τηλεθεάτρια, η Αρχή εξέδωσε μια αυστηρή επίπληξη στον τηλεοπτικό σταθμό Auckland για μετάδοση σχολίων μίσους του Hakim Quick που εμφανίστηκε στο πρόγραμμα διάλεξης “Η Φωνή του Ισλάμ”.

Η Αρχή επεσήμανε ότι ο Hakim Quick κατηγόρησε για την εξάπλωση του hiv aids τις "βρώμικες-βρωμερές πρακτικές» των queer, τις οποίες περιέγραψε ως "άρρωστες" και "αφύσικες". Πρόσθεσε πως οι queer πέφτουν νεκρές από hiv aids και "Θέλουν να μας πάρουν όλες-ους κάτω μαζί τις". Περαιτέρω, επισήμανε ότι η Ισλαμική θέση για τον λεσβιασμό-ομοερωτισμό είναι ο «θάνατος».

"Οι μουσουλμάνες-οι πρόκειται να λάβουν μια στάση [εναντίον των queer] και δεν είναι αρκετό να τις αποκαλείτε με διάφορες ονομασίες-όρους", είπε ο ιμάμης.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 24.3.10 και το μεταφράσαμε, από την The Local γραμμένο από τον Paul O'Mahony στην http://www.thelocal.se/25712/20100324/

26 Ιουλ 2010

Η κυβέρνηση της Αγγλίας σχεδιάζει να εμποδίσει την σύλληψη του Πάπα

Η κυβέρνηση της Αγγλίας έχει προτείνει αλλαγές στη νομοθεσία για να εμποδίσει queer και άθεες ακτιβίστριες να σύλλάβουν τον Πάπα όταν αυτός θα επισκεφθεί την Αγγλία τον Σεπτέμβριο 2010.

Σύμφωνα με το Sky News, οι αξιωματούχες-οι της Βουλής, είπαν πως προκαλούν «ιδιαίτερη ανησυχία» τα στοιχεία αυτά, καθώς ο Richard Dawkins και ο Christopher Hitchens θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά του Καθολικού ηγέτη σύμφωνα με το διεθνές ποινικό δίκαιο.

Ο κ. Dawkins, και ο κ. Hitchens, συγγραφείς και άθεοι, ζήτησαν από δικηγορίνες-ους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον Απρίλιο, καταθέσουν μια υπόθεση κατηγορίας εναντίον των προσπαθειών του Πάπα να συγκαλύψει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από την καθολική εκκλησία.

Κατά την επίσκεψή του αναμένεται να διαμαρτυρηθούν οργισμένες ακτιβίστριες-ες για τις δηλώσεις του σχετικά με τον λεσβιασμό-ομοερωτισμό, την έκτρωση, τα δικαιώματα αναπαραγωγής την αντισύλληψη, τον queer γάμο, την σεξουαλική προφύλαξη και το hiv aids.

Ο γραμματέας Δικαιοσύνης, Ken Clarke είπε πως οι νομοθετικές αλλαγές που πρότεινε σήμερα θα απαιτούν τη συγκατάθεση της Εισαγγελικής αρχής για κάθε εντάλματα σύλληψης που έχει εκδοθεί δυνάμει της οικουμενικής δικασίας.

Η Οικουμενική Αρμοδιότητα-Δικαιοδοσία επιτρέπει να διωχθούν άνθρωποι για σοβαρά εγκλήματα στην Αγγλία, που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες, όπως π.χ η γενοκτονία και τα βασανιστήρια.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από ένα δικαστήριο του Λονδίνου που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τον περασμένο Δεκέμβριο για την Tzipi Livni, πρώην υπουργίνα εξωτερικών του Ισραήλ και νυν ηγέτιδα της αντιπολίτευσης. Το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος της για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανακλήθηκε, επειδή εκείνη ανέβαλε την επίσκεψή της στην Αγγλία.

Η τροποίηση της νομοθεσίας θα σημάνει αφαίρεση εξουσίας από τα δικαστήρια. Ωστόσο, οι υπουργίνες-οι λένε μπορεί να γίνει κατάχρηση του συστήματος, καθώς οι εφαρμογές (της νομοθεσίας) μπορούν να γίνουν σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Αυτό, λένε, μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους να προσπαθούν να πετύχουν εντάλματα σύλληψης για να κάνουν πολιτικές δηλώσεις ή να προκαλέσουν σύγχυση με αμφιλεγομένα στοιχεία.


Ο κ. Clarke είπε: «Η δέσμευσή μας στις διεθνείς υποχρεώσεις μας και το να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για τις κατηγορούμενες-ους εγκλημάτων οικουμενικής δικαιοδοσίας-αρμοδιότητας είναι ακλόνητη".

"Είναι σημαντικό, ωστόσο, πως σε υποθέσεις Οικουμενικής Δικαιοδοσίας-Αρμοδιότητας η παρούσα χώρα προχωρά, μόνο με βάση αδιάσειστα στοιχεία που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιτυχή δίωξη - αλλοιώς υπάρχει κίνδυνος βλάβης της ικανότητά μας να βοηθήσουμε στην επίλυση συγκρούσεων ή να επιδιωχθεί μια συνεπής λογικά εξωτερική πολιτική”.

"Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, μετά από προσεχτική εξέταση, ότι θα ήταν αρμόζον-σκόπιμο να απαιτείται η συγκατάθεση της διευθύντριας-η των δημόσιων διώξεων προτού μπορέσει ένα ένταλμα σύλληψης να διανεμηθεί σε μια ιδιωτική-ο κατήγορο για μια παράβαση οικουμενικής αρμοδιότητας- δικαιοδοσίας".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 23.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/23/government-plans-to-stop-pope-arrest/

7 queer ζευγάρια μήνυσαν την Πολιτεία της Montana επειδή δεν νομομοποίησε το σύμφωνο συμβίωσης

Επτά queer ζευγάρια στη Μοντάνα, των ΗΠΑ, μήνυσαν την πολιτεία που απέτυχε να νομιμοποιήσει το σύμφωνο συμβίωσης.

Η αγωγή ασκήθηκε εκ μέρους των ζευγαριών από την Αμερικανική Ένωση Ατομικών-Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Στη νομοθεσία της πολιτείας, δεν υπάρχει αναγνώριση των queer σχέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι λεσβίες αποκλείονται από το να επισκέπτονται τις συντρόφισές τις στο νοσοκομείο, στερούνται δικαιώματα κληρονομίας και μπορεί να μην τις απομείνουν τίποτα αν η σύντρόφισα τις πέθανε χωρίς να αφήσει έγκυρη διαθήκη.

Η ACLU υποστηρίζει πως η άρνηση της Montana να αναγνωρίσει τις queer σχέσεις, παραβιάζει τα Συνταγματικά δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, της αξιοπρέπειας και της ίσης προστασίας.

Ο Οργανισμός δεν ζητά πλήρη ισότητα γάμου, καθώς μια συνταγματική τροπολογία που πέρασε το 2004 περιορίζει το γάμο στα ετερό ζευγάρια.

Η Betsy Griffing, νομική σύμβουλος της ACLU της Μοντάνα, δήλωσε: "Είναι άδικο για τα ΛεΑΤ ζευγάρια που έχουν προβεί σε δεσμεύσεις και δημιούργησαν οικογένειες να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως νομικά άγνωστες-οι.

«Οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές, τρανς της Montana είναι άξια και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας και πρέπει να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης αν η σύντρόφισά τις είναι στο νοσοκομείο ή πεθάνει χωρίς να αφήσει διαθήκη".

Μια από τις 14 ενάγουσες, η Jan Donaldson, είπε για την 27χρονη σχέσης της με την Mary Anne Guggenheim, "Η Mary Anne και εγώ είμαστε μέρος μιας οικογενειακής μονάδας, με δεσμούς αγάπης, αμοιβαίου σεβασμού και την επιθυμία να μοιράζονται τα οφέλη μιας στενής σχέση όχι μόνο σε εμάς, ως συντρόφισες, αλλά στην ευρύτερη οικογένεια μας και στο σύνολο της κοινότητας".

"Εξαρτώμαστε η μια από την άλλη σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Θέλουμε να μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τιμή και αξιοπρέπεια και να αισθανόμαστε ασφαλείς πως η δική μας σχέση είναι σεβαστή".

"Θέλουμε οι σχέσεις μας να είναι αναγνωρισμένες για αυτό που είναι προφανές πως είναι - μια δέσμευση αγάπης, ευθύνης, ασφάλειας και προστασίας από την πολιτεία".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 23.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/23/seven-gay-couples-sue-montana-for-domestic-partnerships/

Το ΕΔΑΔ θα υπόκειται σε "ανεξάρτητη εποπτεία"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο και οι αποφάσεις του αποτελούν νομοθεσία της Ευρ. 'Ενωσης σε λίγο καιρό θα υπόκειται σε νομικές προκλήσεις, στο πλαίσιο ενός μηχανισμού “ανεξάρτητης εποπτείας" η οποία κατέστει δυνατή από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, είπε η εκπρόσωπος του πανευρωπαϊκού οργάνου σε συνέντευξη.

Την περασμένη εβδομάδα, η κα Viviane Reding,
Επιτρόπισα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ, επισήμως ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με στόχο την προβολή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που υπόκεινται σε δεσμευτικές αποφάσεις που εκδίδονται από το Στρασβούργο με βάση το δικαστήριο, το οποίο έχει ήδη αρμοδιότητα για όλες τις 27 Χώρες μέλη συν άλλων 20 μη κοινοτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσσίας και της Τουρκίας, παραβάτιδων χωρών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό κατέστει δυνατόν αφ' ότου η Συνθήκη της Λισαβόνας τέθηκε σε ισχύ, με τη χορήγηση της ΕΕ να έχει επίσημο νομικό status, το οποίο επιτρέπει να τηρείται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια διεθνής συνθήκη που χρονολογείται από την χρονιά 1950 και προασπίζει δικαιώματα όπως η ελευθερία της σκέψης, του λόγου, του συνέρχεσθαι και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η σύμβαση εκτελείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ένα σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως έσχατη λύση για πολίτισες και χώρες όταν όλες οι άλλες εθνικές προροπτικές έφεσης-προσφυγής έχουν εξαντληθεί.

Ο κ. Froysnes είπε πως οι εν λόγω διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του Ιουνίου 2011 και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης σε όλες τις 47 χώρες συν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μερικά χρόνια. «Όταν η νέα συμφωνία επικυρωθεί, η ΕΕ θα θεωρείται υπεύθυνη για τις ίδιες της τις δράσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ενέχεται στην λήψη αποφάσεων της ΕΕ, όμως, το δικαστήριο είναι δικαστήριο και οι αποφάσεις του θα πρέπει να να γίνονται σεβαστές», είπε. Μπλοκαρισμένο από μια τεράστια εισροή των υποθέσεων, από τις οποίες περίπου 90 έως 95% απορρίπτονται συνήθως για μη κάλυψη των απαιτήσεων επιλεξιμότητας, το δικαστήριο του Στρασβούργου έχει απλοποιήσει πρόσφατα τη διαδικασία του ώστε να επιταχυνθεί η επεξεργασία των έγκυρων υποθέσεων, για τις οποίες μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε χρονιές ώστε το δικαστήριο να εκδώσει μια ετυμηγορία-απόφαση. 120.000 συσσωρευμένων υποθέσεων περίμεναν να εξεταστούν ως τέλος της 2009. "Με τις νέες διαδικασίες, αναμένουμε αύξηση 25 τοις εκατό των ετυμηγοριών-αποφάσεων".

Το πεδίο εφαρμογής των αποφάσεων - που κυμαίνονται από υποθέσεις που φέρουν τις Τσετσένες-ους ως θύματα της Ρωσσίας έως και την ανάρτηση θρησκευτικών εικόνων στα ιταλικά σχολεία - θα μπορούσε να ανοίξει Κουτί της Πανδώρας από τότε που γίνονται προσφυγές στο Ευρωπαϊκό-κοινοτικό νομοθετικό σώμα, ιδίως από τις χώρες κι όχι μόνο από τις πολίτισες. Η Γεωργία πέρυσι κατέθεσε υπόθεση στο Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά της Ρωσίας για στρατιωτική εισβολή την 2008, κατηγορώντας τη Μόσχα για εθνοτική εκκαθάριση. Όσον αφορά τις κυρώσεις-τιμωρίες, όπως ακριβώς και με οποιοδήποτε από τις 47 Χώρες μέλη της Σύμβασης, η ΕΕ θα μπορούσε να υπόκειται σε οικονομικές αποζημιώσεις προς τα πληγέντα μέρη-διαδίκους και να απαιτεί να αλλάξει η νομοθεσία, αν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτησε την προοπτική της ένταξης της Σύμβασης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνέστησε ενταχθεί επίσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης και των διαφόρων επιτροπών του, που καλύπτει θέματα που κυμαίνονται από τα κοινωνικά δικαιώματα ως την πρόληψη των βασανιστηρίων.

“Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας μηχανισμός για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πάνω από 200 δεσμευτικές συμβάσεις που ασχολούνται με όλα τα τμήματα της κοινωνίας εκτός των εμπορικών σχέσεων. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος", είπε ο κ. Froysnes. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν περιορίζονται στην αστυνομική και στρατιωτική δράση, στην ελευθερία του τύπου ή στα θέματα διακρίσεων, αλλά επίσης και στο διαδίκτυο. "Υπάρχει μια σύμβαση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η οποία καλύπτει επίσης το διαδίκτυο», είπε ο διπλωμάτης. Το ίδρυμα του σχεδιάζει ένα μεγάλο γεγονός για την προστασία των δεδομένων, τον Ιανουάριο του 2011, γιορτάζει 30 χρόνια, αφ' ότου υπογράφηκε η παρούσα σύμβαση. Συνδιοργανώτριες είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αρχές προστασίας δεδομένων-στοιχείων των blog, μαζί με εκπροσώπισες-ους της βιομηχανίας ή όπως η Microsoft, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, ενώ είναι μέλος άλλων συμβάσεων στο Διαδίκτυο που σχετίζονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, μέχρι τώρα δεν είναι μέλος της συμφωνίας για την προστασία των δεδομένων. Αλλά ο κ. Froysnes ελπίζει πως ίσως σύντομα αλλάξουν, ιδιαίτερα με την διοίκηση Obama να δείχνει ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ΕΕ θα πρέπει να υπόκειται σε εξωτερική ανεξάρτητη δικαστική εποπτεία, και θα ελέγχεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως οποιαδήποτε άλλη από τις 47 χώρες όταν πρόκειται για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε ο Torbjorn Froysnes, πρέσβης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες στην EUobserver στις 9.7.10.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 13.7.10 και το μεταφράσαμε, από την The EUobserver γραμμένο από την Valentina Pop στην http://euobserver.com/18/30464

Απόρριψη του queer γάμου στην Κύπρο

Το Ανώτατο απέρριψε προσφυγή queer ζευγαριού

Δεν έδωσε την ευλογία του

Το ΕΔΑΔ δεν αναγνωρίζει ακόμα ευθέως ότι παραβιάζεται το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή από τη μη αναγνώριση της νομιμότητας του queer γάμου, υπέδειξε το δικαστήριο

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η προσπάθεια συμπατριώτη μας να αναγνωριστεί, έστω και εμμέσως, ο γάμος που τέλεσε με Καναδό υπήκοο. Όταν ήρθε στην Κύπρο το queer ζευγάρι υπέβαλε αίτημα στο τμήμα Μετανάστευσης από τον Κύπριο σύζυγο, ο οποίος ζητούσε να παραχωρηθεί στον Καναδό σύζυγό του μακρόχρονη άδεια παραμονής καθώς και άδεια εργασίας, αφού το καθεστώς τού προσωρινού επισκέπτη δεν του επιτρέπει να εργαστεί.

Το αίτημα απορρίφθηκε και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο, αν και έκρινε πως θα μπορούσε να απορριφθεί η προσφυγή και προδικαστικώς, εντούτοις, εξέτασε και την ουσία του όλου θέματος.


Δεν επιτρέπεται

Ο δικαστής του Ανωτάτου κ. Στέλιος Ναθαναήλ, ο οποίος επιλήφθηκε της προσφυγής, παρέπεμψε στη σχετική Νομοθεσία περί Γάμου, υποδεικνύοντας ότι «δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για σύναψη γάμου μεταξύ ΛεΑΤ προσώπων. Ο νόμος προνοεί ότι γάμος σημαίνει τη συμφωνία για ένωση που συνάπτεται μεταξύ γυναικός και ανδρός από λειτουργό τέλεσης γάμου, εάν πρόκειται για πολιτικό γάμο, ή με βάση τους κανόνες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ή των δογμάτων των θρησκευτικών ομάδων που αναγνωρίζονται από το κυπριακό Σύνταγμα. Περαιτέρω, η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει σταδιακά δεχθεί την απόρροια δικαιωμάτων οικονομικής και περιουσιακής υφής από τη σχέση μεταξύ ΛεΑΤ που διαβιούν μαζί για σειρά ετών, έχοντας δεχθεί ότι η έννοια της οικογένειας και του γάμου δεν είναι στατικές».

Ωστόσο, ο δικαστής τόνισε στην απόφασή του ότι «το ΕΔΑΔ δεν έχει προχωρήσει μέχρι του σημείου να αναγνωρίζει ευθέως ότι παραβιάζεται οποιοδήποτε δικαίωμα, και ιδιαίτερα αυτό που αφορά στην οικογενειακή ζωή και την ιδιωτική ζωή, με τη μη αναγνώριση της νομιμότητας γάμου μεταξύ ΛεΑΤ. Αντίθετα, οι αποφάσεις έχουν αναγνωρίσει ότι το δικαίωμα σύναψης γάμου και η ρύθμιση της δυνατότητας γάμου μεταξύ queer εμπίπτει στα όρια της διακριτικής ευχέρειας της κάθε χώρας μέλους, η οποία δύναται να αποφασίζει, με βάση τις δικές της νομοθεσίες και κοινωνικές αντιλήψεις, την έννοια του γάμου».


Θέμα εθνικής νομοθεσίας

Στην απόφασή του ο δικαστής κ. Στέλιος Ναθαναήλ σημείωσε επίσης ότι «εάν χώρες μέλη αποφασίζουν να επεκτείνουν το δικαίωμα σύναψης queer γάμου, αυτό αντικατοπτρίζει τις δικές τις αντιλήψεις για το ρόλο του γάμου στις κοινωνίες τις και δεν εκπηγάζει εξ αυτής της επέκτασης οποιαδήποτε αρχή δικαίου ή τέτοια ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που να επηρεάζει την παραδοσιακή έννοια του γάμου».

Κατάληξη του δικαστηρίου ήταν ότι «εφόσον και η νομολογία του ΕΔΑΔ επιτρέπει στις χώρες μέλη να μεταχειριστούν το θέμα του γάμου κατά το δικό τις δίκαιο, χωρίς ταυτόχρονα να έχει αναδυθεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε διαφορετική συγκλίνουσα αρχή δικαίου, το αίτημα των αιτητών είναι και επί της ουσίας αβάσιμο».

Με αυτά τα δεδομένα η προσφυγή απορρίφθηκε. Εκ μέρους της Δημοκρατίας την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγορίνα της Δημοκρατίας κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 24.7.10 στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, γραμμένο από τον Γιάννη Νεάρχου κωδικός άρθρου: 959703 στην http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=959703&-V=archive&-w=%C3%C1%CC%CF%D3@&-P

25 Ιουλ 2010

Γιατί κάνουν σεξ οι γυναίκες

Ποια είναι τα ερωτικά κίνητρα των γυναικών

Για πολλά χρόνια, οι ερευνήτριες-ες της ανθρώπινης σεξουαλικότητας πίστευαν πως για να κάνει μια γυναίκα σεξ πρέπει να προϋπάρχει η σεξουαλική επιθυμία. Ωστόσο, μελέτες της τελευταίας πενταετίας έχουν διαψεύσει αυτή την τόσο κοινή πεποίθηση.

Σε πρόσφατη μελέτη (Carvaheila, 2010) μόνο το 15,5% των γυναικών δήλωσε πως πάντα κάνει σεξ εφόσον πρώτα αισθανθεί επιθυμία. Η πλειονότητα δήλωσε πως συνήθως εμπλέκεται στη σεξουαλική επαφή χωρίς να αισθάνεται σεξουαλική επιθυμία και στη συνέχεια, εφόσον λάβει ερεθίσματα και αισθανθεί διέγερση, ακολουθεί η επιθυμία. Αυτού του τύπου η σεξουαλική επιθυμία έχει ονομαστεί «επιθυμία ανταπόκρισης» (responsive desire).

Αν όμως δεν είναι η σεξουαλική επιθυμία το αρχικό κίνητρο για σεξ, τότε ποιο είναι το κίνητρο; Μια μεγάλη μελέτη (Μeston, 2007) σε 1.000 γυναίκες ανέδειξε 237 λόγους για τους οποίους αποφασίζει μια γυναίκα να κάνει σεξ! Επομένως υπάρχει τεράστια ποικιλία στα κίνητρα των γυναικών για σεξ. Τα πιο συχνά ήταν τα εξής:

1. Για τη σωματική ευχαρίστηση. Σε αντίθεση με τον μύθο που θέλει τις γυναίκες να κάνουν σεξ πρωτίστως για συναισθηματικούς λόγους, το πιο συχνό κίνητρο των γυναικών είναι η προσδοκία ότι θα αισθανθούν σωματική ευχαρίστηση.

2. Για συναισθηματικούς λόγους. Οι γυναίκες επιθυμούν να αισθάνονται επιθυμητές και αγαπητές.

3. Για να κατακτήσουν. Δεν είναι μόνο οι άντρες που ανταγωνίζονται άλλους άνδρες για να κερδίσουν μια γυναίκα. Το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες.

4. Για να διαχειριστούν συναισθήματα ζήλειας.

5. Από καθήκον. Κάποιες γυναίκες κάνουν σεξ γιατί αισθάνονται ότι πρέπει να ευχαριστήσουν την άλλη-ον. Μάλιστα αυτό είναι πιο συχνό σε μακροχρόνιες σχέσεις.

6. Από περιέργεια. Κάποιες φορές η περιέργεια για το πώς θα είναι το σεξ με κάποια-ον αποτελεί κίνητρο.

7. Για πρακτικά οφέλη. Κίνητρο αποτελούν οφέλη που σχετίζονται με υλικά αγαθά ή επίτευξη μη σεξουαλικών στόχων.

8. Για να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση.

9. Από εξαναγκασμό. Ακόμη και σήμερα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κάνουν σεξ διότι εξαναγκάζονται!

10. Για λόγους υγείας! Κάποιες γυναίκες κάνουν σεξ για να απαλλαγούν από πονοκέφαλο και πόνους.

Από τα δεδομένα αυτά φαίνεται πως οι γυναίκες κάνουν σεξ για πάρα πολλούς λόγους και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν έχουν σεξουαλικό χαρακτήρα! Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας, αλλά ίσως εκεί να κρύβεται και η ομορφιά της!


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.7.10 στην εφημερίδα τα Νέα, γραμμένο από την κα.Εύη Κυράνα, ψυχολόγο υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=9&articleID=10116&la=1


Φωτογραφία Anne Taintor

iΡad με 35 ευρώ!

Αντίπαλη για το iΡad με 35 ευρώ!

Μοιάζει με την iΡad αλλά στοιχίζει 14 φορές λιγότερο.

Οι Ινδίες έδωσαν τη δική τις απάντηση στην ταμπλέτα της Αpple αλλά και το φτηνό λάπτοπ της ΜΙΤ με μια συσκευή που κοστίζει μόλις 35 δολάρια και απευθύνεται στις μαθήτριες.

Ο Καπίλ Σιμπάλ, υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Ανάπτυξης στην Ινδία, κρατά στα χέρια του το πρωτότυπο, οι κατασκευάστριες του οποίου ελπίζουν ότι θα αρχίσουν την παραγωγή του το 2011.

Στην ταμπλέτα των 35 δολαρίων η χρήστρια θα μπορεί να γράφει, να σερφάρει στο Διαδίκτυο και να επικοινωνεί με άλλες χρήστριες μέσω βίντεο.

Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει και με ηλιακή ενέργεια.

Για τη δημιουργία της συνεργάστηκαν καθηγήτριες και φοιτήτριες από τα κορυφαία τεχνολογικά ινστιτούτα της Ινδίας, έναν τομέα στον οποίο η ασιατική χώρα έχει αρχίσει να δημιουργεί παράδοση.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.7.10 στην εφημερίδα τα Νέα στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=21&ct=8

Ο πάπας "έφαγε"... τα ωάρια

Ο πάπας "έφαγε"... τα ωάρια

Η επισημότητα με την οποία αφίχθη χθες ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος στο νησί, με 36μελή συνοδεία, ανάγκασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει εκτάκτως, το απόγευμα της Πέμπτης, να τον συνοδεύσουν στην Πάφο και τέσσερις υπουργοί, ώστε η υποδοχή του Ποντίφικα να καταστεί εξίσου επίσημη.

Η απόφαση του κ. Χριστόφια ήρθε αιφνιδιαστικά, ακυρώνοντας το πρόγραμμα των υπουργών για την Παρασκευή.

Ανάμεσα σ' αυτούς που είδαν το πρόγραμμά τους να ανατρέπεται ήταν και ο -Παφίτης- υπουργός Υγείας, ο οποίος επρόκειτο χθες να προεδρεύσει σύσκεψης για λεπτομέρειες του νόμου περί ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η συζήτηση των σοβαρών ηθικών ζητημάτων του νόμου, περί του ποιες θα χαρακτηρίζονται επίδοξες γονείς για την εξωσωματική διαδικασία (λεσβίες, παντρεμένα ζευγάρια, μονήρη άτομα, γονείς εκτός γάμου;) θα γίνει τελικά την επόμενη βδομάδα, αν και, εδώ που τα λέμε, είναι κάπως ειρωνικό το ότι αναβλήθηκε για την υποδοχή ενός ανθρώπου που έχει χαρακτηρίσει δημοσίως "ύπουλες και επικίνδυνες απειλές", ζητήματα όπως η άµβλωση και ο queer γάµος.


ΝύΧι


Το άρθρο το βρήκαμε στις 5.6.10 στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, κωδικός άρθρου: 950071 στην http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=950071&-V=archive&-w=%CF%CC%CF%D6%D5%CB%CF%D6%C9%CB%CF%C9@&-P

Οι queer γάμοι

Οι queer γάμοι

"Ο queer γάμος στον γκρεμό οδηγεί την κοινωνία. Καθαρές κουβέντες!" Θεμιστοκλέους Ανδρέας, βουλευτής ΔΗΣΥ.

1. Διότι, κατ' αρχήν, δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στην παράδοση της μαρτυρικής μας νήσου, που ανέκαθεν υπερασπιζόταν με γνήσιο πατριωτισμό την άνιση μεταχείριση queer ατόμων.

2. Διότι θα δώσει το λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία ότι γάμος μπορεί να γίνει μόνο και μόνο διότι δυο άτομα αγαπιούνται πραγματικά και όχι αυστηρά και μόνο για την εν μέρει εγωιστική ανάγκη για απόκτηση απογόνων.

3. Διότι θα δώσει το παραπλανητικό μήνυμα στην κοινωνία ότι ο λεσβιασμός δεν είναι διαστροφή και μέγα αμάρτημα και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει ο εκφοβισμός, η παρενόχληση, ή και κακοποίηση queer και ιδιαίτερα παιδιών στα σχολεία μας.

4. Διότι θα δώσει το μήνυμα στην Ευρώπη ότι δεν είμαστε μια οπισθοδρομική χώρα, χάνοντας ταυτόχρονα τα πρωτεία ρατσισμού και λεσβοφοβίας - από τα λίγα πρωτεία που δικαίως διεκδικούμε!

5. Διότι μια τέτοια νομοθεσία θα ακολουθούσε το παράδειγμα της απαράδεκτης εξίσωσης γυναικών και ανδρών, μαύρων και λευκών, που μας οδήγησε στο κατάντημα να έχουμε σήμερα γυναίκες προέδρους κρατών και... μαύρο πλανητάρχη!

6. Διότι χιλιάδες queer ζευγάρια θα επιθυμούσαν να παιδοθετήσουν για να δώσουν αγάπη και σταθερότητα σε χιλιάδες ορφανά, με αποτέλεσμα το θλιβερό κλείσιμο των ορφανοτροφείων!


7. Διότι, αφού οι queer γάμοι νομιμοποιηθούν, θα μας πουν ότι επιτρέπεται και η βρώση οστρακοειδών και μαλακίων, ή ακόμα η πλέξη ρούχου από ανάμεικτες κλωστές, κάτι που πολύ σωστά το απαγορεύει η ιερά Βίβλος του Χριστού.

8. Διότι υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι οι queer, αφού νυμφευθούν-παντρευτούν, θα βγουν στους δρόμους να κάνουν σεξ, όπως εξάλλου κάνουν και οι ετεροφυλόφιλες-οι όταν παντρεύονται.


9. Διότι αν διαλυθεί η πολύχρονη παράδοση του αποκλειστικά ετεροφυλοφιλικού θεσμού του γάμου θα έχουμε καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες όπως αυτές που ακολούθησαν π.χ. μετά την κατάργηση της ιερής παράδοσης της δουλείας που η αρχαία Ελλάδα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη εδραίωσαν και τίμησαν με τόση ευλάβεια, και που η ιερά Βίβλος του Χριστού πουθενά δεν καταδικάζει.

10. Διότι είναι αντιχριστιανικό να βοηθήσουμε τα χιλιάδες queer να απαλλαγούν από τον κοινωνικό αποκλεισμό, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις τους σπρώχνει ακόμα και στον... γκρεμό! (την αυτοκτονία).Γιώργος Παπαλεοντίου, εκπαιδευτικός


Το άρθρο το βρήκαμε στις 28.5.10 στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, κωδικός άρθρου: 948348 στην http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=948348&-V=archive&-w=%CF%CC%CF%D6%D5%CB%CF%D6%C9%CB%CF%C9@&-P

24 Ιουλ 2010

Δελτίο τύπου για την υπόθεση PB και JS κατά της Αυστρίας

Δελτίο Τύπου

Μη τελική *1 απόφαση της ολομέλειας της υπόθεσης J.S. καιP.B. και κατά της Αυστρίας, αριθ. υποθέσεως 18984/02

Διαφορετική μεταχείριση στην επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης, διακρίσεις εις βάρος ΛεΠΑΤ ζευγαριού.

Παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων)
σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 30 Ιουνίου 2007

Καμία παράβαση μετά την ημερομηνία αυτή

Κύρια γεγονότα

Οι προσφεύγοντες είναι ο PB, Ούγγρος υπήκοος, και ο JS, Αυστριακός υπήκοος. Γεννήθηκαν το 1963 και 1959 αντίστοιχα και ζουν στη Βιέννη, σε μια ομοερωτική σχέση. Η υπόθεση αφορά την μην δυνατότητά τους στο αυστριακό δίκαιο ώστε η ασφάλιση ασθενείας και ατυχήματος του ενός συντρόφου να καλύπτει-επεκτείνεται και τον άλλο σύντροφο.


Ο J.S. είναι δημόσιος υπάλληλος, ενώ ο P.B. δεν ασκεί αμειβόμενη επαγγελματική δραστηριότητα και κρατά το νοικοκυριό του ζευγαριού. Τον Ιούλιο του 1997, ο P.B. ζήτησε από την αρχή που είναι υπεύθυνη ασφάλισης για τις δημόσιες-ους υπαλλήλους να τον αναγνωρίσει ως συντηρούμενο από τον JS και
να επεκταθεί η ασφαλιστική κάλυψη (για ασθένεια και ατύχημα) και σε αυτόν. Η αρχή απέρριψε τελικά το αίτημα τον Ιανουάριο 1998, αναφορικά με το σχετικό κομμάτι της νομοθεσίας περί ασφάλισης ασθενείας και ατυχήματος της Υπηρεσίας Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία (νομοθεσία) προέβλεπε ότι μόνο μία στενή-ο συγγενής ή συντρόφισα-ο του αντίθετου φύλου θεωρείται ως συντηρούμενη-ος από την συντρόφισα-ο. Το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την ένσταση του PB κατά της αποφάσεως του Οκτωβρίου 2001, κρίνοντας ότι μόνον όταν μια γυναίκα και ένας άνδρας ζούν μαζί, που η μία-ένας από αυτούς τους δύο που δεν ασκεί αμειβόμενη επαγγελματική δραστηριότητα έχει αναλάβει το νοικοκυριό, συμπερένεται ότι συζούν σε μια σχέση. Αυτό δεν ισχύει, αν δύο πρόσωπα του ίδιου φύλου ζούν μαζί σε ένα νοικοκυριό.

Τον Αύγουστο του 2006 μια τροποποίηση της νομοθεσίας ασφάλισης τέθηκε σε ισχύ, η οποία εισήγαγε τη δυνατότητα η συντρόφισα ενός λεσβιακού ζευγαριού να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως συντηρούμενη όταν αυτή έχει αναλάβει την ανατροφή των παιδιών ή το νοικοκυριό. Η προϋπόθεση αυτή δεν ήταν αναγκαία για την συντρόφισα-ο του ετερό ζευγαριού ώστε να χαρακτηριστεί ως εξαρτημένη-ος. Μια άλλη τροποποίηση της νομοθεσίας τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2007, κατά την οποία οι ετερό γονείς δεν μπορούσαν πλέον να χαρακτηριστούν ως συντηρούμενα μέλη χωρίς να ανατρέφουν παιδιά ή να κρατούν το νοικοκυριό. Η τροποποιημένη νομοθεσία περιελάμβανε μεταβατική διάταξη αναδρομικής ισχύος για όσες-ους εδικαιούντο τις παροχές.


Οι καταγγελίες, η διαδικασία και η σύνθεση του Δικαστηρίου

Οι ενάγοντες κατήγγειλαν ότι η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου παράγει διακρίσεις σε βάρος τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, με βάση ιδίως το άρθρο 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8.

Η αίτηση υποβλήθηκε με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 24 Απριλίου 2002.

Απόφαση εκδοθείσα από τμήμα των επτά δικαστίνων-ων, αναλύεται ως εξής:
Χρήστος Ροζάκης (Ελλάδα), πρόεδρος,
Nina Vajić (Croatia),
Anatoly Kovler (Russia),
Elisabeth Steiner (Austria),
Khanlar Hajiyev (Azerbaijan),
Dean Spielmann (Luxembourg),
Giorgio Malinverni (Switzerland),δικαστίνες-ες.

και η Søren Nielsen γραμματεία του τμήματος.


Απόφαση του Δικαστηρίου

Εφαρμογή του άρθρου 14

Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι υπήρξε ραγδαία εξέλιξη των κοινωνικών στάσεων απέναντι στα queer ζευγάρια κατά την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών χωρών έχουν νομικές αναγνωρίσεις.*2 Επομένως, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η σχέση των αιτούντων, queer ζευγάρι που ζουν μαζί σε μια σχέση, εμπίπτει στην έννοια της «οικογενειακής ζωής» και προστατεύεται από το άρθρο 8.

Ενώ το άρθρο 8, δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα παροχών συγκεκριμένης ασφαλιστικής κάλυψης να επεκτείνεται στη συγκατοικούσα-ντα συντρόφισα-ο, η δυνατότητα να γίνει αυτό προβλέπεται από το αυστριακό δίκαιο, έπρεπε να θεωρηθεί ως μέτρο με σκοπό τη βελτίωση της κύρια ασφαλισμένης-ου στην ιδιωτική και στην οικογενειακή κατάσταση. Η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης στην επίμαχη υπόθεση των εναγόντων ως εκ τούτου εμπίπτει στο άρθρο 8. Δεδομένου ότι ο P.B. Και ο J.S. παραπονέθηκαν ότι ήταν τα θύματα μιας διαφορετικής μεταχειρίσεως χωρίς αντικειμενική δικαιολογία όσον αφορά την επέκταση αυτή, της εφαρμογής του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8.

Η συμμόρφωση με το άρθρο 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8, πριν από την τροποποίηση της νομοθεσίας ασφάλισης

Όσον αφορά την περίοδο πριν από τον Αύγουστο 2006, το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η αυστριακή κυβέρνηση δεν είχε καμία δικαιολογία για τη διαφορετική μεταχείριση προς τους PB και JS, από τη μία πλευρά και στα ετερό συγκατοικούντα ζευγάρια, από την άλλη. Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι οι Χώρες μέλη είχαν μόνο ένα στενό περιθώριο εκτιμήσεως, όσον αφορά τη διαφορετική μεταχείριση λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και ότι ήταν υποχρεωμένες να αποδείξουν ότι η διαφορετική αυτή μεταχείριση ήταν αναγκαία για την επίτευξη ενός θεμιτού σκοπού. Ελλείψει οποιασδήποτε αιτιολογίας, το Δικαστήριο κατέληξε, με πέντε ψήφους υπέρ, δύο κατά, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 όσον αφορά την εν λόγω χρονική περίοδο.


Το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2006 έως τον Ιούνιο 2007

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διάκριση χαρακτήρα της πράξεως ασφάλισης δεν άλλαξε μετά την τροποποίησή της τον Αύγουστο του 2006, έστω και αν τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια, όπως PB και JS, δεν ήταν πλέον πλήρως αποκλεισμένοι από το πεδίο εφαρμογής της. Εξακολουθούσε να υπάρχει σημαντική διαφορά στη μεταχείριση σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια, δεδομένου ότι τα ζευγάρια ιδίου φύλου θα μπορούσαν να λάβουν την επέκταση κάλυψης της ασφάλισης της μιας συντρόφισας-ου προς την άλλη συντρόφισα-ο μόνο αν είχαν την ανατροφή των παιδιών από κοινού. Συνεπώς, το Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ότι υπήρξε επίσης παραβίαση του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 όσον αφορά την εν λόγω περίοδο.


Η χρονική περίοδος από τον Ιούλιο 2007

Η νέα τροποποιημένη έκδοση της νομοθεσίας ασφάλισης είχε διατυπωθεί με ουδέτερο τρόπο όσον αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό των συγκατοικουσών-ντων. Το Δικαστήριο έκρινε ότι από τον Ιούλιο του 2007 ο PB και ο J.S. δεν είναι πλέον αντικείμενο αδικαιολόγητα διαφορετικής μεταχείρισης όσον αφορά τις παροχές επέκτασης της κάλυψης υγείας και ατυχημάτων.

Το Δικαστήριο δεν πείστηκε από το επιχείρημα του P.B. Και του JS ότι η νομική κατάσταση δημιουργούσε ακόμα διακρίσεις, καθώς η τροπολογία είχε καταστήσει δυσκολότερη, την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης με την εισαγωγή πρόσθετων όρων που αυτοί δεν πληρούσαν. Η Σύμβαση δεν εγγυάται την πρόσβαση σε συγκεκριμένες παροχές. Επιπλέον, η προϋπόθεση-ο όρος της ανατροφής παιδιών στο σπίτι ενός ζευγαριού δεν ήταν κατ 'αρχήν αδύνατο για ένα queer ζευγάρι να εκπληρωθεί.

Το Δικαστήριο επιπλέον δεν πείστηκε από το επιχείρημα ότι ο PB και ο J.S. εξακολουθούσαν να υφίστανται διακρίσεις, επειδή οι άνθρωποι για τις οποίες-ους η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης είχε χορηγηθεί πριν από την τροποποίηση συνέχισαν να επωφελούνται από αυτή. Σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη, η παροχή εξακολουθούσε να ισχύει μόνο για πρόσωπα που έχουν περάσει ένα ορισμένο όριο ηλικίας και ότι αλλιώς περιοριζόταν για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Οι εν λόγω συμφωνίες ήταν αποδεκτές λαμβανομένης υπόψη της αρχής του δικαίου ασφάλειας.

Συνεπώς, το Δικαστήριο κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8, από τον Ιούλιο του 2007.


Δίκαιη ικανοποίηση

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Αυστρία υποχρεούται να καταβάλει στον P.B. Και στον JS από κοινού το ποσό των 10.000 ευρώ για μη υλική ζημία-βλάβη.
*1 Υπό τα άρθρα 43 και 44 της Συνθήκης, αυτή η απόφαση-κρίση του δικαστηρίου δεν είναι τελική. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου μετά από την παράδοσή της, οποιοδήποτε συμβαλλόμενη πλευρά μπορεί να ζητήσει να αναφερθεί η υπόθεση στην πλήρη Ολομέλεια του δικαστηρίου. Εάν μια τέτοια αίτηση υποβοβληθεί, μια επιτροπή δικαστίνων-ων εξετάζει εάν η υπόθεση αξίζει περαιτέρω εξέταση. Σε εκείνη την περίπτωση, η πλήρης Ολομέλεια θα ακούσει την υπόθεση και θα εκδόσει μια τελική απόφαση-κρίση. Εάν η αίτηση παραπομπής απορριφθεί, η απόφαση της Ολομέλειας θα γίνει τελική την ημέρα που η αίτηση θα απορρηφθεί.

Μόλις μια απόφαση-κρίση γίνει τελική, διαβιβάζεται στην Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για να επιβλέπει την εκτέλεσής της.

Επιπλέον πληροφορίες για τη διαδικασία εκτέλεσης μπορείται να βρείτε στην: www.coe.int/t/dghl/monitoring/execution.

*2 6 Χώρες μέλη του Σουμβουλίου της Ευρώπης χορηγούν σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια το δικαίωμα να νυμφεύονται-παντρεύονται (Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες-Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία) και 13 έχουν θεσπίσει νομοθεσία καταχωρημένης σχέσης.


http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=871559&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

Η Ιρλανδία, και Ισλανδία προχώρησαν σε γάμο. Τα σύμφωνα συμβίωσης-καταχωρημένες σχέσεις ανάλογα την χώρα είναι από εξισωμένα με το γάμο έως και ελαχιστότατα δικαιώματα (π.χ Ελλάδα που αν και το σύμφωνο συμβίωσης ισχύει μόνο για τα ετερό ζευγάρια, τα δικαιώματα και η προστασία είναι ανύπαρκατα).

«Οι γάτες του Άη Νικόλα»

«Οι γάτες του Άη Νικόλα»

*Στην ευρωπαϊκή εποχή μας απουσιάζει δραματικά στην ελληνική κοινωνία ο διάλογος και η διαπάλη των ιδεών. Η υπεράσπιση πολιτικών θέσεων δεν γίνεται με επιχειρήματα και τεκμήρια. Στη θέση του πολιτικού λόγου που απευθύνεται στην κρίση των πολιτισών και επιχειρηματολογεί, ευρύτατα κυριαρχεί ένας λόγος που απευθύνεται στο συναίσθημα, συνθηματολογεί, μετατρέπει τον πολιτικό συλλογισμό σε ηθική κατηγορία και καταγγέλλει ηθικά τις πολιτικές του αντιπάλους. Με άλλα λόγια καταπατάει την αρχή της ελευθερίας του λόγου, μετατρέποντας την πολιτική κριτική σε ηθική καταγγελία.

*Ο πολιτικός λόγος άρα που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία καλλιεργεί αντιλήψεις βλαβερές και επικίνδυνες γιατί είναι αντίθετες με τη δημοκρατία. Η ηθική καταδίκη στη θέση της πολιτικής κριτικής είναι βασικό χαρακτηριστικό του λόγου των φασισμών. Η ναζιστική εξουσία έκανε τη μεγαλύτερη κατάχρηση αυτού του είδους λόγου, συστηματικά μετατρέποντας την πολιτική κριτική σε ηθική αγανάκτηση. Δεν άσκησε ποτέ κριτική στις πολιτικές-ους της αντιπάλους, αλλά χρησιμοποίησε εναντίον τις τη συκοφαντία συνοδευόμενη από την ηθική καταγγελία, πράγμα που άνοιξε τον δρόμο στη φυσική τις εξόντωση.

*Μέσα στην κρίση των ιδεών που κυριαρχεί βλάπτεται βαθύτατα η κοινωνία από τη συλλήβδην ηθική καταγγελία όλων ανεξαιρέτως των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου. Αυτόκλητες-οι ρήτορες κάθε είδους κάνουν κατάχρηση των αξιών έθνος, πατρίδα, πατριωτισμός και με την ηθική σπίλωση των πολιτικών τις-τους αντιπάλων κερδίζουν ακροατήρια. Η ηθική διάσταση εμποδίζει τις πολίτισες-ες να καταλάβουν πόσες ανοησίες περιέχει αυτή η «πατριωτική» ρητορεία και πόσες θέσεις βλαβερές για την εθνική αυτοεικόνα και επικίνδυνες για τα εθνικά συμφέροντα.

*Η εθνικοφροσύνη άκριτα και αυτόματα μετατρέπει την ορθολογική αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων σε σατανικό προϊόν του Βεελζεβούλ, καθώς η όποια ανόητη είτε επικίνδυνη πολιτική θέση για το έθνος ή την πατρίδα προβάλλεται σαν θρησκευτική δοξασία που αντιμάχεται την «προδοσία». Ετσι η-ο κάθε ρήτορας «πατριώτισα-ης» εύκολα βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και ναρκοθετεί τη δημοκρατία. Στη δημοκρατική και ευρωπαϊκή εποχή μας, «γενιές φαρμάκι», όπως λέει ο Σεφέρης στις Γάτες του Άη Νικόλα, ακόμα σήμερα ποτίζει ο αυταρχισμός και η ιδεολογική βία.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.7.10 στην εφημερίδα τα Νέα, γραμμένο από την κα. Άννα Φραγκουδάκη στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4584906

22 Ιουλ 2010

Αρνητική η παρουσίαση των queer στην τηλεόραση

Οι ΛεΠΑΤ παρουσιάζονται με βάση τα στερεότυπα, ως αστεία ή είναι σχεδόν αόρατες στις τηλεοπτικές εκπομπές για τη νεολαία.

Λεσβίες, πούστηδες, αμφισεξουαλικές και τρανς παρουσιάζονται ρεαλιστικά και θετικά σε μόλις 0,6% των υψηλής τηλεθέασης εκπομπών, σειρών, ταινιών, τηλεοπτικών συζητήσεων διαπιστώνει νέα έρευνα.

Πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα 20.7.10 από την ΜΚΟ Stonewall διαπίστωσε πως συνήθως οι queer είναι σχεδόν αόρατες στα 20 τηλεοπτικά προγράμματα υψηλής τηλεθέασης που απευθύνονται στις νέες της Αγγλίας.

Μόλις 46 λεπτά από τις 126 ώρες προγραμμάτων έδειξαν τις queer θετικά και ρεαλιστικά.

Τα τρία τέταρτα των απεικονίσεων-αναπαραστάσεων περιοριζόταν σε μόνο τέσσερα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών C4 και του ITV1: Α) I am Celebrity ..., Β) Hollyoaks, Γ) Emmerdale και Δ) How to Look Good Naked.

Το BBC1 μετέδωσε 44 δευτερόλεπτα θετικής και ρεαλιστικής εικόνας των queer σε πάνω από 39 ώρες εκπομπών.

Νέες από όλη τη Αγγλία σε συνέντευξη ερευνητριών είπαν ότι οι queer στην τηλεόραση σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζονται με βάση τα στερεότυπα, τα οποία τις οδηγούν σε δυστυχισμένη ζωή, να υφίστανται εκφοβισμό και να απορρίπτονται από τις οικογένειές τις.

Είπαν επίσης ότι στηρίζονται στην τηλεόραση για να μάθουν για τις queer.

O Ben Summerskill, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ Stonewall, δήλωσε: "Φυσικά και είναι θετικό το γεγονός ότι μερικοί από τις πιο δυσάρεστα απεχθείς ανθρώπους, όπως ο Jeremy Clarkson τώρα πια επεεξεργάζεται την εκπομπή του πριν μεταδωθεί".

"Ωστόσο, είναι άξιον απορίας ότι υπάρχει ακόμα σχεδόν ενδημικά λεσβοφοβία και εκφοβισμός στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αγγλίας, όταν, ακόμη και αν οι queer εμφανιστούν σε τηλεοπτικές εκπομπές που τις παρακολουθούν νέες, παρουσιάζονται με ένα υποτιμητικό ή εξευτελιστικό τρόπο".

"Είναι τραγικό το γεγονός ότι το 2010 οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι ακόμη ανάξιοι προς τις νέες με αυτόν τον τρόπο, ιδιαίτερα όταν οι ίδιες οι νέες δηλώνουν ότι θέλουν να δουν τις πραγματικές ζωές των queer στην τηλεόραση".

71% των καθηγητριών-ων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δημοσκόπηση της YouGov (Έκθεση Καθηγητριών, 2009), δήλωσε ότι η αντι-queer γλώσσα στα μέσα ενημέρωσης επηρεάζει τα επίπεδα του λεσβοφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία.

Η νέα έκθεση, “Unseen on Screen” , διαπίστωσε ότι οι μισές από το σύνολο των απεικονίσεων των λεσβιών, πούστηδων, αμφισεξουαλικών και τρανς είναι στερεοτυπικές, συμπεριλαμβανομένου πως οι queer απεικονίζονται ως διασκεδαστικές, επιθετικές ή επιπόλαιες φιγούρες.

Όπου τα προγράμματα που απεικόνιζαν λεσβοφοβία, τα τρία πέμπτα, δεν αμφισβητήθηκαν.

Σε συνέντευξη της έρευνας μια 16χρονη είπε «η τηλεόραση δίνει τη λανθασμένη εικόνα των ΛεΠΑΤ επειδή κάθε εκπομπή δείχνει να ξυλοκοπούνται και να δέχονται διακρίσεις".

"Ποτέ δεν γίνονται δεκτές από την οικογένειά τις. Στην πραγματική ζωή απλά θέλουν ανήκουν σε αυτήν".

Συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση “Unseen on Screen” είναι ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα πρέπει να εργαστούν με την Ofcom και να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για την εξασφάλιση πιο θετικής εικόνας των λεσβιακών χαρακτήρων.

Η έκθεση συνιστά επίσης ότι όσες-οι παράγουν εκπομπές να ανταλλάσουν ορθές πρακτικές σχετικά με το πώς να αναπτύσουν αυθεντικά ΛεΠΑΤ χαρακτήρες στις δραματικές σειρές.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πρέπει επίσης να παρακολουθούν την παραγωγή τους ώστε να εξασφαλίσουν την εκπροσώπηση λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς.

«Αντί αναθεωρημένων παραγωγών όπου οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί ισχυρίζονται ότι απευθύνονται σε νέες, θελήσαμε να επανεξετάσουμε τα προγράμματα που πραγματικά παρακολουθούν», είπε ο Ben Summerskill.

«Η γενιά των αυριανών τηλεθεατισών σαφώς θέλει προγράμματα, τα οποία απεικονίζουν την σύγχρονη Αγγλία με τον τρόπο που πραγματικά είναι".

"Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν αυτόν τον κίνδυνο εμπορικής αποτυχίας και σίγουρα δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν μια παγκόσμια άδεια λειτουργίας στις επόμενες δεκαετίες".

Σημειώσεις
1.Το 20 τηλεοπτικά προγράμματα που περισσότερο παρακολούθησαν από τις νέες (BARB 2009) είναι: 1) Τhe Bill, 2) Coronation Street, 3) Emmerdale, 4) Harry Hill’s TV Burp, 5) I’m a Celebrity…, 6) Piers Morgan’s Life Stories, 7) The X Factor, 8) You’ve Been Framed ( ITV1), 9) Blue Peter, 10) EastEnders, 11) Football Focus, 12) Friday Night with Jonathan Ross, 13) Merlin, 14) the One Show, 15) Strictly Come Dancing (BBC1), 16) Hollyoaks, 17) How to Look Good Naked, 18) The Paul O'Grady Show, 19) The Simpsons (Channel 4 ) και 20) the Show Gadget (Five). To BBC2 δεν είχε καμία εκπομπή που να έφτασε στις 20 κορυφαίες. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της εταιρείας καταγραφής της τηλεθέασης, BARB για τον προσδιορισμό των 20 κορυφαίων εκπομπών.

2.Τη προηγούμενη χρονιά μόνο βίαιες επιθέσεις κατά των ΛεΠΑΤ προβλήθηκαν.Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.7.10 και το μεταφράσαμε από την stonewall στην http://www.stonewall.org.uk/media/current_releases/4510.asp

Η φωτογραφία είναι από την τηλεσειρά L word 3, που έχει λεσβίες θαυμάστριες σε όλες τις χώρες που προβλήθηκε. Στην Ελλάδα προβλήθηκαν μερικα επεισόδεια το 2007 από το κανάλι star μεταξύ 3-4 π.μ και με τεράστια ένδειξη "ακατάλληλου" που απλώνοταν σε όλη την οθόνη. Πολύ σύντομα το κανάλι σταμάτησε την προβολή, στάλθηκαν επιστολές που ρωτούσαν γιατί σταμάτησε η σειρά αλλά ο σταθμός δεν απάντησε ποτέ. Ευαγγελία Βλάμη

Η Irina Shipitko και η Irina Fedotova προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ

Μετά την απόρριψη της αιτήσεως καταχώρησης του γάμου των δύο λεσβιών στη Ρωσία, προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-ΕΔΑΔ.

Η υπόθεση της Irina Fedotova και της Irina Shipitko μπορεί να οδηγήσει σε επαναστατικές αλλαγές στο ρωσικό οικογενειακό δίκαιο.

Το λεσβιακό ζευγάριαπό την Ρωσσία κατέθεσε σήμερα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της άρνησης καταγραφής του γάμου τις στο ληξιαρχείο της Μόσχας.

Η προσφυγή του λεσβιακού ζευγαριού υποστηρίζει πως η άρνηση της Ρωσίας να εγγράψει τον γάμο τις, έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 8 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Κατά την προετοιμασία της προσφυγής, οι δικηγορίνες-οι του λεσβιακού ζευγαριού χρησιμοποίησαν την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ το οποίο στην υπόθεση του αυστριακού γκέι ζευγαριού, Schalk & Kopf, αναγνώρισε ότι ένα λεσβιακό ζευγάρι μπορεί να απολαύσει το ίδιο δικαίωμα σεβασμού της οικογενειακής ζωής όπως ένα ετερό ζευγάρι.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι, πως το ΕΔΑΔ τόνισε ακόμη στην απόφασή πως μελλοντικά θα μπορούσε να ερμηνευθεί το άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, ως διασφάλιση του δικαιώματος του γάμου queer ζευγαριών.

Στην Irina Fedotova και στην Irina Shipitko αρνήθηκαν τη χορήγηση άδειας γάμου στις 12 Μαΐου 2009 με βάση το ότι υπό τον ρωσικό οικογενειακό κώδικα, ο γάμος μπορεί να είναι η ένωση γυναίκας και άνδρα.

Η ρωσική δικαιοσύνη επικύρωσε την άρνηση της σε πρώτο βαθμό στις 6 Οκτωβρίου 2009 χρονιά και κατ' αναίρεση στις 21 Ιανουαρίου 2010.

Στις 23 Οκτωβρίου 2009, η Irina Fedotova και η Irina Shipitko νυμφεύθηκαν με βάση την καναδική νομοθεσία στο Οικογενειακό Δικαστήριο του Βόρειου Τορόντο.

Αργότερα, η ρωσική πρεσβεία του Καναδά αναγνώρισε τη νομιμότητα του πιστοποιητικού γάμου τις. Το λεσβιακό ζευγάρι ανακοίνωσε ότι προτίθεται επίσης να ζητήσει την επίσημη αναγνώριση του γάμου στη Ρωσία υποστηρίζοντας την ύπαρξη κενού στη ρωσική νομοθεσία.

Σε μια συνέντευξη της η Allison Jernow από την Genevabased Διεθνή Επιτροπή Νομικών- Genevabased International Commission of Jurists (ICJ) σχολίασε την αίτηση της λεσβιακού ζευγαριού από την Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ως εξής:

"Νομίζω πως η υπόθεση της Fedotova και της Shipitko έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Στην υπόθεση Schalk & Kopf, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ένα ΛεΠΑΤ ζευγάρι απολαμβάνει την «οικογενειακή ζωή» για τους σκοπούς του άρθρου 8. Ένα λεσβιακό ζευγάρι έχει έτσι την ίδια ανάγκη για τη νομική αναγνώριση και προστασία της σχέσης, όπως κάθε ετερό ζευγάρι".

Σύμφωνα με την κα. Allison Jernow, "Mολονότι το Δικαστήριο έκρινε, με 4-3, ότι η Αυστρία δεν είχε παραβεί τις υποχρεώσεις που υπέχουν το άρθρο 8 και το άρθρο 14, διότι είχε θεσπίσει νομοθεσία για την παροχή των καταχωρημένων συντροφικών σχέσεων, η κατάσταση στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι εντελώς διαφορετική".

"Η Irina Fedotova και η Irina Shipitko δεν έχουν καμία δυνατότητα να αποκτήσουν νομική αναγνώριση της σχέσης τις. Τα οφέλη και τα δικαιώματα που χορηγούνται σε ένα παντρεμένο ζευγάρι τα έχουν απολύτως αρνηθεί σε αυτές".

"Αυτή είναι η αιτία που είναι τόσο ζωτικής σημασίας το Δικαστήριο να ακούσει αυτή την υπόθεση".

Σύμφωνα με τον Ρώσσο ΛεΠΑΤ ακτιβιστή, Nikolai Alekseev, η υπόθεση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ρωσικό οικογενειακό δίκαιο:

"Μετά από μερικά χρόνια όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του, θα έχει επαναστατικό αντίκτυπο στους νόμους του γάμου της Ρωσίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να περάσουν μια νομοθεσία που θα αναγνωρίζει τις ομοερωτικές σχέσεις, ακόμη και αν την ονομάσουν διαφορετικά. Είναι αναπόφευκτο".

Χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο της Gagarinskiy, Μόσχα επικύρωσε την άρνηση καταχώρισης της queer οργάνωσης «Ισότητα Γάμου στη Ρωσία» με το επιχείρημα ότι οι δραστηριότητες της οργάνωσης υποστηρίζοντας την νομιμοποίηση των ομοερωτικών σχέσεων δεν είναι συμβατές με τον ρωσικό οικογενειακό κώδικα που προβλέπει το γάμο μεταξύ γυναίκας και άνδρα.

Θα ασκηθεί έφεση κατά της ετυμηγορίας του Αστικού Δικαστηρίου της Μόσχας και θα προχωρήσουν έως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν χρειαστεί.Το άρθρο το βρήκαμε στις 21.7.10 και το μεταφράσαμε από την GayRussia.Ru

Η Clover Moore, εισήγαγε νομοθεσία για την queer παιδοθεσία

Αυστραλή πολιτικίνα εισάγει νομοσχέδιο για την ΛεΑΤπαιδοθεσία.

Η ανεξάρτητη βουλευτίνα της Αυστραλίας, Clover Moore εισήγαγε νομοθεσία για την ΛεΑΤ παιδοθεσία προς έγκριση στις 24.6.10.

Στη Νέα Νότια Ουαλία Premier, Kristina Keneally, είπε ότι σχεδιάζει να επιτρέψει μια
κατά συνείδηση ψηφοφορία για τη νομοθεσία.

Η κα. Moore έκανε μια δήλωση εκ μέρους της, λέγοντας, "Σήμερα ένα παιδί δεν μπορεί να παιδοθετηθεί από την λεσβία συντρόφισα της μητέρας του παιδιού, αλλά μπορεί να παιδοθετηθεί από την ετερό συντρόφισα-ο της-του γονέα".

Πρόσθεσε, "Σε αντίθεση με τα ετερό ζευγάρια, τα λεσβιακά ζευγάρια δεν μπορούν να παιδοθετήσουν από κοινού. Μία συντρόφισα πρέπει να παιδοθετήσει ως πρόσωπο και η άλλη συντρόφισα δεν έχει καμία νομική υπόσταση ως μητέρα, αφήνοντας το παιδί τις σε νομικό κενό.

"Οι περισσότερες παιδοθεσίες γίνονται από λεσβιακά ζευγάρια και από λεσβίες ως πρόσωπα όπου η μια συντρόφισα φέρνει τα παιδιά στη νέα σχέση. Αυτά τα παιδιά αξίζουν να έχουν γονείς που να αναγνωρίζονται από τη νομοθεσία".

Η κα. Keneally είπε ότι εξέτασε τη νομοθεσία και έδωσε την προσωπική της υποστήριξη στις “αρχές” τις νομοθεσίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έλαβε υπόψη το γεγονός πως υπάρχουν “βαθιά ριζωμένες, αποκλίνουσες απόψεις για το θέμα" το οποίο είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την κοινότητα στο σύνολό της.

Εκπρόσωπος του Farrell Barry O', ηγέτη της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο κ. Farrell O' θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την κατά συνείδηση ψηφοφορία για τη νομοθεσία.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 24.6.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/24/australian-politician-introduces-same-sex-adoption-bill/

21 Ιουλ 2010

Η Paraguay, Uruguay θα πουν ναι, στον quuer γάμο

Η Αργεντινή ψήφισε τη νομιμοποίηση του Queer γάμου την περασμένη εβδομάδα και τώρα μοιάζει πως δύο από τις γειτονικές χώρες θα μπορούσαν με τη σειρά τις να εξετάσουν το ίδιο βήμα.

Queer ομάδες στην Ουρουγουάη και στην Παραγουάη, ασκούν πιέσεις sτα κοινοβούλια να εξετάσουν τις νομοθεσίες ώστε να δώσει στα Queer ζευγάρια τα δικαιώματα του γάμου.

Η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που έκανε το βήμα, η Προεδρίνα της χώρας, Cristina Fernandez de Kirchner αναμένεται να επικυρώσει τη νομοθεσία αύριο.

Αναφορές λένε πως η Ουρουγουάη είναι η πιο πιθανή από τις δύο χώρες να χορηγήσει τα δικαιώματα του γάμου. Επιτρέπει ήδη αστικές ενώσεις-σύμφωνα συμβίωσης, την παιδοθεσία σε queer ζευγάρια, το δικαίωμα οι queer να υπηρετούν αννοικτά στις ένοπλες δυνάμεις και επιχορηγεί τις trans τη δυνατότητα να αλλάζουν νομικά το φύλο τις.

Ο Diego Sempol της ομάδας Ovejas Negras (Μαύρα Πρόβατα) είπε στην εφημερίδα της Αργεντινής “Telam” ότι η ομάδα βρίσκεται σε πολλά υποσχόμενες συνομιλίες με κορυφαίες-ους πολιτικίνες.

Η Παραγουάη είναι λιγότερο πιθανό να κάνει την αλλαγή, με την εκκλησία να μιλά πριν καν να έχει εισαχθεί ένα νομοσχέδιο.

Μια queer ομάδα στη χώρα, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα πιέσει για ένα νομοσχέδιο.

O Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Adalberto Martinez του Αγίου Pedo υποσχέθηκε μια «έντονη εκπαιδευτική εκστρατεία» για τις χριστιανικές αξίες, ενώ ο αντιπρόεδρος της χώρας, Federico Franco είπε πως η γυναίκα και ο άνδρας δημιουργήθηκαν για να αναθρέψουν μια οικογένεια.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/20/uruguay-and-paraguay-could-be-next-to-debate-gay-marriage/

H Ιρλανδία αντιμετωπίζει την απομόνωση των λεσβιών στις αγροτικές περιοχές

Ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει στην Ιρλανδία για την αντιμετώπιση της απομόνωσης των λεσβιών στις αγροτικές κοινότητες.

Το πρόγραμμα “Η Διαφορετικότητα των Lgbt” έχει ως στόχο να συντονίσει τις υπηρεσίες υποστήριξης για λεσβίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεκινά μόλις μια ημέρα αφότου η Προεδρίνα της Ιρλανδίας Mary McAleese υπέγραψε την νομοθεσία για τον queer γάμο-σύμφωνο.

Οι εργαζόμενες για την περιφερειακή ανάπτυξη θα αναζητήσουν στις πιο απομονωμένες περιοχές της χώρας να εντοπίσουν τις ανάγκες των queer και θα συνεργαστούν με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Ο Derek McDonnell, διευθυντής του εισαγωγικού βήματος του προγράμματος, είπε πως οι κυρίαρχες υπηρεσίες δεν μπορούν να παράσχουν επαρκή στήριξη σε λεσβίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κινδύνων στα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Είπε: «Παρά την πρόσφατη πρόοδο για τις queer στην Ιρλανδία, ένας σημαντικός αριθμός εξακολουθεί να βρίσκει δύσκολο το να είναι «ανοικτές» και εξακολουθούν να ζουν στις τοπικές τις κοινότητες. Με αποτέλεσμα την έλλειψη αναγνώρισης πως όλες οι τοπικές κοινότητες αποτελούνται και από λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς.

"Πολλές LGBT μετακινούνται προς Δουβλίνο ή σε άλλες πόλεις, επειδή αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διαδραματίσουν ένα πλήρη ρόλο στη κοινότητα στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν".

Το πρόγραμμα οργανώθηκε με τη συνεργασία 11 queer οργανώσεων και χρηματοδοτείται από την “Atlantic philanthropies”.

Η Pat Carey, υπουργίνα για την κοινότητα, την ισότητα και τις υποθέσεις της Gaeltacht, ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα Times, είπε: "Η ιρλανδική κοινωνία δεν ήταν πάντα υποστηρικτική στις λεσβίες, όπως θα έπρεπε να είναι, ιδίως στις αγροτικές περιοχές της Ιρλανδίας".

"Οι νέες queer που αισθάνoνται απομονωμένες στις αγροτικές κοινότητες, και αδυνατούν να είναι οι εαυτές τις και να πιστέψουν στην εαυτή τις, συχνά αναγκάζονται να μετακομίσουν στις πόλεις".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.7.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/20/irish-programme-launched-to-tackle-lgbt-isolation/