30 Ιουν 2010

Η Χάρτα των Θεμελειωδών Δικαιωμάτων πρέπει να γίνει πραγματικότητα

Η Επιτρόπισα κα Viviane Reding:

Η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πρέπει να γίνει πραγματικότητα για τις πολίτισες-ες της ΕΕ

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22.6.10 το πρωί, η ευρωπαία επιτρόπισα για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια δήλωσε ότι είναι πρόθυμη ώστε να γίνει η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πραγματικότητα για τις πολίτισες-ες της ΕΕ.

Σήμερα και χθες, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών διοργάνωσε δημόσια ακρόαση σχετικά με τον αντίκτυπο της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Η Επιτρόπισα κα Reding περιέγραψε πως η Χάρτα καθίσταται νομικά δεσμευτική (με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας), ως "μια σημαντική ανακάλυψη στην «νομοθεσία της ΕΕ, επιμένοντας ότι θα πρέπει τώρα να γίνει «μια πυξίδα για το σύνολο του Σώματος των Επιτροπισών-ων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο "κατά την εκπόνηση της κοινοτικής νομοθεσίας.


Ανήγγειλε ότι η Επιτροπή θα εκπονήσει μια επίσημη επικοινωνία σχετικά με την εφαρμογή της Χάρτας γύρω στον Οκτώβριο 2010, η οποία θα συνοδεύεται από ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή της και θα συζητήται κάθε χρονιά στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Επιπλέον, η Επιτρόπισα διευκρίνησε πως, όταν η Επιτροπή θα θεωρεί-μελετά διαφορετικές επιλογές για τη νομοθεσία της ΕΕ στο μέλλον (μια διαδικασία γνωστή ως εκτίμηση των επιπτώσεων), θα συμπεριλαμβάνει πλέον και το κεφάλαιο των θεμελιωδών δικαιωμάτων που θα εξηγεί-εκθέτει "το βαθμό προσβολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και την αναγκαιότητα μιας τέτοιας παρέμβασης".

Η Viviane Reding κατέληξε στο συμπέρασμα, τονίζοντας πως η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πρέπει να γίνει πραγματικότητα για τις πολίτισες-ες της ΕΕ, και ότι αυτό απαιτεί από την Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και τις Χώρες μέλη να συνεργαστούν με αυτό το νέο νομικό μέσο.

Το άρθρο 21 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ορίζει ότι «Απαγορεύεται κάθε διάκριση για οιοδήποτε αιτία, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού απαγορεύεται".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.6.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.lgbt-ep.eu/news-stories/charter-of-fundamental-rights-must-become-a-reality/

Έγγραφο εργαλείων του Συμβουλίου της ΕΕ για τις ΛεΠΑΤ

Στις 8 Ιουνίου 2010 η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ενέκρινε ένα έγγραφο εργαλείων για την προώθηση και προστασία της απόλαυσης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές-ους και τρανς (ΛεΠΑΤ).

ILGA-Europe ήταν μία από τις κινητήριες δυνάμεις του εγγράφου εργαλείων, συμβούλεψε την ομάδα εργασίας κατά τη διαδικασία της ανάπτυξής της, και συνέβαλε ενεργά στο περιεχόμενό των εργαλείων.

Το έγγραφο έχει ως στόχο να παρέχει στο προσωπικό στην έδρα της ΕΕ, στις πρωτεύουσες των Χωρών μελών της ΕΕ, τις Αντιπροσωπείες της ΕΕ, Αντιπροσωπείες και Πρεσβείες ένα λειτουργικό σύνολο εργαλείων που θα χρησιμοποιούνται σε επαφές με τρίτες χώρες, καθώς και με διεθνείς οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών-ων, προκειμένου για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι ΛεΠΑΤ στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης του. Επιδιώκει να μπορέσει η ΕΕ να αντιδράσει δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛεΠΑΤ και στις διαρθρωτικές αιτίες πίσω από αυτές τις παραβιάσεις. Με τον τρόπο αυτό, το έγγραφο εργαλείων θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση και υποστήριξη της πολιτικής τής ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.

Το έγραφο εργαλείων είναι διαθέσιμο από τις 17.6.10 στην αγγλική εδώ

«Αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι!»

«Αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι!»

Την είδηση του γάμου της πρωθυπουργού της Ισλανδίας Γιοχάνας Σιγκουρνταρντότιρ με την συντρόφισά της Γιοανίνα Λεοσντότιρ, την άκουσα σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων παρέα με τη γιαγιά μου! Δεν είπα λέξη, ένα νεύμα μου με ανασηκωμένα τα φρύδια, ήταν αρκετό για να την κάνει να αναφωνήσει «Πώς αλλιώς; Αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι… Ελύτης για να ξέρεις!»

Φαίνεται πως ζω το τέλος πολλών εποχών μαζί, με πιο ανώδυνο και ίσως ελπιδοφόρο, το τέλος της εποχής που η γιαγιά μου αναφωνούσε «Τα ύστερα του κόσμου!», στο άκουσμα τέτοιων ειδήσεων. Για να είμαι ειλικρινής μέχρι αυτήν της την αντίδραση, δεν είχα κάνει καμία σκέψη για τους ΛεΠΑΤ γάμους. Τις έκανα όλες μαζεμένες το βράδυ που μας πέρασε.


Η απόρριψη μια αγάπης που ζει και βασιλεύει, έγκλημα δεν είναι; Είμαι ρομαντική; Και αν ναι, κινδυνεύω από κάτι; Αν υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που στ’ αλήθεια αγαπιούνται, δεν είναι δίκαιο να πράξουν αυτό που θέλουν; Έπειτα αν ο γάμος είναι που κάνει ένα ζευγάρι νόμιμο (και αν το ζευγάρι για χ λόγους θέλει να λέγεται νόμιμο), τότε η επισημοποίηση μιας ΛεΠΑΤ σχέσης γιατί να μην είναι απλά μια διαδικασία – δικαίωμα του ζευγαριού; Νομίζω πως όχι μόνο σήμερα, μα από πάντα, θα έπρεπε να καταδικάζουμε τις σχέσεις που αναπαράγουν υποκρισία. Τις μίζερες σχέσεις, τους γάμους ανάγκης, τις συμβιώσεις που μοιάζουν με αναγκαστική προσγείωση σε κοντινό αεροδρόμιο (όπου όλα υπό έλεγχο)… Το «θα σε αποκαταστήσω» γιατί «σε έχω εκθέσει», είναι μια αφορμή για δεύτερες σκέψεις, περισσότερο από τους ΛεΠΑΤ γάμους.


Ναι, το κανονικό είναι τα κορίτσια να παντρεύονται αγόρια και να κάνουν παιδιά και ξέρω πως αρκετές-οι θα πείτε ότι ισοπεδώνω τα περισσότερα, αν όχι όλα. Ξέρω επίσης ότι όπου να’ ναι θα με πάρει τηλέφωνο η κολλητή μου, για να μου τα χώσει αφού πρώτα με ρωτήσει πώς θα εξηγήσει στην κόρη της, ότι η μαμά παντρεύτηκε τον μπαμπά αλλά υπάρχουν και μαμάδες που παντρεύονται μαμάδες και ότι παρ’ όλα αυτά, εκείνη πρέπει να κάνει όταν μεγαλώσει αυτό που έκανε η μαμά με τον μπαμπά και όχι το άλλο… Τα παιδιά μας έχουν να ζήσουν πολλές ανατροπές, περισσότερα «αντίο» δεδομένων από αυτά που ζήσαμε εμείς. Και επειδή τα παιδιά μας εμείς τα μεγαλώνουμε, νομίζω πως είναι μια καλή αφορμή να σκεφτούμε περισσότερους τρόπους, επιχειρήματα, λόγια ώστε να τα ξεσκαλώσουμε από τα δικά μας προπατορικά αμαρτήματα. Να γίνουμε πιο εφευρετικές-οι όταν εξηγούμε γιατί θέλουμε από αυτά να πράξουν το «κανονικό».


Στο κάτω κάτω αυτό που θέλουμε είναι να 'ναι ευτυχισμένα, σκεπτόμενα και όχι φοβισμένα, ευαίσθητα, ικανά να κατανοούν και να συγχωρούν (τρομάζω όταν σκέφτομαι πόσα πρέπει να μας συγχωρήσουν), να μην εξαρτώνται, να στέκουν στα κάτω άκρα τους, να μην αναγνωρίζουν καμιά πεπατημένη. Τι από όλα αυτά είμαστε εμείς;


Το άρθρο το βρήακμε στις 30.6.10 γραμμένο από την Στέλλα Αλαφούζου http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=1041880146061070034

Η φωτογραφία είναι έργο του Henri de Toulouse Lautrec "les deux amies= Οι δύο φίλες-ερωμένες" 1895.

Τολμήστε κ. Καστανίδη

Τολμήστε κ. Καστανίδη

Η είδηση πρέπει να συζητήθηκε περισσότερο εκτός Ισλανδίας, παρά στο εσωτερικό της χώρας που τσαλαβουτάει στη χρεοκοπία. Οπως γράφει και η Στέλλα Αλαφούζου, η πρωθυπουργός της χώρας νυμφεύθηκε την αγαπημένη της, αμέσως μόλις ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου. Εννοείται πως στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας περιλαμβάνεται και το σύμφωνο συμβίωσης, απλώς οι Ισλανδές-οι είπαν να υιοθετήσουν και το αυτονόητο. Αλλωστε γάμος και σύμφωνο συμβίωσης μικρή διαφορά έχουν ως προς την ουσία στη νομική φύση της συμβίωσης.

Η είδηση δεν νομίζω να σόκαρε και καμία-ναν στην Ευρώπη. Στις περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει σύμφωνο συμβίωσης για τα άτομα του ιδίου φύλου, βάζοντας τη λογική πάνω από ταμπού και προκαταλήψεις. Οι αναστολές της Εκκλησίας και του συντηρητικού κομματιού της κοινωνίας μπορούν να κάνουν στην άκρη όταν μία-ένας άνθρωπος αποφασίζει να δώσει τη σύνταξη της στην άνθρωπο με την οποία-ο ζει εδώ και χρόνια, αλλά ο νόμος δεν της επέτρεπε την παραμικρή σχέση.

Η Ελλάδα αρνείται εδώ και χρόνια να αναγνωρίσει στις-στους ΛεΠΑΤ τα στοιχειώδη. Εντάξει, ας μείνει στην άκρη ο γάμος. Αλλά το σύμφωνο συμβίωσης έπρεπε ήδη να έχει παραχωρηθεί ως δυνατότητα. Υποτίθεται, λέει, πως αντιδρά η κοινωνία, δεν είναι έτοιμη ακόμα. Ε, η κοινωνία δεν ήταν επίσης έτοιμη όταν αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία και θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος. Η κοινωνία ασχολήθηκε και με την καύση των νεκρών περισσότερο από όσο έπρεπε. Εκτός των άλλων, αυτή δεν είναι η δουλειά των πολιτικών ηγεσιών; Να τολμούν και να τέμνουν. Ο κ. Καστανίδης οφείλει να αναλάβει μία πρωτοβουλία που θεσμικά απευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό συμπατριωτισών-ων μας. Θα μου πείτε, αυτό είναι το θέμα τώρα; Και εγώ θα σας απαντήσω ότι δεν έπρεπε καν να είναι θέμα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.6.10 γραμμένο από τον Κώστα Γιαννακίδη, στην http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=3045&reftab=37

29 Ιουν 2010

Πρώτη νυμφεύθηκε η Ισλανδή Πρωθυπουργίνα, Johanna Sigurdardottir

Η Ισλανδή Πρωθυπουργίνα νυμφεύθηκε καθώς ο ΛεΠΑΤ γάμος τέθηκε σε ισχύ

Η ανοιχτά λεσβία Πρωθυπουργίνα Ισλανδίας κα., Johanna Sigurdardottir, νυμφεύθηκε επίσημα την μακροχρόνια συντρόφισά της, Jonina Leosdottir.

Η νομοθεσία η οποία επιτρέπει στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια να συνάπτουν γάμους τέθηκε σε ισχύ στις, 27 Ιουνίου, μετά από ομόφωνη απόφαση έγκρισης του κοινοβουλίου της Ισλανδίας στις 12 Ιουνίου.

Η Πολιτική Ένωση-Σύμφωνο Συμβίωσης για ΛεΠΑΤ ζευγάρια εγκρίθηκε αρχικά, στην Ισλανδία τη χρονιά 2002, που έδωσε στα ΛΕΠΑΤ ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα και οφέλη με τα ετερό ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο.

Ήταν με βάση την τότε νομοθεσία που η Πρωθυπουργίνα κα. Sigurdardottir και η κα. Leosdottir επισημοποιήσαν πρώτες την σχέση τις, τώρα πάλι πρώτες μετέτρεψαν το Σύμφωνο Συμβίωσης σε γάμο στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.

Η 68χρονη Πρωθυπουργίνα, κα. Sigurdardottir, η οποία ανέλαβε την διακυβέρνηση τον Φεβρουάριο 2009, ζει μαζί με τη 50χρονη συγγράφισα, κα. Leosdottir, εδώ και πολλές χρονιές.

Η Ισλανδία, μια πολύ κοσμική και φιλελεύθερη χώρα, νομιμοποίησε τον λεσβιασμό-ομοερωτισμό την 1940.

Την 1992, η ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης – άμοιβαίως συναινουσών-ντων προσώπων, λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς και ετερό - ορίστηκε η ηλικία 14 ετών.

Την ίδια χρονιά, οι διακρίσεις σε αγαθά και υπηρεσίες, εξ' αιτίας τού σεξουαλικού προσανατολισμού ήταν παράνομες, καθώς και οι απειλές, επιθέσεις, παρωδία-κοροϊδία ή δυσφήμιση για την ίδια αιτία-λόγο.

Το Συμφωνο Συμβίωσης απέκτησε νομική ισχύ το 1996.

Η πρωτεύουσα της χώρας, το Ρέικιαβικ, έχει τη δική της ΛεΠΑΤ σκηνή, παρά το σχετικά μικρό πληθυσμό και Ημέρα Υπερηφάνειας με παρέλαση στην πόλη κάθε Αύγουστο.

Η κα. Sigurdardottir είναι η πρώτη στην υφήλιο - και μέχρι σήμερα, η μόνη – ανοιχτά λεσβία Πρωθυπουργίνα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 28.6.10 καιτο μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/28/icelandic-pm-weds-as-gay-marriage-legislation-comes-into-effect/

Ανάκτηση εμπιστοσύνης

Ανάκτηση εμπιστοσύνης

Πρόσφατη κοινωνική έρευνα που διενεργήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέδειξε ότι οι Ελληνίδες και οι Eλληνες κρατάμε τα σκήπτρα στη δυσπιστία, τόσο απέναντι στους θεσμούς (πολιτική, ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αστυνομία, νόμους) όσο και απέναντι στις συμπολίτισες-ες μας. Αν το σκεφτεί καμιά, αυτή η βαθιά ριζωμένη δυσπιστία είναι μια ομπρέλα όλων των κακοδαιμονιών της πολιτικής μας ζωής και μια τορπίλη στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.

Σε θεσμικό επίπεδο: ελάχιστες-οι πιστεύουμε ότι ο νόμος θα τηρηθεί και έτσι εύκολα τον καταπατούμε ή ότι οι πολιτικίνες-οι μπορούν να σκεφτούν το κοινό καλό κι έτσι ψηφίζουμε με κριτήριο το καλύτερο ρουσφέτι. Φοροδιαφεύγουμε με τη βολική δικαιολογία ότι το δημόσιο χρήμα διασπαθίζεται. Οι πολλές-οι εξαγοράζουμε την ανοχή των λίγων που διαθέτουν την πολιτική και οικονομική εξουσία απέναντι στις μικροαπατεωνιές μας, παρέχοντας την ανοχή μας στις δικές τις-τους μεγάλες απατεωνιές.

Σε κοινωνικό επίπεδο: είμαστε πεπεισμένες-οι ότι η έμπορος θα μας πουλήσει τη χειρότερη ποιότητα στην υψηλότερη τιμή και η επαγγελματίας θα αφήσει τη δουλειά μας μισή, ότι η δημόσια υπάλληλος θα μας καθυστερήσει όσο μπορεί και ότι η ιδιωτική θα μας μιλήσει με αγένεια. Και άρα τις δικαιολογούμε ή φερόμαστε ανάλογα η καθεμία στο πόστο της, κατηγορώντας πάντα τις άλλες-ους και ποτέ την σταθερά αναμάρτητη εαυτή μας.

Πώς σπάει αυτός ο φαύλος κύκλος; Μόνο μέσω ανάληψης της προσωπικής και συλλογικής μας ευθύνης. Ας σκεφτούμε ότι κανένας θεσμός δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα χωρίς τις ανθρώπους που τον υπηρετούν με ακεραιότητα. Και, αντιστρόφως, ότι καμία άνθρωπος δεν μπορεί να πετύχει κάτι εκτός λειτουργικών θεσμών. Εμπιστοσύνη στους θεσμούς σημαίνει αναγνώριση ότι αυτοί σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να υπηρετούν το κοινό όφελος. Αν αυτό δεν ισχύει, μια λύση είναι να τους ξεχαρβαλώσουμε και μια άλλη να τους αλλάξουμε. Σε μια δημοκρατική Πολιτεία το δεύτερο είναι εφικτό και προτιμητέο. Το να στρεφόμαστε κατά των θεσμών συλλήβδην, της Βουλής, της πολιτικής, των νόμων, μόνον τις εκτός νομιμότητας και δημοκρατικής νομιμοποίησης ισχυρές-ους ευνοεί.

Η εμπιστοσύνη στις ανθρώπους πρώτα εμπνέεται και μετά αξιώνεται. Αυτό είναι το καθημερινό στοίχημα: να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη η μία στην άλλη-ο. Και αντιστοίχως, να προσδοκούμε και να απαιτούμε από την άλλη -από την-τον πρωθυπουργό και τις υπουργούς, από την προϊσταμένη και την επιχειρηματία μέχρι την πλανόδια πωλήτρια και την ασκούμενη δημόσια υπάλληλο- να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στα καθήκοντα που συνεπάγεται ο θεσμός που υπηρετεί. Παράλληλα να αξιολογούμε την καθεμία χωριστά, το έργο και την ποιότητά της και να επιμερίζουμε ευθύνες κατ’ αναλογία με την εξουσία της καθεμιάς, πέρα από απαξιωτικές γενικεύσεις που ευνοούν πάντα τις χειρότερες, γιατί τις δικαιώνουν, εμφανίζοντας τη συμπεριφορά τις ως αυτονόητη και απαξιώνοντας όσες-ους προσπαθούν. Ν’ αγαπάμε την ευθύνη. Να λέμε «εγώ μονάχη μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω» (Καζαντζάκης, Ασκητική).


Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.6.10 στην εφημερίδα Έθνος, γραμμένο από τη Λίνα Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11374&subid=2&pubid=17412948

28 Ιουν 2010

Δημοσιοποίηση όσων υπέγραψαν κατά του γάμου των λεσβιών στις Ην. Πολιτείες

Όσες-οι υπέγραψαν, υπογράφουν ενάντια στο λεσβιακό γάμο δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν την ανωνυμία τις, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ην.Πολιτειών

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ην. Πολιτειών απεφάνθη χθες ότι αυτές-οι που υπέγραψαν -υπογράφουν αιτήσεις δημοψηφίσματος δεν μπορεί πλέον να είναι σε θέση να το κάνουν ανώνυμα. Με τον τρόπο αυτό, το Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς τής κατά ομάδας των  δικαιωμάτων των λεσβιών, η οποία υποστήριξε πως η απόφαση αντιβαίνει την Πρώτη Τροποποίηση προστασίας της πολιτικής έκφρασης.

Με 8 υπέρ προς 1 κατά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε ότι οι χώρες- κράτη διαθέτουν έγκυρη αιτία να δημοσιοποιούν τα ονόματα στην κοινωνία-κοινό. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Justice John Roberts έγραψε ότι «βοηθά στο να διασφαλιστεί πως, οι μόνες υπογραφές που υπολογίζονται είναι αυτές που θα έπρεπε, και πως τα μόνα αιτήματα (που θα γίνουν αποδεκτά) για δημοψηφίσματα είναι εκείνα που θα συγκεντρώσουν αρκετά έγκυρες υπογραφές.

«Η δημοσιοποίηση ευνοεί επίσης τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στην εκλογική διαδικασία σε βαθμό που άλλα μέτρα δεν μπορούν".

Η απόφαση ερωτήθηκε ειδικώς από εκείνες-ους που υπέγραψαν μια αίτηση, με την ελπίδα της αναιρέσεως της νομοθεσίας η οποία επιτρέπει στα λεσβιακά ζευγάρια να έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης-Καταχωρημένη σχέση Συμβίωσης. Οι καταγγέλλουσες-ντες δήλωσαν ότι ανησυχούν πως λεσβιακές ομάδες μπορεί να τις παρενοχλήσουν, να αναρτήσουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις τις στο Διαδίκτυο και να ενθαρρύνουν τις υποστηρίκτριες-ες τού νόμου να κάνουν το καθήκον τις.

Ωστόσο, ο Δικαστής Antonin Scalia δήλωσε ότι δεν υπάρχει Πρώτη Τροπολογία προστασία στο Σύνταγμα να επικαλεσθούν οι αμφισβητίες.
Η εν λόγω υπόθεση αφορούσε σε έναν νόμο 2009 της Ουάσιγκτον που δίνει στα λεσβιακά ζευγάρια και οι άνω των 65 ετών να καταχωρηθούν ως Συντρόφισες-οι. Ανεπίσημα γνωστή ως νομοθεσία "τα πάντα εκτός γάμου", οι διαφωνούσες προσπάθησαν να την καταργήσουν. Στις προσπάθειες τις, κατάφεραν να συγκεντρώσου ένα σημαντικό αριθμό των υπογραφών – ικανό για να γίνει Δημοψήφισμα 71 σχετικά με την ψηφοφορία.


Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, λεσβίες και ομάδες υπέρ των λεσβιών επεδίωξαν να αποκτήσουν τα ονόματα των υπογραφουσών-ντων, με την επίκληση της νομοθεσίας της Ουάσιγκτον για τα δημόσια αρχεία. Υποστηρίζοντας πως είναι εναντίον των συνταγματικών δικαιωμάτων τις, το ότι ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση, η οποία παρέμεινε σε ισχύ, ενώ η υπόθεση κρίθηκε. Ωστόσο, η νομολογία αυτή επιβεβαιώθηκε το Νοέμβριο.

Με την ανατροπή της υπόθεσης, ο Δικαστής Samuel Alito, δήλωσε ότι αν και είχε τη γνώμη της πλειοψηφίας, όσες-οι υπέγραψαν την αίτηση για δημοψήφισμα δεν θα μπορούσαν να αναμένουν προστασία της ιδιωτικής ζωής και πως συμερίζεται με συμπάθεια τις ανησυχίες τις.


Το άρθρο το βρήκαμε 25.6.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/25/signers-of-ballots-against-gay-marriage-may-no-longer-remain-anonymous-us-supreme-court-rules/

Στην φωτογραφία είναι το πρωτοπόρο λεσβιακό ζευγάρι που νυμφεύθηκε πρώτο στο Σαν Φραντζίσκο-San Francisco στις 16.6.08. Είναι η 87χρονη Del Martin και η 83χρονη Phyllis Lyon, δυό λεσβίες ακτιβίστριες. Ο γάμος τις έγινε μια μέρα πριν από την έναρξη των γάμων στην Καλιφόρνια, στο τελετουργικό του πολιτκού γάμου τις ακούστηκε για πρώτη φορά το: "I now pronounce you wife and wife" "Σας ανακυρήσσω σύζυγο και σύζυγο"

27 Ιουν 2010

Απόφαση ΕΔΑΔ στην υπόθεση Schalk και Kopf κατά Αυστρίας

Aπόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση του ΛεΠΑΤ γάμου.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
"Η συμβίωση ΛεΠΑΤ ζευγαριών που ζουν σε μια σταθερή εκ των πραγμάτων- de facto σχέση, εμπίπτει στην έννοια της" οικογενειακής ζωής ", όπως ακριβώς θα ήταν και η σχέση ενός ετερό ζευγαριού που συμβιώνει".

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση των Schalk και Kopf κατά Αυστρίας και αποφάνθηκε ότι η Αυστρία δεν παρέβη το άρθρο 12 (δικαίωμα γάμου), μη επιτρέποντας στο ΛεΠΑΤ ζευγάρι να συνάψει γάμο.

Παρ' όλα αυτά, τρεις από τις επτά δικαστίνες-ες θεώρησαν ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και πως η Αυστρία είχε την υποχρέωση να εισαγάγει νομοθεσία που να κατοχυρώνει την Σχέση Συμβίωσης πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010.


Το θετικό είναι ότι, το Δικαστήριο αναγνώρισε «την ταχεία εξέλιξη των κοινωνικών στάσεων απέναντι ΛεΠΑΤ ζευγάρια έλαβε χώρα σε πολλές χώρες μέλη καθώς και ένας σημαντικός αριθμός χωρών έχει προσφέρει νομική αναγνώριση στα ζευγάρια του ίδιου φύλου».

ILGA-Europe χαιρετίζει το συμπέρασμα του Δικαστηρίου ότι «η συμβίωση ζευγαριών του ιδίου φύλου που ζουν σε μια σταθερή σχέση, εμπίπτει στην έννοια της «οικογενειακής ζωής», όπως ακριβώς θα ήταν και η σχέση ενός ετερό ζευγαριού που συμβιώνει" σε Συμφωνία με την παρέμβαση του καθηγητή Robert Wintemute εξ ονόματος της ILGA-Europe. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μετατόπιση της συλλογιστικής του Δικαστηρίου, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει τις ΛεΠΑΤ ενώσεις-σχέσεις ως οικογένειες στη βάση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο έκανε, επίσης, μια σημαντική αναφορά στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τόνισε ότι το άρθρο 9 σχετικά με το δικαίωμα του γάμου, δεν αναφέρεται σε γυναίκες και άνδρες. Ακολούθως, το Δικαστήριο είπε ότι «δεν θεωρεί πλέον ότι το δικαίωμα σύναψης γάμου όπως αναφέρεται στο άρθρο 12 [της ΕΣΑΔ], πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιορίζει το γάμο μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού φύλου".

O Martin K.I. Christensen εκ μέρους της ILGA είπε:
"Η σημερινή απόφαση αντανακλά μια αναδυόμενη ευρωπαϊκή συναίνεση. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες παρέχουν νομική αναγνώριση των συντροφισών-ων του ιδίου φύλου, η Ευρώπη στο σύνολό της είναι σε σταδιακή μετάβαση προς την πλήρη ισότητα των ΛεΠΑΤ οικογενειών. Είναι απογοητευτικό σε αυτή την υπόθεση πως το Δικαστήριο διατήρησε μια λιγότερο δραστική προσέγγιση και περιορίστηκε να αναφέρει ότι το θέμα επαφίεται, στην νομική αρμοδιότητα των χωρών μεμονομένα.

Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι το Δικαστήριο έκανε διάφορες σημαντικές δηλώσεις οι οποίες τελικά θα χρησιμεύσουν για την προώθηση των νόμιμων δικαιωμάτων των ΛεΠΑΤ οικογενειών. Ελπίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον το Δικαστήριο θα προχωρήσει περισσότερο προς τα εμπρός όσον αφορά την αναγνώριση της απόλαυσης των ίσων δικαιωμάτων που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα ζευγάρια του ιδίου φύλου».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.6.10 και το μεταφράσαμε, από την ILGA στην http://www.facebook.com/profile.php?id=100001247328071#!/note.php?note_id=410654431892&id=11494607341

25 Ιουν 2010

Πρόστιμο σε ένορκο της δίκης Κορκονέα

Πρόστιμο σε ένορκο της δίκης Κορκονέα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα υποχρεωθεί να βάλει η ένορκος που επικαλούμενη προβλήματα υγείας ζήτησε να κατέβει από την έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσα και να μην συμμετέχει στην απόφαση για την ποινική μεταχείριση των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Και οι δύο γιατροί του νοσοκομείου της Αμφισσας που την εξέτασαν δεν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην της επιτρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά της. Μετά από αυτή τη διαβεβαίωση, η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου ανακοίνωσε την «τιμωρία» της ενόρκου ,η οποία από χθες, όπως και για κάθε άλλη συνεδρίαση μέχρι την έκδοση της απόφασης θα πρέπει να πληρώνει 180 ευρώ τη φορά. Πρόστιμο που με τις προσαυξήσεις ανεβάζει την «ταρίφα» της ποινής στα 300 ευρώ ανά συνεδρίαση, ενώ είναι υποχρεωμένη να πληρώσει επιπλέον άλλα 120 ευρώ για την πρώτη μέρα της απουσίας της.

Επιπλέον, οι δικαστές αποφάσισαν να διαβιβάσουν αντίγραφα των πρακτικών στην Εισαγγελία της Αμφισσας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιώτες γιατροί που υπέγραφαν τις γνωματεύσεις που προσκόμισε η ένορκος για να στοιχειοθετήσει το πρόβλημα υγείας της, έχουν διαπράξει το αδίκημα της έκδοσης ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών με την ίδια ως ηθικό αυτουργό της αξιόποινης πράξης.

Η δικαστική λειτουργός δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη συμπεριφορά της ενόρκου, η οποία, όπως αποδείχθηκε απουσίαζε χωρίς νόμιμο λόγο παρατηρώντας ότι θα έπρεπε να είναι τιμή της η συμμετοχή σε μία τέτοια δίκη και η συμβολή της στην έκδοση μίας δίκαιης απόφασης. Εκείνη όμως, αντ΄αυτού ταλαιπώρησε τους παράγοντες της δίκης και ενέπαιξε το δικαστήριο, πρόσθεσε η πρόεδρος, σε αντίθεση με έναν ακόμη από τους τακτικούς ενόρκους, ο οποίος παρά την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας της μητέρας του ήταν συνεπής στην παρουσία του χθες το πρωί στο ακορατήριο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.6.10 στην εφημερίδα τα Νέα, γραμμένο από την Μίνα Μουστάκα http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4581290

23 Ιουν 2010

Η Lara Goldie αυτοκτόνησε λόγω λεσβοφοβίας

Λεσβία αστυνομικίνα κατηγόρησε συναδέλφισες-ους σε σημείωμα που άφησε πριν την αυτοκτονία της.

Μια λεσβία αστυνομικίνα που βρέθηκε νεκρή στις 12.6.10,κατηγόρησε τις συναδέλφισές-ους της στην Metropolitan αστυνομία για λεσβοφοβία και εκφοβισμό σε ένα τετρασέλιδο σημείωμα πριν αυτοκτονήσει.

Όπως αναφέρεται σε Δημοσίευμα της εφημερίδας Sun σήμερα, η ανοιχτά λεσβία Lara Goldie, 28 χρονών, ισχυρίστηκε προσωπικό των Δυνάμεων στην ακαδημία Hendon ήταν αντι-λεσβιακό.

Οι κατηγορίες καταλαμβάνουν μία μόνο παράγραφο της μεγάλης επιστολής αυτοκτονίας, αλλά κάνει συγκεκριμένες αναφορές οι οποίες ανάγκασαν τώρα τη Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων της Αστυνομίας Metropolitan να ξεκινήσει μια εσωτερική έρευνα.

Ωστόσο, πηγές τής Αστυνομίας Metropolitan αρνήθηκαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Επεσήμαναν επίσης ότι δεν είχαν γίνει οποιεσδήποτε καταγγελίες λεσβοφοβίας πριν το θάνατό της.

Το σώμα της Goldie βρέθηκε να κρέμεται στο σπίτι της στη Hackney, στο Ανατολικό Λονδίνο, στις 10:30 π.μ. την Κυριακή από μια γειτόνισσα.

Εκπρόσωπος της Met, δήλωσε: «Ο θάνατός της δεν αντιμετωπίζεται ως ύποπτος. Είναι τραγικό το γεγονός ότι μια νεαρή αξιωματικίνα πέθανε.

"Σε αυτή τη θλιβερή και δύσκολη στιγμή, οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της, τις φίλες-ους και τις συναδέλφισες-ους."


17.6.10

Η λεσβία Clare Dimyon θα γίνει Μέλος της Αγγλικής Αυτοκρατορίας

Λεσβία ακτιβίστρια συμπεριλήφθηκε στην τιμητική λίστα διάκρισης της Βασίλισσας.

Μία κορυφαία λεσβία ακτιβίστρια έχει συμπεριληφθεί στην τιμητική λίστα των γενεθλίων της βασίλισσας, αυτόν τον μήνα.

Η λεσβία ακτιβίστρια για την διεθνή Υπερηφάνεια- Pride, Clare Dimyon πρόκειται να γίνει Μέλος της Αγγλικής Αυτοκρατορίας- MBE - για την προώθηση των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η κα Dimyon έγραψε ιστορία την 2008, πείθοντας τις αγγλικές πρεσβείες σε όλη την Ευρώπη να αναρτήσουν τη σημαία με τα χρώματα της ίριδας, ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας που δεν έχουν ΛεΠΑΤ δικαιώματα κατοχυρωμένα στη νομοθεσία τις.

"Ήμουν τόσο αναστατωμένη να ακούσω τι συνέβη στην Ημέρα Υπερηφάνειας -Pride 2006 στη Ρίγα, που έκανα κράτηση πτήσης για την Ημέρα Υπερηφάνειας - Pride 2007 ", είπε στη DIVA.

Αργότερα ξεκίνησε τον 10.000 μιλίων γύρο Αλληλεγγύης στην Ημέρα Υπερηφάνειας στη κεντρική και ανατολική Ευρώπη, τον γύρο "Υπερήφανη -Ελπίδα" γύρω από τις πόλεις.

Έμαθε για πρώτη φορά για την τιμή που θα της γίνει, ενώ ήταν στη Λετονία. "Ήμουν στη Ρίγα, έτσι όταν το γραφείο πρωτοκόλλου επικοινώνησε μαζί μου, νόμιζα ότι είχα προσβάλει κάποια πρέσβυρα-η ή πως προσπαθούσαν να μου πουν ότι κάποια-ος από την οικογένειά μου ήταν νεκρή ή πεθαίνει!

"Ένιωσα υπερήφανη, αλλά πολύ περισσότερο σοκαρισμένη, το ξέρω εδώ και δύο μήνες περίπου, αλλά ακόμη δεν μπορώ να συνηθίσω στην ιδέα".

Η 45 χρονη κα. Dimyon, ελπίζει πως ως MBE θα βοηθήσει στο να επιστήσει περισσότερο την προσοχή στις ΛεΠΑΤ κοινότητες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

"Πάνω από όλα, θέλω να καταλάβουν ότι αυτό είναι πραγματικά προς τιμήν τις. Είμαι απλώς μια επισκέπτρια στις παρελάσεις, που καταμαρτυρώ τόσο τις μάχες όσο και τα επιτεύγματα. Ό, τι κάνω είναι συγκριτικά ασήμαντο".

Άλλες άνθρωποι που περιλαμβάνονται στην τιμητική λίστα, η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο 12.6.10: η Catherine Zeta Jones (CBE) για τις υπηρεσίες της στον τομέα του κινηματογράφου και της φιλανθρωπίας και η Bryn Parry (OBE), Συνιδρύτρια για την Βοήθεια στις Εθελόντριες Ηρωϊδες-ες στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.6.10 και το μεταφράσαμε από το περιοδικό Diva για λεσβίες και αμφισεξουαλικές.

Στη φωτογραφία η κα. Clare Dimyon εν δράση.

Μια τρανς αρνήθηκε να χωρίσει την γυναίκα της

Μια τρανς γυναίκα που αρνήθηκε να χωρίσει την γυναίκα της έχει κερδίσει το δικαίωμα να πάρει τη σύνταξή της αναδρομικά.

Η Christine Timbrell, 69 χρονών, διόρθωσε το φύλο της την 2000, αλλά δεν είναι νομικά αναγνωρισμένη ως γυναίκα, δεδομένου ότι δεν θα χωρίσει την εδώ και 43 χρονιές σύζυγό της, Joy.

Στο πλαίσιο της Νομοθεσίας Αναγνωρίσεως του Φύλου 2004, οι trans πρέπει να διαλύουν ή να ακυρώνουν προηγούμενο γάμο τις-τους, για να αναγνωριστεί το νέο φύλο τις-τους.

Έκανε αγωγή στο Τμήμα Εργασίας και Συντάξεων- DWP, επειδή αρνήθηκε να την συνταξιοδοτήσει αναδρομικά στην ηλικία των 60 ετών.

Επί του παρόντος, η ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 60 για τις γυναίκες και 65 για τους άνδρες, παρόλο που η ηλικία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες σταδιακά θα ανέλθει στα 65.

Ο Δικαστής Aikens, δίνοντας την απόφαση των τριών δικαστίνων-ων του Ανώτατου Εφετείου, είπε πως η πλήρης έλλειψη νομικού πλαισίου στο αγγλικό δίκαιο να αναγνωρίζει την διόρθωση φύλων και ο αποκλεισμός της κας Timbrell από τη σύνταξή της είναι διάκριση.

Αποφάσισε πως το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων -DWP , πρέπει να της δώσει αναδρομικά χρήματα της σύνταξής της από την ηλικία των 60 ετών, ανέφερε η δημοσίευση της Association Press.

Η δικηγορίνα της κα. Timbrell, Μαρία-Ελένη Δημητρίου-Marie-Eleni Demetriou υποστήριξε ο εξαναγκασμός να σταματήσει τον ευτυχισμένο γάμο της θα παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματά της σε σχέση με το σπίτι και την οικογενειακή ζωή της.

Ο Jeremy Johnson, δικηγόρος για το Υπουργείο Εργασίας και Σύνταξης-DWP, δήλωσε η κ. Timbrell είχε ζητήσει να αλλάξει νόμιμα το φύλο της και πως οι γυναίκες που γεννήθηκαν γυναίκες δεν επιτρέπεται νομικά να νυμευφθούν μια άλλη γυναίκα.

Μιλώντας το Μάρτιο, η κ. Timbrell δήλωσε: "Έχουμε τελέσει γάμο στην εκκλησία με επίσκοπο σχεδόν πριν από 43 χρόνια και συμμετέχουμε τακτικά στη λειτουργία".

"Το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων λέει πως η λύση για εμάς είναι να χωρίσουμε και να κάνουμε ένα σύμφωνο συμβίωσης, αλλά εμείς λέμε ότι δεν είναι το ίδιο.

"Δεν είμαστε ΛεΠΑ και θα ήταν υποκρισία να προσποιούμαστε ότι είμαστε. Αυτό είναι που θα κάνουμε με το σύμφωνο συμβίωσης".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/22/trans-woman-wins-right-to-backdated-pension/

Μια έφηβη λεσβία στον Λευκό Οίκο

Έφηβη λεσβία θα βρεθεί σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο και θα είναι οδηγός στην Ημέρα Υπερηφάνειας-Pride της Νέας Υόρκης.

Η Constance McMillen, έφηβη από το Μισισιπή αποκλείστηκε από το να πάει στο σχολικό χορό με τη συντρόφισά της, αλλά θα παραστεί σε δεξίωση για την Ημέρα Υπερηφάνειας-Pride στο Λευκό Οίκο, στις 22.6.10.

Επίσης, πρόκειται να οδηγήσει την επίσημη τελετή την Ημέρα Υπερηφάνειας στη Νέα Υόρκη την Κυριακή 27.6.10.

Η αποψινή δεξίωση ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ενώ η λίστα με τις καλεσμένες-ους δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αναμένεται πως η εκδήλωση θα πρέπει να επικεντρώνεται σε νεαρές-ους προσκεκλημένες.

Ο Πρόεδρος Barack Obama θα παραστεί στη δεξίωση και θα δώσει μια σύντομη ομιλία.

Μιλώντας στην New York Daily News, είπε ότι δεν ξέρει να φορέσει στην πορεία.

Είπε: «Υπήρξε ένα κορίτσι στο σχολείο που φορούσε ένα μπλουζάκι που έλεγε, «Ευχαριστώ Constance, που καταστρέφεις το χορό».

«Ήταν γελοίο. Ισως πρέπει να φορούν ένα μπλουζάκι που να λέει, «Είσαι ευπρόσδεκτη” στη μία πλευρά και "Λεσβίες οι οποίες κατέστρεψαν το χορό" από την άλλη. Τι λες;

Η 18-χρονη σπουδάστρια έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο στις αρχές της χρονιάς, όταν αποκλείστηκε από το σχολικό χορό με τη συντρόφισά της.

Η κα. McMillen ήθελε να φορέσει ένα σμόκιν, αλλά της είπαν ότι η ίδια και η φίλη της, θα πρέπει να φορούν φορέματα και δεν θα επιτρέπεται να χορέψουν μαζί ή δημοσιοποιήσουν την αγάπη τις.

Όταν διαμαρτυρήθηκε στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, το Γεωργικό Γυμνάσιο της Itawamba, ακύρωσε όλη την εκδήλωση.

Η κα. McMillen πίεσε το σχολείο και τις μαθήτριες-ες να την συμπεριλάβουν στο χορό. Ήταν τότε που την έστειλαν σε μια "ψεύτικη" γιορτή με λίγες συμμαθήτριές-ες της, ενώ η πλειοψηφία των συμμαθητριών-ων της, απολάμβαναν σε άλλο μέρος την ιδιωτική σχολική γιορτή-χορό.


Το άρθρο το βρήκκαμε στις 22.6.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/22/prom-ban-lesbian-teenager-to-visit-white-house-and-lead-new-york-pride/

22 Ιουν 2010

Πα.ΣΟ.Κ Athens Pride 2010

Τομείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης & Πρόνοιας και Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ.

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2010

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας 2010, το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει το Φεστιβαλ και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη διαχρονική θέση και δέσμευση μας να κτίσουμε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, απαλλαγμένη από κάθε μορφής ρατσσισμό. Μια κοινωνία που να κατοχυρώνει την ισονομία και την ισοπολιτεία σε όλους τις πολίτισες-ες ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή ιδεολογικής τοποθέτησης.

Για μας τις σοσιαλίστριες-ες τα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ, όπως και τα δικαιώματα των γυναικών, των ματαναστριών-ων, ατόμων με αναπηρία, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάττων. Ο αγώνας όλων μας γίνεται εναντίον κάθε είδους διάκρισης και για διεύρυνση του πέπλου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες-ους συμπεριλαμβανομένων και των ΛεΠΑΤ. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούμε, μεταξύ άλλων, τη νομοθετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα "Σύφωνο Συμβίωσης" το οποίο θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα τόσο των ετερόφυλων όσο και των ομοερωτικών ζευγαριών.

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας 2010 συμμετέχουν οι Τομείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης & Πρόνοιας και Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ με την λειτουργία περιπτέρου στο χώρο.


Για τους Τομείς
Οι Γραμματείς
Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα
Σούλα Ευθυμίου

Μια λεσβία αποζημιώθηκε για την λεσβοφοβία που υπέστει

Μία δασκάλα για ανάπηρα παιδιά η οποία ισχυρίστηκε πως υπέστη δυσμενή διάκριση λόγω του ότι είναι λεσβία, κέρδισε αποζημίωση 15.000 λίρες Αγγλίας.

Η 37χρονη Jill Young, άρχισε να εργάζεται στο σχολείο Dundonald της Βόρειας Ιρλανδίας τον Σεπτέμβριο του 2003 και έφυγε τρεις χρονιές αργότερα.

Κατηγόρησε στις αρχές του σχολείου πως την εκφόβισαν και την παρενόχλησαν.

Η South Eastern Education και το Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης συμφώνησε να της δώσει το ποσό της αποζημίωσης χωρίς την αποδοχή της ευθύνης.

Η κα. Young υποστήριξε ότι όταν οι αρχές του σχολείου και ο αντιπρόεδρος της διεύθυνσης σχολείου ανακάλυψαν ότι ήταν λεσβία, της φέρονταν χειρότερα από ότι στα άλλα μέλη του προσωπικού και την εκφόβιζαν.

Ισχυρίστηκε πως οι αρχές του σχολείου της πρότειναν να φύγει και ότι ήταν αβάσιμες οι καταγγελίες που έκανε για τη δουλειά της.

Το διοικητικό συμβούλιο του σxολείου είπε ότι είναι δεσμευμένο με την εφαρμογή της ισότητας, αλλά δεν θα σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις.

Λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση δημοσιεύτηκαν σε μια λίστα που δημοσίευσε η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/18/lesbian-teacher-wins-15000-in-discrimination-case/

Η Vanessa Carlton δήλωσε αμφισεξουαλική

Η τραγουδίστρια των ΗΠΑ Vanessa Carlton ανακοίνωσε σε μία συναυλία στις 19.6.10 ότι είναι αμφισεξουαλική.

Είπε στο ακροατήριο των 18.000 προσώπων στην ΛεΠΑΤ Υπερηφάνειας στην Nashville του Τενεσί ότι ήταν «υπερήφανη» για το σεξουαλικό της προσανατολισμό.

Η κα. Carlton, δήλωσε: «Δεν το έχω πει ποτέ πριν, αλλά είμαι μια υπερήφανη αμφισεξουαλική".

Η 29χρονη τραγουδίστρια του "A Thousand Miles star, ήταν καλεσμένη στην Υπερηφάνεια-Pride της Nashville στο πάρκο Riverfront.

Παλιότερα ήταν με τον John Mayer και τον Stephan Jenkins του συγκροτήματος Third Eye Blind.

Η δήλωσή της ακολουθεί εκείνη που έγινε πρόσφατα από την ηθοποιό Anna Paquin.

Η κα. Paquin εμφανίστηκε σε μια δημόσια διαφήμιση-κοινωνικό μήνυμα δηλώνοντας ότι ήταν αμφισεξουαλική.


Το άρθρο το βρήκκαμε στις 21.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/21/vanessa-carlton-announces-shes-a-proud-bisexual-woman/

Η Ιρλανδία αναγνώρισε τη νέα ταυτότητα της τρανς Lydia Foy

Η Ιρλανδία θέσπισε μια νέα νομοθεσία που αναγνωρίζει τις νέες ταυτότητες των τρανς αφού η κυβέρνηση έχασε την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η υπόθεση αυτή που άσκησε η Lydia Foy, μια τρανς που αγωνίστηκε 13 χρόνια για την νομική αναγνώρισή της ως γυναίκα στο πιστοποιητικό γέννησης.

Η Δρ. Foy, πρώην οδοντoγιατρίνα από την Co Kildare, διόρθωσε το φύλο της στις αρχές της δεκαετίας 1990. Είχε την δυνατότητα να αποκτήσει νέα άδεια οδήγησης, διαβατήριο και εκλογικό βιβλιάριο με το νέο της όνομα και φύλο, αλλά δεν μπορούσε να τροποποιήσει τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς της.

Οι δικηγορίνες-οι υποστήριξαν πως γεννήθηκε με μια «εκ γενετής αναπηρία», σύμφωνα με την οποία το μυαλό της ήταν γυναικείο, αλλά το σώμα της ήταν ανδρικό.

Η πρώην σύζυγό της και δύο κόρες προσέβαλαν την νομική διεκδίκηση-προσπάθειά της, φοβούμενες πως τα δικαιώματα διαδοχής, κληρονομιάς τις θα επηρεαστεί και ο γάμος θα ακυρωθεί, αν κέρδιζε την υπόθεσή της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την 2000 ότι η επιλογή της ιρλανδικής κυβέρνησης να μην εκδώσει ένα νέο πιστοποιητικό γεννήσεως παραβιάζονται τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και οι νόμοι, η πολιτεία-κράτος απέσυρε επισήμως δικαστική προσφυγή της στην απόφαση σήμερα.

Ο δικηγόρος της Δρ. Foy, Michael Farrell, κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει γρήγορα για την καθιέρωση της νέας νομοθεσίας.
«Αυτή ήταν μια μακρά και επίπονη διαδρομή, ενώ η προσφυγή της θα βοηθήσει πάρα πολύ, πολλές-ους άλλες που πρέπει να κάνουν αυτή τη δύσκολη διαδρομή», είπε.

Η εκπροσώπισα του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας δήλωσε στην εφημερίδα Belfast Telegraph μια τρανς ομάδα συμβούλευσε τον υπουργό Eamon O'Cuiv για αναγκαία θέσπιση της νομοθεσίας.

Η Carol-Anne O'Brien του Δικτύου Ισλοτητας των Transgender στην Ιρλανδία -TENI, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το ιρλανδικό κράτος. Θα φέρει πιο κοντά την ιρλανδική νομοθεσία τα πρότυπα της ΕΕ και να συμβάλλει στα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς στην Ιρλανδία.

«Η ΤΕΝΙ δράττεται της ευκαιρίας για συγχαρεί θερμά την νίκη της Δρ. Foy για το θάρρος και την επιμονή της να κερδίσει ένα σημαντικό επίτευγμα για τις όλες-ους τις Ιρλανδές trans και την ευρύτερη LGBTQ κοινότητα".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 21.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/21/irish-trans-woman-wins-battle-to-be-recognised-as-female/

21 Ιουν 2010

Η Judith Butler αρνήθηκε το βραβείο της Pride του Βερολίνου

Στις 19.6.10 η Judith Butler δεν αποδέχτηκε τo Βραβείο Πολιτικού Θάρρους από την PRIDE του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ: «Οφείλω να διαφωνήσω με αυτή τη ρατσιστική συνενοχή»

Πολλλές-οι χαιρέτησαν την απόφαση της Judith Butler να μην αποδεχτεί το βραβείο Zivilcourage που απονέμεται από την Pride του Βερολίνου.

Δήλωσαν: "Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένες που μια διάσημη θεωρητική χρησιμοποίησε την αναγνωρισιμότητα της για να τιμήσει τις έγχρωμες queer, να ταχθεί κατά του πολέμου, των συνόρων, της αστυνομικής βίας και του απαρτχάιντ.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη γενναιότητα της να ασκήσει δημόσια-ανοιχτή κριτική στην σκαλνδαλιστική εγγύτητα των διοργανωτριών-ων προς τις ΛεΠΑΤεθνικιστικές- Lgbtnationalist οργανώσεις, μια έννοια που επινοήθηκε από το βιβλίο της Jasbir Puar “Τρομοκρατικές Συναρμογές”.

Η θαρραλέα ομιλία της μαρτυρά την ειλικρίνειά της σε νέες ιδέες, καθώς και την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με την μακρόχρονη ακτιβιστική δράση και την την ακαδημαϊκή εργασία της, η οποία συμβαίνει πολύ συχνά σε συνθήκες απομόνωσης, αβεβαιότητας, πίστωσης και οργάνωσης.

Οι οργανώσεις των εγχχρώμων οι οποίες σύμφωνα με την Butler, αξίζουν την βράβευση περισσότερο από ό,τι η ίδια, δεν αναφέρονται ούτε μια φορά στα ΜΜΕ μέχρι σήμερα. Η Butler προσέφερε το βραβείο στις ομάδες: LesMigraS-Λεσβίες Μετανάστριες (www.lesmigras.de), την GLADT (www.gladt.de), την SUSPECT και την ReachOut (www.reachoutberlin.de), καθώς και στον πολιτικό χώρο που αναφέρονται στα ΜΜΕ και την Transgenial Christopher Street Day, μία εναλλακτική Ημέρα Υπερηφάνειας όπου κυριαρχούν οι λευκές-οι ΛεΠΑΤ.

Αντί του ρατσισμού, τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν σε μια απλή κριτική της εμπορευματοποίησης. Αυτό το γεγονός για την Butler ήταν απόλυτα σαφές: «Θα πρέπει να διαχωρίσω τη θέση μου από την συνενοχή του ρατσισμού, συμπεριλαμβανομένου του αντι-μουσουλμανικού ρατσισμού» και επισήμανε ότι, όχι μόνο οι γκέι, αλλά και οι «λεσβίες, αμφισεξουαλικές, τρανς και queer πρέπει να αναφέρονται από εκείνες-ους που θέλουν να αποζημιώσουν όσες-ους μάχονται».

Η Ημέρα Υπερηφάνειας, μέσω της Renate Künast του Κόμματος των Πρασίνων (η οποία φάνηκε να έχει δυσκολίες εκφώνησης του ονόματος της νικήτριας του βραβείου και να κατανοήσει τις βασικές πτυχές των γραπτών της), εισήγαγε την Butler ως μια καθοριστική κριτικό. Πέντε λεπτά αργότερα, η ίδια καθοριστική κριτικός έγινε αιτία τα πρόσωπα των παρουσιαστριών-ων να υποβιβαστούν.


Αντί με οποιονδήποτε τρόπο να συνεργαστoύν με την ομιλία της Butler , η Jan Salloch και η Ole Lehmann δεν μπόρεσαν να σκεφτούν τίποτα καλύτερο από το να αρνηθούν ανέκφραστα οποιαδήποτε ευθύνη της ρατσιστικής επίθεσης στις περίπου 50 έγχρωμες-ους queers και των συμμάχων τις που είχαν την δημόσια υποστήριξη της Butler. Η επίθεση ήταν: «Μπορείτε να ουρλιάζετε όσο σας αρέσει. Δεν είστε η πλειοψηφία. Αυτό είναι αρκετό».

Το τέλος συνοδεύτηκε από την οπτική γωνία τού Brandenburger Tor: «Η Υπερηφάνεια απλά θα συνεχίσει στο πρόγραμμά της ... Δεν έχει σημασία τι ... Σε όλο τον κόσμο και εδώ στο Βερολίνο ... Αυτή (η Υπερηφάνεια) είναι πάντα όπως ήταν και θα είναι πάντα έτσι".

Τις προηγούμενες χρονιές, ο ρατσισμός ήταν πράγματι η κόκκινη κλωστή των διεθνών εκδηλώσεων Υπερηφάνειας, από το Τορόντο ως το Βερολίνο, καθώς και του ευρύτερου Lbgt τοπίου (βλ. queer έγχρωμες θεωρητικές-ους και τη πρότερη κριτική της Jasbir Puar και Amit Rai την 2002, στο άρθρο «Το Τέρας Τρομοκράτης Πούστης»).

Το σύνθημα της Pride του Βερολίνου 2008 «Hass du was dagegen;», το οποίο θα μπορούσε να μεταφράσει ως «Έχεις πρόβλημα-Έχεις κάτι εναντίον;” Η ΛεΠΑΤφοβία αναμορφώνεται καθώς τα προβλήματα των εγχρώμων νέων οι οποίες προφανώς δεν γνωρίζουν καλά γερμανικά, των οποίων η Γερμανικότητα είναι πάντα υπό αμφισβήτηση, και οι οποίες απλώς δεν ανήκουν (στη Γερμανία).

Η 2008 ήταν επίσης η χρονιά που τα εγκλήματα μίσους, μπαίνουν πιο πολύ στη γερμανική σεξουαλική πολιτική. Η ταχεία αφομοίωση της ενισχύθηκε από το γεγονός ότι το έγκλημα της ΛεΠΑΤφοβίας ήταν ήδη γνωστό: οι μετανάστριες-ες, οι οποίες έχουν ήδη κατηγορηθεί και φυλακιστεί, ακόμη και απελαθεί με μια συνεχώς αυξανόμενη ευκολία.

Αυτός ο ηθικός πανικός γίνεται σεβαστός από αμφίβολες πρακτικές των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των λεγόμενων επιστημονικών μελετών: Όταν κάθε υπόθεση βίας μπορεί να συνδεθεί με μια ΛεΠΑΤ (δεν έχει σημασία αν η δράστρια-ης είναι εμφανώς λευκή ή έγχρωμη, και δεν έχει σημασία αν η βάση είναι η ΛεΠΑΤφοβία ή μια φιλονικία κυκλοφορίας-κίνησης ανθρώπων) κυκλοφορεί ως η πιο πρόσφατη απόδειξη του ότι όλες-οι γνωρίζουμε ήδη - ότι queers, κυρίως λευκές-οι φαίνεται ότι είναι χειρότερες-οι όλων, καθώς και πως «οι ΛεΠΑΤφοβικές μετανάστριες-ες είναι η κύρια αιτία γι 'αυτό.

Αυτή η όλο και περισσότερο αυξανόμενη αλήθεια είναι σε μεγάλο βαθμό ο καρπός τού έργου των ΛεΠΑΤεθνικιστριών-ων οργανώσεων, των οποίων η στενή συνεργασία με Υπερηφάνεια-Pride τελικά οδήγησε την Butler να μην δεχτεί την βράβευση. Το έργο αυτό επιτελείται σε μεγάλο βαθμό σε εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζουν κατ' επανάληψη τις μετανάστριες ως «αρχαϊκές-ους», «πατριαρχικές-ους», «ΛεΠΑΤφοβικές-ους», βίαιες-ους, και πως δεν μπορούν να αφομοιωθούν. Παρ 'όλα αυτά, μία από αυτές τις οργανώσεις ειρωνικώς λαμβάνει τώρα δημόσια χρηματοδότηση, προκειμένου να «προστατεύσει» τις έγχρωμες-ους από τον ρατσισμό.

Η ομάδα «Ουράνιο Τόξο-Κύκλος Προστασίας Κατά του Ρατσισμού και της ΛεΠΑΤφοβίας» στην ΛεΠΑΤ περιοχή της Schöneberg χαιρετίστηκε αυθόρμητα από τον δήμαρχο για την αύξηση των αστυνομικών περιπόλων. Ως αντι-ρατσίστριες-ες, δυστυχώς γνωρίζουμε τι σημαίνει περισσότερη αστυνομία (LGBT ή μη), σε μια περιοχή όπου επίσης ζουν πολλές έγχρωμες-οι - ιδιαίτερα σε περιόδους «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και της «ασφάλειας, τάξης και της καθαρότητας».

Αυτή η τάση της λευκής ΛεΠΑΤ πολιτικής, να αντικαταστήσουν την πολιτική της αλληλεγγύης, συνασπισμών και του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού με την ποινικοποίηση, στρατιωτικοποίηση και την επιβολή των συνόρων, είναι μια πολιτική που σκανδαλίζει την κα. Butler, επίσης, σε απάντηση των επικρίσεων και των συγγραμμάτων των εγχρώμων queers. Σε αντίθεση με αρκετές λευκές-ους queers, αυτό έχει κολλήσει στο λαιμό της Butler.


Το άρθρο το μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα της ομάδας suspect της Γερμανίας.


H queer φιλοσόφισα Judth Butler απέρριψε στις 20 Ιουνίου την βράβευση Πολιτικού θάρρους από την Ημέρα Υπερηφάνειας-Pride του Βερολίνου, επικαλούμενη πως ένα κλίμα ρατσισμού διαιωνίζεται από τις διοργανώσεις των εκδηλώσεων.

"Κάποιες-οι από τις διοργανώτριες-ες ρητώς έκαναν ρατσιστικές δηλώσεις ή δεν αποσύρθηκαν από αυτές", ανέφερε η κα Judth Butler σε δήλωση της. «Οι φιλοξενούσες οργανώσεις αρνούνται να καταλάβουν την αντιρατσιστική πολιτική ως ένα ουσιαστικό μέρος της εργασίας τις. Έχοντας πει αυτό, οφείλω να διαχωρίσω τη θέση μου από αυτή τη συνενοχή με το ρατσισμό, συμπεριλαμβανομένου του αντι-μουσουλμανικού ρατσισμού ".

Αντί να δεχτεί την απονομή, η κα. Butler χρησιμοποίησε την ευκαιρία να αναγνωρίσει το έργο των queer αντιρατσιστικών οργανώσεων στη χώρα.

«Εάν επρόκειτο να αποδεχθώ ένα βραβείο θάρρους, θα πρέπει να περάσω αυτό το βραβείο σε εκείνες-ους που αποδεικνύουν πραγματικά θάρρος. Αν ήμουν σε θέση να, θα ήθελα εδώ και τώρα, να διαβιβάσει-δοθεί στις ακόλουθες ομάδες που είναι θαρραλέες», είπε η κα Judth Butler, ανέφερε ομάδες όπως Λεσβίες και Γκέι από την Τουρκία, Λεσβίες Μετανάστριες και Μαύρες Λεσβίες, την ομάδα Suspect, για την καταπολέμηση της βίας και την ομάδα ReachOut, ένα κέντρο παροχής συμβουλών για τα θύματα βίαιων διακρίσεων.

Τα μέλη της ομάδας Suspect χειροκρότησαν την απόφαση της κα. Butler:
«Αυτή είναι η τάση της λευκής ΛεΠΑΤ πολιτικής, να αντικαταστήσει την πολιτική αλληλεγγύης, συνασπισμών και ριζοσπαστικού μετασχηματισμού με αυτή της ποινικοποίησης, στρατιωτικοποίησης και την επιβολής συνόρων, πολιτική η οποία αποτελεί σκάνδαλο για την κα Butler, επίσης, σε απάντηση των επικρίσεων και των συγγραμμάτων των queer εγχρώμων", μέλη της ομάδας Suspect είπαν σε μια δήλωση. "Σε αντίθεση με τις περισσότερες-ους λευκές queers, έχει κολλήσει στο δικό της λαιμό αυτό. Για μας, αυτή ήταν μια πολύ θαρραλέα απόφαση πράγματι".


Το άρθρο το βρήκαμε στι 23.6.10 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από τον Erin Rook στην http://blogout.justout.com/?p=19046

19 Ιουν 2010

ΛεΠΑΤ γάμος -Σύμφωνο συμβίωσης στην Ιρλανδία

Υπουργίνες-οι απέρριψαν την αμφισβήτηση των επισκοπισών-ων για τον ΛεΠΑΤ γάμο- σύμφωνο συμβίωσης.

Δύο κυβερνητικές-οι υπουργίνες απέρριψαν τις αμφισβητήσεις των επισκοπισών-ων πως η Νομοθεσία Πολιτικού Γάμου-Συμφώνου Συμβίωσης μπορεί να είναι αντισυνταγματική, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβήτησαν την αντίθεση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο μέτρο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Dermot Ahern, είπε ότι είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η νομοθεσία έχει συνταχθεί με προσοχή, με τη συμβουλή της Γενικής Εισαγγελείας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπονομεύσει τη συνταγματική θέση του γάμου.

Πρόσθεσε ότι η παροχή του συμφώνου συμβίωσης για ΛεΠΑΤ ζευγάρια είναι ένα θέμα αστικών-πολιτικών δικαιωμάτων και υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα της ιρλανιδικής Βουλής.

Ο κ. Ahern είπε επίσης πως δεν υπήρχαν προτάσεις για να καταστεί δυνατή μια ελεύθερη ψηφοφορία σχετικά με "τη σημαντική αυτή νομοθεσία".

Ο υπουργός Περιβάλλοντος John Gormley δήλωσε ότι «αιφνιδιάστηκε» από τις παρατηρήσεις του επισκόπου Christopher Jones της Elphin επί του θέματος.

"Δεν είναι αντισυνταγματική», είπε, μιλώντας στην RTE. "Έχει ελεγχθεί μέσα- έξω". Μας είπε ότι ελπίζει να δει τη νομοθεσία να τίθεται σε ισχύ πριν από το καλοκαίρι.

Ο επίσκοπος Jones είχε επίσης προτείνει πως, διατάξεις της νομοθεσίας θα μπορούσαν να εκθέσουν πολίτισες-ες με καταχωρημένη ληξιαρχική σχέση συμβίωσης σε κυρώσεις εάν αρνηθούν να ασχοληθούν με το σύμφωνο συμβίωσης, θα είναι εκτός συντάγματος.

Μια κορυφαία δικηγορίνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι η άποψη αυτή «στην καλύτερη περίπτωση είναι αδύναμη, αν όχι προκατειλημμένη. Είναι αναμφισβήτητα αβάσιμη ως σημείο του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Donncha O'Connell της ομάδας NUI Galway, η οποία σήμερα επισκεύθηκε τον Senior Fellow στο Κέντρο Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο LSE, ήταν η ιρλανδική ειδική ομάδα στην ομάδα ειδικών της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η ομάδα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αντίρρηση συνείδησης και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο ενός σχεδίου συνθήκης μεταξύ της Σλοβακίας και της Αγίας Έδρας που αναφέρεται στην έκτρωση, αλλά η γνωμοδότηση εξέτασε το θέμα στο γενικότερο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γνωμοδοτική επιτροπή δήλωσε ότι ήταν σημαντικό το γεγονός ότι η άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της συνείδησης, δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα των άλλων, συγκεκριμένα το δικαίωμα να μην υφίσταται διακρίσεις. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο συνθήκης θα μπορούσε να οδηγήσει στη Σλοβακία να παραβεί τις υποχρεώσεις που έχει από μια σειρά διεθνών οργάνων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. O'Connell είπε επίσης ότι το θέμα είχε ήδη εξεταστεί στα δικαστήρια της Αγγλίας, όπου μία γραμματέας αμφισβήτησε το Συμβούλιο London Borough of Islington *Β επιμένοντας πως η ίδια αρνείται να καταχωρήσει το σύμφωνο συμβίωσης, στο οποίο αντιτάσεται (κατά συνείδηση) ως αφοσιωμένη Χριστιανή. Κέρδισε αρχικώς την υπόθεση της, όπως αποφάσισε ένα δικαστήριο, αλλά το Συμβούλιο προσέβαλε επιτυχώς την υπόθεση στο UK Employment Appeals Tribunal-UKEAT, *Α του οποίου η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από το Εφετείο την περασμένη χρονιά.

Στην απόφασή του, το UKEAT είπε: «Θα ήταν λάθος της εργοδοσίας να αποδεχτεί (την άρνηση) την προσφεύγουσα γραμματέα, διότι θα στήριζε τη διάκριση την οποία ο νόμος απαγορεύει. Αυτό ισχύει δεδομένου ότι το ίδιο το Συμβούλιο έχει την νομική υποχρέωση-καθήκον να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

Η Αρχή Ισότητας, δήλωσε ότι το να επιτρέπει στις δημόσιες-ους υπαλλήλους να θέσουν τις προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις τις πάνω από τις απαιτήσεις του αστικού δικαίου "θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ σοβαρά το φάσμα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που απολαμβάνουν οι άνθρωποι στην Ιρλανδία σήμερα".

Ο Kieran Rose της ΛεΠΑΤ ομάδας Glen, είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού υποστηρίζει τη νομοθεσία. «Οι καθολικές επισκόπισες-οι έχουν, βεβαίως, το δικαίωμα να έχουν τη γνώμη τις-τους για τη συμβίωση. Οι εκκλησίες έχουν επίσης το δικαίωμα να νυμφεύουν-παντρεύουν οποία-ο επιθυμούν στις εκκλησίες».

Το ιρλανδικό Συμβούλιο Πολιτικών Ελευθεριών απέρριψε επίσης τις απόψεις των επισκοπισών-ων. Ο διευθυντής του, Mark Kelly, δήλωσε: «Η νομοθεσία αυτή είναι ένα κοσμικό μέτρο για την καταπολέμηση των διακρίσεων που περνά μέσω του δημοκρατικού κοινοβουλίου ενός κοσμικού κράτους. Δεν περιέχει ούτε μία λέξη σχετικά με τις ηθικές προτιμήσεις ή θρησκευτικές πρακτικές της Καθολικής Εκκλησίας".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.6.10 και το μεταφράσαμε από την Irishtime, γραμμένο από την Carol Coulter, δημοσιγράφισα Νομικών Θεμάτων στην http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2010/0618/1224272795107.html

*Α Employment Appeals Tribunal- UKEAT= Ανώτατο Δικαστήριο που ασχολείται με προσφυγές κατά των αποφάσεων των Δικαστηρίων για την Απασχόληση και την Πιστοποίηση εργαζομένων-αξιωματούχων.

*Β London Borough of Islington= είναι μια περιφέρεια στο κέντρο του Λονδίνου. Ιδρύθηκε το 1965 με τη συγχώνευση των πρώην μητροπολιτικών δήμων Islington και Finsbury. Η περιφέρεια περιλαμβάνει δύο βουλευτικές εκλογικές περιφέρειες, Islington Βόρεια και Νότια Islington Finsbury.

18 Ιουν 2010

Ο ΛεΠΑΤ γάμος ανγνωρίζεται ως σύμφωνο συμβίωσης στη Γερμανία

Γερμανικό δικαστήριο: "O ΛεΠΑΤ γάμος αναγνωρίζεται μόνο ως σύμφωνο συμβίωσης"

Ένα δικαστήριο στο Βερολίνο αρνήθηκε να αναγνωρίσει ένα ΛεΠΑΤ γάμο που τελέσθηκε στον Καναδά, αποφάσισε την Τρίτη ότι η ένωση θα αναγνωρισθεί μόνο ως σύμφωνο συμβίωσης στην Γερμανία.

Το Γερμανικό δίκαιο ορίζει το γάμο ως αποκλειστικά μεταξύ γυναικών και ανδρών και επιτρέπει σύμφωνο συμβίωσης σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια.

Ο Andreas Boettcher, 37-χρονών γερμανικό καλιτεχνικός διευθυντής, παντρεύτηκε τον Ισπανό σύντροφό του, χορεύτή και χορογράφο, στο Μόντρεαλ, τον Ιούλιο 2006.

Ζήτησε από ένα διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου αναγνωρίσει τη σχέση ως γάμο, τοπικές αρχές στην δικαστική ακρόαση τον ανέφεραν ως "άγαμο" στην δικαστική καλένδα το Νοέμβριο, παρά το πιστοποιητικό γάμου του Καναδά και την καταχώρηση του ζεύγους στο οικογενειακή μερίδα-μητρώο στην Ισπανία, με τα ονόματα και των δύο συζύγων.

Ο Boettcher είπε πως ως ζευγάρι, είναι μαζί για 17 χρόνια, αποφάσισαν να παντρευτούν στον Καναδά περίπου έξι μήνες σε ένα ταξίδι τους εκεί για να συμμετάσχουν σε μια αθλητική εκδήλωση.

Η Ισπανία και άλλες έξη χώρες της Ευρώπης αναγνωρίζουν τον ΛεΠΑΤ γάμο. Στις ΗΠΑ, έξι κράτη και η περιοχή της Columbia έχουν νομιμοποιήσει τον ΛεΠΑΤ γάμο.

«Οι γερμανικές αρχές δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα, αν ο σύντροφός μου ήταν μια Isabel", δήλωσε ο Boettcher, ο οποίος δήλωσε πως ο σύζυγός του δεν αναγνωρίζεται.

Το γερμανικό δικαστήριο είπε ο ΛεΠΑΤ γάμος που τελείται στο εξωτερικό στην Γερμανία νομικώς αναγνωρίζεται ως σύμφωνο συμβίωσης.

Ο Boettcher είπε ότι αποδέχεται την απόφαση, αν και υπολείπεται του στόχου του.

«Θα μπορούσα να την καταπολεμήσουμε, αλλά θα χρειαστεί πολύ χρόνο και πολλά χρήματα», είπε.

"Τουλάχιστον, έχω καταφέρει-φτάσει το ελάχιστο."

Ο Σύνδεσμος ΛεΠΑΤ της Γερμανίας επέκρινε έντονα τις αρχές αναγκάζοντας τον Boettcher να αναλάβει την υπόθεσή τού γάμου του στο δικαστήριο ώστε να αναγνωριστεί ο γάμος ως πολιτική ένωση.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.6.10 και το μεταφράσαμε από την The Associated Press http://www.ap.org/, γραμμένο από την Melissa Eddy, Associated Press Writer στην http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_GERMANY_GAY_MARRIAGE?SITE=CARIE&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

Η φωτογραφία είναι έργο του Hendrick Goltzius

17 Ιουν 2010

Έκθεση Εμπορίας Ανθρώπων 2010 (TIP)

“Τα θύματα της σύγχρονης δουλείας έχουν πολλά πρόσωπα. Είναι γυναίκες, κορίτσια και άνδρες, αγόρια. Άκόμη, όλες στερούνται τη θεμελειώδη-στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία. ... Πολύ συχνά υποφέρουν από σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση, είναι δύσκολο για αυτές να φανταστεί καμιά ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα καταφύγιο". Ο Πρόεδρος Barack Obama.

Η Έκθεση Εμπορίας Ανθρώπων 2010 (TIP) που συντάχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σηματοδοτεί την 10η επέτειο της προόδου και της πρόκλησης για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας.

Τη χρονιά 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξέδωσαν την Πράξη Προστασίας Θυμάτων Σωματεμπορίας (TVPA), και τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν το Πρωτόκολλο για την πρόληψη, την καταστολή και την τιμωρία της εμπορίας ανθρώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών - επίσης γνωστό ως το Πρωτόκολλο του Παλέρμο.


Το Πρωτόκολλο του Παλέρμο
Το Πρωτόκολλο του Παλέρμο εστίασε την προσοχή τής παγκόσμιας κοινότητας στο βασνηστήριο της εμπορίας γυναικών, κοριτσιών και στην ανάγκη των εθνών να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμησή της.

Για πρώτη φορά, υπήρξε παγκόσμια συναίνεση ότι όλες οι πράξεις της εμπορίας γυναικών, κοριτσιών θα πρέπει να ποινικοποιείται, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας γυναικών κοριτσιών σε καταναγκαστική εργασία στο σεξ, τη δουλεία, και τις οιονεί πρακτικές δουλείας.

Το πρωτόκολλο έκρινε ότι κυβερνητικές απαντήσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν τα "3P” παραδείγματα: Πρόληψη, Ποινική Δίωξη και Προστασία των Θυμάτων.


Ένα αναπτυσόμενο και δεσμευτικό νέο κίνημα
Πάνω από 10 χρονιές, οι κυβερνήσεις σε όλη την γη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατανόηση ορισμένων βασικών πραγματικοτήτων σχετικά με την εμπορία γυναικών, κοριτσιών:

Οι γυναίκες, κορίτσια βρίσκονται σε καταστάσεις της σύγχρονης δουλείας στις περισσότερες χώρες.

Η εμπορία γυναικών κοριτσιών είναι ένα ρευστό φαινόμενο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς, στα τρωτά σημεία των νομοθεσιών, στις αδύναμες κυρώσεις, και την οικονομική αστάθεια.

Η εμπορία μπορεί να συμβεί χωρίς μετεγκατάσταση-διακίνηση σε διασυνοριακό επίπεδο. Αλλά προσπάθειες 10 χρονιών που κατεβλήθησαν για την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών κοριτσιών αποτελεί μόνο τα νηπιακά βήματα της μοντέρνας διακίνησης-κινήματος.

Πολλές χώρες μαθαίνουν ακόμη για την εμπορία γυναικών, κοριτσιών και τις καλύτερες απαντήσεις σε αυτή.

Όμως αυτές δεν είναι αρκετές για τη δίωξη των σωματεμπόρων, αν οι κυβερνήσεις δεν παρέχουν βοήθεια προς τις επιζήσασες και να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι καμία άλλη γυναίκα, κορίτσι δεν θα είναι θύμα. Καμία χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμη μια πραγματικά ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό το τεράστιο, ολοένα αυξανόμενο και συνεχώς μεταβαλλόμενο έγκλημα.

Τα Θύματα
Οι περισσότερες γυναίκες, κορίτσια διακινούνται σε εξαναγκαστική εργασία παρά σε εμπορία του σεξ. Το έγκλημα εξαπάτησης ή της απαγωγής των γυναικών, κοριτσιών είναι μικρότερο από αυτό του εξαναγκασμού των γυναικών, κοριτσιών να εισέλθουν (σε άλλες χώρες) με την μορφή εκούσιας υπηρεσίας ή οικειοθελούς μετανάστευσης. Οι άνδρες συνιστούν ένα σημαντικό αριθμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Οι διακινήτριες-ες χρησιμοποιούν συχνά τη σεξουαλική βία ως όπλο κατά των γυναικών για να τις διατηρήσουν στην υποχρεωτική υπηρεσία, είτε σε ένα πεδίο, σε ένα εργοστάσιο, σε έναν οίκο ανοχής, σε ένα σπίτι, ή σε μια ζώνη πολέμου.


Αριθμοί κλειδιά της Έκθεσης TIP 2010

12,3 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά στην καταναγκαστική εργασία, η δέσμια εργασία, και την καταναγκαστική πορνεία σε όλο τον κόσμο, το 56% των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια

32 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ετήσιος όγκος συναλλαγών για τις εμπόρισες-ους

49.105 θύματα εντοπίστηκαν σε όλο τον κόσμο, 59 % ήταν η αύξηση κατά την τελευταία χρονιά αναφοράς (2008)

Θύματα εξαναγκαστικής εργασίας στο σεξ στην υφήλιο: 1,8 ανά 1.000 κατοίκους (στην Ασία και τον Ειρηνικό: 3 ανά 1.000)

4.166 επιτυχείς διώξεις για διακίνηση τη χρονιά 2009, κατά 40% αύξηση στη διάρκεια της χρονιάς 2008

62 είναι οι χώρες που έχουν ακόμα που δεν έχουν συμμορφώσει την νομοθεσία τις για την καταδίκη των δικινητριών-ων με βάση το Πρωτόκολλο του Παλέρμο.

104 οι χώρες που δεν έχουν νομοθεσίας, πολιτικές ή οι κανονισμούς για την πρόληψη της απέλασης των θυμάτων.

23 χώρες αναβάθμισαν την βαθμολογία τις στην Έκθεση ΤΙΡ της χρονιάς 2010, 19 χώρες έλαβαν υποβάθμισαν την βαθμολογία τις.

Δύο χώρες, οι ΗΠΑ και η Kiribati, *Α εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην Έκθεση TIP 2010.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.6.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.state.gov/r/pa/scp/fs/2010/143115.htm

*Α Κοραλιογενή νησιά στο Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στην Αυστραλία ως το 1979 ήταν αποικία της Αγγλίας, σήμερα συμμετέχουν στην παγκόσμια τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη.
Η φωτογραφία είναι έργο της Kirsten Justesen, "Sculpture II",της χρονιάς 1969

Ο Tove Skarstein, πρέσβης της Νορβηγίας υποστηρίζει την Ημέρα Υπερηφάνειας της Σόφιας

Μήνυμα στήριξης από τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Ημέρα Υπερηφάνειας 2010 της Σόφιας.

16.6.2010 Με αφορμή την τρίτη ετήσια Ημέρα και Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Σόφια, στις 26 Ιουνίου 2010, η Πρεσβεία του Βασιλείου της Νορβηγίας στη Σόφια, θα ήθελε να απευθύνει ένα μήνυμα συμπαράστασης σε όλες εκείνες-ους που έχουν θετική αντιμετώπιση της ποικολομορφίας αυτή την ημέρα.

Δυστυχώς, σε όλη την υφήλιο, η κοινότητα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς (LGBT) υπόκειται σε διακρίσεις, συχνά κρυφές και ατιμωρητί, λόγω της μη ορατότητας-αφάνειας των ΛεΠΑΤ.
Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κάθε διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου.
Είναι ασυμβίβαστες με τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ. Είμαστε και θα παραμείνουμε προσηλωμένες-οι στην πρόληψη και την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τις έξι αιτίες που αναφέρονται στο άρθρο 13 της ΕΚ Συνθήκης, το οποίο περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Εγγυόνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ, απαιτούν μια ενεργή, συνεπή, αποφασιστική πολιτική των αρχών, τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και από άλλους κρατικούς οργανισμούς.

Υπενθυμίζουμε, σ' αυτό το πλαίσιο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 67 χώρες από διάφορες περιοχές της γης καταδίκασαν τις παραβιάσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου, στις 18 Δεκεμβρίου 2008.
Θα θέλαμε επίσης να αναφερθούμε στις αρχές της Yogyakarta 2006 για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.
Εκφράζουμε την ολόψυχη στήριξή μας σε όλες όσες-ους - είτε ως άτομα, που εργάζονται για κρατικούς οργανισμούς ή για κυβερνητικούς οργανισμούς - εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι όλες-οι μας μπορούμε να απολαμβάνουμε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, όπως ορίζεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η θετική αντιμετώπιση-εορτασμός της ποικιλομορφίας δεν είναι προώθηση ενός τρόπου ζωής, είναι προώθηση του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για την ίδια την ουσία των δημοκρατικών αξιών μας και για το ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν εξίσου για κάθε ανθρώπινο ον, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του κοινωνικού φύλου.

Ευχόμαστε σε όλες όσες-ους που γιορτάζουν την Ισότητα στην Αγάπη, Αποδοχή στη Διαφορετικότητα! τον Ιούνιο στη Σόφια μια ασφαλή και ευχάριστη μέρα!

Tove Skarstein
Πρεσβευτής


Το άρθρο το βρήκαμε στις 16.6.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.norvegia.bg/Embassy/The-Ambassador/Message-of-support-from-the-Norwegian-Embassy-for-the-Sofia-Rainbow-Friendship-Rally/

Ο David Cameron "δεν προτίθεται" να προβεί σε αλλαγές για τον ΛεΠΑΤ γάμο

Το ζήτημα του να επιτραπεί στις ΛεΠΑΤ η πλήρης ισότητα του γάμου είναι η λυδία λίθος για την νέα κυβέρνηση, υποστήριξε ο ΛεΠΑΤ ακτιβιστής Peter Tatchell.

Ο πρωθυπουργός David Cameron πρόκειται να δώσει μια δεξίωση πριν από την Ημέρα Υπερηφάνειας για την ΛεΠΑΤ κοινότητα στις 16.6.10 και αναμένεται να δώσει μια σύντομη ομιλία όσον αφορά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης συνασπισμού τις ΛεΠΑΤ.

Αυτές περιλαμβάνουν την καταπολέμηση του ΛεΠΑΤφοβικού εκφοβισμού, διαγράφοντας τις καταδίκες για αδικήματα ΛεΠΑΤ σεξ και την μεγαλύτερη προστασία των ΛεΠΑΤ αιτουσών-ντων άσυλο που προσπαθούν να ξεφύγουν ΛεΠΑΤφοβικές χώρες.

Ο Tatchell, ο οποίος δεν κλήθηκε να παρευρεθεί στην δεξιώση, δήλωσε ότι ο νόμος που απαγορεύει στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια να τελούν πολιτικό γάμο είναι η «τελευταία ΛεΠΑΤφοβική νομοθεσία στην Αγγλία".

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ένα μανιφέστο της ισότητας των Τόρις που καταρτίστηκε από την Theresa May έλεγε πως το κόμμα «θα εξετάσει την υπόθεση» για να επιτραπεί το σύμφωνο συμβίωσης να ονομάζεται γάμος.


Ωστόσο, ο κ. Cameron, στη συνέχεια είπε ότι "δεν προτίθεται" να προβεί σε αλλαγές.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και νέος αναπληρωτής πρωθυπουργού, Nick Clegg πρόσφατα είπε στις αναγνώστριες-ες της Pink News πως υποστηρίζει την πλήρη ισότητα γάμου, αλλά το ΛεΠΑΤ μανιφέστο τού κόμματός του δεν περιείχε καμία υπόσχεση για το θέμα.

Γράφοντας στην εφημερίδα Independent, ο Tatchell υποστήριξε ότι το θέμα ήταν "ένας ελέφαντας στο δωμάτιο” και πως μια δημοσκόπηση έδειξε το περασμένο καλοκαίρι ότι 61% των πολιτισών συμφώνησαν πως τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια πρέπει να μπορούν να έχουν το δικαίωμα του πολιτικού γάμου.

Είπε πως το σύμφωνο συμβίωσης έχει δημιουργήσει ένα «δυαδικό σύστημα αναγνώρισης σχέσεων και δικαιωμάτων».

Και πρόσθεσε: «Φανταστείτε την κατακραυγή αν η κυβέρνηση είχε τον γάμο για τα λευκά ζευγάρια και καθιέρωνε ένα ξεχωριστό σύμφωνο συμβίωσης για τα έγχρωμα ζευγάρια. Θα προκαλούσε κατηγορίες για ρατσισμό και των φυλετικές διακρίσεις - και τη διεθνή καταδίκη.

"Εάν η κυβέρνηση είναι ειλικρινής στη δέσμευσή της για την ισότητα των ΛεΑΠΤ, θα πρέπει να ξεχάσει τις φανταχτερές δεξιώσεις της Downing Street και να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ΛεΠΑΤ, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας στο γάμο".

Η Νομοθεσία Συμφώνου Συμβίωσης 2004, έδωσε στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια όλα τα δικαιώματα και τα οφέλη που έχουν τα ετερό παντρεμένα ζευγάρια.

Υπάρχουν δύο διαφορές μεταξύ των τελετών. Το ένα είναι το σύμφωνο συμβίωσης και πραγματοποιείται με την υπογραφή του ενός εκ των μελών του ζυγαριού στα έγγραφα του συμφώνου συμβίωσης, ενώ ο γάμος πραγματοποιείται όταν το ζευγάρι ανταλλάσει υποσχέσεις-δεσμεύσεις και υπογράφει στο μητρώο του ληξιαρχείου.

Το άλλο είναι πως το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από μια θρησκευτική υπουργίνα-εκπρόσωπο ή να πραγματοποιηθεί σε μια εκκλησία. Τα ετερό ζευγάρια δεν μπορούν να έχουν σύμφωνο συμβίωσης.

Η μεγαλύτερη ΛεΠΑΤ ΜΚΟ της Αγλίας, Stonewall, λέει πως το σύμφωνο συμβίωσης είναι επαρκές, αν και έχει πίεσε την τελευταία χρονιά στην κατεύθυνση αλλαγής της νομοθεσίας ώστε να μπορούν να διεξάγονται-πραγματοποιούνται στις εκκλησίες.

Ωστόσο, άλλες υπέρμαχες-οι, συμπεριλαμβανομένου του Tatchell, λένε ότι η διαφορά δεν είναι αποδεκτή.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες - όπως η Ισπανία και Ισλανδία - επιτρέπουν πλέον την πρόσβαση των ΛεΠΑΤ ζευγαριών σε πλήρη πολιτικό γάμο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/15/coalition-government-urged-to-grant-full-marriage-equality/

Ο λεσβοφοβικός κ. Themis Themistocleus, διευθυντής του ΡΙΚ

ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες επιτέθηκαν στον
ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ για την άρνηση του να μεταδώσει μια διαφήμιση κοινωνικό μήνυμα κατά των διακρίσεων ως «ακατάλληλη και προβληματική".

Η ραδιοφωνική διαφήμιση ήταν μέρος μιας χρηματοδοτούμενης εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το γραφείο Ombudswoman (γραφείο ισότητας γυναικών), για την αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φυλής, εθνότητας, αναπηρίας, ηλικίας, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η εκστρατεία αυτή προβλήθηκε σε πολλά κανάλια, αλλά αποσύρθηκε από την Ombudswoman αφ' ότου η Διεύθυνση του ΡΙΚ θεώρησε πως μια διαφήμιση-κοινωνικό μήνυμα, η οποία προβάλλει μια λεσβία που μιλά ανοιχτά για τη σχέση της, είναι πολύ "ακατάλληλή" για το κυπριακό κοινό.

Ο διευθυντής ΡΙΚ, Θέμης Θεμιστοκλέους υπερασπίστηκε την απόφαση. "Αυτό που μας ήρθε ήταν μια σειρά από τρείς διαφημίσεις-κοινωνικά μηνύματα. Το περιεχόμενο των δύο πρώτων δεν είχε πρόβλημα, αλλά η τρίτη ήταν προβληματική και αρνηθήκαμε να παιχθεί", είπε.

"Η αποδοχή μιας προσωπικής κατάστασης είναι ένα πράγμα, αλλά ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας το ΡΙΚ σκέφτηκα ότι δεν ήταν σκόπιμο να την προωθήσει. Μόνο και μόνο επειδή η ΕΕ επιθυμεί να προωθήσει μια προσωπική κατάσταση, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΡΙΚ πρέπει να το κάνει".

Η απόφαση εξέπληξε πολλές παρατηρήτριες-ες, δεδομένου ότι ο Θεμιστοκλέους- Themistocleus είναι ο πρώην επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπρόσωπος της Κύπρου, η οποία υποστήριξε ενεργά το έργο μέσω της χρηματοδότησης και έχει θέσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση της ποικιλομορφίας και της μη διάκρισης.

Η Δέσποινα Μιχαηλίδη, εκπρόσωπος της ομάδας Accept-Αποδοχή, για τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς (LGBT) της Κύπρου, δήλωσε: «Οι ΛεΠΑΤ είναι μέρος της κοινωνίας. Το γεγονός ότι ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός το αρνήθηκε λέει πολλά για τη στάση του έναντι ΛεΠΑΤ. Αλλά εμείς πληρώνουμε φόρους, για το ΡΙΚ, και ελπίζαμε ότι ο ΡΙΚ θα ήταν ο πρώτος που θα έδειχνε την διαφήμηση-κοινωνικό μήνυμα και όχι να αντιτίθεται. Δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός φοβάται να προβάλει την ποικιλομορφία".

Ένας άλλος ΛεΠΑΤ ακτιβιστής, ο Κυπρολέων Κυπρολέου, συμφωνεί. "Η ΛεΠΑΤφοβία στην Κύπρο προέρχεται από την κυβέρνηση και τα διάφορα όργανά της. Το ΡΙΚ βολικά ξεχνά πως είναι μια δημόσια επιχείρηση που χρηματοδοτείται από κρατικούς φόρους.
«Οι ΛεΠΑΤ Κύπριες-οι συμβάλουν στον προϋπολογισμό με τους μισθούς τις και αρνούνται να χρηματοδοτήσουν μισαλόδοξες-ους, ΛεΠΑΤφοβικές-ους και ρατσίστριες-ες, με τα σκληρά κερδισμένα από φόρους χρήματα τις. Περιμένω από τον κ. Θεμιστοκλέους, είτε να παραιτηθεί ή να παυθεί, από την τωρινή θέση του".

Η Ανδρούλλα Καμιναρά, σημερινή επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπρόσωπος της Κύπρου, επίσης, εξεπλάγει από την απόφαση του ΡΙΚ.
Ερωτηθήσα αν υπήρξε κάποιος τρόπος ώστε αυτή την διαφήμηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ακατάλληλη, η κα. Καμιναρά είπε: "Όχι. Αυτή είναι η χρονιά της ΕΕ κατά του αποκλεισμού και των διακρίσεων, μεταξύ άλλων και για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου για τις διακρίσεις, η Κύπρος βρίσκεται στο διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ».

Αυτές οι διαφημίσεις να έχουν απεριφράστως επαινεθεί από τις-τους θεατές, οι οποίες ανάρτησαν το βίντεο μέσω Facebook το Σαββατοκύριακο.

«Θα θέλαμε να συγχαρούμε την εκστρατεία, όπου είναι μία από τις πρώτες φορές που έχει ένα κοινωνικό μήνυμα για το θέμα. Αυτό έγινε με πολύ επαγγελματικό τρόπο, και το κοινωνικό μήνυμα ήταν απλό και όμορφό”, είπε η Δέσποινα Μιχαηλίδη.

"Στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν είναι ντροπή (να είσαι ΛεΠΑΤ) και δεν υπάρχει τίποτα για να καταπολεμηθεί".

Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.6.10 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από τον Patrick Dewhurst στην http://www.cyprus-mail.com/cyprus/cybc-refused-show-anti-discrimination-advert/20100615

Συγχαίρουμε την νεοσυσταθήσα ΜΚΟ Accept για την αντίδραση της κατά της λεσβοφοβίας.

Η φωτογραφία είναι από την Ισπανική ταινία "Cuestión de Sexo" με την Dani και την Sofia.

Οικογενειακό επίδομα σε λεσβιακό ζευγάρι στην Talin της Εσθονίας

Ένα διοικητικό δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Εσθονίας,
Ταλίν στις 16.6.10 έκρινε ότι η απόφαση του δήμου της περιοχής
Viimsi να αρνηθεί την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων
σε ένα λεσβιακό ζευγάρι (που καλύπτουν το κόστος της μεταφοράς
στο σχολείο και τα έξοδα διατροφής) είναι παράνομη,
ο δήμος υποχρεούται να πληρώσει αυτά τα επιδόματα στο λεσβιακό ζευγάρι.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 16.6.10 και το μεταφράσαμε από την ILGA EUROPE

Πως αντιμετωπίζουν τις ΛεΠΑΤ τα ΜΜΕ

Πως αντιμετωπίζουν τις ΛεΠΑΤ τα ΜΜΕ.

http://www.youtube.com/watch?v=RruLb01rdzo

Ευχαριστούμε τις Δέσποινα Δευτερέου, Φιλίτσα Σκούρα, Ευαγγελία Χατζοπούλου, φοιτήτριες στο Πάντειο πανεπιστήμιο στο τμήμα των ΜΜΕ.

16 Ιουν 2010

Πλησιάζει η απόφαση για το γάμο των λεσβιών στις Ην. Πολιτείες

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου για τη δίκη της Καλιφόρνια σχετικά με τη νομιμότητα απαγόρευσης του λεσβιακού γάμου αναμένεται να ακούσει τα επιχειρήματα κλεισίματος αυτή την εβδομάδα.

Η δίκη, η οποία ασκήθηκε από δύο λεσβιακά ζευγάρια στην Καλιφόρνια, ξεκίνησε τον Ιανουάριο και συνεχίστηκε για τρεις εβδομάδες πριν διακοπεί.

Ο Δικαστής Vaughn Walker έχει προγραμματίσει μια ημέρα γεμάτη επιχειρήματα, την Τετάρτη, που θα αποτελέσει το τελευταίο βήμα πριν βγει η ετυμηγορία.

Για το δικαστή είναι το πρώτο του ομοσπονδιακό δικαστήριο που θα εξετάσει αν η απαγόρευση της πολιτείας την 2008 του λεσβιακού γάμου παραβιάζει το Σύνταγμα των Ην. Πολιτειών.

Περίπου 18.000 λεσβιακά ζευγάρια νυμφεύθηκαν στο κράτος σε λίγους μήνες, κατά τους οποίους ο λεσβιακός γάμος ήταν νόμιμος. Ένα δημοψήφισμα από ψηφοφόρισες-ους, απέρριψε τη Πρόταση 8-Proposition 8, το Νοέμβριο της 2008.

Τα δύο ζευγάρια - ένα λεσβιακό κι ένα γκέι – εκπροσωπούνται από τον Ted Olson και τον David Boies, που εργάστηκαν σε αντίπαλες ομάδες στην υπόθεση Bush εναντίον Gore το 2000.

Ο Δικαστής Walker, ο οποίος προσφάτως εκ-δηλώθηκε δημόσια ως γκέι, έχει ζητήσει από τα ζευγάρια και τους δικηγόρους της άλλης πλευράς να αντιμετωπίσουν μια σειρά θεμάτων με το κλείσιμο των επιχειρημάτων τους.

Σε αυτά περιλαμβάνεται το αν το δικαίωμα να νυμφευθούν-παντρευτούν είναι θεμελιώδες δικαίωμα, εάν θα πρέπει να είναι, αν ο γάμος των λεσβιών θα βλάψει τον ετερό γάμο και αν η χορήγηση του δικαιώματος του γάμου σε λεσβιακά ζευγάρια, θα μειώσει τις διακρίσεις εις βάρος τις.

Ο κ. Olson είπε σε μια συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα: "Οι πελάτισές-ες μας θέλουν να έχουν τα δικαιώματα αυτά και επιθυμούν να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης. Αυτό είναι εν προκειμένω το θέμα".

"Είμαστε πολύ, ικανοποιημένες-οι για την ευκαιρία να εκπροσωπούμε αυτές τις υπέροχες-ους ανθρώπους και ελπίζουμε να γίνει μια αλλαγή σε αυτή τη χώρα, έτσι ώστε οι λεσβίες να αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό που άλλες πολίτισες-ες θεωρούμε δεδομένο".

Κατά τη διάρκεια εξέτασης της υπόθεσης, το δικαστήριο άκουσε εμπειρογνωμόνισες-ες να πιστοποιούν ότι το να επιτραπεί ο γάμος των λεσβιών θα συμβάλει στην ψυχική υγεία των λεσβιών, μεγαλύτερη νομική προστασία για τα παιδιά τις, τη μείωση των διακρίσεων και θα δώσει στα λεσβιακά ζευγάρια περισσότερη πολιτική δύναμη-εξουσία.

Οι υποστηρίκτριες-ες της Prop 8 προέβαλλαν μόνο δύο μάρτυρες, ένας εκ των οποίων υποστήριξε ότι οι ΛεΠΑΤ έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρενοχλήσουν παιδιά.

Αλλά και η άλλη μάρτυράς τις, από μια συντηρητική επιτροπή εμεπιρογνωμονισών-ων, στο πλαίσιο της εξέτασης από τις αντίδικες-ους παραδέχτηκε ότι τα παιδιά των λεσβιών γονιών θα ωφεληθούν εάν οι γονείς τις έχουν τη δυνατότητα να νυμφευθούν.

Ο Δικαστής Walker αναμένεται να αποφανθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, παρ' ότι και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι θα προσβάλουν την απόφαση σε όλη τη διαδρομή προς το Ανώτατο Δικαστήριο των Ην. Πολιτειών.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/14/californias-gay-marriage-trial-to-end-soon/

Η φωτογραφία είναι έργο του Tolouse Lautrec.

Επιστολή της κας. Clinton για την εξαναγκαστική εργασία στο σεξ

Αγαπητή αναγνώστρια-η:

Είμαι στην ευχάριστη θέση να γιορτάσω και να στοχαστώ την τελευταία δεκαετία της προόδου στον εντοπισμό και την καταπολέμηση του φαινομένου της σύγχρονης δουλείας.

Πριν από δέκα χρονιές, τα Ηνωμένα Έθνη διαπραγματεύτηκαν τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών, κοριστσιών και οι ΗΠΑ εξέδωσαν Πράξη Προστασίας Θυμάτων Σωματεμπορίας.

Από τότε, η διεθνής κοινότητα γνώρισε απτή πρόοδο στην προσπάθεια της να τερματιστεί η λεηλασία-βασανιστήριο της εμπορίας γυναικών, κοριτσιών, προσώπων.

Τα περισσότερα θύματα έχουν προστατευθεί, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν διωχθεί επιτυχώς, και πολλά άλλα παραδείγματα αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποφευχθεί.

Οι χώρες που αρχικώς αρνήθηκαν την ύπαρξη της παράνομης διακίνησης γυναικών, κοριτσιών τώρα εργάζονται για τον εντοπισμό των θυμάτων και να τις βοηθήσoυν να ξεπεράσουν το τραύμα της σύγχρονης δουλείας, καθώς εμποδίζουν εκείνες-ους που είναι υπεύθυνες-οι για την υποδούλωση άλλων.

Αν και πρόοδος αναμφιβόλως έχει υπάρξει εναντίον αυτού του παγκόσμιου φαινομένου, απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να κάνουμε.

Αυτή η ετήσια αξιολόγηση είναι μια ευκαιρία για τη διάγνωση των προσπαθειών ανά τον κόσμο για την εφαρμογή των "3P"= το παράδειγμα της πρόληψης, της προστασίας και της δίωξης.

Με βάση τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν, πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την κοινωνία των πολιτισών, τις επιχειρήσεις, και μεταξύ των κυβερνήσεων, μέσω του «4P" - συνεργασία - προς έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα, κορίτσι, άνδρας και αγόρι είναι ασφαλής από τα χέρια των εμπόρων και μπορεί να συνειδητοποιήσουν τις θέοσταλτες δυνατότητες που τις έχουν δοθεί.

Η 10η ετήσια έκθεση Εμπορίας Προσώπων έκθεση σκιαγραφεί τις συνεχείς προκλήσεις σε όλη την υδρόγειο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η έκθεση, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, έθεσε μια ιεράρχηση με βάση τα πρότυπα τα οποία τηρούμαι για άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά έθεσε ιεράρχηση, όχι ως αναβολή αλλά ως μια ευθύνη ενίσχυσης στις παγκόσμιες προσπάθειες κατά της σύγχρονης δουλείας, ακόμη και εντός των ΗΠΑ.

Αυτή η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι παγκόσμια, και καμιά-νεις δεν θα πρέπει να υποβάλει αίτηση απαλλαγής-αμνηστίας από την ανάληψη ελέγχου της ή από την ευθύνη για την αντιμετώπισή της.

Η έκθεση της τρέχουσας χρονιάς επισημαίνει αρκετές βασικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της οδύνης των γυναικών και των παιδιών στην ακούσια ενδοοικογενειακή δουλεία, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες στον εντοπισμό και την προστασία των θυμάτων, καθώς και την ανάγκη να περιληφθούν πολιτικές για την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών, κοριτσιών ως απάντηση μας στις φυσικές καταστροφές, όπως συνέβη αυτή τη χρονιά μετά από σεισμό στην Αϊτή.

Το τέλος αυτής της παγκόσμιας λεηλασίας-βασανηστηρίου αποτελεί σημαντική πολιτική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Αυτό το ρευστό φαινόμενο εξακολουθεί να επηρεάζει τους πολιτισμούς, τις κοινότητες, καθώς και τις χώρες που εκτείνονται σε όλη την υφήλιο.

Μέσω συμπράξεων, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπον και ανασύρουμε τα θύματά του από τη σκλαβιά στην ελευθερία.

Φιλικά,

Hillary Rodham Clinton


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.6.10 και το μεταφράσαμε, από την http://www.state.gov/g/tip/rls/tiprpt/2010/142744.htm

14 Ιουν 2010

Το 77% έχει φίλη, συγγένισα ή συνεργάτιδα ΛεΠΑΤ στις ΗΠΑ

Το 77% έχει φίλη, συγγένισα ή συνεργάτιδα ΛεΠΑΤ στις ΗΠΑ.

Μια δημοσκόπηση βρήκε πως αυξήθηκε η ορατότητα των ΛεΠΑΤ στις ΗΠΑ, καθώς και αυξανόμενα επίπεδα ανοχής για τον λεσβιασμό-ομοερωτισμό.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του CBS, το 1992 μόνο το 42% των πολιτισών των ΗΠΑ δήλωσε ότι γνωρίζει μία-ένα ΛεΠΑΤ, αλλά αυτό έχει πλέον αυξηθεί σε 77%.

Μόλις το 22% στην τελευταία δημσκόπηση ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε καμία-να που να είναι ΛεΠΑΤ.

Η έρευνα ρώτησε επίσης για τη στάση έναντι του λεσβιασμού-ομοερωτισμού. 48% είπαν ότι αισθάνονται πως οι ΛεΠΑΤ σχέσεις δεν είναι λάθος, σε σύγκριση με 43% που είπαν ότι είναι.

Αυτή ήταν μια μικρή μείωση από τον Ιανουάριο 2009, όταν μια άλλη έρευνα βρήκε 54% των ερωτηθησών θεωρούν ο λεσβιασμός-ομοερωτισμός δεν ήταν λάθος.

Το 1978, το 62% των ανθρώπων πίστευαν πως ο λεσβιαμός-ομοερωτισμός είναι λάθος.

Με το να γνωρίζουν κάποια που είναι ΛΠΑΤ βρέθηκε πως αυτή η γνωριμία-σχέση επηρεάζει στο πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για την ηθική-ήθος του ΛεΠΑΤ σεξ.

53% των προσώπων που γνωρίζουν κάποια που είναι ΛεΠΑΤ δεν πιστεύουν πως οι ΛεΠΑΤ σχέσεις μεταξύ ενηλίκων είναι λάθος, ενώ το 54% από αυτές-ους που δεν ξέρουν κάποια ΛεΠΑΤ θεωρούν πως οι σχέσεις αυτές είναι εσφαλμένες.

Η πλειοψηφία των πολιτισών-ων (51%) θεωρούν ο λεσβιασμός-ομοερωτισμός είναι κάτι με το οποίο γενιούνται οι άνθρωποι, ενώ το 36% πιστεύουν ότι είναι κάτι που οι άνθρωποι επιλέγουν να είναι.

53% των πολιτισών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τις ΛεΠΑΤ από τις διακρίσεις στην πρόσληψη και προαγωγή, ενώ το 43% δεν το πιστεύει.

Καθώς προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε, πως οι περισσότερες άνθρωποι ενέκριναν, όταν η έρευνα χρησιμοποίησε τη φράση " λεσβία ή γκέι, αντί για "ομοφυλόφιλη-ος".

Όταν ρωτήθηκαν αν το να είσαι ομοφυλόφιλη είναι επιλογή, το 36% είπε ναι, όταν η έρευνα ανέφερε την λέξη ομοφυλοφιλία και το 39% είπε ναι, όταν ρωτήθηκε χρησιμοποιόντας τις λέξεις λεσβία, αμφισεξουαλική, γκέι, τρανς.

Για τη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν τηλεφωνικώς 1054 ενήλικες σε εθνικό επίπεδο από τις 20 έως και τις 24 Μάη 2010.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 7.6.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/10/77-of-americans-know-a-gay-friend-relative-or-colleague/

12 Ιουν 2010

Έρευνα για την χρήση λέξεων όπως lezza, poof, queer

Λέξεις όπως "lezza=άσχημη, υποτιμητικά λεσβία”, «poof=μαξιλάρι, υποτιμητικά γκέι» και «queer=αλλόκοτη» είναι κοινωνικά αποδεκτό να χρησιμοποιούνται από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, λέει μια μελέτη της Ofcom.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι άλλες λέξεις-όροι όπως "γκόμενα με πούτσο" και "Ομό" είναι λιγότερο γνωστές, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται αποδεκτό να μεταδίδονται σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Το παρατηρητήριο εκπομπών, το οποίο καλύπτει το σύνολο της Αγγλίας, ζήτησε από ένα μικρό δείγμα των 130 ατόμων για το ποιές λέξεις-γλώσσα κρίνουν ως αποδεκτές.

Ζήτησε από τις συμμετέχουσες-ες να θέσουν 56 λέξεις σε τέσσερις κατηγορίες αποδοχής.

Κατέταξαν λέξεις όπως "lezza", "poof" και "queer", ως "πολύ γνωστές και φαίνονται ως κοινωνικά αποδεκτές" και είπαν ότι είναι ικανοποιημένες-οι με αυτές, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω λέξεις χρησιμοποιούνται με αγάπη από ορισμένα μέλη της ΛεΠΑΤ κοινότητας - συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής χρήσης της λέξεως "dyke=λεσβία στην αργκό", "queer" - άλλες-οι τις βρίσκουν προσβλητικές και πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως προσβλητικές-κακοποιητικές λέξεις-όροι.

Άλλες λέξεις σε αυτή την κατηγορία ήταν «nutter-τρελή», «looney-παλαβή» και το «mental=ψυχάκισα-πειραγμένη-ος».

Η μελέτη έδειξε: "Πολλές συμμετέχουσες-ες θεωρούν τις λέξεις αυτές ως κοινωνικά αποδεκτές, επειδή χρησιμοποιούνται ευρέως στην κοινωνία και θεωρούν πως χρησιμοποιούνται με ένα ανάλαφρο-ξέγνοιαστο τρόπο αστεϊσμού, χωρίς επιθετικότητα ή πρόθεση προσβολής.

"Πολλές συμμετέχουσες-ες, επίσης, πιστεύουν πως οι ΛεΠΑΤ δεν θα πρέπει να ενοχλούνται από αυτές τις λέξεις, και ως εκ τούτου θεώρησαν πως οι λέξεις αυτές είναι πιο αποδεκτές από ορισμένες άλλες λέξεις που καλύπτονται από την έρευνα, π.χ. «Ομό-homo» και «faggot-υποτιμητικά ο γκέι".

Μια άλλη κατηγορία ήταν οι λέξεις που κρίθηκαν ως λιγότερο γνωστές αλλά ακόμα κοινωνικά αποδεκτές- όπως οι: "γκόμενα με πούτσο-chick with a dick" και "ομό-homo", "κάμπτον-κλίνων φύλο-gender bender".

Η μελέτη, έδειξε: «Πως οι φράσεις «γκόμενα με πούτσο-chick with a dick» και "κλίνων φύλο-gender bender" εκλείφθησαν ως έμμετρος λόγος, ορισμένες από τις συμμετέχουσες-ες θεωρούν αναμενόμενο να χρησιμοποιούνται σε κωμωδίες, με ένα ανάλαφρο τρόπο, και, συνεπώς, σκέφτηκαν ότι ήταν μάλλον απίθανο πως, οι φράσεις αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προσβλητικές".

Οι μόνες γνωστές λέξεις για τον λεσβιασμό-ομοερωτισμό που οι συμμετέχουσες-ες θεώρησαν πως ήταν προσβλητικές ήταν οι “dyke=ανάχωμα, υποτιμητικά λεσβία” και «faggot=προσάναμα, υποτιμητικά ο γκέι», οι οποίες περιλαμβάνονται, παράλληλα με τις ρατσιστικές λέξεις όπως “Paki = σύντμηση της λέξεως Πακιστανή-ος" και "nigger=αραπίνα-ης".

Μερικές συμμετέχουσες-ες ήθελαν να απαγορεύσουν πλήρως ορισμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται, και οι περισσότερες-οι δήλωσαν πως λέξεις όπως "γ.μώ-f **" k, γαμ..νη- motherf ** ker και μου.ί-c ** t" μπορoύν να χρησιμοποιηθούν μετά τις 21:00.

Οι 130 συμμετέχουσες-ες εκ των οποίων 35 προέρχονται από μειονοτικές ομάδες, είχαν δικές τις συζήτησεις- διαλόγους.

Η Ofcom έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως δεν πάταξε την ΛεΠΑΤφοβική γλώσσα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, με το να λάβει παράλληλα ισχυρά μέτρα κατά του ρατσισμού.

Ο DJ Chris Moyles του Radio 1 έχει αποφύγει επανειλημμένως διώξεις από το παρατηρητήριο, σε πείσμα σειράς προσπαθειών από τις ΛεΠΑΤ.

Η ΛεΠΑΤ ΜΚΟ Stonewall, η οποία έκανε εκστρατεία κατά της ΛεΠΑΤφοβικής γλώσσας για το BBC, επέκρινε τη μικρή ομάδα του δείγματος της έρευνας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ben Summerskill είπε: "Απ 'όσο μπορούμε να δούμε, αυτή ήταν μια πολύ περιορισμένη μελέτη – με το να έχει λίγο παραπάνω από 130 άτομα.

"Δεν πιστεύουμε ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ή οι ρυθμιστικοί φορείς ραδιοτηλεοπτικών μέσων θα πρέπει να δώσουν άδεια στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν προσβλητική γλώσσα".

Η Marjorie Wallace, διευθύνουσα σύμβουλος της ψυχικής υγείας της ΜΚΟ Sane, εξέφρασε την λύπη της για το γεγονός πως η μελέτη διαπίστωσε πως λέξεις όπως "παλαβή-looney" θεωρήθηκαν ως αποδεκτές.

«Οι λέξεις αυτού του είδους συχνά προδίδουν φόβο και άγνοια και όχι έλλειψη συμπάθειας. Το κύριο δίδαγμα είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ελαφρά τη καρδία», είπε.

"Από την άλλη πλευρά δεν θα θέλαμε να θεωρούνται ως ιδιαίτερη αγένεια-σκαιότητα-αδιακρισία ή απαγορευμένες. Εάν οι γυναίκες-άνδρες με προβλήματα ψυχικής υγείας θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις λέξεις-όρους και να βρουν χιούμορ σε αυτές - όπως κάνουν αρκετές-οι - τότε όλα ωραία και καλά. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για τις υπόλοιπες-ους ώστε να αμαυρώνεται η ζωή-εμπειρία τις με απερίσκεπτες-επιπόλαιες λέξεις".

Εκπρόσωπος της Ofcom είπε ότι η έρευνα διεξήχθη για να βοηθήσει το παρατηρητήριο να παραμείνει “σε αρμονία-συγχρονισμό" με την κοινή γνώμη, αλλά δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τους "ισχυρούς" κανόνες (της χώρας) σχετικά με το προσβλητικό περιεχόμενο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 11.6.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/06/11/lezza-poof-and-queer-are-acceptable-on-tv-ofcom-study-finds/

*Α Η σύντμηση Paki απέκτησε επιθετική χροιά στη δεκαετία του 1960 όταν χρησιμοποιήθηκε από αγγλικές εφημερίδες για να αναφερθούν σε θέματα της πρώην αγγλικής αποικίας αναφερόταν με υποτιμητικό και ρατσιστικό τρόπο. Στη σύγχρονη αγγλική γλώσσα η λέξη "Paki" χρησιμοποιείται συνήθως με υποτιμητικό- τρόπο ως μια ετικέτα για όλες τις Νότιο Ασιάτισες-ες, συμπεριλαμβανομένων των Ινδιάνων, οι Αφγανανίδων και τις Μπαγκλαντέζες-ους. Σε μικρότερο βαθμό, ο όρος έχει εφαρμοστεί ως μια φυλετική υποτίμηση-δυσφήμιση-κηλίδωση έναντι των Αραβισών-ων και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δηλώνοντας ομάδες που μπορεί να μοιάζουν με Νότιο Ασιάτισες-ες. Κατά τη διάρκεια της δεκάτιας '60 πολλές μετανάστριες-ες ταν επίσης ονομάστηκαν τις δώθηκε ο τίτλος «μαύρη» για να τις απομωνόσουν-διαχωρίσουν περεταίρω από τη λευκή κοινότητα. Κάποιες θα μπορούσαν ισχυριστούν πως μια τέτοια απομόνωση-διαχωρισμός εξακολουθεί να υφίσταται σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια τάση από την δεύτερη και τρίτη γενιά Πακιστανοαγγλίδων διεκδικούν εκ νέου τη λέξη. Η λέξη έχει μετατραπεί σε ενθύμιο για τη νέα πακιστανοαγγλική κοινότητα, η οποία δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείται από κάποια εκτός κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ινδών και των Μπαγκλαντεζιανών. Μετάφραση από την http://en.wiktionary.org/wiki/Paki.

Κατά τον ίδιο τρόπο στα μέσα της δεκαετίας '60, οι λεσβίες χρησιμοποιήσαν την λέξη dyke. Συνθήματα που κυριάρχησαν εκείνη την περίοδο ήταν "Dykes on bikes" "Dykes never die" κλπ. Το dykes on bikes, αναφερόταν κυρίως σε λεσβίες που είχαν μηχανές. Ευαγγελία Βλάμη